Načo sú svokre rodné čísla mojich detí?
Ahojte, som tu nova a potrebujem poradit. Moja svokra sa uz dlhsi cas snazi vymamit od nas rodne cisla nasich deti. S manzelom sme sa uz viac krat pre to pohadali. Po poslednom pokuse som to pustila z hlavy. Brala som to ako uzavretu temu, kedze som mu jasne vysvetlila, ze si to nezelam. Teraz po dlhsom case sa opät ozvala a co nechcela? Vytiahla od mojho muza cislo jeho obcianskeho. Pocula som, ze ho diktuje a tak som spozornela. Nevedela som s kym telefonuje, ani co riesi, len ked zrazu pocujem svokru ako vravi, ze uz ma vsetko, uz len rodne cislo najmensieho syna. Podotykam, ze stale ma rozrobene s poistkami a uz sa stalo, ze nam vyrobila problemy, ktore nas aj nieco stali. Ked som sa proti tomu ohradila, tak mi muz povedal, ze nech jej to poviem sama. Tak som jej povedala, nech sa na mna nehneva, ale ze rc deti jej nedam. Na otazku preco to potrebuje povedala, ze len tak pre istotu, ked by do buducna potrebovala. Neviem, kedy a co jej moj muz poskytol a neviem, co vsetko moze vdaka tomu urobit. Uz sa snazila par krat ziskat aj maturitne vysvedcenie a tiez moje c.op. a pod. Jednoducho stale nieco vymysla a ja jej neverim, kedze neodpovie priamo, ale stale vravi, ze to potrebuje len pre istotu, aby mala po ruke, keby daco. Je to normalne? Muz hovori, ze prehanam. Predsa len je to jeho mama a ja sa nedivim, ze jej doveruje. Ale to uz nie je len o nom, ale aj o nasich detoch. Naco potrebuje moja svokra cislo obcianskeho mojho muza?! Ani len muz nevie, na co ho vlastne pytala. Co mam robit? Ako zistim, ci neporobila nejake zmluvy? Sporit im urcite nechce, ozve sa len obcas a deti ju vobec nezaujimaju.
@dilino zda sa, ze jej uz odpustil. Nemam ako striehnut na jeho rozhodnutia, je to dobry clovek, len je velmi dovercivy. Take veci sa pred manzelstvom niekedy neukazu a potom to dokaze dost skomplikovat zivot. Je dost naivny, co sa tyka financii a chce kazdemu pomahat, potom to moze byt skor na skodu. Ja som jej to vysvetlila razne. Nemam s tym problem, co sa tyka rodiny je pre mna na prvom mieste blaho deti. Pokial by to od mna chcela moja mama tiez by som ju odmietla. Ibaze ona by to odo mna ani nikdy neziadala, preto mi je to dost neprijemne a podozrive. Ze sa toho tolko dozadovala.
@hviezdnahmlovina ahoj, uzatvaranie poistiek je jej na nic pokial ich chce hned zrusit, pretoze tam trva 2 rocna viazanost. Ak teda uzavrie poistku alebo iný produkt a po vyplatení provízie to zrusí do 2 rokov, provizie musi spolocnosti vrátit. teda vo vacsine riadnych spostredkovatelskych spolocnosti to tak funguje. Ak na vyzvu nereaguje, nasleduje vymáhanie. Druha vec je, ze deti moze osoba poistit iba na rodicovsku poistku, do isteho veku dietata. cize by musela mat podpisany protokol/certifikát o určení oprávnených osob-cize ty by si jej musela ako matka deti podpisat ze sa stara o tvoje a financne zalezistosti a potom aj priamo poistovacie zmluvy musia byt podpisane tebou. Cize aj keby porobila dlhy, a ty sisi vedoma ze si jej nic nepodpisala, neobstoji s tym nikde. (odhliadnuc od toho ze poistky trebaplatit takze by ti domov chodili seky a vyzvy)
Cosi ja myslim, je ze robí tipérku. v tomtoprípade moze mat tipérsku zmluvu s nejakym sprostredkovateľom, ktorý ju vyuziva na tipovanie- cize mu udava vseliakymi praktikami ziskane os. udaje, najcastejsie r.č. a kontakt- kde ked ten sprostredkovatel uzavrie s tebou zmluvu, cize sa mu podari ti zatelefonovat a oblbnut ta na stretnutie kde ti slubi modre z neba a ty sa,,upíšeš´´ ide jej iste percento z privízie toho sprostredkovatela. Tipér nesmie uzatvarat zmluvy, nieje oprávneny pod dohĺadom národnej banky slovenska vykonávať finančne sprostredklovanie, ale zaraba si tým, ze dava opravneným tipy, kde by mohli najst ,,obete´´. Zvacsa tuto ,,funkciu´´ vykonavaju sestricky v nemocniciach, najma porodné...tam su ludia najviac citliví na uzavretie sveliakych poistiek ,alebo rozni susedia, kolegovia a podobne, kde vedia ze niekto ide stavat napr. dom a potrebuje hypošku, alebo vedia ze je potrebná rekonstrukcia ale nemaju peniaze ale budu potrebovat a podobne...ale aj hocikto iný, kto dokaze poskytnut nejake tipy so základnými os. udajmy. V prípade ze by si mala podozrenie ze dokonca robí sprostredkovatelku,mozes si ju overiť na stránke národnej banky slovenska, kde zadáš jej meno. vyobrazí sa tam ale iba Trvale bydlisko, na zaklade ktorého by si osobu mohla identifikovat, ziadne osobne udaje. Ak sa napríklad vola tvoja svokra vola Maria Mrkvičková a vyobrazi sa ti niekolko rovnakych mien aj s mestom ako trvale bydlisko.
Dnes už sa dostane hocikto k hociakym udajom, je to strasne svinstvo, ale mala by si byt chranena tym, ze tvoje os, udaje si neposkytla, boli zneuzite. Ak by si chcela volat do spolocností, vacsinou neposkytuju informácie obyč. Ludom, iba ak bankam a nebankovkam aj to po udani r.č. toho, na koho sa chces opytat. ale za skusku nic nedas, aj ked je to hladanie ihly v kope sena. Ak sa ale predsalen dozvies, kde robí tipera takymto sposobom, uricte ju treba nahlasit.najlepsie by vsak bolo zistit, komu tie info dava...netelefonuje o tom napriklad z pevnej linky? ze by si jej povedala ze si musis zavolat a vytocila by si znova posledne cislo? nemozes si od nej pozicat mobil po tom ako to pocujes diktovat, ze tvoj sa ti vybil a musis zavolat surne ? a kuknes cislo?..ja by som aspon tak skusila...alebo ked ide na wc..
des mat takuto svokru ☹
@hviezdnahmlovina mam pocit že to kôli poistkam ako som povedala tam pri poisteni všetko treba rodne čisla čisla OP a radšej drž ty veci a doklady pevne v rukach pokiaľ sa nestane dalši problem platiť nejake penale lebo ako pišeš deti ju nezaujimaju tak chce vam škodiť davaj na to pozor aby ste sa vyhli zbytočnym finančnym problemom lebo zrušiť poistky tam su potom penale a veľke povedz jej to na rovinu a opytaj sa z akeho dôvodu jej to treba to niesu veci pre nu dôležite ona nema čo vedieť rodne čisla datum narodenia ano ked ma vnučata ale rodne čisla su jej na nič a manželovi nejako pohroz ty už vieš čo naňho zabera.
@miskakyblik super vycarpavajuca odpoved. Dakujem, dala si mi novy pohlad na vec. Viem to s tou dvojrocnou lehotou, (hoci podpis nie je problem pre nu sfalsovat) prave preto mi je divne, naco jej to je? ze peniaze z toho predsa mat nemoze, ak zmluvu aj uzavrie a vzapati ju zrusi. je regisrovana, uz mi tu poradili zienky a nasla som ju v registri, len neviem pre koho robi. Ale ta tiperka...to by aj na nu pasovalo. Len nechapem naco je jej c. op. mojho muza a tak. Skratka som nervozna z tej neistoty, lebo neviem co za blud z toho zasa bude. Kedze sa tolko dozadovala tych nasich udajov, mozno bude za tym aj nieco viac. Nebyvame spolu, takmer sa nevidame. Zavolala, len ako nam pribudali deti a vzdy to bolo to iste. Dajte mi jeho r.c., len tak, pre istotu.
@dilino ved prave, tie hrozne poplatky. Nic neviem a zrazu akoby omylom pride zabludeny list, ze existuje daka zmluva a nejde sa clovek dohadat, ze o tom nic nevie. A zrazu len zaplatit a zaplatit a ich to nezaujima. 😒
@hviezdnahmlovina dakujeme 🙂 netrap sa manzel nemoze za to ze jeho mama je spekulantka a niekedy to trva kym si take nieco clovek prizna.Niekedy nestaci jedna zla skusenost az ked sa to zopakuje tak snad 3krat to uz nedopusti.Nehnevaj sa nanho skor ho mozes lutovat ze ma takuto mamu co namiesto aby vam pomahala robi taketo zbytocne cachre machre a nervy v rodine. Muzi si vedia matku idealizovat. A nikto im nesmie otvarat oci musia ich otvorit oni..zial je to tak a treba mat trpezlivost.
Lepsie ak je naivny ako by mal byt spekulant ako ona.Su aj podvodnickovia co skoncia v base. Radsej mat nervy s dobrakom ako s grazlom 🙂
@hviezdnahmlovina no tak bud razne zakročiš alebo tvoj manžel dôverčivy bude vam dalej vytvarať problemy kedže jej tie udaje dal pokutu budete platiť vy ja by som ho nechala nech si pozhaňa peniaze a nech tu pokutu zaplati sam ked matke naletel nebudeš predsa vlastne deti z rozpočtu okradať o peniaze iba preto že tvoj muž je nezodpovedny a roby si problemy treba mu dať ultimatum zaplať zo svojho pozhaňaj si odkiaľ chceš a ty preruš kontakty zo svokrou aby k vam neliezla ak chce muž nech ide k nej je to jeho matka ale ty s nim nechod a vyriešene.
@dilino teraz som volala znamej ta byva iba zopar domov dalej a ta mi povedala že na poistenie treba všetko to čo pišeš a po novom ked chceš zrušiť tak su tam take podmienky pri niektorych poistkach že sa vam to oplati radšej platiť ako ju zrušiť dalej vravela že tvoja svokra nemusi poisťovať môže ona niekomu nahaňať kšefty tam je provizia aj pre ňu vysoka aj pre tu ktora to uzatvara čim viac takych drahšich poistiek uzatvori tym viac eur dostane niekedy je provizia pre jedneho aj 500 eur vravela že sa im stal podobny pripad lebo som jej v kratkosti povedala o čo sa jedna že tiež svokra sa chcela pomstiť rodine a urobila to iste a prestala platiť a proviziu ma a poistku platia jej syn z nevestou už 4 rok čim na viac rokov uzatvori tym viac eur dostane a take sa nezastavia pred ničim tak že povedala že s pravdepodobnosťou môžte čakať prekvapenie a že niektore poistky su take čo su penale veľmi vysoke tak radšej by ste sa rozhodli platiť takže manžel by si mal vstupiť do svedomia a prestať veriť aj ked je to jeho matka iba ho obera o peňiaze a robi vam zbytočnu škodu jeho matka vie že je dôverčivy preto ho nato nahovori a vie že je to dobra obeť ale ona vydi len peniaze ju vaše nasledne problemy nezaujimaju.
Inak, ja pracujem pre allianz-a práve pre takéto osoby, ako je pani svokra, sa stretávam s predsudkami voči poisťovákom...pričom pracujem férovo, čestne a nikoho nezaujíma, že mi niekedy do telefónu aj nadajú☹
@hviezdnahmlovina ja by som jej to cislo op kludne dala....nejake 😂 aspon by prestala prudit...
Ako to tu citam, zda sa, ze som predsa len neprehanala. Dakujem za vsetky reakcie a rady. Zistila som, ze robi pre komunalnu poistovnu. Ja proti poistkam nic nemam, ale nemam rada ludi, co sa snazia obohatit a neberu ohlad vobec na nikoho a potom maju ludia predsudky, ako pisala aj @manaznilla. A prave preto, co pise @dilino, vidim, ze moje obavy su na mieste. Hned ako zistim, co v tom bolo, vlozim to sem. Snad tato diskusia pomoze ako vystaraha ostatnym. Na teraz sa lucim.
@hviezdnahmlovina no OP moze potrebovat napr. na preverenie v uverovom registri , ci je na neho a aka ciastka vzata, ci riadneplati-tym padom ake ma moznosti vziat dalsi uver..ale to by bolo riadne, ale naozaj riadne svinstvo od svokry-nieto este od matky jeho. Samozrejmepodpis a vsteko okolo vobec nieje problem, ale tam staci navsteva grafologa a mas jasnu a istu vec ze to nieje tvoj podpis. Na sude sa s tym stretavame bezne , takze toho sa neboj, je niekolko sposobov ako prist na to ze stou poistkou nic nemas, a keby ste sa do tej situacie dostali, rovnako aj do navleceneho uveru ci spotrebaku, právnik to bude vediet zmiest zo stola lavou zadnou...tieto podvody niesu nikdy dotiahnute do konca práve preto, ze clovek si je isty ze rodina ho neda nasud, a ze dokonca sa stym zmieri a bude to platit..ale ked ide do tuheho, a pride pani svokre jeden jediny papier od sudu, na dvakrat sa pokaka a bude pokoj...zas tie podvody niesu tak dokonale ako vidime v americkych filmoch a aj ked je u nas justicia na tom zle, tieto veci si myslim ze mame ako jednu z mala osetrene celkom normalne...netvrdim ze super..ale pravnik si s tym lahko poradi, a vacsinou uz medializacia urobi svoje a hlavne spolocnost pod ktorou pracuje si takeho cloveka po oznamení spinavosti nenecha medzi svojimi... nepoznam pripad, kedy sa spolocnost v podobnych spinavostiach postavý za necestneho sprostredkovatela, v podstate ona zodpoveda za jeho posobenie a robenie mena, v neposlednej rade ked si toho cloveka nasla registrovaneho NBS-tak to su skutocne pripady, kedy ide nielen o meno ale aj licenciu spolocnosti...cize netrap sa tym , a tak ako ti poradila puklica13, nejake to cislo by som jej nadiktovala, a skusila by som to aj s tym r.c.--nejake jej nadiktuj,mozno rovno pojde telefonovat znova a dozves sa..V NBS je zial nemozne najst spolocnost pre ktoru pracuje pokial je to viazaný finančný agent, co znamena ze pracuje priamo pre konkretnu banku, nie pre sprostredkovatelsku spolocnost, ktorá zastresuje viac funkcii a produktov..Cize ona oma byt sprostredkovatelom v akejkolvek banke, poistovni a podobne.Ak by si ale potrebovala zajst tak daleko, ze by to naozaj ohrozovalo vase financie, alebo priam buducnost, mozes zaslat podnet priamo do národnej Bannky Slovenska-kedze si ju v jej registri nasla, budu musiet podnet presetrit, a hlavne, budu chciet..Akurat rok 2015 je pre vsetkych sprostredkovatelov pochybnej povesti ten rok,kedy zacina NBS s novymi krokmi voci takymto ludom, pretoze NBS ako taka zarucuje spolahlivost a financnu vzdelanost za ludi, ktorí su v nej registrovaní a tak si nenecha spinit meno ... Tento krok sa ale nebude dat zvratit a treba si premysliet nasledky-napriklad aj rozvrat rodiny, kedze pises ze tvoj manzel zatial nievelmi drzi stranu tebe... Mozno by som na nu skusila ist s tym, co tu nacerpas, a sice ze si si ju uz preverovala a zistila si co robi/cim sa zivi ( ak to tak mozem naszvat) a ak este raz budes pocut ze riesi osobne udaje tvojej rodiny, podás podnet na Národnu banku slovenska..ze sisi uz aj zistovala,kde tak mozes urobit.... ak ju ani toto nevystrasi, podnet by som dala...lebo mozno u vas ako rodine sa este ,,setri´´ a kolko rodin a ludi takto obrala o peniaze alebo pomohla k tomu, nemusime ani tusit..byvaju organizovane skupiny sprostredkovatelov, ktorí si nahrabu za kratky cas co najviac, idu cez mrtvoly a potom za sebou zaprasia vsteky stopy a v spolocnosti skoncia skor nezsa im na to prid.e.ale to uz je ako z filmu a velmi byosm si netrapila mysel tym ze to takmoze byt..skus ju vystrasit a uistit v tom, ze niesi tak sprosta ako si ona o tebe mysli, a si veci znala, dokonca aj schopna si o tom nieco zistit..ludia siňu vacsinou hrdinovia dovtedy, kym nezistia ze ten druhy ma tiez mozog a nenecha si ho len tak vyplachnut tym ze ma status svokry 🙂 drzim palce !!!
@hviezdnahmlovina Ja som riesila tiez situaciu ked mi drahy hajil v jednom pripade svoju rodinu s tym ze prehanam. Raz ma to dostalo tak som sa rozplakala, podotykam uprimne lebo uz som bola zufala, a spytala som sa ho ci tak malo doveruje mojmu usudku....az vtedy pochopil ze mojim umyslom nie je pospinit jeho rodinu ale nieco vyriesit. A ked som sa ukludnila normalne sme sa porozpravali a ozaj ma pocuval, moje argumenty.....myslim ze toto potrebujete tiez, nie plac ale chvilu ked sa porozpravate tak aby on vypocul tvoje argumenty cele bez prerusovania.
@hviezdnahmlovina Ahoj,zaujímalo by ma,ako ste pochodili takto s odstupom času??Momentálne rišíme podobný problém aj my v rodine...jeden človek z rodiny takto robí pravidelne fiktívne poistky na všetkých príspušníkov rodiny..postupne....a samozrejme nie len z rodiny.Dá s aniekde zistiť,či trebars aj na moje meno nie je niečo také fiktívne???Dakujem za každú radu-skúsenosť.
@nela82 Mne raz dosiel nejaky list z unionu, ze neplatim poistku. Na ziadost mi poslali zmluvu. Napisala som im oficialne, ze podpis nie je moj (uplne nieco ine) a uz dali pokoj, vraj mali vela takych pripadov. Takze dokym si nic nepodpisovala, nerobila by som si starosti. Ale nie som odbornik
@nela82 ahoj, ja doteraz neviem, naco to tak surne potrebovala. Svokra mi na priamu otazku nikdy neodpovie pravdu, len sa vykruca. Takze som vlastne nezistila naco jej to je. Len som mala strach z toho, ze sa tak neprijemne a vytrvalo dozadovala tych rodnych cisel. Od vtedy s nou nie som v kontakte. V tychto veciach sa dobre nevyznam, neviem ti poradit. Mozno len kontaktovat konkretnu poistovnu a zistit, ci mas dake zmluvy. Nedava mi to zmysel, vsak pokial sa neplati, tak zmluva zanikne...

@miadi Dakujem, uz mu nic nebudem vraviet a keby daco z toho vyliezlo, nech si to s nou poriesi on. Ja len preverim, ci su dake zmluvy a menim obcianske. A pozeram, ze cakas babatko, tak vam prajem, aby vsetko dobre dopadlo 🙂