Návšteva starých rodičov - prespatie

10. jún 2023

Ahojte, ako to mate vy s ponechanim deti u starych rodicov, pripadne s prespanim. Od mojej mami poslednu dobu stale pocuvam rozne reci a poznamky, ktore ma uz zacinaju hnevat. Ked bol syn mensi tak 3r. Ostal sem tam spat. Max 2 dni. Viac by mu uz bolo dlho, pytal sa domov. Vzdy som to pomechala na nom, ze ak chce nech ostane a uziva si babku, dedka.. rovnako aj stari rodicia jeho. Teraz ked je vacsi 5 a pol roka, nema problem ostat ci u nasich ci so svokrov ale nechce nikde ostavat spat. Proste sa tesi domov. Moja mama to nie a nie pochopit.. dava to za vinu akoby mne a stylom " co jaaa by som dala za to mat pri vas starych rodicov" , " no ked ho nechcete davat, tak sa trapte sami" ( pritom ja sa jej nestazujem s nicim, rada ho dam aj prideme na nasvtevu k nim , chodime pravidelne, ale nevesam im ho na krk aby som ja mala klud). Su pracujuci, chapem ze su aj unaveni.
Lebo aj to mi dopredu povedala, ze ak by som ho takto stale davala, tak to mi uz aj ona povie, ze ked som si urobila dieta nech sa staram.
Taktiez sa niekedy uz hnevam, ze nie je vikend kedy neriesime s manzelom ku komu tentokrat aby sme vyhoveli.. ani si nemozme poriadne nieco naplanovat , ist aj ako rodina niekam. Na otazku pri odchode z navstevy " kedyyyy zase pridete?" Uz nemam chut ani odpovedat.

zuzikak
10. jún 2023

pozri dobre, ze to nechavas na dietati nech sa same rozhodne. Kludne povedz mame, ze teba vlastne dieta neobtazuje a ked sa pyta domov, nebudes ho nutit spat u nej. Ak vsak dieta prejavi zaujem, budes velmi rada ak bude chciet prespat u starych rodicov. Stara mama nech nevydiera a pocka, kym bude dieta chciet. Kedy pridete ? No ked nam to bude zas vychadzat casovo. Stara mama sa asi nudi ? Nema vlastne konicky ? Bud rada, ze ti chcu dieta vziat (nie vela je takych) a ostatne si nevsimaj. Vzdy dopredu aspon 2 dni im daj vediet, ze nepridete lebo mate nachystany vylet napr.

januska12323
10. jún 2023

Robte ako vám trom vyhovuje, vy ste teraz rodina.

autor
10. jún 2023

@zuzikak ja som rada za to, ale uz to nieledy prehanaju. Ved chceme aj svoj program mat. Ono ked ma moja mama uz nieco naplanovane, vtedy absolutne neriesi. Raz som jej ho chcela dat na vikend ak chce, povedala, ze je unavena. Okej tak respektujem.. inokedy. Ale pride mi to ako vydieranie. Svokra to iste robi a ledy pridetee a som vas daavno nevidela a pritom predosly vikend sme tam boli.

autor
10. jún 2023

A to nehovorim, ze ich volame aj na vylety aby sa pridali, takze s malym su da sa povedat celkom pravidelne.

viestta
10. jún 2023

Nastastie nikdy som toto riesit nemusela. Nas by s babkou siel aj do pekla, nevadi mu spat hocikde. Takze maju za sebou celkom dost spolocnych vyletov a dovoleniek a uplne v pohode u nej stravi aj cele prazdniny.
Ale ak maly nachce, tak nechce. Bud babkovci pochopia alebo nie. Viac s tym nenarobis.

autor
10. jún 2023

@viestta ja stale verim, ze pride aj to. On je teraz taky , ze vsade dobre, ale doma je naj. Tesi sa domov do svojje postielky. Ja si myslim, ze je to normalne.

viestta
10. jún 2023

ja si tiez myslim, ze je to normalna, doma je doma. Kazdy to ma inac.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimi3008
10. jún 2023

Ani by mi nenapadlo si miesto vyeltu alebo rpdinneho programu planovat navstevy u babiek dedkov, lebo ma s tym citovo vydieraju. A ver, ze moja mama to skusa na nas neustale. A cim viac to robi, tym menej tam chodim a tym viac som odhodlana tam deti nenechavat. Ani doposial som ich tam este nenechala....

autor
10. jún 2023

@elizabet173 vies, moja mama bola tazka povaha vzdy a voci mne obzvlast bola takato a snazila sa ma manipulovat. Od kedy som z domu prec, snazim sa odolavat jej reakciam hoci niekedy je to fakt tazke. Ale je ine, ked ide ciste o mna alebo uz aj o syna. Lebo ma to strasne stve, ze sa snazim a nijak raz nedobre. Mohla by som knihu napisat o tom, ake situacie som pri nej zazila ako dcera. Napriek tomu sa snazim o pekny vztah vnuka a babky. Mozno ina dcera by sa jej aj rok neukazala. Len som potrebovala mozno pocut aj nazor inych, ze nie som len ja ta zla.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
10. jún 2023

@elizabet173 asi preto, ze som vzdy chcela aby ma moja mama viac chapala, vypocula a celkovo mala somnou lepsi vztah. Len to vzdy koncilo sklamanim. Aj som si myslela, ze ked uz budem dospela a mat svoju rodinu, ze sa v urcitych veciach zmeni. No stale ma asi dojem, ze mam 15 a " nemam pravo" na vlastny nazor.
To uz ale zachadzam do inej problematiky.
V podstate som chcela vediet, ze nie som nenormalna ja :D .. ked chcem aj svoj priestor s rodinou a nehnat sa neustale za nimi.

rorino
10. jún 2023

Jasne im treba povedať,že máte iné plány,veď nie sú malé deti,

cacianka
10. jún 2023

Stoj si za svojim názorom, potrebami, svojej rodiny, nie si opica aby ťa ktokoľvek cvičil, ani svokra ani mama. A tvoje dieťa dupľom .
Rodinný čas si plánujte a riešte ako vy chcete, ostatnú rodinu zapojte občas, ak prudia, eliminujte ich. Vysvetlite a dosť. Je to váš život vaše rozhodnutia

autor
10. jún 2023

@cacianka vela x sa o to snazim, no respektovanie alebo skor pochopenia z ich strany. Vkuse sa len za vsetko urazia a otocia. Este ja mam potom vycitky. No asi som fakt makka. Ale voci rodicom mam proste slabost.

vilma7
10. jún 2023

A prečo sa k rodičom trepete každý víkend a potom fnukaš že na seba nemáte čas? Raz do mesiaca rám, potom k svokre a dva víkendy si vy urobte vylet.

autor
11. jún 2023

@vilma7 pozri, neviem ci si vyssie citala dostatocne, ale predmetom skor bol maly a jeho ostavanie. Ze tam chodime pravidelne, nuz to je druhy problem. To je nieco, co musim aj ked tazko kvoli im povaham zmenit.. ale postoj dietata na silu menit nebudem.

cacianka
11. jún 2023

Všetko to spolu súvisí. Za syna dá postaviť vieš, tak sa postav aj sama za seba. Skús zo začiatku pomaly, postupne. Lebo áno , si mäkká, čo chápem, poznám to tiež, ale časom som si vybudovala rešpekt aj od rodičov. Teraz, obrazne povedané, si nedám srať na hlavu ani od vlastnej mami. Nie som soplave decko, mám svoje roky, mám svoju domácnosť, svoj život,.
Mama má pevné miesto v mojom živote, našťastie nie je taká manipulatívna ako tvoja, ale nevedome pokusy boli. Niečo komentovala, skúšala, ale keď sa to nakopi, tak buchnem a je veru aj zvýšený hlas, hádka,. O pár hodín je všetko ok, lebo si obe uvedomíme,kde sú hranice.
Nastavuj si aj ty svoje, aby sa nestalo, že tvoj muž bude veľmi alergický na tvojich rodičov, je možné že ich znenavidi a pokazí sa vám vzťah. Dieťa tiež, keď bude babka taká vnucujúca a ty ju neupraceš.
No, nejde to inak, treba trochu stvrdnúť

autor
11. jún 2023

@cacianka Pokusy aj boli. Uz ked s nou nezijem viac si presadzam svoje, lebo ma uz nemoze tak kontrolovat a rozkazovat. Lenze vsetky moje posledne hadky s nou boli katastrofalne. A to neprehanam.. nemala sebareflexiu sa somnou na verejnosti hadat.. ptm dalsia vymena nazorov, ked sa 3 mesiace somnou nebavila a pod. S nou nie su hadky typu, ze na druhy den je to okej a aj ona si nieco uvedomi. Nespominam si, zeby mi niekedy povedala celkovo prepac, ked nieco prehnala. Takze neraz to robim pre pokoj a klud.. No je to zacarovany kruh.
Moj manzel nema o nic lepsich rodicov, su rozvedeni a teda tam si tiez zazil svoje. Taze sme sa akurat postretli, ze cely zivot bojujeme so svojimi rodicmi. Jeho mama tiez rada citovo vydiera.. mozno rozdiel vidim v tom, ze on ako chlap sa jej vie viac postavit. Ja som to mala inak ako dcera. Ale ano z casti mas pravdu a to by som nechcela, aby sa ten vztah pokazil. Viacmenej je problem skor s mojou mamou ako otcom. On je chapavejsi, ale pri nej je pod papucou. Zial.

marca12
11. jún 2023

Akoby si o nasej rodine pisala. Moji rodicia su manipulatovni akonahle nie je po ich uz je ohen na streche. A mama ma presne taketo vydieračské reci ako pises. Nepomaha na nu nic,len obmedzovat kontakt. Je to strasna tazoba mat takychto rodicov aj svokrovcov

cacianka
11. jún 2023

Uff, tak len eliminovať, eliminovať, eliminovať,
Potrebujete také hysterionske stresy ?!
Chces takýto život ?!
Viem že sa mi to lahko pise na opačnom konci sveta, ale ber to ako oporu a podporu, aby si mala silu určiť si hranice.
PS. Myslíš že dieťa bude milovať babku, keď vidí a cíti že buzeruje jeho mamku...
Myslíš že toto je dobrý vzor pre tvoje dieťa, že toto ma strpieť, lebo strpi mamka ...
???

autor
11. jún 2023

@cacianka to aka je ku mne cely zivot, tak to by som nedovolila aby bola aj k malemu. Lenze ako babka je uplne ina, maly ju ma rad a deda ani nevravim.. toho uplne zboznuje. Na neho sa tesi vzdy najviac. Tak trz je tazke sa rozhodnut eliminovat, ked on ich chce vidiet.. len spat akosi nechce nikde. No fakt som z toho normalne na prasky.

autor
11. jún 2023

Mozno ked este povyrastie sam zhodnoti s kym bude chciet byt. A ja to nebudem ovplyvnovat. Lebo dieta sa samo rozhodne. Ja som starych rodicov zial nemala. Zomreli skor nez som sa narodila.Takze neviem ake to je.

autor
11. jún 2023

@marca12 dakujem, a toto chape najviac ten, co to prezil. K rodicom mam respekt a uctu. Ja som bola prisne vychovavana, tak sa to somnou nesie..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
11. jún 2023

Tiez som bola prisne vychovavana a mam k nim velky respekt a uctu. Preto mam vzdy vycitky,ked mnou manipuluju a ja nerobim tako oni chcu.

autor
11. jún 2023

@marca12 no uplne presne tento pocit mam v sebe zakazdym.A to rozhodovanie je pre mna potom velmi tazke.

autor
11. jún 2023

@elizabet173 znie to takto hrozne, ze ist k psychologovi kvoli vlastnej mame.. ale par x som nad tym v minulosti uz premyslala.

mimi3008
11. jún 2023

Robis to pre pokoj? Ale pre koho pokoj? Lebo nevidim, zeby to prinieslo pokoj tebe

ahhola
11. jún 2023

Opačný pol🌐

Ach, tá svokra! (aj svokor, švagor, švagrina a pod.)

youngmom
5. jún 2023
Ako sa prosim zmierit so situaciou, ked mate fungujuce manzelstvo s dvomi uzasnymi zdravymi detmi a stari rodicia z jednej aj druhej strany nemaju absolutne zaujem o vnucata. Roky sme sa snazili zmenit to, ale bez uspechu. Stale bola snaha len z nasej strany. Velmi ma to boli hlavne pri pohlade inych rodin, kolegov a pod. ako im funguje vztah so svokrovcami/rodicmi. Casto si povieme, ze asi to tak ma byt, ale aj tak cloveku zoviera hrdlo. Myslim si,ze tam uz nic nepomoze. Kazdy musime zacat od seba, zial z druhej strany ziadna naprava ani snaha nie je. Proste jeden dedko nema zaujem a druhy ani deti nevidel od narodenia. Babky sa len prisposobuju dedkom a takisto nemaju zaujem. Prosim kam to spejeme 😞