Načo sú svokre rodné čísla mojich detí?
Ahojte, som tu nova a potrebujem poradit. Moja svokra sa uz dlhsi cas snazi vymamit od nas rodne cisla nasich deti. S manzelom sme sa uz viac krat pre to pohadali. Po poslednom pokuse som to pustila z hlavy. Brala som to ako uzavretu temu, kedze som mu jasne vysvetlila, ze si to nezelam. Teraz po dlhsom case sa opät ozvala a co nechcela? Vytiahla od mojho muza cislo jeho obcianskeho. Pocula som, ze ho diktuje a tak som spozornela. Nevedela som s kym telefonuje, ani co riesi, len ked zrazu pocujem svokru ako vravi, ze uz ma vsetko, uz len rodne cislo najmensieho syna. Podotykam, ze stale ma rozrobene s poistkami a uz sa stalo, ze nam vyrobila problemy, ktore nas aj nieco stali. Ked som sa proti tomu ohradila, tak mi muz povedal, ze nech jej to poviem sama. Tak som jej povedala, nech sa na mna nehneva, ale ze rc deti jej nedam. Na otazku preco to potrebuje povedala, ze len tak pre istotu, ked by do buducna potrebovala. Neviem, kedy a co jej moj muz poskytol a neviem, co vsetko moze vdaka tomu urobit. Uz sa snazila par krat ziskat aj maturitne vysvedcenie a tiez moje c.op. a pod. Jednoducho stale nieco vymysla a ja jej neverim, kedze neodpovie priamo, ale stale vravi, ze to potrebuje len pre istotu, aby mala po ruke, keby daco. Je to normalne? Muz hovori, ze prehanam. Predsa len je to jeho mama a ja sa nedivim, ze jej doveruje. Ale to uz nie je len o nom, ale aj o nasich detoch. Naco potrebuje moja svokra cislo obcianskeho mojho muza?! Ani len muz nevie, na co ho vlastne pytala. Co mam robit? Ako zistim, ci neporobila nejake zmluvy? Sporit im urcite nechce, ozve sa len obcas a deti ju vobec nezaujimaju.
@hviezdnahmlovina A preco sa jej to priamo neopytas?
@andulka1973 Ahoj, nato, aby deti uviedla ako dedičov do poistiek, netreba rodné čísla..stačí uviesť vzťah-vnuk, vnučka a ak ich má niekoľko, rozdelí sa medzi všetkých...iba, keby chcela konkrétne niekomu, treba rodné číslo..
@velkacica keby to bolo tak, nikdy by sme ziadne problemy nemali. A to je taky problem sfalsovat dnes podpis? Ona je predsa osoba opravnena overit identitu buduceho klienta a ju nekontroluje nikto.
@lienka_1 mame teraz vztahy ako tak, nechcem to zbytocne vyhrocovat pokial nemam v ruke nejaky dokaz.
@horana ja som sa pytala priamo, s tym ja problem nemam...povedala, ze to chce mat po ruke, keby daco. Len tak pre istotu. Nieco v tomto zneni. Ze sa to nikomu do ruk nedostane. Ja som jej ich odmietla dat, ale zistila som, ze jej ich dal manzel.
@hviezdnahmlovina pozri si na www.nbs.sk v casti dohlad nad financnym trhom register financnych sprostredkovatelov,tam mozes aj zistit ora koho robi...
@hvuezdnahmlovina aha vidim,ze uz mas link..
@mirkita dakujem, uz mi tu elise poradila, takze som zistila, ze je registrovana, len neviem pre koho robi. Idem popozerat. Este raz vdaka 🙂
@mirkita aha je to to iste 🙂 len sa v tom neviem zorientovat 🙂
@hviezdnahmlovina Ona ako svokra nepotrebuje RC a cislo OP absolutne nanic. Na vybavovanie poistenia pre deti, sporenia atd vas moze zobrat so sebou a asi to netreba tajit.
Vobec nechapem tvojho muza ako jej moze dat udaje pokial uz raz vam spravila pruser. Ano matka je matka ale treba mat na rodinu triezvy pohlad. Takto vam hrozi ze vam narobi dlhy a potom zostanu len oci pre plac. Ked je ochotny to riskovat tak by zasluzil vyprask jak maly.
@mala_hobitka bojim sa, ze sa musi najprv nieco stat, aby sa spamätal. Hovori, ze prehanam. Priznam sa, ze som dost nedoverciva, ale skolu "zivota" mi dala jeho mama. Jej proste uz verit nemozem. Nevravim, ze nam chce cielene ublizit. Skor by som povedala, ze aj to co sa stalo v minulosti, bolo len nedomyslene. No ale nasledky sme niesli my.
@velkacica ano vyzaduje si to podpis zakon.zastupcu, ale ak ma c.op. rodica a sfalsuje rodicov podpist vsetko sa da ! viem poznam, tiez mam taku skusenost. Takze panika je na mieste, poistovacky su sikovne nemaju nad sebou kontrolu nikto nepride preverit ked zmluvu zalozi a zrusi, podpis ten isty /sfalsovany/ nikto nezisti.
@hviezdnahmlovina presne tak ona preveruje spravnost podpisu a nikto nepride fyzicky za rodicom ze dobry den je toto ozaj vasp odpis? ked to overila zodpovedna osoba..... sfalsovany sebou samou...nikto nic nezisti.
Akurat si mozes pozriet a preverit ake su na teba tvoje alebo deti rod.cislo uzavrete zmluvy a podat trestne oznamenie ze si ty v zivote taku zmluvu nepodpisovala a tam dokazes svojim podpisom ze to nie je tvoj podpis zo zmluv ale sfalsovany.....
@margaretka viem, ze je toho schopna. viem ze sa to da. Videla som ju na vlastne oci, ako sfalsovala podpis. Len nechapem, co z toho ma? Ved ked sa zmluva uzavrie, musi sa zaplatit. A myslela som, ze ked ju zrusi pride o odmenu.
co sa tyka falsovania podpisu je to jednoduche.. staci aby to prebehlo cez sud, ti preveria tak podpis ze by si sa divila... maju na to odbornikov a ti si vyziadaju podpisy snad od vsadial na porovnanie ... je to vypracovane na niekolkych A4 + posudok a vyjadrenie k tomu... stoji to celkom slusne prachy... ale ... oni sa vedia velmi rychlo dopatrat ci podpis je tvoj alebo nie 😉
@hviezdnahmlovina najprv som myslela, že chce uzavrieť pre dieťa poistku alebo sporenie a platiť to. Ako prekvapenie, ale v dobrom. Keď sa narodil najstarší syn, tak moja už nebohá mamka chcela riešiť niečo podobné. Tiež mi najprv nechcela povedať, načo chce malého rodné číslo. Nakoniec povedala pravdu, aj to, že ju na to naviedla poisťováčka, aj na to, aby to urobila za mojim chrbtom akože prekvapenie.
Ale keď som čítala ďalšie príspevky, prikláňam sa k názoru, že robí čachre-machre s poistkami. Určite si zisti, pre ktoré poisťovne robí a v nich potom zisti, či na vaše rodné čísla neboli uzavreté nejaké poistky, hoci aj v minulosti. Že sa obávaš zneužitia osobných údajov.
Keď budeš mať dôkazy, rázne to objasni manželovi. Krádež identity nie je sranda. Manželovi by sa páčilo, ak by si niekto na jeho meno a OP zobral úver a on by ho potom musel splácať?
A nech sa potom on rázne porozpráva so svojou matkou. Ak si myslíš, že to nezvládne, slušne ale rázne jej to vysvetli Ty. Že čo si zistila, že nemáš problém zistiť to znovu, či v tom pokračuje. A že ak to takto pôjde ďalej, nahlásiš ju na komore poisťovákov (neviem presne ako sa to volá, ale viem, že také niečo existuje). Ak neprestane, povedz jej, že nemáš problém podať trestné oznámenie za zneužitie osobných údajov a podvod.
Nezávidím Ti. Držím Ti palce!
@liebling98 Dakujem, este som to uplne nepredychala, ale uz sa citim lepsie, ked viem, ze predsa len mozem nieco podniknut. To sklamanie, ked som jej povedala, ze jej nic nedam. Bolo citit ako jej ide nalada dolu, takze urcite mala nejake plany a ja som ju zaskocila. Normalne mam strach z toho co zistim. Chybalo jej uz len jedno rodne cislo. Vsetko ostatne zrejme mala a ja som to ani nevedela. Nechapem ako moze vnimat vnuka, len ako dalsie cislo z ktoreho nieco vytrasie. Je mi z toho na nic.
@hviezdnahmlovina hm...nechce ona v mene tvojich deti uzavriet jedno z tych poisteni, ku ktorym lamu poistovaci? Ale toto je predsa na rozhodnuti rodicov. Jedine, ze to ona vo vlastnej rezii hodla potom aj platit. To si vsak slusne ale na rovinu vydiskutujte. Tieto veci sa nerobia poza bucky.
@hviezdnahmlovina moja svokra nema ziadne nase osobne udaje a ani moji rodicia. akirat mama vei moje rc. kedze ho mam od detsva ale inac nic. a pre nase deti ked nieco stari rodicia chcu tak to riesia cez nas. v ziadnom pripade nic nedavat. daj svojmu manzelovy precitat diskusiu, nech vidi ako sa na to pozera x ludi. tvoja svokra sa sprava podozrivo 😕
@meusicka toto keby precital tak je po mne, ale mas pravdu v tom, ze nazory druhych by ho mohli presvedcit, alebo aspon trosku dat do rozumu 🙂
@hviezdnahmlovina Svokre povedz ,ze po ruke su cisla v roznych instituciach kde ich maju a su potrebne a nie pre nu. Takže ziadne cisla nedavaj,aby potom nebol problem ak pouzatvara poistky.....v tomto je tazko dokazovat a ešte sa natahovat ☹ A este jej povedz,ze pokial im chce nieco sporit,tak nech ide osobne s Vami do banky založiť knižku 🙂 😀
Ahoj, necitala som vsetky reakcie, ale ak by uzatvorila nejaku zmluvu na teba, z kt. By ti vyplyvali povinnosti, napr.platit, tak by si to zistila hned, ked by ti prislo nieco zaplatit, da sa dokazat, ze si to ty nepodpisala,
ak vas chce zahrnut do svojej poistky ako dedicov alebo zavetu, na to jej stacia zakladne udaje ako meno, datum nar....rodne cislo byt nemusi, Horsie je preco robi take tajnosti a potom si z toho v strese, ak uz urobila problem tak by som si to preverila radsej vsade, da sa to,
@hviezdnahmlovina hlavne ked uz zlu skusenost snou mate..+instinkt malokedy cloveka klame ver svojim pocitom.Manzel sa pouci az ked dostane zaplatit riadnu palku..zial je to jeho mama nechce ju vidiet v zlom svetle nechce si pripustit ze by sa vas snazila vyuzit zarobit na vas. Ved to je proti prirode.Momentalne si ty ta zla ked nieco riesis
:(
no nic uz bud budes volat vsetkym poistovnam alebo to nechas tak pockas az si oni najdu vas..a potom treba dat urobit nove obcianske a jeho materi uz nikdy nedavat osobne udaje.
@miadi ved prave, momentalne som ta najhorsia zase len ja.
@hviezdnahmlovina mohlo to byt horsie mohla to byt tvoja mama 🙂 to by si sa napocuvala do konca zivota takto..je to neprijemne ale neboj sa zas obrovsky dlh vam urobit nemoze a ak urobi tak nech ho pekne krasne aj zaplati ona.
@miadi mas pravdu, vdaka za povzbudenie 🙂
@hviezdnahmlovina nie je za co 🙂 Uz mu ani o tom nic nehovor ked budes riesit tie telefonaty iba ked nieco zistis a ak nezistis nechaj to tak a ked sa to same ozve...tak to bude musiet poriesit on. koli svokrinej vypocitavosti si zatial nerob nervy v rodine.
@hviezdnahmlovina manžel sa nepoučil ked vam už narobila svojim nerozvažnym konanim problemy to je čo za manžela budete mať kôli jeho mame dalši pruser no ja neviem ale prepač či manžel je naivny ked to urobila raz urobi to aj druhy načo su jej rodne čisla, čislo občianskeho asi na tie poistky pozatvara kade jake necha vas ich neskôr platiť ona si zhrabne peniaze že urobila kšeft a nasledky budete niesť vy a ona bude mať svoju odmenu ked to budete chcieť zrušiť budete platiť penale za porušenie zmluvy a nie male oni si tam hned kade čo naučtuju preto sa veľmi čudujem manželovi že ked ste už raz znašali finančne nasledky jej nerozvažnosti preto by som sa ho na tvojom mieste opytala či si mysli že mate peňazi na zvyš alebo ako ti tu radia mamičky razne povedz nie že si to nepraješ a ak bude od teba ťahať informacie tak povedz že pôjdeš na policiu a raz a navždy s tym skoncuj a nepušťaj ju k vam domov iba ty rozhoduješ kto k vam pride a kto nie je to vaše sukromie.

Ja by som svokre pohrozila a rovno povedala, ze na nu podam trestne oznamenie za zneuzivanie osobnych udajov a financne podvody, ak este niekedy pouzije vase udaje pri zmluvach o ktorych vy nic neviete. A nech sa muz hneva alebo nie, nenechala by som sa takto svokrou zneuzivat.