icon

Nábožensky zmiešané rodiny a sviatky

18. aug 2021

Damy, nez zacnem, prosim, toto nie je tema na zbytocne burlive diskusie. Prisla som si pre radu, lebo fakt v niektorych veciach tapam a zaujima ma, ako to riesia ine rodiny. Nehadajme sa kto ma "pravdu", kto ma"rozum", kto rozmysla tak ci onak. Vsetky mame rovnaky ciel a to vychovat zo svojich deti slusnych ludi.

Som tazky ateista a pochadzam z neveriacej rodiny. Moj manzel naopak pochadza z veriacej rodiny, svokrovci sedia kazdu nedelu v kostole, etc. svagor si zobral veriacu manzelku atd. Moj muz od zaciatku nasho vztahu vie aky mam na nabozenstvo nazor a prakticky od prveho rande vedel akym smerom raz chcem vychovavat svoje deti. Sam s tym suhlasil. On do kostola nechodi, nemodli sa, nepreziva sviatky krestansky. Ci veri v Boha mi nevie povedat, kedze bol tak vychovany nepozna "inu moznost". Viem ze tu padne tato otazka, ano brali sme sa v kostole lebo to bolo jednoduchsie ako vybavit civilny obrad (uplne naozaj), ano podpisovala som dispenz ale pre mna je to zdrap papiera ktory pre mna nema ziadnu zavazujucu ani moralnu hodnotu. Este raz, mazel o tom vie, je s tym ok a stotznuje sa s mojimi nazormi na vychovu. Syn pokrsteny nie je.
Svokrvoci su v tomto tiez super, tiez vedia ake mam nazory, respektujeme sa navzajom (tzn ak sme na sviatky u nich ja respketujem ich zvyky a tradicie, ked naopak tak zase oni nase) doteraz ziadny konflikt neprebehol a chcela by som to takto zachovat aj do buducna.

Blizia sa vsak pomaly druhe Vianoce, Velka noc etc a uprimne poviem mam trochu obavy z priebehu. Minuly rok bol maly, nevnimla prakticky nic, tento rok (a aj tie dalsie) a samozrejme nie len Vianoce ale aj tak celkovo zivot. A tu nastava trochu kamen urazu, ako dospiet k nejakemu kompromisu co sa viery tyka. My s muzom ho k viere nevedieme ani nechceme aby bol k nej vedeny ktorymkolvek clenom rodiny, pokial nedospeje do takeho veku kedy sa sam zacne pytat. A s tym spojene, nechceme aby sa u nas verilo na "Jeziska". S muzom sme sa dohodli na celosvetom kompromise "Santa Claus" (na vyber bolo to alebo zrusit Vianoce uplne). Je to tak pre nas spravne, prosim ak s tym niekto nesuhlasi alebo sa potrebuje vysmievat, fakt toto nie je tema o tom.
Samozrejme u svokovcov ale najma u svagra a jeho syna (o cosi mladsi u nasho) toto proste neprejde u nich maju Jeziska. Problem je ze ani jeden z nas (my vs svagrovci) nechceme z nasich predstav upustit - co je pochopitelne, ale neprijemne pre obe srany. Stretavat sa chceme, mame pekne vztahy, vychadzame spolu dobre len proste v tejto teme sa rozchadzame a nevieme ako sa dohodnut skrze deti, aby neboli zmatene.

Tak by ma zaujimalo, ako to maju poriesene ine rodiny, kde je sa rozhodli proste odstruhnut od jednej (alebo aj oboch) stran a vychovavat deti a zit svoj zivot naopak ? (ci uz ako veriaci alebo naopak ako ateisti?) Viem ze je tu vela neveriacich mam/otcov ktori nechavaju polovicku viest dieta k viere, je to super ak vam to tak vyhovuje, ale chcela by som skor pocut nejaky nazor kto to ma prave naopak.

Tak isto ako potom vysvetlujete detom vieru? Nejak diplomaticky aby ani okrajovo neurazili druhu stranu ale zaroven zachovali to svoje presvedcenie o tom co je pre nich (nas) to "spravne" ? Aby mi raz dieta nenabehlo za babkou a dedom s tym ze "mama povedala ze ste blazni"

Dakujem za konstruktivnu diskusiu bez zbytocneho osocovania a hadok, fakt hladam tipy a inspiraciu ako zabezpecit aby bol aj vlk syty aj ovca cela 🙂

f333
19. aug 2021

@ofzuza o tom,co ludi slavili ked nie je o tom dokumet /pravny ci iny/ je otazne...
Mna zaujimaju fakty obsiahnute v tom,co sa da dokazat v dokumetoch....
Takze krestanstvo aj jeho vznik , idei ,ucenie , kanonicke pravo je jasne...Ako kazde nabozenstvo bychadza z istej viery... tak ako u ateistov....
Aj to,co beru za zaklad Sviatku Vianoc ...ty si kludne oslavuj vtedy slnovrat.ja som tolerantny clovek... .Mne jej edno,kto co slavi a kedy.ak akcepuje to,ze ini slavia nieco ine,ich nazory a citenie...ak to neohozuje zaklady statu , prava bezpecnosti ludi....
.. Ale ak mozem poziadat, AK PISES , tak zabudni na svoju zlu vychovu ak mozes, a hrubosti v podobe slov ´do riti ´ si podpusti.
To je dehonestujuce hlavne voci tebe samej...

ofzuza
19. aug 2021

@f333 zato krestanske bachorky su super zdroj

f333
19. aug 2021

@vroni ja ta nehodnotim.,to by inak vypadalo..Mne jedno,ako zijes... naozaj .. Mna len zaujima . postoj k inym nazorom , ktore prezentujes....... ja debatujem v kontexte toho,co bolo sponenute a napisane..
myslim,ze som sa vyjadrila jasne.. co povies?

f333
19. aug 2021

@ofzuza ten dokumet je proste fakt.. To ma sko s dokumetmi kralov... V kontexte terajsej doby su to tiez bachorky.. Ja zbozej vole kral XY, pomazany panovnik.... bachrka ? ,ci pravny akt....... Vteda to bol pravne dolozeny akt aprvna formula .... ty si nepredlozila ani bachrky o slnovrate,ktore by boli mozne hmtatelne dokazat.....ze existovali....V akam pravnom dobovom dokumete sa o slnovrate pise?

ofzuza
19. aug 2021

@f333 uprimne neviem, ci existuje pravny dokument, ale pokial viem oslavy slnovratu pred nasim letopoctom su vseobecne znamy fakt, ktory sa vyucuje na skolach. Ale historici si to asi iba vymysleli.

oktoberka
19. aug 2021

Inak,ja celkom nerozumiem týmto natahovackam.
Tak ja ako kresťan celý rok prežívam kresťanskými sviatkami. Židia zrejmá svojimi,jeho istí detto a neveriaci tiež majú svoje sviatky.
Ale vyjadrujeme sa o sviatkoch iných s rešpektom.

zuzitko74
19. aug 2021

U vás doma môže dieťatku priniesť darčeky Santa Claus a u babičky Ježiško. V každej rodine tak, ako to majú zaužívané. O chvíľu pôjde synček do škôlky a aspoň bude už pripravený na fakt, že to na Vianoce môže byť v každej rodine trošku ináč.
My sme veriaci, ale deti vedia od malička, že darčeky sú od nás a od členov rodiny. Tento fakt ich veľmi skoro priviedol k túžbe, že aj oni chcú niečo darovať. A to je, podľa mňa, najkrajší zmysel Vianoc - vedieť si dávať navzájom.

f333
19. aug 2021

@ofzuza Ano, ucia sa o tom deti v skole.tak ako sa ucia o inych prdpokladanych lulturych,ze exixtovali aprvdepodbne aj istym sposbom zili...
To ale nema nic spolcne s uzakonenim /aj prvnym cirkecnym/ krstansky<ch sviatkov....
Vie ,ze na pf sa uci aj kanonicke praavo? To je tiez krestanska bachorka?
Takze porovnavat nejake predkrestanske kultry primitivne s kretanskym spolcenstvom, prvom, , svatkami ,ktore uzava nasa civilizacia aj staty eu a prilahleho hos.priestoru rovnocene so statnymi inymi sviatkami je uplne mi mo reality...
Viancoe su narpomalny statny sviatok na sk....krestansky sviatok ,.zakonm uznavany .to je proste fakt......Ale nie nejaky slnovat starovekych kultur...
Takze sme na zaciatku... Vianoce su krestansky aj statny svatok. A kazdy nech ho slavi ako uzna za vhodne.Ty ak myslis,ze je to slnovrat,tak je to na tebe... Niekto mysli,ze je to komercny sviatok a ma radsej santa klausa..niekto jeziska..
Kde vidis problem? Akokolvek,vzdy ten sviatok oficlane zostava krestansky a statny ... Porozmyslaj,preco ...

ofzuza
19. aug 2021

@f333 ide o jedinu vec, a to je, ze krestania ten sviatok prebrali a upravili si podla seba. To je cele. Ale chapem, ze krestan to nikdy neprizna.

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza ale prečo by si ho mali kresťania privlastnovat?
Veď celý cirkevný rok,resp.velka noc sa ráta úplne podľa iného výpočtu. A o úplne inú podstatu sviatku ide.
Čo ma kresťanstvo so sviatkami jari?
A že je oblievačka?no a prečo nie?pekný zvyk našich predkov.

ofzuza
19. aug 2021

@oktoberka pretoze to predtym oslavovali pohania. Nemohli len tak tresnut mimo datum a zakazat im ich povodne oslavy. Vobec tam nevidis korelaciu v nacasovani?

f333
19. aug 2021

@ofzuza ja neviem,co prizna ci neprizna ktory krestan. ty to vies? Nie ,nejde o to, ze ci je prebraty /nie jeto dokazane / ten sviatok a prisposbeny ako ty pises od nejakej primitivnej kultury------.. ide o to,ze jet o oficialny stany a krestansky sviatok uznavany zakonom nielen na sk....

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza ale ved veľká noc u kresťanov je úplne o inej podstate.
Veľká noc sa spája iba s utrpením,mučením a zmŕtvychvstanim.
Neoslovuje sa jar,ani narodené zajačiky,nič.
Čiže čo ťa irituje?
Mňa neirituje nič na susede,ktora víta jar a vynáša Moreny.
Aj sme na Tom boli pozrieť.
A vôbec mi nevadí,že niekto to prežíva inak.

ofzuza
19. aug 2021

@f333 zatial sa kazdy durdil, takze evidentne sa im ta myslienka nepaci. Ja to povazujem za logicke vysvetlenie. A teda nemyslim, ze rimania boli primitivna kultura.

ofzuza
19. aug 2021

@oktoberka vsak ano, vyrobili si z toho uplne inu podstatu.

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza pozri.... všelijake,či kresťanski,či ateisticki historici vždy prišli s vypočtami,že Ježiš zomrel začiatkom apríla. 3?5?
Či chceme,či nie zvyčajne v tom termíne prichádza jar v prírode.
Keby zomrel niekedy v zime,tak by sa Veľká noc oslavovala tam plus, mínus.
Kresťania riešia Ježiša,nie príchod jari. Tej sa tešia.
Teba niekto núti niečo sláviť,či neslavit?
Mne sa zdá,že je sloboda už.

ofzuza
19. aug 2021

@oktoberka a mrtvychvstanie, ktore sa na tu jar oslavuje tiez vedecky dokazane. Smrt by ste neoslavovali, ci?

f333
19. aug 2021

@ofzuza Kto sa kedy durdil? O tom ja nic neviem NO,ak si nasilim najak prsadzovala svoj pohlad na vec,tak sanesmies cudovat raakciam..Mali na to9 iny pohlad ako ty zrejme....Prpac mi,ale mne sa zda,ze nie siu tolarantna voci nazorom o tejto veci.......A Rimania prave v tom dokumete ten sviatok uviedli.......Ale nie ako slnovrat Slovanov ...... ale to,ze je to sviatok krestanov . Uprmne,mne je jedno kto ako co slavi sukromne.....Ale treba respektovat nasu civilizaciu;ktora stoji na krest.principoch.a jej zaklady su pretavene do pravnych systemov statov nasej civilizacie.....Nie nejake principy predkrestanskej europy....,.

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza podstata kresťanstva je v smrti a vzmetvychvstani.
Bez zmŕtvychvstania je to o ničom.
A prečo sa nepotesit a noslavit aj jar?
Nevidím nijaký problém to u mňa spojiť.

ofzuza
19. aug 2021

@f333 lenze rim nebol len AD, ale aj BC, ze ano? Ano, krestanstvo tu porobilo kadeco.

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza nie kresťanstvo porobilo kadečo.
Ale ľudia v ňom,keď si v mene kresťanstva chceli prilepšiť si robili kadečo a kresťanstvom si iba pomohli,zneužili ho vo svoj prospech.

vroni
19. aug 2021

@oktoberka, nepripomína ta jar tak trochu zmŕtvychvstanie? Všetko znovu "ožíva", prebúdza sa, do prírody vstupuje nový život.... V ruralnej spoločnosti z prelomu letopoctu to boli obrovské symboly zmeny a sily...

ofzuza
19. aug 2021

@oktoberka tak samozrejme su to vzdy ludia. Rovnako ako celu bibliu pisali ludia.

oktoberka
19. aug 2021

@vroni veď môže.

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza áno,presne tak,bibliu písali ľudia.

f333
19. aug 2021

@ofzuza To je uz ina debata..... predtav si historiu ludstva.. predkrestanske civilizacie obetovali bohom ci prirode ci comu verili aj ludske obete.. cize ideolgia a viera sprevadzala ludstvo od jej kolisky.ak krutost boj o moc.......A samozrejme ,neboli tolerantni voci inym nazorom.. to iste ine nabozebstva.pozi islam.... tam ludske prava nemaju miesta .. a saria,/cize islamske rpvo / to je uz inak akava ako kanonicke....
To bol vyvoj ludstva a civilizacii podla stupna ich vypelosti, vzdelanosti, moci ,politiky....
Takze tak ako bibliu pisali ludia,tak aj koran ,ci ine krute zakony ,ktore vtedy platili..
Ale to uz je o inom probleme debata.,...

ofzuza
19. aug 2021

@oktoberka a potom nasilne presadzovali

ofzuza
19. aug 2021

@f333 ano cele to bolo vyvoj. Preto verim, ze vianoce maju pohansky povod. Minimalne je tam velmi velka korelacia.

oktoberka
19. aug 2021

@ofzuza no,dobre.
Tak dajme tomu,že všetko má pôvod v pohanstve.
A čo to znamená?

f333
19. aug 2021

@ofzuza Vidis,mas vieru... nie ralevantny dokaz To iste veria o inom aj krestania.... Tak medzi tebou a nimi nie je ziaden rozdiel.....
Ale na rozdiel od tvojej viery oni maju nieco navyse .... pravne podlozene ,ze ten sviatok je krestansky....