Nájom priateľa
Ahojte, chcem sa spytat ci mame na to narok.
Pred troma rokmi umrel dedko a otec a jeho surodenci spolu s babkou dedili dom. Babka ma viac ako tristvrtiny a ostatny spolu s otcom nejaku 1/25.
V dome ostala babka s jednou dcerou. Ta si tam vsak priviedla frajera, ktory sa oziera, nepracuje len sa prizivuje a robi neprijemnosti babke, a teta si ho zastava.
Maju babka a ostatny surodenci pravo ho vyhodit, aj ked ho tam teta chce mat a valstni tu 1/25 ? Alebo nas este napadlo, ze ako ho dostat von, ze by babk a a ostatni surodenci od neho ziadali najom, ze uziva ich podiel ? Da sa to ? Je to pravne mozne od neho jieco ziadat alebo by to nepreslo, ze vsak byva v tej tetinej casti ? Ten.najom by ho zarucene dostal prec, lebo isto by odmietol zaplatir.
@fleur1111 a neda sa ze platit najom ostatnym ? No na babku uz vyskocil viackrat, babka volala dnes ze sa boji, bola tam aj policia ale.neviem ako to dopadlo.
Nam nedje o peniaze ani o nic, len aby babka mala pokoj na stare kolena.ona odtial nechce ist prec
@cocolino234 a neda sa ze teta povie ze je tam iba na navsteve ?
Teta tam nemoze mat koho chce iba preto, ze ma na dome 1/25inu. Ak pan nema platny najom, i babka sama moze dotycneho vysikovat, ak vladze 😉 ak nie, potom s pomocou ostatnych deti a s pomocou bozou.
@cocolino234 no ako si vyhradit v dome tu 1/25 ? A podla coho urcit ktore je ich ? Lebo co ja viem tak ked mas nejaky podiel v dome tak je pravo na uzivanie celeho lebo nik ti nepovie ktora cast je tvoja
Sposob uzivania urcuje vacsina vlastnikov - teda babka. Teta tym, ze tam byva, moze byt rada, ze je rada...
Samozrejme, že na trvalý pobyt musí mat súhlas ostatných ak ho chce prihlásiť. Ja som to myslela tak, že pokial za nou len chodí a sem tam prespí. A ak vás ohrozuje a už ste volali políciu, tak ste dobre spravili, neboj toto mu neprejde.
@hazelgracegus nam nejde o peniaze. A nic tym nevyriesime ,lebo teta za prve nema.peniaze , a za druhe babka tam ma hlavny podiel a chce dozit v svojom dome v pokoji. Nam ide o babku nie o dom
Ešte raz - pokial ohrozuje kohokoľvek, nemá tam čo robiť a hlavne slovo ma babka.
@hazelgracegus to nebiem ci ho ma pravo vyhodit. Len si to u babky neviem predstavit, drobna starsia dama oproti takemu chlapovi. Nemala by sancu.
@cocolino234 dnes bola potycka , bola tam policia. Pred troma dnami ho vyhodilo, a vratil sa na druhy den a teta ho bez problemov zas vzala k sebe. Doteraz sa babka len stazovala ze je to arogantny chlap ale nic jej nerobil. Za 3 dni dvakrat do nej skocil, dnes volala ocinovi ze sa boji. Tak len hladame riesenie ze co ideme robit, jasne ze nejdeme cakat a ideme jednat. Len dnes vecer uz nevyriesime nic. Babka je u susedy v bezpeci, ale nevieme co policia vyriesilia. A hladame, vsetci surodenci , ake moznosti mame. Zajtra tam idu vsetci chlapy z rodiny
Noc v zlom ale to za chlapov mate v rodine? Panko mal davno dostat nakladacku a ako tak citam preplesk by sa hodil aj tete. Miesto toho zeby bola rada ze ma kde hlavu zlozit si trtkos vyskakuje na jej mamu.
A nemôžete tete tu 1/25 vyplatiť à potom nebude mať žiaden podiel
Vy musite babke pomoct. To znamena, v case, ked tam teta s priatelom nie su (verim, ze 24 hodin denne doma nie su), zavolat zamocnika, vymenit zamky, vylozit veci pred branu, hanba-nehanba. Tete netreba davat kluce, na to ma v dome prilis maly podiel, nemusite. Babka by mala aspon par dni potom byvat s niekym z vas a pri najmensom pokuse tamtych o navrat volat policiu. Ak bude chciet tetu prichylit, no zvazte, ale v kazdom pripade by som jej nedavala kluce. Babka ju moze potom pustit, ale bez priatela a najlepsie po nejakej "skusobnej dobe".
@sense samozrejme nechce. Da sa aj odmietnut vyplatenie ? Ved za taky peniaz by si ani nehrabla, tu je spokojna v celom dome.
@cocolino234 trošku ťa upravím, keď autorkina teta vlastní 1/25 z domu to znamená, že vlastní 1/25 z každej časti domu, nedá sa to ,,vyčleniť", že 1/25 z domu je obývačka a tak tá patrí jej
Dediči môžu žiadať od užívateľov nehnutelnosti nájom za svoju časť, ktorú zdedili, ale v tom prípade oni môžu žiadať od vás časť poplatkov za ,,správu" vašej časti teda náklady na údržbu, daň. Tiež otec vlastní 1/3 domu, ktorý užíva jeho sestra s manželom.
Chlapi musia poriešiť prvotné, tetusu aj jej trtkosa.
Tete vysvetliť že väčšinovy vlastník a ostatní vlastníci majú rozhodujúce právo trvať na Tom kto bude v dome, a teda jeho si tam neželajú.
Debila obrazne chytiť pod krk a prehovoriť mu tvrdo do duše že ak sa priblíži na 10 m dolamu mu nohy a vytrhnú vajcia. Bez svedkov !
Joo a od tety odkúpit jej čiastku a von.
Môžete volať políciu a vykázať oboch z domu, za ataky a nebezpečné vyhrážanie.
Môžete hneď podať na súd návrh na neodkladne opatrenie - zákaz priblíženia a vstupu na pozemok, do domu a k babke.
Ak by teta nechcela predať, šup návrh na súd o vysporiadanie podielov, kde súd môže rozhodnúť o vyplatení jej podielu a ten sa prepíše.
@cocolino234 Pises nepravdy, kedze nie si pravnik aspon autorku nezavadzaj.
Autorka: teta nema 1/25 isto, to ich bolo kolko surodencov? trvalý pobyt má výlučne evidenčný charakter, nezakladá nikomu právo v nehnuteľnosti bývať. Spoluvlastnícky podiel predstavuje ideálnu mieru, ktorou sa spoluvlastník môže podieľať na užívani nehnuteľnosti. Inak povedané, teta má spoluvlastnícky podiel na každom 1 cm štvorcovom domu, nie ze ma vyclenenu cast domu. Priatel tam byva a svoje byvanie odvodzuje od suhlasu tej tety. Mozte od toho chlapa ziadat najomne, ale musela by suhlasit aj babka aj teta. Ak sa opija a robi neplechu, da sa to vyriesit jednoducho. Zavolaju policiu a urobi sa tzv. vykazanie z obydlia. (Judr.)
@natalienka12 dakujem za nazor pravnika. Toto sme chceli, ze ci sa da takto nejako vystvatvten chlap.
A ano maju to tak ze kazdy surodwnec po 1/25, nakolko babka vlastnila sama pol domu, a potom babka a dedko spolu druhu polku domu. Cize babka zdedila z tej polky polku podla bsm, a ostatok si delili rovnym dielom.
@cocolino234 Najvacsi mytus, trvaly ani prechodny pobyt nezaklade ziadne pravo v dome byvat, nechapem preco si toto ludia myslia. Pobyt ma vylucne evidencny charakter.

Ak teta vlastni nejaký podiel z domu, môže tam mat koho chce. Ohrozuje vás nejako? Či len alkohol?