Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
@vejula Z tej Tvojej fotecky vidno, ze vam tam bolo fajn ... ziadna strojena fotka ... perfektna momentka, uzasna pamiatka 😉
@zuzkaanicka 🙂 hlavne kopa detí, nikdy sme sa nenudili. V počitači nemam vela, ale v škatuli od topanok pozbierané, a je to super, ked si tak raz za čas sadnem a popozerám. Máme z detstva ešte aj nahravky na tom kotučovom premietači, tak to je ina pecka... užasna pamiatka 😵
@barbora01 ty, ale toto by mala urobiť každá žena 😀 😀 😀 fakt to je dobrý nápad, na čo otvárať skrine 😀 😀 😀
@zuzkaanicka no vidis, clovek sa uci cely zivot. Aj tomu, ze si treba vazit kabelku ci triko. 😀 Odporucam vzhliadnut aspon jeden diel. Sa pobavis. Ako dokaze niekto pred skrinou dristat o jednotlivych kuskoch satnika....clovek by povedal, ze tie handry hadam maju dusu. 😀
@jabadaba A co Ty vies, mozno ich dusa je porovnatelna s dusou ich majitelky 😀
no ale ked sme uz v teme na zamyslenie a fotoalbum a vychova tak mna by viac trapilo co sa to dnes deje
s mamickami, ktore maju verejne album plne fotiek na ktorcyh koja, ci fotia brucho alebo zaplnia svoj album fotkami svojich nahych deti
tot si myslim ze je viac na zamyslene nez ako fotka kde nastyluje dieta
Nečítala som si všetky príspevky, ale súhlasím so zakladateľkou témy. Je tu veľa fotiek, že naša výbavička 🙂 trošku divné z pozície, že keď som ja raz niekde prispela, že by sa mala skvalitniť strava v školách, škôlkach, že ako rodič som ochotná platiť viac, tak sa do mňa obuli, že mamy nemajú peniaze..a potom si pozriem tieto fotoblogy so značkovými handrami pre deti, drahé kočíky.. a poviem si, že to je o prioritách...Niekto sa viac stará čo do seba a niekto čo na seba... 😀... a niekto možno aj - aj...
uz raz tu kdesi bola o tom tema a nechce sa mi to opakovat ale nie fotit sa ako koji a hodit to na facebook a mk a vsade nie je normalne a nikdy nebude
len preto ze je to prirodzene?
chceme sa bavit o tom co vsetko je prirodzene? a preto to mozeme fotit a hadzat vsade na verejne albumy? no sense ..
@fidka79 , @gabrielkaa pre povrchnych ludi su dolezite iba tie veci, ktore vidia vsetci 😉 ... a naozaj su najlepsi ti, ktori sa potom stazuju, ze je vsetko drahe a nic si nemozu dovolit 😝
@seraa Poburuje Ta pohlad na kojaciu zenu? 😕 ... ja som teda na verejnosti kojila minimalne (moje deti si od isteho veku vyzadovali sukromie pri kojeni), ani fotky tohto typu by som nezverejnila (ale tak ja nezverejnujem ziadne fotky, nevidim dovod, aby cudzi ludia cumeli na moje fotky 🙂 ) ... ale osobne sa radsej pozriem na fotku kojacej zeny, ako vyumelkovaneho miminka, dietata 😉
@jamabe moja mala ma vela veci z nextu ale nikdy som nerozmyslala nad tym ze to nesmie znicit. Takze netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca. Existuju aj sekace kde sa da nect zohnat za par susnov. Napr. Body za 70. centov, tam ale musia nakupovat matky ktorym nevadi ze dieta ma vec uz po niekom 😝 ale inak ano je pravda ze nastavene fotecky deti nevyzaruju ziadne emocie. Ja najradsej fotim malu pri hre ked je stastna a smeje sa a je uplne jedno co ma na sebe. Ked na tu fotku pozriem tak sa mi hned pripomenie ten moment, to co sme prave robili a hlavne co mala zasa vyparatila 😉
@jamabe prečítala som len pár príspevkov, ale neda mi nereagovat - áno, aj ja kupujem svojim deťom značkové handry, ale od malicka som toho názoru, ze im musí byt pohodlne. Prečo by ale tie teplaky a tričko ci topánky nemal mat značkové ? Kupujem mu väčšinou next - ove a gap-ove veci, ale nepovažujem to za nejake extra značky. Je mi jedno ci sa v nich maly vyvala v piesku ci v tráve, kazdy večer idu do spiny tak ako iné.
preco by ma to malo poburovat, to si kde vycitala?
pisem ze to nie je normalne to dat na verejne sita a verejne albumy
ale ja kojit na verejnsoti teda nebudem a poprosim o respekt
ako ja respektujem maminy co vytasia prsnik medzi detami, muzmi cudzimi tak cakam ze budes respektovat ze ja to robit nebudem , lebo pre mna su to trosku sukromne zalezitosti
@seraa Tak sa spytam inak, preco to nie je normalne dat na web? 😉 ... myslela som, ze preto to pises, ze Teba to poburuje, mozno som mala zvolit ine slovicko 😉 ... mne nevadi pohlad na kojaciu zenu, ani na taku fotku ... pritom, ja som na verejnosti takmer nekojila (ale radim sa k tym, co koja dlllho 😉 ). Aj pre mna su to sukromne zalezitosti, ale su chvile, ked je miminko velmi male a sukromie sa tazko hlada ... a ja som nepisala, ze nebudem respektovat, ak Ty budes kojit iba v sukromi, ci ano? 😕
@fidka79 jasne, kazdy nech kupuje kde mu vyhovuje. Ja by som nikdy nekupovala v secondhande, nie preto, ze by som to odcudzovala, ale vadilo by mi obliect si nieco co nosil niekto predo mnou. Nepoziciavam si veci a ano svoje veci nikomu nepoziciavam (napr spolocenske saty), dokonca ani veci pre deti som nechcela ani od svagrinej. jednoducho mi to vadi. Ja som najprv kupovala v hm, v zare - mne prídu tie obchody cenovo prijateľné a aj kvalitne. Odkedy mam dcérku, uz neni čas a možnosť behať po obchodoch (byvame v trnave a tu moc obchodov nie je), tak nakupujem najmä cez net. Co sa týka topanociek, tiez som bola za protetiku, ale pri malej som skôr naklonena trendu topánok bez klenby.
Ale ako som pisala, pre mna su next, hm, zara bežne dostupné značky. Nepredstavuju pre mna nejaky symbol luxusu.
baby, ono nejde vobec o znacku. Ak som sa dotkla temy handier tak nie z dovodu, ze co si moze a nemoze niekto dovolit a ake znacky povazuje za top a pod. Ale skor z hladiska toho, ze sa handram ako takym prepada. Najma teda v pripade deticiek a niekedy mi to pride, ze si matky deti mylia s babikami, ktore navliekaju do satociek. Pekne dieta oblect, ked si prilezitost ziada, je uplne v pohode. Preco nie. Clovek sa rad pokocha. Skor na skodu veci vnimam prehnane zaoberanie sa oblecenim. Stylizovanie dietata do pozicii castokrat tak nedetskych...obcas to fakt zavana prehananim a z oblecenia vylezie zostava hodna tak obstaroznej malej drndy nez maleho chutneho dievcatka. Jednoducho tolke venovanie pozornosti handram, obycajnym handram, mi pride vazne ulet mimo akekolvek hodnoty. V tomto su tie hodnoty pomylene. Jasne, kazdeho vec. V kontexte toho clanku je to ale cisty a bezduchy konzum a mna by fakt zaujimalo ako to ovplyvni dieta, ktore vyrasta tym, ze sa neustale stroji do handriciek a mama cvaka ako o dusu v poradi milionty zaber. Hm...
Veľa som sa uz vyjadrovala k albumom typu 'Oblecko môjho dietata', ze to neviem pochopiť, kto ma cas hodiť 400 fotiek do albumu, ešte aj s komentárom 'predane', rezervované a podobne.......samozrejme si ich občas pozriem, hlavne kvôli rozplyvajucim sa komentárom 🙂 a proste ked je za sebou 5 rovnakých albumov, človek aspon1 otvorí..... A ked su v oblecku aj deti, častokrát v cizmach, čiapke, v bunde a pod, stoja znudene pri zrkadle či v strede obývačky, je mi smiešne, ze niekto takto dokáže robiť z dieťaťa cvicenu opicu.......v podstate je to tragikomické......
Do tohto okruhu nezahŕňam umelecké foto, samozrejme, bez nahých deti, polonahych rodičov a tak.....
@jabadaba Mna teraz napadlo, ci to nie je nejake take "hojenie detskych ran"-ze ked sme boli male, tak tu taky vyber nebol a teraz si to vynahradzaju na svojich detoch 😉 ... v kazdom pripade je zvlastne ak to uz prerastie do takych rozmerov, ako to vidime vo fotoblogoch ... je to o tej povrchnosti a tie handricky su asi take najcastejsie-mozno aj preto, ze su lahsie dostupne ako napr. auta 😉
ja neviem co je na tom tak nepochopitelne, mozno sa len nechapeme
tak ako sa nedofotim ako si umyvam zuby , ci davam deodorant ci nebodaj idem na wc (aj to su velmi dolezite veci a potreby a nic na nich poburujuce nie je) tak si nedam fotku ked kojim alebo prebalujem dieta
moj prispevok na tuto temu bol:
nepridemi divne alebo nieco zle tak aby sme tu uplne urobili z matiek netvory ak niekdo odfoti kocik alebo svoje dieta v peknom obleceni a podeli sa o to
pride mi divne skor alebo nevhodne ak niekto da na web ako koji uplne detailnu fotku alebo dieta este od krve rovnno po porode ci nahe ako sa kupe
tak sa pytam, ktora fotka tebe pride viac v hodna na verejne sito -album?
@seraa znovu Ti odpoviem podobne ako predtym-ja si svoje fotky na web nedavam-ziadne ... takze ja by som si nedala ani ako kojim, ani nic ine ... ale osobne mi pride prirodzenejsia fotka kojacej zeny, ako vyumelkovaneho dietata 😉
@seraa samozrejme, toto je vec vkusu 😉 a nemal by to byt dovod na hadku ... tak ako sa mne paci modra farba, tak Teba sa moze pacit ina a nebudeme sa presviedcat, ze sa Ti ma pacit ta moja oblubena🙂

@horana sandokan musel byť. Ja som mala tiež nejaké nažehlovačky - tušim Dilena z Beverly hills 90210 😀 Tatko robil v TEnte - vyroba toaletneho papiera a tam spracovavali staré časaky, tak ked bola v nejakom nejaka príloha - nalepky či nažehlovačky tak nam doniesol celu tašku a my sme potom frajerili 😀