Návrh od rodiny na starostlivosť o ich babku
Ahojte.
Som na materskej takze som doma s dcerou. Od manzelovho otca som dostala navrh ci sa nechcem za 300€ na mesiac starat o jeho mamu (85r) babka je nastastie este celkom čiperna ale niekedy sa stane , ze to uz nestihne na zachod a proste sa pokaka a toto neviem ci dam lebo to ze dcerku prebalim v pohode neznamena ze aj v podstate stareho cloveka. Stane sa to mozno raz za mesiac ale v jeden den viac krat ked ma problemy. A starostlivos sadnut si k nej na cca 2-3 hodinky denne cez den kym bude svokor v praci, a tiez zistovat ci jedla jedlo a ci si dala lieky. Samozrejme kupat ju a aj to neviem ci dam predsa je to telo statčeka a ja neviem proste.. Mali by ste na to? Mam to vyskusat? vidina 300€ sa mi velmi paci ale ci sa ulakomit na tych 300€ neviem.
Som zvedava na vase reakcie 🙂
@jasminet no ved teda a co je na tom, ze svokor im chce pomoct a zaroven potrebuje, aby sa niekto postaral aj o jeho mamu? Nevidim dovod, preco by jej za to nrmali platit, ak kazdy den vyzaduju z jej casu 2-3 hodiny, ved tych 300€ je aj dost malo za to. Ak nepojde ona, budu musiet zaplatit cudziemu este viac. Zaroven autorka pise, ze jej muz dostava 60% platu (nie je nezamestnany), takze by sa im tie peniaze zisli. Ja v tom nevidim ziaden problem, ze to nebude robit zadarmo, tiez by som to nerobila.
@katkami123 ono to nie je celkom tak ako pises v tom domove..kadernicka pride alw treba ju zaplatit..mimo domov moze ist len skutocne ciperny ..a zase potrebuje peniaze..z dochodku im nechavaju minimum...lieky plati zvycajne rodina..a vraj uvaria jm kavu...snivas? Babky kamaratky?Noo aj ano ale malo..oni sa vedia riadne hnevat a "kastovat" medzi sebou..viac si pokeca s rodinou babky ako babkou samotnou...sladkost dostanu ako olovrant...a na veceru napr.krupicu...to je super...nemysli ze im davaju ovocie a skadkosti len tak aby mali...
Svokor si mal pohovorit hlavne so synom...v pandemii je problem s vodicmi..chcelo by to oslovit vacsie prepravne spolocnosti a zrazu by mal aj pracu...ale svokor necha syna tak..a najde pracu tebe...a syn si bude sunky valat?
@katkami123 tak ja to poviem čo je hrozné na bežnom starobinci . V minulosti tu písala jedna dievčina čo tam robila a mala dilemu či má nahlásiť svoje kolegyne keď tam im dávajú lieky aby len spali a aby mali pokoj , bili ich , dlávili im jedlo do úst po ležiačky a mnoho iných vecí . Sladkosti ktoré im tam rodina prinesie , často končili na káve opatrovateliek . My sme mali babku v stacionári červeného kríža a každý druhý deň tam niekto bol , takže viem že ráno tých ľudí nasadili na vozík zapli televízor a z toho vozíka ich zosadili poobede, dali lieky na spanie a ked sa zobudili znova na vozík . Ako to čo vidíš v telke že starí ľudia navliekajú korálky, spievajú si a družne vedú rozhovory, tak takých domovov dôchodcov je veľmi málo . Napríklad ja mám kanceláriu vedľa domova dôchodcov , nakloním sa z okna a nie raz vidím opatrovateľky ako surovo strkajú starcov pred sebou buď k doktorovi alebo dovnútra z záhrady, ako zver. Raz mi to nedalo a som z okna aj s kolegyňou po nich skríkla že čo robia. Nechcem aby sa niekto takto choval k mojim rodičom , nechce to ani jeden z mojich súrodencov , takže my to budeme riešiť opatrovateľkami a osobnou starostlivosťou .
@malva123
Moja babka ma naozaj biedny dôchodok a vyjde jej aj domov dôchodcov, my sa jej na lieky skladať nemusíme odkedy zdvihli dôchodky, ale aj to bolo smiešnych 20€ predtým. Mojej babke s farbenim a trvalou platila 8€ za kadernicku, co je super cena. Dôchodcovia majú v každom domove 2 účty. Jeden, kde sa platí výhradne za domov a druhy, z ktorého sa strháva za lieky, pripadne v tomto kadernicka, keď sa babka rozhodne ísť (ani inde nie sú kaderníci zadarmo) a posielam ju tam, nech zmení vzduch. Inak ich ostrihaní opatrovatelky zadarmo, ale predsa len od Kadernicky je to lepšie a je jasne, ze takemu ležiakovi je už asi jedno aké ma vlasy a pokým si rodina vyslovene nevyžiada kaderníka, tak striha Opatrovatelka, zadarmo. Jednu to aj celkom baví. Babka v domove pribrala 15kg za 2 roky, stále mi hovorí až jej žiadne sladkosti nenosím, lebo oni dostávajú dosť a kavu majú doobeda každý deň. Všade sú rôzne povahy, ale ta moja doteraz konflikt nemala. Je pravda, ze domovy nie sú pre alkoholikov, aj keď aj takí si nájde cestu ako prepašovať alkohol a konfliktných ľudí. Môj dedko je napríklad nešťastný, lebo cely život pil a ziapal po babke a teraz, kedže sme ho naschval umiestnili do iného domova ako je babka, tažko znáša, ze sa nemá kde vyzurit, pretože tam je zakázané ziapať a robiť melodrámy. Babka si naopak zase veľmi pochvaľuje a veľa krát mi povedala, ze ľutuje, ze nešla do domova skôr a odkladala to, už dávno mohla mat pokoj, tak isto jej spolubývajúca, ktorá mi sama povedala, ze tiež až v domove našla pokoj. Venujú sa im tam, doma by sa zbytocne nudili. Môžu si tam pozrieť telku, ktorú majú na každom poschodi, babka počúva rada rádio, tak sme jej kúpili vreckové, počúva ho často na sluchadla. Netreba zase hľadať chyby tam, kde nie sú. Otvorene si myslím, ze v domovoch často končia aj konfliktne povahy o ktoré rodinni príslušníci nemajú záujem sa postarať a ti to majú tažké, lebo tam veľmi na rypanie nikto zvedavý nie je. Ale títo ľudia v tom domove to majú určite 1000x ľahšie akoby mali byt doma sami so sebou. A kedže v domovoch neexistujú take veci ako preležaniny a starkých pravidelne polohuju, určite je to jednoduchšie ako byt pri takom leziakovi sám 24/7, nastavovať si v noci budík a polohovať ho, aby nemal preležaniny a ničiť si chrbát, keď v domovoch majú aj polohovateľné postele a pomôcky na ležiakov pri kúpaní atď.
@21oktober
Moja je spokojná ako som písala vyssie. Dobre viem, ako to v domovoch chodí a je rozdiel domov dôchodcov a domov dôchodcov, robila som si v domovoch prax na kurz, keď som chcela ísť opatrovať do zahraničia. Pravda je taka, ze aj mnohi starki sú protivní. Lieky nemôžu podávať opatrovatelky, ale iba zdravotne sestričky, ktoré zase nevykonávajú prácu opatrovatelky, ale pichajú inzulín, podávajú lieky atd., takze neviem, co je to za domov, kde môžu podávať lieky opatrovatelky, lebo je to trestne, navyše na vozíku ležiak nemôže byt celé doobedie, lebo sa mu vytvoria preležaniny, taký človek sa polohuje každé 2 hodiny na inú stranu, takze tiež cudne informácie co tu píšeš, dovolím si tvrdiť, ze až vymyslene. Keby sa našiel dekupit(preležaniny) na nejakom stareckou, je z toho v domove strašne halo a nahlasuje sa to. Tie lieky na spanie skôr dávajú opatrovatelky v Rakúsku, Nenecku, Švajčiarsku, ktorým v noci dedkovia a babky chodia a oni sa chcú vyspať, len si ich prevrátia, čiže mat samostatnú opatrovateľku tiež nie je veľká vyhra, pretože iba ona sa stara, podáva lieky, vari, upratuje a robí si všetko hlavne tak, aby jej vyhovovalo. To v domove nehrozí, lebo tam funguje určitá hierarchia a každý ma úlohy rozdelené, čiže sa ľahšie nájde vinník. Stačí, keď nájde preležaniny Opatrovatelka, keď mení zmenu a hlási ju hneď hlavnej opatrovateľke, aby to nebolo na ňu. Keď sa to stane pri domácej, tak tá rýchlo natiera krémom, len aby to zmizlo. Tiež určite Opatrovatelka nenahradí prácu fyzioterapeutky, ktorú ma mat podľa zákona každý domov dôchodcov. V tých lepších domovoch majú starki aj psychológa k dispozícii. Samozrejme, ze všade sa nájdu rôzni ľudia, ale kde je ich viac, je lepšia kontrola. Navyše, každý domov ma svojho lekára, ktorý tam chodí a predpisuje lieky a dozerá na starkich. A z domovov si treba tiež vyberať, sú lepšie aj horšie.
@21oktober
Ešte k tým sladkostiam, ktoré nosí rodina a končia opatrovateľkám podľa teba na káve - mali sme vyslovene zakázané si brat od starkých čokoľvek. Skôr bol opačný problém- sami nám tie sladkosti núkali až na silu, lebo sa cítili byt veľmi zaviazaní za každý úkon, s ktorým sme im pomohli a stále mali nejakú potrebu sa revanšovať za to. Bolo im tažké vysvetlit, ze je to naša práca a mame to robiť a nič nám za to nemusia dať. Mnohi sa na nás pozerali až ukrivdene, keď sme za to nič nezobrali. Často sa stava, ze babke donesiem nejaké sladké a sama mi povie, ze to rozdala, lebo už tam veľmi pribrala a nezmestí sa pomaly do veci. To, ze jej to prinesiem je jedna vec, druha zase, co s tým už ona urobí. Ale stradat určite nestráda.
@katkami123 vieš ja som v tom žila celý rok , a videla som to . Takže žiadne vymyslené . A áno boli pol dňa na vozíku . Zrejme si to nevymyslela ani tá dievčina čo to tu písala, lebo bola z toho zhrozená a chcela to nahlásiť len sa bála aby neprišla o prácu lebo bola samoživiteľka. Kebyže nerobím s týmito štátnymi zariadeniami zdravotného charakteru tak by som ti aj verila , ale bohužiaľ robím . A stými sladkosťami je to v mnohých tak ako som napísala, zákaz je jedna vec a realita druhá . Rovnako sú tu zákony , charty a neviem čo a nedodržiavajú sa . Málo ľudí , vyhoretí , necitliví ,nízke platy , tam ľudskosť ide často bokom .
Opytam sa ta tako ,stoji to tych 300e zato ??Mneby to osobne nestalo .Viem co to obnasa moja byvala svagrina opatrovala svojho otca 10r a znicilo ju to fyzicky aj psychicky. Moja mam zacala opatrovat svojho brata ,opatruje ho cca 6 mesiacov a vydim ze psychicky na tom nieje dobre voobec a to on je dost samostatny.Moj svokor od terajsieho manzela opatroval svoju maminku znicil si zdravie aj jeho manzelke ,doslova ju to dostalo do hrobu.Je to krasne ked sa vie niekto postarat ale ja osobne ani za milon eur mesacne .Radšej by som jedla suchy chleba.Ono 300e nieje len tak je to starost mat zaludok na sprepacenim ho...popripade moč,a hlavne pevne nervy.

@lindusss2016 zakladateľka má nezamestnaneho muža - vnuka starej pani. Ten prvý by tam mal sedieť a babku opatrovať. Keďže je čiperna, ako baba píše, asi sa viac menej vie o seba postarať - mám 92 ročnú babku, tak viem čo zvládne. Tiež som videla čas 2-3 hodiny denne. Skôr mi to príde, že svokor chce synovi a neveste vypomôcť, ale aby im nedal len tak na ruku €, zabalil to do pomoci babke.