Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
@zuzkaanicka uuuuups 😅 iks krat som kricala na starsieho nechod tam lebo sa zaspinis- ked sme nesli cielene na ihrisko ale na prechadzku a po ceste sme sa na nejakom zastavili, tak ked mal na sebe rifle co nosi do skoly nenecham ho v nich sa smykat po smyklavke par hodin po dazdi lebo to uz nevyperiem. Ak je obleceny na ihrisko tak moze robit co chce...ale asi som tiez skor mamina co ho chce zladit a teplakov ma sice pozehnane ale ja sama sa v nich necitim dobre, rano si viem spravit dobru naladu malou modnou prehliadkou- mna v mojich veciach, tesi ma ked na mna alebo decka zozeniem nieco stylove a netuctove 😅 mam maniu fotit ale nie deti v speci outfitoch ale zachytavat ich samotnych aj ked outfit to niekedy dokaze velmi dobre podciarknut a nevidim nic zle na tom ze niekto si nahodi dieta a spravi fotky...ano, ak je toho vela tych outfitov tak naozaj to posobi zvlastne ak v jeden den mamina nafoti 20roznych tak to nebude asi velmi pohodlne pre to dieta ale ak ma chut ho obliekat inak ako su oblecene vacsinovo deti na ihriskach, je na tom nieco zle? Je nieco zle na style alebo mode alebo umeleckom stvarneni?
@jabadaba ? Chapem co si myslela ze to dieta je tam akoby vedlajsie a mamina ho ma len ako figurinu pre svoje ulovky ale neviem...az taky album som nevidela je ale pravda ze to neklikam lebo ma to nezaujima, zaujima ma vsak moda pre zeny a to teda klikam a pozeravam vela a je to moje hobby. Kazdopadne k tym detom, je trufale tvrdit ze tie maminy co fotia svoje deti v mnozstve outfitov a robia albumy sa im doma nevenuju a su k nim chladne. To je az urazajuce. So stylovym oblecenim je to ako s galeriou. Moda ako taka je umenie, pre niekoho strata casu a panske huncutstvo, pre niekoho je vnimat krasu a vytvarat ju dolezite. A krasa nie je len o vnutrajsku, krasa to su aj farby, nie sme zrovna nadseni v zime a sychravej jeseni, fini maju najviac depiek a alkoholizmu lebo maju malo slnka, nevnimaju tak farby ked maju malo svetla. Aj toto je dolezite. Aj krasa viditelna ocami moze pohladit dusu. Snazim sa prist na to preco by malo byt nieco zle na tom nastajlovat sa pre nejaku fotku...Mozno v tomto mas pravdu...ale stale to vnimam skor ocami vytvarnika...a to sa mi tazko pripusta ze viditelna krasa je zbytocna. Btw, tie stare fotky su praveze o nastajlovanych detoch akurat se ich outfity sa nam dbes zdaju byt tymi handrami a vtedy to bol top. Takze tam je uvaha trosku scestna. Resp.nespravne interpretovane fakty. Tie fotky SU fotkami deti nastajlovanych len na tu prilezitost akurat pozy neboli opierajuc sa alebo nieco podobne, ale babika do ruky ci knizka, hrajuce sa dieta, ci nejaka praca, proste co bolo moderne vtedy.
@sissmiss Ahoj 😉 ... ono je asi ine, ked idete zo skoly a cestou sa zastavite na ihrisku a ked niekto ide cielene na ihrisko a potom tam to dieta nic nemoze robit-toto som mala na mysli ... a ver, ze take pripady su ... moja mladsia dcera teplaky nechce nosit a aj na ihrisko chce chodit (teda v lete) v sukni alebo v satach a vacsinu casu travi v piesku 😅 ... ale tak ja oblecenie beriem tak, ze je to spotrebny tovar a ked sa nieco znici, tak ma to nejako nevie mrziet (hoci by to bola draha vec, alebo nieco, co som sama vytvorila) ... ale ja som v tomto mozno divna 😝 ... osobne ma milion-krat viac potesi to, ked nieco pekne vymyslim a usijem, resp. ustrikujem, ako keby som kupila nejaku super najznackovejsiu vec ... proste kupit dokaze kazdy 😉 ... som divna 😝
@jabadaba Ta kniha by sa bola uzivila aj v tej teme o rozhodovani o financiach 😉
jabadaba a aby som bola konkretna, pod opovazlive myslim to co si lajkovala na prvej strane od kika. ze tam...niekde v sukromi...su tie matky k derom chladneeeee.... (pri citani davam hlasu hlbokyyyy a dramatickyyyy toooon). Lajkla si to tak s tym suhlasis predpokladam tak preco sa potom uhybas ze ty si nikoho neobvinila ze je zla matka? Nenapisala si to ale podpisala si sa pod to. To nie je alibisticke potom sa vyhovarat?
@zuzkaanicka ahoj 🙂 kazdy sme nejaky 😉 ja som zase vzdy pocuvala doma " vsak nejdes na modnu prehliadku" Ja som posahana zase tymto sposobom a to nie som ziadna nakupna maniacka ani pre seba ani pre deti ale modu milujem. Ja som sa tu minule pohorsila nad albumom kde mala, snad rok a pol stara, bola nahodena v cipkovanych podkolienkach ciernych a tigrych mini satach obtiahnutych 😅 akoze to nie je pekne, modne, stylove...bolo to tuctove a lacne. Ale som sa pohorsila a isla som za muzom s tym ze fuj, odsud to aj ty. a on vravi ze ved tomu decku je to jedno, ak to je pohodlne, mama sice nema vkus, ale malej to neublizi nijako. A musela som uznat ze ma pravdu. Zi a nechaj zit. Neda sa vsetkych pretvorit na svoj obraz. Aj by to bola nuda. Mne napr.nevadi ked sa moje deti ufulaju, ked su ako cigancence s prepacenim, tie su take bezstarostne detsky spinave, lepsi vyraz pre to nepoznam. Neriesim. Ale tak ako mozu byt ufulane v nedelu tak mozu byt aj zladene a ciste doma cez tyzden bez nejakej prilezitosti...proste sa mozeme obliect stylovo aj len pre to oblecenie, nielen pre prilezitost, ja to mam tak.
@sissmiss No, ale vsak to sa uplne zhodneme-ja mam modu rada, ale proste mam vacsiu radost, ked si nieco sama vymyslim a vytvorim, ako ked nieco kupim 😉 ... absolutne neriesim, co ma kto oblecene (a to som kedysi uvazovala o navrharstve), ale na tych ihriskach mi tie pokriky pripadaju komicke 😉
@jabadaba ja ak lajknem nieco co sa mi paci ale s niecim tam uplne absolutne nesuhlasim tak to napisem, vyjmem to, lebo ak niekomu pritakam a bez namietania...no neviem. V tom prispevku bolo viac viet ktore smerovali k tomu ze tie matky su zle k detom. A vacsina prispevku bola o tom ze su to prazdne bytosti ktore nemaju ine na praci a su chudobne duchom a nestastne... Potom neviem s cim si vlastne v tom prispevku suhlasila. Precitam zajtra
@sissmiss ak mas vyhrady, oslov autorku prispevku. Myslim, ze som dostatocne objasnila co som temou mienila. Nie som papagaj, aby som to opakovala po iksty raz.
Len este na margo toho co si nacala v kontexte mody - neprepadat handram neznamema, ze sa clovek neoblecie rad a pekne. Alebo svoje deti. Akurat, ze nie kazdy o tom potrebuje tolko hovorit. V tom je asi ta miera. Pre niekoho umenie a nosna tema zaujmov a debat, pre ineho cisto prakticka zalezitost.
@jabadaba Tie citaty som sem hodila dnes hlavne preto, ze som dufala v zmenu kurzu 😉 ... a aj tak sa to zase toci o handrickach 😉
@jabadaba Tak, ale povrchnost je tazka tema, ak sa nema debatit povrchne 😉 ... a ja som uz na nu asi alergicka, lebo mam dojem, ze sa s nou stretavam na kazdom rohu 😝
@zuzkaanicka asi ten Artur to vystihol najlepsie. Toz odpoved na to preco sa o nej tak tazko debati... Jo, ja to vnimam velmi podobne. Ale nepomozes si.
@jabadaba To mas pravdu-mna ten citat naozaj velmi prekvapil 😉 ... ale uplne presne vystihuje to, co si uz davno myslim-preto som aj neodolala a hodila to sem 😉
@jabadaba Ja bohuzial tu povrchnost sledujem u mnohych studentov a to ma stve asi najviac ... a nie je to len moj nazor-je to z roka na rok horsie 😝
@zuzkaanicka no ja by som to aj rozvinula, ale odolam a kusnem si do prstov. Kazdopadne som rada, ze si to sem dala. Cloveka potesi ked najde taky sulad v nahlade na iste veci. 😅
@zuzkaanicka to je o celkovom nastaveni spolocnosti. Ked je ta povrchna, nutne je aj jednotlivec. Tym pomimo zostava len zirat v nemom uzase obcas.
Hm, v jednom filme kedysi zaznel jeden pomerne tvrdy vyrok, ale smutne pravdivy - a to, ze "90% populacie je desne obmedzenej a zvysnym 10% tam hrozi, ze sa tym nakazia."...
@jabadaba Suhlasim, prognoza je desiva 😖 ... mne celkom staci aj to, co si obcas tu precitam a pada mi sanka 😖
@jabadaba A to, ze je obmedzenost nakazliva-to som uz mala moznost vidiet v priamom prenose, grrr
@zuzkaanicka uf, no nekazme si aspon zvysky iluzii takto na noc. Ale mas pravdu. Radsej to nejdem rozvijat. Tie moje tri kavy vyprchali tak idem do hajan. Dobru nocku. 😉
@jabadaba cloveka potesi ked najde sulad v nahlade na iste veci... Si napisala. Mozno aj o tom je ta prezentacia samej seba na nete, hlada sa sulad, identifikacia so skupinou, darmo sa budem vyjadrovat, ked nemam obecenstvo komu davam najavo svojim oblecenim svoj postoj, nazor. Nepaci sa mi ked sa nieco odsudzuje zo zasady, je povrchne vyzivat sa v mode a povrchnost je fuj fuj. No podla mna sa treba viac zamysliet. Je jasne ze citanim knizky sa clovek moze obohatit(zalezi na tom kto cita a co cita), ale len za to ze ma papier okolo seba menej obrazkov a tvrde koperdule nema byt povyseny nad modny casopis kde sa kludne moze najst vzacna perla. Poznam vela blbcov ktori citaju knihy a velmi si na tom zakladaju ze su scitani...co na tom ze su citovo mrtvi, primitivni, neludski. Poznam takych. Mat v ruke knihu alebo citat dve hodiny denne a chvalit sa tym v diskusii o tych zlych ktori necitaju je viac nez povrchne. Ci menej? Zase sa to tu deli na tych skaredych a zlych a nas ktore sme najmudrejsie.
Absolutne nesuhlasim s tym ze ,,miera je v tom nehovorit tolko o mode a obliekani,,. To je nejake zbozne prianie, tvoj nazor alebo tvoja hranica, ja sa nielen rada pekne, stylovo obleciem ale som napr.aj na stranke ktora je len o mode a prezentacii samej seba, o vyjadrovani cohokolvek cez styl, o nastajlovani sa do chcenych podob a o fotkach. Umenie. A o zdielani, hlavne o zdielani, hladani cistejsieho vyjadrenia. Taka zbytocna vec, ale ak to niekto bytostne citi o co je to horsie ako citat si dve hodiny denne a minat elektrinu a nic aj tak nedat tomuto svetu, "len"mat z toho citania dobry pocit. Nebude to uplne to iste ako si prebehnut vogue a byt na tom rovnako? S dobrym pocitom?
Diskutujem s tebou lebo chcem diskutovat, pacia sa mi tvoje nazory a myslienkove pochody, zaujima ma tato tema a aj ked sa nepovazujem za povrchnu, precitane mam kvantum knih, a nepatrim do skupiny ktora ma dieta ako modny doplnok, ci nestajlujem svoje dieta. Proste sa citim byt s vasimi nazormi ohladom knih a povrchnosti na tom podobne, ale...naozaj sa mi nezda ok sa nieco odsudi na zaklade zovnajska 😉 To sa mi prave este len zda povrchne 😉
Ked sme cakali na synovu operaciu ci na urcenie diagnozy a bol v hre nador tak mi pomohlo citanie elle, mam ich milion, tak som mala co listovat. Muz zase cital knihy, zurivo, intenzivne, museli sme zamestnat mysel hocicim lebo strach nas zozieral. Ja som tym elle vdacna ze som dokazala ten strach prezit aj vdaka nim.
@jabadaba cica, nie si papagaj aby si to opakovala po sty raz co si niecim myslela. Napisala si nieco, lajkujes nieco ine a nechces diskutovat len pritakavanie? Ja nepovazujem za ciel debaty zosuladit vsetkych s mojim nazorom ale pochopit nazory inych a vysvetlit svoje tomu kto o to stoji. Ja sa nazoaj so zaujmom pytam, zaujima ma ako si myslela to co si pisala ako uvod a potom sa to zviezlo nejakym smerom, zaujima ma co myslis ked napises toto a toto...ak ale nechces diskutovat tak ok
pre mňa je v prvom rade na zamyslenie album typu čo sme papali, čo sme kúpili (sa divím, že aj toaletný papier si niekto neodfotí). Plné fotoblogy kadejakých oznámení,,,o chvíľu aj každé prdnutie bude dôležité capnúť na MK.
Tehotné odfotené v rôznych pozách, polonahé atď. Ako súkromie nikomu nič nevraví???
To keď kuká nejaký sused alebo kolega, tak sa musia riadne rehliť s prepáčením. Nechápem tomuto novému trendu. Potom sa všetky divia, že tu chodí pedofil a pod.
Možno im to nedopne, ale ktovie či fotky nekoľujú kade tade ako nahaté pozujú s bruchom a pod.
@sissmiss Mam velmi malo casu, ale aspon strucne-ja sa rada debatim aj o mode a kludne aj dlho a nemozem ani o sebe tvrdit, ze denne 2 hodky citam (na to bohuzial nie je cas) ... tou "nepovrchnostou" som ja isto nemyslela takych scitanych-presne ako pises-par takych poznam a nejako nemam pocit, ze im to pomohlo byt ludskejsi 😉 ... tato tema je velmi tazka a neda sa v ziadnom pripade na nu divat cierno-bielo, tak ako o scitanom cloveku nemozem povedat, ze nie je povrchny, tak isto nemozem tvrdit o cloveku, ktory sa vyziva v mode, ze je povrchny (nemozem, lebo by som to musela tvrdit aj o sebe 😅 ) ... skoda, ze musim utekat prec a cakat az na vecer, ked snad budem mat cas sem nieco pridat.

@seraa mne sa najviac paci jeden album o chudnuti - cipkova podprsenka a gatky a teplaky padnute na kolena a ukazujem aka som stihla.. / inak aj ja som, ak by ma niekto obvinil zo zavisti/ 😎