icon

Náboženstvo a svokrovci

annairamm
8. jan 2012

Ahojte chcem sa opýtať ako ste riešili situáciu, ak ste neboli nábožensky vychovávaný, teda veríte v boha ale nechodíte do kostola ani to nemáte za potrebu, ani svadbu neplánujete v kostole a už vôbec sa nedržíte zásad najprv svadba potom deti, práve naopak, plánujete bábätko bez svadby pretože tá pre vás nie je taká dôležitá, avšak pri každej návšteve svokrovcov nepočúvate nič iné iba boh, boh a boh a kedy bude svadba a mala by byť svadba a zas boh...Ako im vysvetliť že svadbu nechceme tak skoro a v kostole už vôbec nie, aj ked oni toho vedomí sú, pretože som im to od začiatku tvrdila, nech sa ma nesnažia meniť no pri každej návšteve je to o tom istom. Ocitli ste sa aj vy v podobnej situácii? Potom tam človek chodí s nechuťou...

tea333
8. jan 2012

@vvia ja som na teba v ziadnom prispevku neutocila.teraz si trosku mimo.ja som obhajovala nieco, co sa mi nezda fer vocimne a ateistom.ale zjavne kazda z nas pise o comsi inom, takze tuto debatu kludne uzatvarame.

anika11
8. jan 2012

@sjuzan77 zalezi na fararovi,ci dieta pokrsti alebo nie.u nas nehrozi.. ked chcu pokrstit dieta rodicia nezosobaseni v kostole,musia zhanat farara po okolitych dedinach,ktory je ochotny.ja sama som sa bola pytat farara na krst mojho vtedy novorodeniatka,a poslal ma prec s dlhym nosom 🙂 ale ak sa posnazite,tak urcite nejakeho najdete,len mna odradil pristup nasho kaplana,tak som stratila zaujem o to,dat moje deti pokrstit a necham to na nich ked vyrastu,nech sa sami rozhodnu..

tea333
8. jan 2012

@annairamm ak su svokrovci hluchi voci tomu, co im hovorite, tak to tak pravdepodobne bude aj v inych veciach, kde vas budu tlacit do svojich predstav o rodine a detoch a vychove. tu je ale na mieste, aby komunikaciu s rodicimi viedol tvoj muz.skus mu vysvetlit ze je ti to neprijemne. on by mal byt tym sitom a cenzorom medzi vami.nemal by dovolit, aby ti tvoji svokrovci stale vytvarali stres, su to jeho rodicia.

eri28
8. jan 2012

@annairamm ja by som vysvetlila svokrovcom, ze to bude vasa svadba, oni uz mali, ci nie, a ci aj im robili peklo, ked ti je to neprijemne, a je to vas zivot, oni ti nemozu rozkazat, mozno na ukludnenie by som im povedala, ze v kostole ju mozete mat neskor, ked to budete citit ako, ze to potrebujete, nie je problem aj za 10 rokov, ale ze vy nebudete v kostole hrat divadlo na ich zelanie......
a co vasi, boze moj otec by ich niekam poslal on tak milije cirkev v uvodzovkach vie byt priamy, a nedava cez servitku pred usta 😀 😀 😀 😀
ste dvaja a oni tiez cize ziadna presila do boja 😀 😀 😀 😉 , preco len oni chcu pocut svoju pravdu nech si vypocuju vasu a ked su taky veriaci tvojej polovicke je to jedno, cize asi ho neako neovplyvnili 😕

eeffka
8. jan 2012

U nas bolpresne ten problem ale s mensou obmenou, ja ako presvedcena ateistka som chcela svadbu v kostole, kvoli peknej budove, uradny sobas je trapny ( moj nazor), nauku ci ako sa to vola som mala s normalnym mnichom ktory pochopil ze ma "na vieru neobrati" skor sa to odohravalo v rovine diskusii a dodnes si rada podrypnem do mojich veriacich svokrovcom, preco nieco robia ( napr velkonocny baran) lebo oni absolutne netusia preco, len jak sa naucili tak robia uplne bez pochopenia, ked som im rozpravala ze stary zakon hotovy krvak a akcny film kukali jak puci, a toto su akoze ludia co by svateho za nohu z kriza stiahli, a viacero zazitkov s nimi mame. Moj muz je "katolik" taky ze akonahle ho netahali do kostola tam dochodil. Svokrovcom som narovinu oznamila e svadba sice bola v kostole ale tot vsjo, ze dobre vediapreco a ze o bohu a spaseni sa nemienim dalej bavit, a ani sa s nami nepustaju do debat lebo napr existenciu dinosaura nejak nevedia rozumne mojej 6r dcere vysvetlit v svetle nabozenskeho videnia. prve 2-3roky skusali ci nejdeme na velku noc a vianoce na omsu, no ako mas ma vidiet, muza som doma nedrzala, ale ze on sam nepojde 😀 ( klasicky pstrosi pristup) a uz to potom vzdali, dokonca ked bola zadusna omsa za muzovu babku a sme prisli tak nam dakovali ze sme prisli, aj ked to pre mna bol prejav ucty a nie nabozenstva. Takze zhrnute, ak to nezadusite v zarodku bude to stale o tom istom, joj vidis a teraz na sviatky nan priali pozehnane vianoce, a 3x asi cakali ze aj my im, a my furt len tie svoje stastne a vesele. 🙂 To chce nohy v teple a hlavu v chlade. Mala ma 6r ucim ju ako sa veci maju, skor som technicko prirodny typ takze nejake duse, anjeli a pod u nas nefiguruju, babka sa s nou uz do debaty nepusta lebo mala ju viackrat odrovnala tak nepokusa.

a ked tu je taka nabozenska dabatka poprosim veriace o vysvetlenie: naco si moja svokra na 3 kralov doniesla z kostola vo flaske z tatarky ( uz len toto mi pripada absurdne vzhladom na svatost) svetenu vodu? asi 2,5deci, to co s tym bude robit? Dakujem

zuzana76
8. jan 2012

@eeffka vysvati byt, alebo niekto ma doma aj nadobu so svatanou vodou a tou sa denne prezehnava

kvetinka211
8. jan 2012

@annairamm ahoj, aby si si vedela predstavit ako je to z ich pohladu - ich dieta bude zit v hriechu a po smrti ho necakaju ziadne pekne veci, rovnako ako vnucata ak nebudu pokrstene ... nehovorim ze ty si mas mysliet to iste ak si ineho presvedcenia, len aby si mala predstavu preco to stale riesia, preco ich to trapi ... ze im nejde o to, ci bude alebo nebude hrat organ. Ak to mate vyjasnene vy s priatelom, tak by myslim on mal nabrat odvahu a otvorene sa s rodicmi porozpravat. Ale myslim ze je spravne, ak sa ludia ktori to tak necitia neberu v kostole len kvoli peknemu interieru.

baton
8. jan 2012

Ahoj, to velmi dobre poznám...svokrovci sú tuhí katolíci...no museli si zvyknúť...nechodím ani moja rodinka do kostola, nemodlím sa s nimi pri jedle, syn je 3-tiak a nechodí na náboženstvo...dala som ho na etiku...Zvykli si, už ma nenútia chodiť do kostola, ani predomnou nespomínajú také veci. Základ je v tom, že sa nemôžeš nechať vtiahnuť do ich komunity. Každý máme svoj život aj presvedčenie. Začiatky boli ťažké, ale úspešné 😉

mataharyy
8. jan 2012

@eeffka No dinosaurem jsi mě málem dostala do hrobu 😀 Jináč ono to je zatěžko oni věří a odmítají cokoliv jiného, já toto měla doma, jako malá jsem musela chodit do kostela na náboženství atp. protože si to prarodiče přáli, pak jsem se vzbouřila a zařekla jsem se že nikdy víc, ale protože se u nás v tomto směru stále něco řešilo, nelenila jsem přečetla bibli a poštudovala jiné církevní věci a začla jsem argumentovat po svém, tak jak já jsem to chápala, po nějaké době už semnou nikdo na toto téma nemluvil, až do okamžiku kdy jsme oznámili že se budem brát, děda mi řekl že by se mu líbilo kdyby jsme se brali v kostele, tak jsem řekla že je hloupé mít svatbu v kostele, když nevěřím a že by to bylo přece popírání toho co církev káže a měli jsme zas pokoj 😉

majocak
9. jan 2012

@anika11 A Ty si kto ,že súdiš ludi,ktorí chodia do kostola sú svine? Akú máš inteligenciu,že dokažeš toto napisat ?Ja chodim do kostola no svina som nebola a ani nebudem Pomaham Ludom a malým detom Ja by som sa za tot o hanbila NO hanbi sa!!! lutujem Ťa

anika11
9. jan 2012

a kedy som ja povedala,ze ludia co chodia do kostola su svine?? ja som napisala jeden konkretny pripad.a nemam sa zaco hanbit.aj ja pomaham ludom a nemam potrebu to niekde rozkrikovat ako ty.a uz vobec sa nepotrebujem pretrcat niekde v kostole a utocit na ludi,co si tu napisu svoj nazor.je mi luto,ze sa tu musis takto rozculovat nad nasimi nazormi,no vsak ale co..ty nemas problem,mozes sa ist vyspovedat...
a lutovat ma nemusis,to je to posledne,co by som od teba potrebovala..
tak sa hlavne ukludni a neber si vsetko co sa tu napise tak osobne..

anika11
9. jan 2012

@majocak a kedy som ja povedala,ze ludia co chodia do kostola su svine?? ja som napisala jeden konkretny pripad.a nemam sa zaco hanbit.aj ja pomaham ludom a nemam potrebu to niekde rozkrikovat ako ty.a uz vobec sa nepotrebujem pretrcat niekde v kostole a utocit na ludi,co si tu napisu svoj nazor.je mi luto,ze sa tu musis takto rozculovat nad nasimi nazormi,no vsak ale co..ty nemas problem,mozes sa ist vyspovedat...
a lutovat ma nemusis,to je to posledne,co by som od teba potrebovala..
tak sa hlavne ukludni a neber si vsetko co sa tu napise tak osobne..
a ked uz spominas tu inteligenciu..tak si dobre precitaj kto co pise a az potom urazaj...

anika11
9. jan 2012

@majocak tak som si precitala vsetky prispevky dozadu a to,ze ludia co sedia v kostole den noc su najvacsi svine napisala ako reakciu na moj prispevok annairamm,tak ma laskavo neurazaj za nieco,co som ja nenapisala..ty inteligent

koniarova
9. jan 2012

@annairamm A nenájdeš v sebe silu, sa im prispôsobiť? Niekedy musí človek pre dobro v rodine, čo to aj obetovať. Veď vám je to v podstave s manželom jedno, kde sa zoberiete. Je to len hodinka z tvojho života a nemám pocit, že ti nejako extra na tej svadbe záleží. Píšeš, že máš so svokrovcami dobrý vzťah. Nepokaz si ho. Svadba trvá chvíľu, ale vy budete mať aj deti a s babkou a dekom budeš musieť /chcieť/ dobre vychádzať celý život. Ja by som im tú radosť spravila, neubudlo by zo mňa. Veď kostol, aj farára či priebeh omše, výzdobu, hudbu, si predsa môžeš vybrať sama, podľa svojich predstáv. Samozrejme nechcem meniť tvoje rozhodnutie, len ak majú byť dôhodobé vzťahy dobré, treba sam tam urobiť aj ústupok.

kikusa8
9. jan 2012

@annairamm u nas sa to vyostrilo natolko, ze nam svokra ani na svatbu nesla...podla nej ani nie sme manzelia ked sme sa brali na urade...jaj, veru zazila som si svoje. Pre mna bolo nemyslitelne sa trepat do kostola ked vobec nie som veriaca(cirkev ako taka ma nenormalne rozculuje), manzelovi to bolo jedno(on by sa jej ale radsej podvolil)...asi si myslela ze zrusime svadbu ked nepojde, ale bolo to jej rozhodnutie...Odvtedy mam pokoj, vobec sa o tom nebavime, mame aky taky korektny vztah a aspon pochopila, ze sa do takych veci nema miesat...a ani sa nemiesa. Deti nie su pokrstene, viem ze jej to vadi, ale ani slovo mi nepovedala...ked budu chciet tak ich pokrstime. Pre mna je hlavne ze si s manzelom zijeme pokojne, lubime sa, nepodvadzame sa a velmi si rozumieme. Aby som zila normalny manzelsky zivot a chovala sa slusne na to nepotrebujem cirkev a nabozenstvo. Ak je pre niekoho zivotne dolezite mat obrovsku svatbu v kostole a potom sa do roka rozviest...nuz aj to sa stava ☹

magali
9. jan 2012

@eaka
@anika11 no u nas sa tomu tak hovori, je to vlastne Zapis do knihy obcanov, ale v podstate je to ako ked sa neberies v kostole ale na urade, takze to beriem ako krst.. normalne sme isli na Mestsky urad u nas sa to vybavuje na matrike, vybrali sme si datum a cas, nahlasili meno a datum narodenia maleho a mena krstnych rodicov, oni si ostatne udaje vytiahli z archivu... v stanoveny termin sme sa dostavili do sobasnej siene na urade, tam bola drevena koliska, kde sme dali malinkeho.. primator mal prihovor a zasa tam boli tie tety co recitovali a spievali, na konci spievali krasnu uspavanku, podpisali sme tu knihu a bolo.. trvalo to asi 15 minut a velmi sa mi to pacilo.. ziadna kosa ako v kostole, boli tam vsetci nasi pribuzni.. vsetkym sa to velmi pacilo.. inak robia to aj v mensich obciach ale treba sa opytat na urade, my byvame na dedine ale u nas sa to nerobi tak sme museli ist do mesta, ale mame to kusok, takze to bolo OK.. este taka pikoska z krstu, ako koncila ta uspavanka, tak maly sa nato zobudil a o chvilku sa celou sienou nieslo jeho hlasne odgrgnutie, takze sme sa vsetci pekne zasmiali, primator sa tiez pobavil, taze mame milu spomienku 😀

anika11
9. jan 2012

@magali to je mile 🙂

cikyta
9. jan 2012

@magali presne takto isto som sa stala krstnou ja 😉 a rovnako som si dala pokrstiť svoju dcerku. 🙂

magali
9. jan 2012

@cikyta no vidis.. a myslim ze takych ludi je vela.. u nas to ide ako na beziacom pase.. okrem nas tam v ten den boli dalsie styri rodiny,, ja viem ze to nieje ako krst v kostole, ale my sme chceli nejako oslavit narodenie nasho synceka a takto sme sa vsetci stretli a prezili pekne chvile.. ja by som ho mozno dala aj v kostole, ale u nas je hrozny farar a uz len kvoli nemu sme to neurobili.. ale moj priatel to nejako nevyzdoval, tak mne to bolo jedno a tiez som toho nazoru ze ked bude syncek vacsi, sam sa moze rozhodnut, ci sa da pokrstit a ci bude chodit do kostola..

eaka
9. jan 2012

@magali Tak o takomto "krste" som ešte nepočula, ako sa to volá oficiálne? Viem, že v Čechách majú pre rodičov "vítání občánku", ale to sa robí hromadne, nie po jednej rodine..

zuzikboc
9. jan 2012

@janulap Ahoj. Čítala som si celú diskusiu a natrafila som na tvoj dotaz, či chcú farári pokrsti dieťa, aj keď mali jeho rodičia len civilný sobáš. Je to aj môj prípad. Mňa rodičia vychovali vo viere v dobro človeka a v zodpovednosti voči sebe samému a svojmu svedomiu, čo neznamená, že neverím, v niečo väčšie okolo nas, len k tomu tiež nepotrebujem žiadnu cirkev. Nie som krstená a manžel je tiež len rodičmi krstený ateista, takže sme mali obaja jasnú voľbu - civilný obrad. Keď sa narodila dcérka, my sme nad krstom neuvažovali, ale keď nás svokra poprosila (inak mám s ňou dobrý vzťah a poprosila, nenaliehala) tak sme jej vyhoveli. Vždy záleží, na akého človeka v kostole natrafíš, či je to v prvom rade kňaz-človek, alebo kňaz-náboženský fanatik. My sme mali šťastie a dcéru nám bez problémov pokrstil, stačil mu rozhovor s nami, ako rodičmi, a to, že obaja krstní rodičia sú katolíci. Na druhú stranu poznám rodičov, ktorí majú všetky sviatosti, sú zosobášení v kostole a kňaz im dieťa odmietol pokrstiť, lebo nepatrili do jeho farnosti... 😖

annairamm
autor
9. jan 2012

@akramgad dakujem pekne, však už pár rokov sa snažím jedným uchom dnu a druhým von len ked to človek počúva pri každej návšteve a nič len to, tak už je zúfalý

annairamm
autor
9. jan 2012

@tea333 priateľ si už po tom čase z toho nič nerobí nereaguje nepočúva, ako svokrovci sú zlatí len ja nemám rada ked ma niekto do niečoho tlačí pretože potom urobím pravý opak a daná vec sa mi totálne zhnusí, no a moji rodičia´, mama evanjelička v kostole nebola nikdy, otec cudzinec čiže tiež nič z toho a dokonca ani moji starý rodičia nechodia do kostola, sú zastancami toho, že peniaze sa dajú investovať lepšie než do svadby a ak mať svadbu tak maličkú a kľudne aj na úrade, však ich deti všetky mali na úrade svadbu,takže z mojej strany je to v poriadku a problém je aj to že ja krstená nie som a len k vôli svadbe v kostole sa krstiť nedám na katolíčku, proste túto tému nepochopia ľudia veriaci, ja netvrdím že neverím ale nemám za potrebu chodiť do kostola, počúvať kázne farára, a k tomu všetkému organizovať krst, birmovku a veci s tým súvisiace, ak to mám robiť nasilu a nie z vlastného presvedčenia

@eri28 @eeffka
@kvetinka211
@baton
@kikusa8

tea333
9. jan 2012

@annairamm nerob nic nasilu a svokrovci to hadam preziju 😉

annairamm
autor
9. jan 2012

@tea333 ale ano prežijú však ja im vždy narovinu poviem čo si myslím, len viem že ich to trápi, ale zas si nedám zasahovať do vlastného života

skeptik
9. jan 2012

@annairamm Nehnevaj sa, ale chybu robis v prvom rade ty, ze nie si dostatocne asertivna. Jednoducho povedz svokrovcom, ze co chces, co nechces a musi to byt po ukonceni kazdej diskusie jasne. To znamena asi takto: "Pani xy, zrejme som sa nevyjadrila dostatocne zrozumitelne, je to moja chyba, ja si nezelam ......., nie som........, nebudem......, neplanujem........ dufam, ze som to vysvetlila teraz jasne, aby sme to nemuseli znovu rozoberat.
Ja ani vas syn svadbu neplanujeme, ak niekedy v buducnosti, tak nie cirkevnu, ako som uz vysvetlila, nezelame si to. Urcite vam ale dame vediet, keby sme sa rozhodli uzavriet manzelstvo a ako si to predstavujeme...."

Pokial uz teraz jasne nedas najavo odkial pokial, tak v buducnosti ked budes mat deti to bude ovela tazsie a budes riesit tych dilem o to viac.

annairamm
autor
9. jan 2012

@skeptik a toto im tvrdím stále

magali
9. jan 2012

@eaka uz som napisala vyssie ze Zapis do knihy obcanov, to nam robili na Mestskom urade.. to hromadne sa robi aj na SK ale u nas v obci to nerobia tak sme museli ist do mesta

cikyta
9. jan 2012

@eaka
@magali U nás to robia aj hromadne, aj individuálne na požiadanie 😉

majocak
9. jan 2012

@anika11 🙂 🙂 Nemaš šajnu o pomahaní a obetovani sa pre ludí ,ktorí naozaj potrebujú podporu a hlavne deti ,ktoré treba obhajovať napr.pri súde Ja sa s tým nechvalim je to moje povolanie na, ktoré som hrdá, ako sa ja spovedám to nech Ťa nezaujima na to je Boh ,aby to súdil Toto je socialna siet a ako vidim väčšina ide proti Bohu ale Boh je velký a všetko vidi a pamäta Vieš ak si sa urazila tak prepáč, ale určite mi daš za moju pravdu, že ked je zle niekomu VŠEOBECNE vždy sa vyslovi Pane Bože pomôž a určite je niečo medz nebom a zemou Pozdravujem Popremyšlaj !!! Ako sledujem memám tu čo robiť Ja proti Bohu nikdy nepôjdem aj ked by som môhla Prišla som v živote o to najdrahšie 🙂