icon

Na zamyslenie

jabadaba
11. nov 2013

Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...

http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...

Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!

Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.

Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?

P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉

martija
14. nov 2013

@andula77 mozno to bude aj v anglictine, je to trosku zamerane na nabozenstvo,ale co slovo,to vazne hlboka myslienka, velmi velmi pekne....
spanielcinu som nestudovala, zili sme nejaky cas v spanielsku a ta rec mi prirastla k srdcu, aj ked tam som dostala zaklad, gramatiku si studujem sama ked sa mi chce, a vzdy si nadavam,ze "cvalam na koniku" namiesto pozerania nejakeho span. filmu 😀

azbestica
14. nov 2013

citam tuto diskusiu hodnu chvilu a brutalne sa zvrhla na to ze kazda alebo takmer kazda mamicka tu opisuje kde nakupuje za kolko nakupuje a v com chodia jej deti oblecene a ci sa mozu alebo nemozu uspinit 😒
mne sa z clanku paci bod 1 pretoze ziaden clovek nie je priemerny ale kazdi je vynimocni 😉
a uplne najviac sa mi paci bod 4 ......fuuuuh dufam ze zvladnem byt pre moje dieta dobrym vzorom a urobi to aj zo mna lepsieho cloveka 😅

zuzkaanicka
14. nov 2013

@azbestica Nejako sa z tych handier nevieme vymotat 😉

jabadaba
autor
15. nov 2013

@sissmiss uf, skusim - podla mna umenie je, alebo by malo byt, predovsetkym o talente cloveka a potom o jeho osobnom vklade, ktory z toho talentu prameni a vysledkom je umelecka tvorba. Ci uz hudba, obraz, fotografia a pod. Nieco co dava jednotlivec sam zo seba. Najprv z dovodu sebarealizacie a nasledne aj s cielom ziskat uznanie. Tu mi to pride v pohode. Sutazit o uznanie za haby co som nakupila a pokombinovala mi ako umenie nepride vobec. Mozno tu hovorit o urcitej davke kreativity ale to je asi tak vsetko. Nic ako umenie, nic nad cim treba hikat a za co treba niekoho adorovat. Ze niekto caka hikajuci dav nad svojou sochou chapem. Ze niekto caka hikajuci dav nad ikstou baretkou v poradi...to nikdy nepochopim. Ma zo seba niekto lepsi pocit, ked mu doslova kazdy jeho sebezanedbatelnejsi pocin odklepne zastup anonymnych ludi? Nelipneme tak nahodou na uplnych banalitach? Niekedy mam totiz pocit, ze je to tu snad o nepisanej sutazi kto lepsie nahodi dieta. Bola nejaka sutaz vypisana?

Ako ja chapem, ze clovek potrebuje niekam patrit a teda hlada si rovnaku krvnu skupinu a tam chce zdielat to svoje. Aj chapem, ze Ta potesi ocenenie rovnako zmyslajucej skupiny trebars za tu tortu ci upecene kura. Ale stale toto vnimam inak - to, ze si ludia blizki zaujmovo vymienaju recepty, vzajomne ochutnavaju a hodnotia...lebo toto sami vytvaraju. Clovek sa velmi rad inspiruje. Pri tych odevoch mi to nejako chyba no...ak neratam sikovnost niektorych bab, ze sa inspiruju a potom same vytvaraju. Vtedy si poviem klobuk dolu a taka zena ma moj obdiv. Napr. Anjelicek je tu z tych tvorivych.

sissmiss
15. nov 2013

@jabadaba vdaka. k tomuto som sa dopracovala aj ja. Ale stale ma mata jedno, preco ak ma z toho zena dobry pocit, tesi sa v podstate z malickosti, preco to ma byt horsie ako nejake napr.moderne umenie ktore je casto len o sokovani, nie o snahe alebo talente. Ale kto ma vlastne pravo to posudit co je umenie a co nie. Jedine co sa komu paci a co nie. Cely cas sa snazim povedat len jedno, akakolvek cinnost ktora sa niekomu moze zdat byt povrchna ak nikomu neublizuje a robi dobry pocit je zasluzila. Niekomu sa zda byt total zbytocne a povrchne aj napr.vytvarne umenie, niekomu pozdvihne ducha. Niekto cita tie otrepane dve hodiny denne a ma z toho dobry pocit ale rovnako z toho nema nic ludstvo, ako z fotenia oblecenia. Len sa niekto rozhodol ze jedno je uslachtile a druhe je povrchne a prazdne. Aj ked citam a mam rada umenie a nefotim oblecenie, aj tak prostestujem proti takemu skatulkovaniu.

jabadaba
autor
15. nov 2013

@sissmiss tak ano, umenie je rozne a nie kazde je o talente. Aj ked by asi primarne malo byt...

Hm, co Ti ja viem...snad by sa aj malo rozlisovat co je uslachtile a co nie. Bez ohladu na to kolko radosti to niekomu prinasa. Vsak fajn. Aj fajciarovi prinasa radost bafkanie cigarety, ale bohvieco to nie je. Resp. aj reality show potom mozme povazovat za uslachtilu zabavku lebo rovnakou logikou mozme protestovat, ze kto stanovuje co je uslachtila zabavka a preco by mali byt ti co na to zizaju hlupaci? Takto sa da pokracovat donekonecna a vlastne cokolvek co cini cloveka stastnym ci spokojnym je vlastne super zasluzna ba dokonca uslachtila cinnost. Potom niet nicoho co by bolo povrchne. 😉

😉

bastika
15. nov 2013

Ja osobne mam na nové značkové handry ale nedám. Malej som do 3 rokov nakupovala v bazari a na modrom koni. Teraz cez net lacné veci a v Tesco. Teraz som jej kúpila doteraz najdrahší kúsok nike tenisky na tanec za 35 €. Bože toľko peňazí za tak malé topanocky. Malému kupujem vsetko cez bazar napr 7 kusov body za 4 € 😀 baví ma to a tie veci vyperiem a sú super nic im nie je. Kocik fusak vsetko znackove ale na bazari z druhej ruky za polovicu. Zato malej platím tanečné kruzky vložím ju do vedlajsieho mesta, korculovat lyžovať a o rok na angličtinu. Radšej dám peniaze na takéto. A aby si niekto nemyslel ze šetrí na deťoch, aj sebe kupujem na koni 😀

jabadaba
autor
15. nov 2013

@sissmiss este som zabudla dodat, ze ja chapem o co Ti ide, ako to myslis a aj to, ze to myslis dobre. Len sa asi uplne nezhodneme v tom co vnimat ako povrchne a co nie. Ale je to fakt na riadnu debatu uplne inde nez takto. 🙂

zuzkaanicka
15. nov 2013

@jabadaba, @sissmiss toto je fakt narocne ... ja sa na chvilu predsa len k tym handrickam vratim (hoci som inych od nich odhanala) ... zeny, ktore napr. siju (alebo inym sposobom vyrabaju oblecenie) a "len" niekoho kopiruju, tak sa o nich da povedat, ze su sikovne alebo zrucne ... toto asi nie je umenie, to je skor remeslo ... potom su zeny, ktore si aj same navrhnu (otazne je do akej miery su ovplyvnene tym, co videli niekde na nete, v obchode-dnes sa neda byt neovplynenym) a potom to zrealizuju, alebo daju niekomu zrealizovat-tak su zrejme kreativne ... od akeho stupna toto zacina byt umenie a kto je vlastne schopny urcit hranicu-tak toto sa neodvazim ani len odhadnut ... tie hodnoty v umeni-to sa moze este menit aj casom-niekoho mozu fakt objavit, ocenit az po smrti 😉 ... podobne je to napr. vo vede ... su ludia, ktori dokazu dosledne aplikovat nejaku naucenu teoriu a nikdy nic nove nevymyslia, potom su taki, ktori dosiahnu nejake ciastkove vysledky (svoje vlastne objavy) a potom su taki, ktori objavia nieco naozaj velke, svetoborne ... ale najst nejaku striktnu hranicu, kde uz zacina "velka" veda-to sa proste neda ... aj ked v tej vede (obzvlast exaktnej) sa to da asi lepsie "zmerat" ako v umeni. Ine skupinky ludi si nedovolim rozobrat, lebo by som pisala o niecom, cim nezijem a nechcem tarat do vetra🙂 ...
V kazdej tej skupinke su ludia, ktori su dosledni (teraz mam na mysli len tu pracovnu oblast) a menej dosledni, dokonca povrchni ... a este sa to moze aj menit-niekto obcas svoju pracu odflakne a obcas ju urobi poriadne ...
Pokial ma clovek tu svoju pracu rad, bavi ho, tak mu moze byt uplne jedno, v ktorej skupinke je (ci je to este remeslo, alebo uz umenie) ... kazdy ale ocakava nejaky uspech-je to pozitivna motivacia a ta je isto lepsia ako negativna ... niekto sa pochvali na webe, niekto potrebuje zazit uspech na medzinarodnej konferencii 😉
akurat si myslim, ze ta tuzba po uspechu by nemala byt jedinym hnacim motorom, malo by za tym byt asi nieco viac ... ale co je to viac, to nejako opisat neviem (resp. nechcem tak detailne verejne rozpitvat svoje vnutro)😉

andula77
15. nov 2013

@martija Staci ak to bude v spanilcine s anglickymi titulkami 😅 nech pocujem spanielcinu, aj mne sa bvelmi paci....ja som sice stidovala gramatiku, ale neviem sa vykoktat...chcela som tam ist ked som nemala deti, teraz mam deti tak to nehrozi...mozno ked vyrastu pojdem na par mesiacov... 😉 teraz by som bez nich nevydrzala

martija
15. nov 2013

@andula77 ano tak to mi nemusis ani hovorit,rozumieme si mamky 🙂 ..... ja tiez mam plany,ale iba v hlave, chcela by som tiez na nejaky studijny pobyt, ale zial aj ked mam chtíč velky, tak predsalen by mi to od deti nedalo, len sa bojim,ze kym vyrastu,tak budem babicka 😀 . Najviac ma vsak hneva,ze tu na Sk je velmi malo moznosti studovat tento krasny jazyk, vlastne iba v Blave, a mozno Kosice, inak ništ..... 😠

moonlight1210
15. nov 2013

Niekto nema deti a ma psa. A kupuje mu obojky take a oanke a oblecky a voditka a misky a psie hracky a rozplyva sa nad tym neurekom. Nemyslim ze to robi lebo je zblazneny do psich obleckov a doplnkov. A pes je pre neho vesiak na tie handry. Malokto si kupi psa aby mal dovod kupovat psie oblecky.

Tak ako matky nekupuju vsetk tie veci lebo su hin za chutnuckymi detskMi vecickami a dieta je len babika ktor do toho navliekaju. Moznu su aj tAke matky. No 99% matiek jednoducho tak miluje svoje deti ze im chce dopriat. Mozno sebeck lebo to dieta by radsej desat novCh auticok ako baretiek, ale rovia to z lasky k nemu. nie ze su zlanarene za vecickami. Bez dietata by minali inde a na ine.
Kedze je to pre ne relax a zabava kraslit svojho potomka, tak to davaju na web.
Keby to nebolo v obchodoch, tvorili by to oni sami doma. Ako nase mamy. Takto kupuju.

A autorke odporucam Ak ma chut na nejake umelecke foto, cielene vyhladavat blogy a webove stranky takto zamerane ako pustat kritiku pod nespravnym stromom.

zuzkaanicka
16. nov 2013

@moonlight1210 Tato tema nie je o fotoblogoch, @jabadaba to pouzila ako jeden z mnohych prikladov ... tema mala byt o tom clanku, odkaz je v uvodnom prispevku ... to, preco sa to zvrhlo len na fotoblogy, to by bolo mozno tiez na debatu-otazne je, kolko prispievateliek si precitalo uvodny prispevok a kolko aj spominany clanok 😉

jabadaba
autor
16. nov 2013

@zuzkaanicka zuzka, to nevysvetlis. Skoda kazdeho slova, to je ako hrach o stenu hadzat. A sme zas pri tej povrchnosti. Niekto si povrchne precita uvod temy, prispevky a povrchne z toho vyvodi zaver, ze sa mam zamerat na ine fotoblogy. Ach jaj.... 😉

zuzkaanicka
16. nov 2013

@jabadaba Ja viem, ale ja som zvyknuta hrach hadzat 😉 ... obcas sa na niekoho aj nieco prilepi (a mozno hned neodpadne) ... ja som to uz pisala, povrchnost je na kazdom kroku a ja sa teda tiez priznam-su veci, v ktorych som aj ja povrchna-proste, neda sa vsetkemu prikladat velky vyznam-to je o tych prioritach🙂 ... to, ze sa tu uchytili "fotoblogy", to je tiez znamka niecoho 😉

jabadaba
autor
16. nov 2013

@zuzkaanicka musim suhlasit. Inac, nepomozem si - rezonuje mi v kontexte reakcii cosi zo Schopenhaura. Schvalne ci Ti to napadlo. Ak nie, tak dam hint. Ale neviem sa zbavit jasnej analogie jeho nahladu na zeny v urcitom zmysle a tu odprezentovanym...hryziem si do prstov. 😀

Jo, povrchnost ani mna neobchadza v istom zmysle. Uz som pisala, ze nie som voci nej imunna. 🤐

zuzkaanicka
16. nov 2013

@jabadaba Ja nechcem byt hnusna, ale po precitani par diskusii (nielen na MK) sa nejako prestavam divit nad pojmom zenska logika-a tiez som si uz dnes pri pisani na Schopenhaura spomenula 😉 ... vies, to preco sa debata zvrhla na fotoblogy-to dost silne suvisi s jeho pohladom na zeny-mozno to fakt nie je prehnany pohlad 😉

zuzkaanicka
16. nov 2013

@jabadaba Mne sa napr. v jednej diskusii stalo toto: jedna kocka tam napisala nieco, co ma trochu prekvapilo, tak som sa slusne opytala na zdroj informacie-hned som bola za vyryvacku ... co si potom clovek ma mysliet? 😉 ... no, a samozrejme-ukazalo sa, ze pravdu nemala 😖

zuzkaanicka
16. nov 2013

@jabadaba Inak, evidentne si tymi fotoblogmi stupila mnohym na otlak a jeden z dovodov, preco sa fotoblogy tak uchytili je aj ten, ze toto je tema, o ktorej vedia pisat mnohe ... celkovo je to o sposobe myslenia a schopnosti najst v texte to podstatne a nielen nejake smietky 😉 To mas tak, ako ked sa dvaja ucia na skusku-jeden sa nauci podstatu a jeden len specialne pripady🙂 ... kazdy to, na co mu stacia zavity🙂

zara248
16. nov 2013

velmi dobra diskusia ale nepomôže svet je už taky skazeny hodnoty sa poprekrucali a tak to spejeme doslova k zahube 🙂 silne slovo ale je to tak,prevlada nenavisť zavisť zamerne vyvyšovanie sa nad tymi ktory na to nemaju a su radi že daju deturencom aspon aku taku stravu,prešla som si tym viem o čom rozpravam ak Vam nepomôže nik len Vy sami,ja som v tom čase mala iba jednu dceru byvanie žiadne s podnajmu do podnajmu a na živobitie nam ostalo par koruniek pretože niekomu som do vačku davala nekresťanske peniaze a ked som chcela hypoteku prijem na to sme nemali,banku ani štat nezaujimal že tolko kolko by sme platili za hypot. tolko platime do vačku niekomu kto ma čiste peniaze a preto ak som niečo kupila dcerke na oblečenie tak som jej nedopriala aby sa v tom blaznila okrikovala som ju tak ako tu pišete o maminach čo vyobliekaju deti do super šiat pretože som nechcela aby si to zničila ale teraz už mam dve ďalsie krasavice naša situacia je fajn chvalabohu a doprajem deťom všetko čo sme my nemali ale tak aby si to vedeli važiť a aj ked ich vždy pekne oblečiem dovolim im hrať sa ako chceju ved su to len handry a vyperu sa pre mna je dôležita laska a porozumenie a viesť deti k slušnosti a skromnosti a zatial sa nam to dari,rastu z nich slušni ludia

jabadaba
autor
16. nov 2013

@zuzkaanicka presne toto mi rano napadlo, ze som stupila na otlak. No jo no...tazko sa to priznava, kedze aj ja k zenam patrim, ze ten chlap mal v niecom pravdu. Aj mam na mysli nieco konkretne, ale Ty asi tusis co. 😀

ella555
16. nov 2013

@zuzkaanicka Pokial viem dobre citat, tak vacsinu uvodneho prispevku venuje @jabadaba fotoblogom, takze sama na ne upriamila pozornost. Podla mna to bol nevhodny priklad, vo vztahu k tomu clanku.

zuzkaanicka
16. nov 2013

@zara248 Ja by som zmysel tejto diskusie az tak nezatracovala-buducnost hodne zavisi od vychovy v rodine a toto citaju rodicia 😉 ... ja sa snazim svoje deti viest k hodnotam a viem, ze vdaka mojim snaham to budu mat raz tazsie, ale urobim vsetko preto, aby to vedeli zvladnut ... vies, ja mam uz napr. skusenost s detskou sikanou a co myslis, kto za tou sikanou bol? ... zavistliva mamicka-zavidela mne a este jednej mamicke, tak svoju malu dceru stvala proti nasim detom-tiez vychova ... nastastie sme si s nou poradili.

zuzkaanicka
16. nov 2013

@ella555 Znovu opakujem, to bol jeden specialny priklad a ak som si dobre vsimla-este v uvodnom clanku je odkaz na clanok, o ktorom napisala, ze ju priviedol k tomu, aby zacala debatu 😉 ... takze stojim si za tym, ze kto chcel, nasiel si to podstatne, kto chcel, nasiel si tu jednu smietku a niekomu proste stupila @jabadaba na otlak a otlaky byvaju bolestive 😉

zuzkaanicka
16. nov 2013

@jabadaba Viem, ale radsej to sem ani nenapisem, lebo som uz aj tak bola dost tvrda 😅

zara248
16. nov 2013

@zuzkaanicka ja ju nezatracujem je faj že sa o tom rozprava lebo ak by nie tak to je už koniec 🙂 ale vidim čo sa deje okolo mna len to stači vidieť a tu na socialnych sieťach toto už je hrôza,bolo nam super bez tychto komunikačnych technologii ved ludia už inak ani komunikovať nevedia a toto im len umožňuje robiť zle veci pretože skryvať sa za pismenka to je jednoduche ale ak by mali prehovoriť zoči voči tak by zdupkali,no ta šikana sa rozširuje ako mor a je smutne že su za tym len rodičia nik pretože je to vychovou no žiaľ je to tak a je mi ľuto že si mala takuto skusenosť

zuzkaanicka
16. nov 2013

@zara248 Mne napr. tato tema pomohla-zacala som sa nad niektorymi vecami viac zamyslat a az teraz vidim nasledky povrchnosti v pravom svetle ... aj ta hnusna zavist vyplyva z povrchnosti a veru aj podvody 😖

zara248
16. nov 2013

@zuzkaanicka teraz som si prečitala ten članok a je to tak trefne a pravdive až mi slzy vyšli veru tak je to vo väčšine rodinach a aj ja som sa nad tym zamyslela ,že sa musim ešte viac venovať deťurencom v tom duchovnom zmysle fakt až ma mrazi z toho ked sa zamyslim z kolkych ľudi vyrastu takyto ľudia ako sa piše v poslednej pasaži brrrr,buďme lepšimi ľudmi stači ak budeme k sebe ohľaduplnejšii budeme si všimať viac čo sa deje okolo nas a veru hned ten svet by bol iny

jabadaba
autor
16. nov 2013

@ella555 no zabijem sa, prve ako priklad mi prislo na um to s fotoblogom ohladom handier, ked som citala clanok z uvedeneho linku. Strasny precin...ale reakcie pohorsenia nad tymto prikladom tiez o comsi vypovedaju. 😝

jabadaba
autor
16. nov 2013

@zuzkaanicka jo...ludska zavist. Este aj vacsi byt ludia zavidia a daju Ti to ako susedia vyzrat, co Ti poviem. Kolko tupych poznamok som sa ja vo vytahu napocuvala...o tom, ze ani nepozdravia lebo...o tom skoda vobec hovorit. 😝