Najmúdrejší svokor na svete
Ahojte. Skúsim sa to popísať čo najkratšie. Žijeme od svokrovcov relatívne blízko. S mužom ( je talian) sme spolu 5 rokov a môj najväčší problém je správanie sa môjho svokra, ktorý si myslí, že zožral všetkú múdrosť sveta. Je už na dôchodku, ale nejakých 35 rokov pracoval ako profesor na univerzite. Viac menej je teraz odkázaný na nás (jeho žena je polovicu mesiaca na chate, kde si užíva dôchodok) svokor má zdravotné problémy, no stále si myslí že je mládenec.
Nikdy v živote ma za nič nepochválil, všetko čo urobím, poviem, navrhnem, na všetko ma nejaký komentár ktorý je zhadzovačný , dáva mi pocítiť, akoby som mala 5 rokov. Tak isto sa správa ku synovi. Obaja máme po 30tke, tupí nie sme , tiež sme úspešne dokončili štúdium a máme slušnú prácu. LENŹE svokrovci nám darovali byt, kúpili autá a celkovo finančne dosť podporujú. Nepotrebovali by sme to, ale hovoria, že či si tie peniaze vezmú do hrobu. Ďakujem im za všetko, čo pre nás robia, no na druhej strane je to zaväzujúce aby som "držala hubu a krok" a bála sa povedať aj pol slova proti nim. Nepáčia sa mi svokrove názory, ako všetko ohundre , on vie všetko najlepšie , všetci ostatní sú blbci, on vie najlepšie variť, on má knižnicu veľkú ako náš byt lebo múdri ľudia sú tí ktorí veľa čítajú ( ja tak maximálne kuchárske knižky lebo milujem varenie, a knihy o športe, zdraví atd.)
Čo sa týka detí, samozrejme čo ja viem o výchove , taká sopľana :D Na to som mu povedala že mal 23 ked mali prvé dieťa, ja 28. A to treba aby 2 ročný už vedel pracovať na sústruhu, kutilské práce v dieľni, opracovávať drevo, kuť železo. No na hlavu. Proste ja som tá neschopná matka, on je ten čo ich bude vzdelávať aby ked šli do školy už vedeli viac ako priemerné deti. Lebo aj jeho syn vedel. Ked pozvem celú rodinu na nejakú oslavu, nachystám toho fakt dosť a myslím že chutne lebo všetci pochvália ale ON samozrejme nie. Aaale keď varí on, tak sa 10x opýta aké to je ? že je to dobré ? Sám seba vychvaľuje aký je on dokonalý a druhí sa majú od neho učiť. Svokra to na nom nemá rada, ale zvykla si. A čo na to môj manžel ? Odpovie mi, nech si z toho nič nerobím, že on je taký aj k druhým ľuďom. No mne sa zdá , že len ku mne. ˇKed niečo pekné kúpim do bytu, dekoráciu, kvet, nepochváli nič, radšej keby bol ticho ako má povedať že to je otrasné, nemožné. Cítim sa ako totálny blbec , odchádzam od nich energicky vycucaná. Budem musieť ísť čo najskôr na laserovú operáciu očí samozrejme aj do toho sa mi zastaral aby som šla tomu a tomu lebo on je najlepší. No nie je, naj je ten ktorého som si vybrala ja. A ja nemienim doktorovi kúpiť "darček" za 1000E ako kupuje on každému lekárovi. Ako sa mám k nemu správať ? Ako ho stopnúť v tých jeho zhadzovačných reakciách ? Muž sa s ním neporozpráva, to nehrozí, furt mi tvrdí že to je profesorský syndrom každého poučovať. Ale ja už mám toho plné zuby.
@bro1 Tvoj svokor je skratka z tych ludi, ktori vedia vsetko...v zivote sa s nimi stretne clovek v mnohych podobach - bohuzial u Teba je to otec Tvojho manzela, takze nemozes obmedzit kontakt na minimum. Aj keby Vam nekupili byt, auta, atd, aj tak by sa spraval uplne rovnako a vobec to neznamena, ze keby si nebola obdarovana, tak by si tie neustale "mudrosti" nemusela pocuvat. Takze si myslim, ze tu niektore zienky skratka nemaju pravdu - pretoze toto ani nie je o kontrole - to je o povahe cloveka. Vsetko videl, vsade bol a vsetko vie najlepsie a musi to patricne davat vsetkym naokolo najavo. A kedze si asi najnovsi clen rodiny, tak si momentalne jeho najlepsou obetou, pretoze si sam uvedomuje, ze Ty si vsetky jeho kvality este nepocula, zatial co ostatni rodinni prislusnici a znami sa toho za tie roky napocuvali uz dost. A ked ucil - jooooj, to sa len musel citit ako ryba vo vode, ked mohol cele dni studentom vykladat a vsetci ho museli pocuvat 😀. Viem, ze sa Ti uz uplne sprotivil, napriek tomu by som Ti tiez poradila len to zname jednym uchom dnu a druhym von. Sem-tam ho tiez podpichni - akoze zo srandy, ale rob si podla svojho, v ziadnom pripade nestresuj a nesnaz sa mu vyhoviet - napr. ze by si zacala varit kapustnicu tak, ako Ti to on radi. Mozno postupom casu uberie a prestanes ho bavit prave Ty.
@petra3312 No včera som spravila prvý krok. Boli sme na nákupe, on mal svoj vozík, my svoj. Stále jedným okom kontroloval čo hádžem do košíka a ked som sa na chvílu vzdialila dovolil si vybrať mi z neho kečup a zamenil ho za iný. Všimla som si to lebo poznám už jeho ťahy, už to pár krát urobil s tým, že to a to nie je bohviečo a toto čo vybral on je lepšie. Predtým som si povedala ze ok, chce mi poradiť. No včera som ten kečup chytila zaniesla spať do police a zobrala naspať ten ktorý som mala. Ten jeho pohľad 😀 Lebo že to robí taka a taká firma a oni su podvodníci a my ich nebudeme podporovať 😀 Tak som povedala ze kašlem na to kto to vyrába že mne chutí 😝 A bol ticho. Včera som sa nad sebou zamyslela a hádam postupne ho začnem brať z nadhľadom.
@bro1 Ježíš to musí byť riadny magor , to už nie je len povaha to už je na diagnózu + k tomu , že je ešte aj vzdelaný no zbohom. To už sú také sofistikované dodrbávky. Ja som teda riadne v takýchto veciach prispôsobivá, ale asi by som mu tým kečupom riadne šmykla po hlave
😀
Perfektne ste zareagovala, treba len splachovať , lebo keď on vidí, že reagujete a ste citlivá , tak len prilievať bude keď ho začnete brať s nadhľadom a iróniou sa to zmierni....
@petra3312 i inak s tebou suhlasim v tom, ze napriek tomu ze sa tu X stran rozoberala tema darovania majetku a do akej miery je potom obdarovany nuteny "platit" podriadenostou ci ustupkami... tak podla mna toto v tomto vztahu nehra az taku rolu.
dedo je proste patriarchalny, plus vzdelanie a vyvinute ego a spraval by sa tak, aj keby rodinna firma a zavazky z nej neboli. Nakoniec predavanie firmy synom a vnukom stari povazuju skor za tradiciu a nutnost...nez za mimoriadnu laskavost, za ktoru treba cakat extra vdaku.
@bro1 ma tvoj muž aj súrodencov? Mas nejakú svagrinu? Tiež sa k nim tak sprava? Nečítala som všetky príspevky .Náš dedo je asi horší ,proste generál ,ale my sme odmietli pomoc,pretoze za podanie prstu by chcel celé naše ruky a čo sa darov týka,aj pre deti,jemu je jedno čo deti chcú,on musí kupit nieco drahsie aj keď to bude stáť v policke a deťom to nič nehovorí.Na dovolenku by sme mali chodiť s nim iba tam kde sa jemu páči a dodržiavať jeho pravidlá ,ide leto zas s tym začne a po prázdninách bude chodit ofucany ze sme neisli,ako to deťom môžeme spraviť.Pytam sa na tú zvyšnú rodinu.Pretoze našu dcéru si chcel zobrať k moru autobusom 18 hodinová cesta...keď mala rok ,bez nás .Ale napríklad vnuka od svagrinky ,by zobral uz letecky s rodicmi a kvôli svagrine ďalšej by bol ochotný zaplatiť all inclusive a keď oni svagrovci idú do krajiny ,ktorá sa mu nepáči ,posiela nám fotky .Keď tam ideme my ,polroka si vyprava akí sme to rodičia ,bla bla.O n je taký ,iný nebude a nepovie mam nenáročnú vnučku,nechce tablet,ale loptičku ..on povie,dnesne deti sú nevdacne ,hlavne tie naše a tiež sa ich bude pýtať .Robí salat z ktorého sa všetci doseruuuu .Vie to.Prezenie to aj stonozku,nikto to nechce jesť.Ale spravi ho vždy veľkú misu a je ofucany ze si z neho nenaberiete .Atď a iný nebude .Je to pritom veľmi dobrý človek ,až na tú jeho ťažkú povahu a tiež ma čo to z prace,general .Teraz sa rozplýval nad tým že svagrina ho pozvala na týždeň k nim.Ze kedy ho my pozveme na týždeň? Moj mu povedal na rovinu ze nikdy,pretoze by nás museli brat na nervové ,tak sa ofucal ,kym nedostal ďalší nápad .Na víkend zobrať deti sám do Podhajskej ,ide o to iná by sa potešila,moj uz je šedivý z toho,pretoze svokor ledva chodi ,ma palicu,on je neplavec a myslí si,ze je taky frajer,ze piskne a deti budú celý deň sedet na lehátku a máčat si nohy 🙂 Inú možnosť než ignorovať my napríklad nemame ,pretože iný nebude ,len jeho nápady sa budú meniť 🙂
@barcelona94901 ano mám švagrinú , tá je lekárka ale svokor teda jej otec často o nej hovorí že je neschopná ale peniaze posiela aj jej. Ja mám s ňou taký normálny vzťah, žiadne špeciálne kamarátstvo , akceptujeme sa, poradí aké vitamíny, čo na akú chorobu a tak. Inak sa o súkromí spolu nebavíme.
Čo sa týka darov je veľmi podobný, že radšej kúpi niečo drahé namiesto toho aby to bolo radšej užitočné. ja si nepotrpím, vie , že som šetrná a neutrácam za zbytočnosti tak ako on. Preto jeho darčeky su schované v pivnici lebo su nepoužiteľné. No na čo mi je doska na krájanie z drahého kameňa ked nemôžem na nej krájať lebo sa poškodi ? :D Moja najdrahšia kabelka je asi za 35€ 😀 Ešte aj v tom obchode vyberiem lacnejší parmezán napr. 9 mesačný , ale to nieee to musí byť aspon 3 ročný za 50e/kg. Preto som mala zakodované že týmito darmy chce poslušnosť, ale už viem že nie, ze je jednoducho taký. Veľmi sa ten tvoj podobá na tohto "seňora" tiež je neplavec a že načo ideme do bazéna to stačí na lehátku oddychovať :D
@bro1 môj tiež nejazdi na aute,on si zavolá nás a myslí si že kvôli nemu sa z prace dá odísť okamžite,ak nie ,hra urazeneho .A k tym potravinám ,presne navyše my jeme zdravšie a syn neje vobec maso takže keď svokra chytí rapel tak utre aj taku poznámku že ak chlap neje rezne a klobásy nie je chlap.Nastastie syn je v tomto yaky flegmos,on mu povie dedo mam byt ako ty? Ledva sa pohnes a potom som na rade ja,ako matka nevychovanca 🙂
@barcelona94901 Svokor je slovak? Aku mu dame prezyvku? Pod k nam do skupiny "Krotitelky duchov"? Mas s nim super zazitky, teda. Ja keby som bola na tvojm mieste, tak si bud lestim kazde rano svatoziaru alebo zacnem fajcit.
@trdelnik234 nie je slovak a ano mame milion zážitkov aj so svokrou aj s nim ,ale ako ľudia sú fajn,len v iných pozíciách 🙂
Ja skôr môjho obdivujem ,sú to jeho rodičia a hneď ddvojmo vyfasoval 🙂
@barcelona94901 A ako sa povie "dedusko" v jazyku, v ktorom hovori? Mame tu slovenskeho, talianskeho, chorvatskeho, madarskeho, francuzskeho deduska, tak by bolo super keby sa nam rozsirila vyskumna vzorka.
@trdelnik234 nenašlo mi taku skupinu, by sme si mohli zážitky písať o tých bosorakoch
@bro1 Este sme ju nezalozili. Ak ste za, ideme na to. Sukromna skupina "Krotitelky duchov? Kto sa prida?
@trdelnik234 pridavam sa 😎
@bro1 necitala som vsetky prispevky... Vidim ze zo svokrom su to preteky na dlhu trat... On ma svoj svet svojho boha a tomu nezabranis bude si stale len to svoje brblat a presadzovat.. Ber to jednym uchom dnu druhym von... No ukaz mu ze aj ty mas velke usta a mudre nazory treba trosku pritvrdit😄
@bro1 mne sa veľmi páči ako opisuješ svokra - má svojsky zmysel pre humor 🙂 aj ich rodinné tradície, musíš uznať, že ťa veľmi pekne prijali za nevestu hoci nie si z ich krajiny. Máš pravdu, že odsťahovanie by nemalo zmysel, predsa to nie je len tak sa zbaliť...ak môžeš napísať ako sa svokor správa napr. k tvojim rodičom alebo k známym či tiež tak úsmevne 🙂 Treba to brať s nadhľadom, raz ti jeho humor bude chýbať...určite 😉
@bro1
Skupina "Krotitelky duchov" je tu. Ak ma niekto zaujem o vstup do tejto skupiny a nedostal pozvanku, tak sa ozvite. Chcete sukromnu alebo verejnu? Zatial je nastavena ako sukromna.
@bro1 , aj keď sa ti to možno nezdá, ale tvoj svokor je ešte prijateľná rodina. Sú aj horší - zlí, zlomyseľní, nežičliví ľudia... Tvoj je "len" nátura, ťažká povaha a generál. Ideš na to dobre. Ber to zľahka. Opakuj si vetu: "nikto mi nemôže ublížiť, ak mu to ja sama nedovolím". Je to len a len o tebe 😉 . Slová síce majú moc ublížiť, ale tú moc im nedáva ten, čo ich vyslovuje, ale ten, kto ich prijíma 🙂.
@bro1
každý deň urob jeden krôčik vpred...začalo to kečupom a pomaly postupuj...nedaj si rozkazovať,kecať do výchovy,ani jedla...
aký požič taký vráť,ako on hodnotí tvoje jedlo,to isté povedz jemu...musíš sa naučiť hovoriť jeho rečou...
tebe poskočí srdiečko a jeho mozgové bunkjy pomaly nebudú stíhať...😀...
môj muž sa neznáša so svojim otcom a ked naposledy to vypuklo tak,že svokor na záhrade kopal jamu inde ako sa spolu dohodli,tak môj muž po ňom hodil lopatu(jasné že netrafil) 😀 😀...čím mu dal najavo,že u nás je vítaný už iba na sviatky...😀
a ja som od radosti vnútri duše zajasala 😀
@andra77 Ved to sa snažím si hovoriť, že možno nebude dlho žiť a potom mi bude aj smutno. No len jeho otec sa dožil 93 rokov tak ak má tuhý korienok po ňom tak si užijem ešte. Ako sa správa k druhým , hm, záleží ku komu, keď ma niekto 5 titulov, je uznávaný "majster" v nejakom remesle tak sa správa s pokorou. Akonáhle je niekto obyčajnejší (ako ja) tak si dovoľuje.
Ale mojej mame pochválil jedlo a pýtal si recept to by sa pri mne nestalo 😀 Videli sa inak iba dva krát aj to raz na svadbe. A moji rodičia tiež povedali že pôsobí povýšenecký a musí byť stredobodom pozornosti. Ale niektore veci som im ani nepreložila lebo by si pomysleli ešte horšie o ňom
@bro1 no mala si na výber, alebo prijať od svokrovcov to, čo vám dali, ale s tým, že sa budú do všetkého montovať, alebo sa spoľahnúť sama na seba (samozrejme s manželom), ale bez možnosti zasahovania svokrovcov do chodu vašej domácnosti. Vybrali ste si možnosť A. 😒 😒 😒 😒 😒 😒 Najväčší podiel viny tu má ale tvoj muž, on je tým, kto mal jasne stanoviť hranice ( s tvojou podporou) a dať najavo, že ste dvaja dospelí ľudia, ktorí si budú živor riadiť sami, ale sa zároveň aj sami o seba postarajú. Ostáva alebo zaťať zuby a čušať, alebo sa odsťahovať a začať znova, čo vám zrejme veľmi nevonia. Snaž sa byť asertívna, ale nečakaj zázraky, takýto človek sa už vo svojom veku nezmení...
Ja so osobne myslím, že mať múdreho svokra je dobré. Najlepší svokor je ked je polohe ležmo a je studený.

@maminuska veru, dobry pristup. Treba velmi zvazovat s kym ma vyznam debatovat, aby to nebol len zabity cas, zvyseny tlak a rozcuchane nervy 😀