Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
@sissmiss ze cica. Ako pekne si mi povedala. 😀 Ja s tebou neodmietam diskutovat. Len tolkokrat som tu opakovala ako som co myslela a na co som cielila aj svojim prikladom o albumoch, ktore si vsimam nielen tu, ze fakt mi to pride uz zbytocne.
Ku Kykka a jej prispevku, ktory som lajkla. Na prvy pohlad sa Ti mozno zjezia vlasy a zavrhnes ho pre odsudzujuci ton. Ale ja som ho brala tak globalnejsie. Nie vyhradne v kontexte blog a handry a nic ine. Skor som ho ponala, co do obsahu, ako aplikovatelny celkovo - na spolocnost. Je fakt, nemalujme si to tu na ruzovo, ze v kurze je naozaj ta prazdnota, lahostajnost, povrchnost ba az plytkost by som ja povedala. Take to prezivanie stylom ja a moje potreby, nevidim, nepocujem ani na lavo ani napravo. Ja tiez nie som imunna voci povrchnosti. Nie vzdy sa to da. Ked teda clovek nechce zostat uplnym outsiderom, ze?
Na margo casopisu Elle ci Vogue a spol. No, myslim si o nich svoje, napriek tomu z casu na cas po nich siahnem. Na chvilu uspokojim svoju potrebu zresetovat a ked sa mi rozvidni, tak si opat zas poklopem po cele, ze som za nieco take vobec vyhodila prachy. To je este len koncentracia povrchnosti! Cest niektorym vynimkam co sa clankov tyka. Ale prevazne to o clankoch nie je. Modelky, pudrenky, najnovsie kusky do skrine, boticky, maslicky, kabelky...pomedzi to pozoruhodne clanocky smerovane k zenam - ako ulovit chlapa, ako byt in tak ci onak a podobne hefty. Vtedy si vazne poviem, ze ten prekliaty Schopenhauer mal recht. 🙂 😉
@jabadaba 🙂
ja sa priznam ze tie casaky necitam len pozeram obrazky 😅 ale uz som isto par clankov odtial precitala, mam vacsinu cisel ktore vysli pocas takych 10rokov. Suhlasim s nazorom ze to tu ide do riti ak mam hovorit len o slovensku, skoro kazdy den zazivam situaciu ze v skole v malej predsieni cakam kym pride synator a vojde chlapik, bez pozdravu si sadne meter odomna. Polovica ludi nepozdravi, uplne elementarna slusnost chyba. Ano, povrchnost, prazdnota. Minule tu bola debata o zavisti hmotnych statkov a podobnych veci. A jedna holka pisala ze videla sesterku na krasnom obrovskom aute nahodenu a neoslovila ju lebo sa hanbila ze ide v topankach od cinana, bunde z tesca a v igelitke plienky, vlasy do gumicky. Stale sa mi to vracia, ze preco sa ta babenka citi byt horsia, menej, nez ako niekto nahodeny, nastajlovany. Proste cim meria tu hodnotu cloveka. Je ina ked sa pekne oblecie, stane sa niekym inym, lepsim clovekom? Alebo co v tom je. Media zrejme masiruju mienku o uspechu, hodnote, sme v konzumnej spolocnosti, ak by sa propagovala skromnost a pokora, nebolo by si treba kupovat dalsie a dalsie nove veci na citenie sa dobre 😒 Tiez prepadavam takym pocitom ze citit sa lepsie= kupit si nieco, resp.naopak, spravit si dobry pocit nakupovanim. Nie je to dobre 😖 Ta tuzba po hmotnom je asi v nas a ked sa spravne podporuje...ajajaaj. Tam chapem tu zradu ze v tych albumoch s oblecenim pre deti je kopec prachov ktore mobli byt vyuzite na vylety alebo celkovo zazitky ktore daju viac dobreho pocitu nez handry. Ze sa investuje do falosneho dobreho pocitu...
Budem nad tym rozmyslat. Dobra tema
@sissmiss no a k tym fotoalbumom trebars tu - ja ich tiez nevyhladavam programovo a cielene. Proste na mna pri otvoreni stranky zopar vybehne. Obcas som sa teda mrkla. Aspon som vedela porovnat. Napr. zopar krat som videla album @briketa a teda z neho mi sala zivot. Sorry Briketa, ze Ta takto poza bucky spominam. 😵
To je o foteni naozaj momentov a aj to vidno. Kym podaktore posobia vazne ako zbierka habov a ich prezentacia na dietati. A koooolko lajkov maju taketo albumiky. To je ochkania, pochlebovania a lichotenia. Az je tazke uverit uprimnosti. Ale tak beriem, ze niekto potrebuje tie svoje nasledovaniahodne priklady a namiesto plagatu spevaka teraz sleduju taketo veci no.... 🤐 A niekto zas asi potrebuje mat takymto sposobom lepsi pocit zo seba. Kazdy rad vynika inak. To mi je jasne. Ako mi je jasne, ze nazory na to co je a co nie je povrchne nikdy nebudu jednotne.
Inac, v podstate by aj ten autor mohol byt za svoje nazory na konzum a spol. doslova ukrkany tymi co sa ich jeho postoje dotkli.
@sissmiss jo, nieco mi hovor o zdraveni. Tiez som za neviditelnu, aj ked stojim pred synovou triedou ako jedina. Hm....niektore mamicky ci oteckovia, ale paradoxne prave najma tie mamicky, maju zrejme tazky problem usta otvorit. Preto som aj pisala v jednom z mojich prispevkov, ze na jednej strane sa tu doslova vykladaju do najmensieho detailu a nemaju s tym ziaden problem a na strane druhej je nepredstavitelne zlozite pre tie iste mamicky pozdravit a byt elementarne slusna. A to co mi vravela naposledy vratnicka v synovej skole....skoda reci, len sme spolu oci prevratili.
@sissmiss
Ja mam takyto pribeh - mam dobru kamaratku, bola som jej za druzicku nasvadbe. Zije uplne iny zivot, nerobi, len cely den venuje sebe, joga, osobyn trener, nakupy, lietaju s manzelom po celom svete. My sa nemame financne zle, ale od nich mame daleko. Na tej svadbe sme boli vsetyk druzicky od rana v hotelovej izbe, venovali sa nam top kadernici, vizazisti, dostali sme krasne saty. Len samotna dekorativna kozmetika hociktorej z druziciek stala viac nez kolko my davame za dovolenku pri mori. Chcem tym ale povedat, ze ja, hoci s ovela mensim majetkom nemam s nou najmensi problem - chodi k nam aj s manzelom na veceru - vzdy sa snazim uvarit nejaku vychytavku - nemame 10 izieb a sluzobnictvo ako oni, ale dobre sa najeme, zasmejeme, sedime pri kozube pri vine. Ale ja sa necitim trapne ani menejcenne, mam rada samu seba, sme sudrzna rodina, krasne zdrave deti - mam taky ten pocit ze - ok, nie som milionarka, ale radujem sa zo zivota.
@jabadaba zi a nechaj zit. Priznam sa ja nemam cas pozerat albumy a tak som nevidela ani jeden. Mne pride nebezpecne si mysliet, ze mam schopnost hodnotit niekoho zivot a hodnotit co je spravne, co ma hodnotu a zmysel. Myslim, ze kazdy zije svoj zivot ako najlepsie vie a ja osobne sa necitim povolana hodnotit ci je povrchny ci nie, a uz vobec nie podla fotiek.
nemyslim, ze @jabadaba vyslovene hodnoti, len sa zamysla, rovnako ako aj ja, preco ludia maju potrebu vsetkym sa stale chvalit, ocakavat obdiv, uznanie od uplne cudzich ludi a casto na ukor bezpecia ich vlastnych deti....to nie je normalne predsa. rovnako tu nejde o to, ci clovek ktory sa pekne oblieka, je povrchny. tiez sa obliekam len do manga a zary (v zahranici uplne priemerne znacky), moje dieta obliekam v zare a nexte, no nie preto, aby o tom niekto vedel, ale jednoducho preto, lebo tam siju podla mojho vkusu, mojich predstav, viem, ze tam vzdy najdem to co hladam a nemusim minut dalsi polden chodenim po obchodoch zhananim potrebnej veci. mam krasny dom, zahradu, rada peciem atd..ale nikdy ma nenapadlo a priznam sa mne osobne by to aj prislo take chvalenkarske, ze aha co mam, aha co som urobila a teraz cakam, ako ma budete chvalit, obdivovat. s tymi ludmi nie je nieco v poriadku, to sa na mna nehnevajte. nechtiac som na fb ( uz tam nie som) poznala uz aj zachodovu kefu niektorych rodin, tu poznam nahe bruska v kazdom mesiaci, kazdu jednu vec zo satnika malej princeznej...som stastna, spokojna a staci mi obdiv a uznanie mojich blizkych🙂 o tom si myslim bol prispevok zakladatelky temy, vsetko ostatne je uz len chytanie za slovicka. majte sa
Len tak mimochodom: niekedy je ten outfitovy album prijemnejsi, ako tie akty naozaj skoro holych buducich mamiciek a oteckov, to sa neda ani prehliadnut (bez urazky, ale niektori by sa mohli zamysliet co patri do domaceho albumu a co na internet, jedna vec je jedna pekna bruskata profesionalna fotka a druha su tie domace akty viac-menej uplne bez hanby...)
ja uplne suhlasim, ovela radsej si pozriem albumy rodinnych vyletov ako chvalenkarske albumy "outfitov"....este sa mi aj pacia letne dovolenkove albumy kde dieta je niekde v pozadi ale hlavne je na fotke hotelovy bazen, all inclusive , x-hviezdickovy hotel...
ja ako decko mi bolo taaaak jedno co mam na sebe hlavne ze som po vonku behala, tak sa snazim aj si synom to robit 🙂
@ella555 len priklad k tym fotoalbumom, nech su kdekolvek. Su vo verejnom priestore a predpokladam, ze ak tam su, tak su tam za ucelom, aby ich verejnost videla. To mas ako keby sa niekto v podprde postavil doprostred krizovatky. A este sa citil dotknuty, ze na neho verejnost na verejnom mieste cumi a komentuje. Kapane pritiahnute za vlasy, nie?
@yanni Tchiba?? ved tam predavaju kavu 😀 Prepac, nevysmievam sa, len sa mi pacia tie reklamy na Thicbo..teda neviem ci poznas ked tu nezijes...tiez som zila nejaky cas v zahranici a nechapem uplne preco je NEXT taky oblubeny, ale asi ked to ma jedna, chce to mat aj druha, tretia...ale je pravda, ze maju pekne veci aj ked kvalita nie vzdy nejaka super...vsetko je len Cina a India a banglades a jedno ci to kupite v Next, Gap, Tesco a neviem kde...tym detom je to jedno...teda MALO BY TO BYT JEDNo...horsie je, ked uz aj deti chcu znacky... ☹
ja som videla velmi pekny film, volal sa "Atardecer de la vida" - teda zvecerievanie sa v zivote, proste o dochodcovi, ktory rozpraval o hodnotach v zivote. Ak niekdo rozumie po spanielsky na youtube urcite odporucam, velmi velmi pekny film na zamyslenie o hodnotach zivota o tom,na com v skutocnosti zalezi. A velmi ma zaujala myslienka na zatiaku,ze cim viac veci mame, tym sa zvysuje nasa hodnota. A zial je to pravda,ked je clovek bohaty je aj vazeny....Ale dalej to rozobera a pyta sa, co ale ked clovek vsetky statky (teda materialne veci) strati - tak potom sa straca aj jeho hodnota ako cloveka??? Zial velmi casto ano! - A to je smutne a na zamyslenie......Naozaj spociva hodnota cloveka v jeho hmotnom imani???? Je naozaj niedko viac, ked ma viac na konte?
Je tam aj spomenute to, co bolo popisane v knihe Tajomstvo,ze pokial po niecom moc tuziem,tak si to do zivota pritiahneme. Cize po com tuzime-to pritahneme. On tvrdi (v tom filme) Co sme - to pritiahneme! Teda odporuca nebit sebcami a zit hlavne pre druhych.....a potom sa nam to krasne vrati.... 🙂
Tato tema vobec nemusela byt o fotoblogoch, @jabadaba ich uviedla len ako jeden specialny pripad, vymysliet sa ich da milion 😉 ... keby sme zacali rozoberat ktorykolvek bod z toho clanku o (ne)vychove, tak by sme sa skor ci neskor dostali k uz spominanej povrchnosti ... a to je uz fakt tazka tema ... kazdy to vidi inak, lebo to hodne suvisi s rebrickom hodnot, ktory ma kazdy trochu iny ... byt dokladny vo vsetkom, to sa neda, takze kazdy je v niecom povrchny (a nemusi to byt nutne zle) ... nie kazdy je ochotny si to priznat 🙂 ... napr. ja som ten moj uplne prvy prispevok v tejto teme napisala hned, ako som si precitala uvodny prispevok ... az potom som si precitala ten clanok ... bola som povrchna? 😉 ... aj tak sa to da interpretovat 😉
Proste, ak sa chceme bavit o povrchnosti, tak pokial nemame podobny rebricek hodnot ... hmmm ... je dost mozne, ze sa vobec nemusime pochopit ... je to naozaj tema na zamyslenie 😉
@sissmiss nepochybne. no hladala by som skor uznanie za to, ze moje dieta napr. vyhralo nejaku sutaz, ze dobre vychovavam, lebo moje dieta ako jedine si prisadlo k placucemu kamaratovi , zachranilo macicku alebo cojaviem co, a nie za to, ze som ju obliekla, ze som dnes navarila kura, ze som si kupila svietnik atd... presne o tom to je, o hodnotach a o tom, co povazujeme za uznaniahodne.🙂 a ak potrebujem uznanie za pre mna absolutne bezne veci, tak asi nemam uplne v pohode sebahodnotenie, ak sustavne potrebujem ubezpecovania a este k tomu od cudzich ludi. umelecka tvorba je predsa len, snad to uznas, trosku z ineho sudka....🙂 vyhadzovat fotky s naspulenymi perami, s bruskom v kazdom tyzdni atd..to uz snad nepotrebuje ani komentar. inak mne je to uplne jedno, ako si kto zije a comu priklada aky vyznam, neriesim ludi okolo, len som konstatovala, ze zamyslenie sa zakladatelky temy nie je vobec odveci...
Tiez sa obcas cudujem naco tym detickam take outfity ked rano obleciem mojho huncutika tak dam teplacky a nieco vonku na hranie a ked potrebujeme ist niekam k lekarovi alebona nastevu alebo na neaku udalost tak jasne tze hopekne obleciem 🙂 niektore vecicky ani nevynosi preto lebo sa bojim ho obliect von v tych znackovych lebo viem ze on je este maly aj tak neda pozor a skoda vyhodit 🙂 ako to uz predomnou pisali deti si maju uzivat detstvo a po druhe ja si myslim ze dieta je najkrajsie vtedy ked ma celu tvaricku zababranu od papany a ked je spinavy aspon viem ze sa vonku dobre citil a pohral sa 🙂 usmev mojho maleho mi robi radost a to ze bude na piesok pozerat len z daleka v krasnych vecickach a bude smutny to neni dobre 🙂
@reni93 jasne ze to zamyslenie nie je od veci...len to posuvam dalej. Proste preco je napr to umenie z ineho sudka? 😉 Jasne ze sa radsej pozriem do galerie ako na blog s fotkami bruska nejakej cudzej zeny. Ale su tu kocky ktore krasne schudli a robi im radost fotit sa a dostavat uznanie, take fotky si rada pozriem lebo je to motivacne a obdivujem ich volu, vytrvalost a inspiruje ma to pri mojom chudnuti. Niekto nema rad umenie, dajme tomu teraz konkretne moj oblubeny vystavuje v jednej galerii v ba, ale mnohi ho nemusia, nepaci sa im ale na fotky deti sa pozru lebo to je take zlate. Moja mamina by isto nesla na tohto umelca ale na fotky deti ktore su pekne oblecene by sa pozrela a absolutne ju nemozem povazovat za povrchnu preto ze nie je fascinovana par farebnymi ciaraemi na platne a pre skromny zivot je to povrchne, chodit sa kochat vytvarnym umenim, davat prachy a davat cas za to...Poznam ludi ktori citaju a vela vela citaju a kvalitnu literaturu a maju uzasne sebavedomie, nepotrebuju ziadne uznanie a predsa ta literatura po nich klze ako po voskovom papieri a nezanechava stopu a to sebavedomie je v ich pripade namyslena arogantnost a uznanie druhych nepotrebuju lebo ich nazor ineho cloveka nezaujima. Pri mudrom cloveku padne na urodnu podu aj ten casopis elle, pri nekvalitnom ani vsetky knihy sveta nepomozu...K tomu sebavedomiu este, existuje vyrok preco su hlupaci taki sebaisti a ludia mudri plni pochyb. Tak si myslim ze mat sebavedomie nie je ta najvacsia deviza a znak mudrosti alebo urovne. Len to len taky zosilovac. Ak je hudba falosna, silenjsie bude zniet falosnost. Takze chciet uznanie nepovazujem za zlu vlastnost, rovnako ako ani nizke sebavedomie. A naopak vysoke sebavedomie nie je zaruka kvality cloveka.
@sissmiss nehnevaj sa, inak si mila, ze mi venujes tolko riadkov, ale toto "posunutie" sa temy, je pre mna uz trochu mimo...to, ze nepotrebuje clovek uznanie od cudzich ludi ( v podobe lajkov atd) na pre mna opakujem uplne normalne veci, ako to, ze som upravena, ze je upravene moje dieta, ze mam napeceny pekny kolac atd, nie je znakom prehnaneho sebavedomia, ktore si tu zacala rozoberat. nepochybne, uznanie je potrebne ( moj muz ani nevstane od stola, kym mi nepochvali veceru a ja by som bola smutna, ak byt ak neurobil atd..🙂 ), ale rozlisujme za co a od koho...mimochodom nehovorila som o sebavedomi, co ty si hned povysila na prehnane ci vysoke sebavedomie, takze pre mna si posunula tuto debatu do roviny, kde chytas za slovicka, spajas nespajatelne a vkladas do ust veci, ktore clovek ani nepovedal, ani tak nemyslel....tvoje posledne vety postradaju slovo sebakritika, keby si ho pouzila, tak by mi tie slova aj davali logiku, takto zial nie, lebo existuju sebavedomi ludia so sebakritikou a rovnako ludia s nizkym sebavedomim bez sebakritiky a vtedy sa vraciame k pointe temy...pekny vecer
@sissmiss a este ak dovolis, k tomu preco s tym umenim je to zly priklad, tak prave preto, ale teraz to naozaj len zhrniem, lebo obsahuje na rozdiel od toho o com sa bavime aj druhy plan, t.j. nie je prvoplanove ako to "umenie", ktore spominas ty...inak, neodpustim si, aj ja citam elle...🙂
@reni93 skoda, o tomto by sa lepsie rozpravalo ako pisalo. Naozaj v tom nie je ziadna snaha chytat za slovicka, skor snaha zamysliet sa nad tym co sa nam zda spravne ze preco vlastne. Ak som posobila nejako urazajuco tak sa ospravedlnujem, nebolo to mojim zamerom ani motivaciou. Co sa tyka toho umenia vychadzam zo seba. Ked tvorim som sebecka, nemam ziadne vysoke ciele ako potesit ineho cloveka, ale len sa vyjadrit, mucivu tuzbu dat von, a mat obdiv. To uz tie mamicky s nevkusne oblecenymi detmi maju lepsiu motivaciu, mozno tam ide o obdiv toho dietata.
Budem rozmyslat nad tym aka motivacia je u umelca ktory tvori ina nez moja sebecka.
A co sa tyka sebavedomia, slo mi hlavne o to ukazat ze nizke sebavedomie nie je jednoznacne zle a znak zleho cloveka, to bola reakcia na to co si pisala ze tie maminy co tu maju albumy a zbieraju lajky maju mozno nizke sebavedomie ked potrebuju uznanie od inych. To vysoke sebavedomie som tam uz zahrnula pre vykreslenie dalsieho extremu, ze nizke neznamena nutne zle a vysoke naopak dobre. Ja kedze som dost jesitna a samoluba tak sa mi naozaj tazko rozmysla v tej rovine ze by som nemala ziadnu cinnost v ktorej zbieram obdiv a uznanie od cudzich ludi... Aspon teda myslim ze u mna je to o samolubosti a jesitnosti 😅
Aha...a ja upiect kura tak tiez cakam uznanie lebo som piekla par krat v zivote a teda sa musim echt premahat chyat surove maso napriklad, pre mna to nie je bezna cinnost ako pises ze pre teba je. Alebo som upiekla v zivote par tort, strasne som sa snazila, a velmi dobre mi padlo uznanie od bab tu na mk z temy marcipanove torty, lebo ked mi vydarenu tortu lajkli baby co ich uznavam a obdivujem tak ma to naozaj potesilo, uznanie od niekoho kto sa vyzna a je na urovni v tej cinnosti. Mozno aj tie ostatne albumy s tymi nastajlovanymi detmi su o hladani skupiny s ktoru sa da identifikovat. Proste chcu byt sucastou skupiny podobne zmyslajucich, chcu byt medzi svojimi... To co ale pises ty ze odfoti
hocico a bez snahy, ziadna namaha a odivujte ma tak to naozaj definitivne povazujem za prazdne. Joj zase som sa rozpisala 😅 idem sa ja radsej ucit, toto sa mi stava vzdy ked mam co robit ze si najdem nahradnu cinnost 🙄
@sissmiss vobec si ma neurazila, chcela som len poukazat na to, ze ti behaju myslienky a slova, ktore vytiahnes z nasich prispevkov vlozis potom do uplne novych kontextov, ako to ty nazyvas "posuniem debatu"...a potom je to uz niekde inde. nie o pointe, ale o vysvetlovani ako som myslela svoje slova...🙂

@zuzkaanicka ja budem tiez za chvilu off ale vecer kuknem. pisem to fakt len kvoli debate ci zamysleniu sa, nechcem rypat v zlom, len nahlodavat tie dogmy...