Náladová svokra
Ahojte....chcem sa s Vami, maminy, poradiť a posťažovať sa...moja svokra je neskutočne náladová, bývame s nimi zatiaľ len tri mesiace, ale počas tohto obdobia som sa naplakala ako za celý život nie. Po svadbe sme bývali u mojich rodičov, kde sme mali vlastnú kuchyňu. Samozrejme boli tam chvíle aj také, aj onaké. Veď pod každou strechou sem-tam zahrmí, ja to chápem. A za ten čas sa svokra chovala super, bola milá, nestarala sa do nás, nestarala sa mi do výchovy malej. Gratulovala som si ako som ja vyhrala. No všetko sa zmenilo, keď sme sa k nim nasťahovali, úplne bez dôvodu sa so mnou prestala rozprávať, jeden deň všetko v poriadku, na druhý pobehuje ako fúria. Párkrát do mňa už aj nakričala, na čo som ja ostala na ňu pozerať so slzami v očiach a vybitými dychom... večne mi berie malú na ruky a natriasa ju a pobehuje s ňou, aj keď som povedala, že si to neželám, aby nebola rozmaznaná, keď je manžel-jej syn, doma je úplne iná, tiež sa so mnou nebaví, ale aspoň po mne nezazerá... Svokor je v pohode, ale ona je ako Božie dopustenie, ja sa necítim v ničom vinná, žeby som jej nejak ublížila...Dôvod, pre ktorý sme sa sem sťahovali je, že ideme stavať na jar dom u nich v dedine a že tu má manžel prácu. No keď si predstavím ešte dva-tri roky takto trpieť, neviem neviem ako vydržím....poraďte ako sa mám k tomu postaviť.
@veronika773, neviem co je to prehanat, nech kazdy nosi tolko kolko citi, tu podla mna ziadne meritko neexistuje. Kazdy ako mu to vyhovuje. Samozrejme zavisi aj od vahy dietata atd.,
Zaujímavé ako sa téme zvrhla, od náladových svokier až po nosie-nenosenie a mojkanie detičiek na rukách... 😀 😀
@katka1981 ja som nenapisala ze sa s nim nemaznam, ci nemojkam. Jasne ze to robim aj na rukach ho nosim. Ale jednoducho nie nonstop. Je cas kedy sa hrajeme mojkame nosime,a je cas kedy si potrebujem nieco porobit. Aj maly so mnou spi a to cez den ked je unaveny aj on aj ja tak spime spolu, alebo aspon ked zaspava tak ho hladkam a stiskam. Len jednoducho je nauceny na to aj to. Kedze ako som pisala zijeme v zahranici a na vsetko sme len my dvaja
@cawes mám rovnaky názor ako ty, a asi aj výchovu praktizujeme podobnu. Síce na výchovu nie som sama, ale niekedy by som radšej bola, aspon na chvílu..: 😅
@jabadaba ty zrejme ten problem nemas, ale mojkat, stiskat a nosit na rukach je rozdiel. mne tiez ked pridu svokrovci na vikend, len maleho na rukach nosia. ci place, neplace. a tiez sa mi to nepaci. sice som ticho, nech si ho uziju, ked ho vidia len raz za cas, ale ticho trpim. a mm je teraz cez zimu doma, maly ma 11mesiacov teraz, a mm zameta s malym na rukach, polieva kvety s malym na rukach. pripada ti to normalne? lebo mne nie. za mnou hocikedy pride a zacne ma stiskat. ja necham, co robim a stiskam ho. ale na rukach ho nosit teda nemienim. takze ja veroniku uplne chapem a suhlasim s nou. myslim si, ze tvoje chytanie za hlavu sa necita dobre, ked nevies, ake to je. 🙂 😉 nic v zlom.
@veronika773 Ona si proste na tebe zlieva svoju nervozitu a mozno ti aj v kutiku duse zavidi, ze si mlada, za mas zdrave a krasne dieta, mas pred sebou buducnost a vysoku sancu prezit vela krasnych rodinnych chvil, zatial co ona to uz ma vsetko za sebou a ju uz ziadna buducnost necaka, hoci by aj velmi chcela. A je uplne jedno, ci si zena jej syna alebo nie, ona ta moze vidiet aj ako modernu zenu, ktora este moze uspiet jedneho dna v praci, za tial co ona cely zivot prezila doma. Vies, moze mat vela skrytych dovodov, o ktorych nikto nemusi vediet. Ty si len NIKDY nepripustaj vinu na seba, lebo takto len utrpi tvoja psychika a jedneho dna, ked sa skutocne prestahujete mozes byt uplne ina kvoli nej ako si teraz. Bud silna a vybojuj si inteligentnym a raznym sposobom svoje mieto tam. Ked tam mas prezit este par rokov, tak predsa nemozes kazdy den trpiet, lebo ta to zmeni. Zmeni to tvoj vztah ku dietatu, k muzovi a ku zivotu k horsiemu. Porozpravaj sa s muzom, ale nenadavaj na jeho mamu, povedz mu objektivne ako sa tam presne citis, coho sa obavas, a ako by si tam chcela zit ty. neboj, manzel ta pochopi..
@veronika773 tak moj priatel mi vo vsetkom pomaha a podporuje ma, no a nez zacneme neaku metodu, vychovu praktizovat vzdy o tom podiskutujeme. Ale zaciatky boli tazke ja som chcela od narodenia vzdy rezim pre maleho a moj vravel ze to neni robot ze on ked chce jest vtedy a vtedy tak ma dostat atd. No a teraz ma chvali ze som si dupla. Maly je ako hodinky, a je to super. Mozme ist kdekolvek robit cokolvek. Maly ma krasny rezim anemusim sa stresovat.
@veronika773 vydrz..ako by som videla tu moju svokru. tiez ju mame v jednom dome,ale nastastie mame svoj byt. ale pocujem ju a vidim denne. rano je ako med, o hodinu uz nadava. je to stara bosorka. neda sa ti vela poradit. ja si roky neviem rady a nervy som si uplne znicila. teraz mam metodu, ked nieco zacne, tak si hlasne v hlave hovorim bla, bla, bla. zatial to funguje. a citam vela knizky, mam pocit,ze ked citam knizku tak zijem v inom svete. vzdy som rada citala knihy a zila v literarnom svete. mozno by si mohla skusit. drzim palce, viem co prezivas a je mi to luto. pa
@januschka10 Toto o tych knihach nepocujem kazdy den. Je super, ze je tu niekto, kto cita knihy ako liek na dusu! Ja tiez citam knihy od detstva a poviem ti, je to ten najlepsi liek na ukludnenie na svete. Ja sa stale po precitani knihy citim tak super psychicky svieza. A v knihach najdes rozne informacie o zivote, dokonca ako sa stale vediet zachovat v zivotnych situaciach, inspiracie do zivota, je to proste nenormalna pomoc pri kazdodennych starostiach. Ja ked sa citim uplne na dne niekedy, tak proste sadnem a citam, zahlbim sa do deja, okolity svet vtedy neexistuje, len zijem na chvilu v tom deji a po dvoch troch hodinach som kludna a so super naladou, aj ked sa hocico deje. Od detstva az doteraz mam precitanych 235 knih a uplne mi to pomaha vo vsetkom..
@kykka tak asi práve takuto radu som si tu chcela prečítať, Ďakujem. Možno máš pravdu s tým, že ju trápi to, že je cele dni doma a my chodíme kade-tade po výletoch, že mám prácu ktorá ma baví a naplňa a ona je od školy doma
@veronika773 Urcite, len si stale bud vedoma toho, ze ty si ziadnu chybu neurobila, a proste si nikdy nepripust jej sparavanie. Jej spravanie voci tebe nefer, pretoze ty za jej problemy a za jej sposob zivota ako zila nezodpovedas. Bud silna a maj oci otvorene. A drzim Ti prsty, nech sa co najrychlejsie prestahujete so svojou rodinkou do svojeho!!!
@veronika773 Veronika a ako ste sa vlastne ku nej dostali? Pozvala vas tam byvat ci manzel to navrhol? Mate vobec nejake pravidla? Ja ked som uz mala problem byvat doma lebo som sa uz zivila sama tiez ma prestalo bavit ze som si nakupila a potom mi niekde zmizli jogurty ci ine. Tak som sa doma dohodla ze si budem svoje potraviny drzat solo v igelitke alebo sa daju oznacit a pod. Takisto sa da dohodnut kto bude kedy varit v kuchyni a pod.
Vlastne byva s vami aj ta svagrina? A necaka svokra ze jej budete za odplatu pomahat so svagrinou? Ved je to mozno aj chudera starat sa o niekoho 22 rokov.
@baryana hej, pride mi to normal, nic na to nevidim okrem pretazenia chrbtice matky. 😀 Je ale rozdiel nosit sedem mesacne mimino a dvadsat mesacne. To sedem mesacne akosi nefunguje este solo, kym to dvadsat mesacne a viac uz chodi a da sa mu vysvetlit, ze musi cupitat chvilu po vlastnych lebo maminku boli chrbat. A cuduj sa svete, chape to. Fakt nechapem ja v com je problem.Pises akoby som nemala deti a nemam potuchy co to obnasa.
@cawes, ale ved ja ta nekritizujem, vsetko je ok 😉 jasne ze je idealne, ked sa dieta zabavi aj same, vela mamiciek to dlho nepozna, napr. ako ja. Tak, ze si nic z toho nerob, ked ti niekto napise, ze dieta vela nosi, ved ty robis pre svoje dieta to, co ty uznas za vhodne, ty si jeho mama.
@cawes ale ved jasne, o noseni deti nonstop tu predsa nikto nic nepisal. Ja som teda nic take nepostrehla. Ale ako to suvisi s tym, ze matka ma vyhrady voci tomu, ze jej dieta nosi svokra ci niekto iny z rodiny???? Ja fakt prestavam chapat. Vsak nech ho nosi ak ju chrbat neboli. Ak ma mama vyhrady, fajn, nech nenosi. Ale apriori byt voci svokre zaujata prave pre toto....a potom, ze su zle vztahy. Ja si skor myslim, ze sa prehana dojem, ze moje dieta moje striktne predstavy ako s nim nakladat. 😖
@veronika773 tema sa nezvrhla. Trosku prisliny vyraz nie? Bolo to len upriamenie pozornosti na nieco co moze robit sarapatu vo vztahoch medzi tebou a tvojou svokrou. Ak ju stopujes ako policajny pes co s tvojim dietatom robi a v akej miere, tak to by vypenil snad kazdy, sorry. Preto som aj pisala, aby si sa viac uvolnila aj v tomto. Nech si babka nosi, jej chrbat. vsak ona na to pride, ze nevladze. Ale vazne mas este male mimino na taketo obavy.
no a k noseniu nech sa paci damy. Stoji za precitanie. A toto nie je ojedinely clanok ani nazor na tuto temu. Ale ved, kazdy ako chce.
@jabadaba ved ty mas zrejme problem prijat nazor, ja som reagovala na ten tvoj a to sa ti uz nepaci, pretoze utocis. treba si uvedomit, ze sedemmesacne dieta nie je novorodenec, ktoreho treba mat co najviac v naruci. lepsie, ako nosit, je sadnut si s nim a ukazovat mu trebars obrazky, zvieratka. usetri sa chrbtica a babo sa nieco nauci. a mas pravdu, srst sa mi jezi z takych nevyberanych sposobov, akymi odpovedas. tak tu na konovi vznikaju nezhody. nie je to zbytocne? ja som ta predsa nicim neurazila, len som ti napisala, ze je jedna vec mojkat a druha nosit. a uviedla som priklad, aky mam doma.
@jabadaba hm no neviem moja mamka aj svokra akceptuju to ze si nezelam aby maleho sustavne nosili na rukach. Aj ked mamka s tym mala problem a behala stale okolo maleho, alebo s nim sedela na zemi a sustavne sa s nim hrala. No a preco mi to vadi. Jednoducho preto lebo teraz som s nim 3 dni sama, vratili sme sa zo sk no a maly nechce byt ani sekundu sam a to neprehanam nemozem si ist ani len po noz do kuchyne a to mame otvorenu kuchynu. Takze asi preto. Vies treba sa nato pozriet hlbsie. Jasne ze chcem aby svokra a mamka boli z malym ale na druhej strane to peklo mam doma teraz ja. Predtym som si mohla cokolvek urobit a teraz musim maleho zase navykat na to co bolo. Deti si rychlo zvykaju na dobre veci
@veronika773, aku podporu chces? Ved nikto ta nemoze sudit zato, ze nechces aby ti druhi nosili dieta, ked ty nechces. Prosim ta, co najskor prestan riesit inych. Ja som dlhooooooooooooo bola smutna, lebo ..... kasli na druhych, milujes svoje dieta, staras sa o neho, nebijes ho, kazdy ma svoje sposoby, svoje nazory a ty sa prosim ta necit previnile, lebo niekto ma iny nazor 🙂 Kasli na druhych, inak nebudes stastna. Vzdy sa najde nejaky blbec, co ti pokazi naladu 🙂 Nechaj si poradit, ale ak si proti, tak si urob po svojom.
@cawes Nemyslím, že je to chyba svokry a mamy. Ani nie je chyba v nosení. Je v normálnej vývojovej fáze, kedy ťa potrebuje cítiť. 😉 Chcieť od 6 mesačného dieťaťa, aby sa samé hralo je nonsens /možno pár minút/. Je to aj zmenou prostredia, o pár dní sa vráti do normálnych koľají. A priznám sa ti, je smutné, že sa čuduješ, prečo ho stále nosia a chcú sa s ním hrať. Veď keď ste v zahraničí, vidia ho minimálne, tak sa z neho tešia. 😉 😉
@katka1981 presne sa tak zariadim, aj v súkromí aj tu na koňovi...keď vidím, čo moja nevinná otázka spôsobila, ako sme sa tu pomaly jedna do druhej pustili, čo je správne a čo nie...Načo to je, sú dôležité veci v živote a na tie sa treba sústrediť... 😉..veeeeeľmi múdro si to napísala....mali by si to všetky premúdrelé maminy tu na koníkovi prečítať.
@jabadaba možno si myslíš, že práve to , že si neželám aby malá bola sústavne na rukách robí medzi nami zlú krv, alebo, že som jej to nejako drsne povedala...Nie je to pravda, ale samozrejme nemáš to odkiaľ vedieť, to som tu nepísala, z toho nepramení môj "problém".
Keby som taká tlčhuba, žeby som dokázala do nej zrevať a vytrhnúť jej malá z rúk (a až vtedy by mala dôvod sa na mňa hnevať ), tak by som si svoje "problémy" vyriešila sama a nie tu..🙂 😉
@veronika773, ja som sa schvalne nevyjadrovala k svokre, lebo ja som najradsej ked moju nevidim ani nepocujem. Mne vadilo, ze ta moja fotila malu, ale vzdy co fotka od nej, to nasa mala vyzerala ako postihnuta. Ked som jej naposledy povedala, ze si to neprajem, povedala, ze nie som normalna, som ju vytocila. To si nevies predstavit ako mi to urobilo dobre. Nepotrebujem aby kazdemu ukazovala moje dieta, kt. na fotke vyzera tak akoby bolo z ustavu. Bud jej postacia moje fotky alebo nech schova fotak. Raz nafotila malu tak, ze mala otvorene usta a tam dva zuby a pritom nemala ani jeden. Ze ona chce momentku, nie kde vyzera ako herecka. No ja nepotrebujem aby si jej kamosky mysleli, ze mala je postihnuta. Jasne, ze kazdy jej povie, aka je zlata, ved falost vladne svetom. A ked tebe vadi, ze ti nosi dieta, ona to musi akceptovat a hotovo. Blbe je ze byvate u nej, to by som ja nemohla, nastastie ani moj muz.

@veronika773 pozeram na vek tvojej malickej. Skutocne tu sa neda vobec hovorit o prehanani s fyzickym kontaktom. Ved je to male babatko, to je stavane na taketo kontakty. Zbytocne netreba prehanat prave v postoji k davkovaniu nosenia ci mojkania. Prave teraz Ta malicka ma na to mojkanie. Tak si ho uzi a ked tu potrebu ma tak jej to neodopieraj.