Návštevy mojej maminy v priateľovom byte
Dobrý deň, myslite si že keď bývam s priateľom, ale bývanie je jeho, môžem si pozývať na návštevu mamu kedy ja chcem, alebo by som sa ho mala vždy opýtať?
Tak ja by som to povedala nie, že sa pýtať, či môže ale aspoň by som mu oznámila, že príde a kedy. Podľa mňa je to normálne aby sa vedel nato pripraviť a zariadiť napr. že na ten čas v ten deň nemá s tebou nič plánovať alebo nemá si doniesť svojich kamošov domov alebo možno nebude sa vedieť sústrediť na prácu keď bude chcieť mať homeoffice atď. dôvodov prečo je to vhodné povedať je XY. Ale nato som už zvyknutá z domu kde sme normálne o takých veciach komunikovali kto kedy príde na návštevu.
pokial nechodi kazdy den a je to medzi tebou a priatelom vazne tak sa snad nebudes pytat ... ale oznamit mu to ze pride by sa patrilo .... ber to aj opacne ako by to bolo keby tam bez ohlasenia a casto chodila jeho mama....
@janai1 no keď je to bývanie jeho, neviem či mám na to “narok”
@mamina0078 no ja to skôr myslím tak, že by bol v praci, aby som tu nebola sama, tak by som si zavolala maminu aspoň
byvam s manzelom, byvame v spolocnom byte a vzdy mu poviem, ze pride sestra alebo nasi alebo mi on oznami, ze pridu jeho rodicia. nestava sa, ze by k nam prisiel niekto bez ohlasenia. ja som tiez rada, ked mi to povie, pretoze sa viem zariadit - upracem alebo nieco kupim na jedenie.
ak by som byvala v priatelovom byte, urcite by som sa ho na to najprv opytala a keby som videla, ze mu to neprekaza, tak by som mu v buducnosti navstevu iba vopred oznamila a brala by som to ok
A ty nič neplatíš hej? Ani jedlo nekupuješ? Nie si jeho väzeň ale partnerka... Keď mu povieš ze príde mama, kamoška atď a nie je tam 24/7 tak nevidím problém
Vecer pri jedle mu spomen,ze zajtra si si pozvala mamku na návštevu, a hotovo. Bavili ste sa uz na túto tému?
Aj tak by som to povedala, tu nejde o nárok, žeby ti to mal zakázať a keď zakáže tak potom by bolo vhodné sa zamyslieť, či s takých chlapom chceš žiť ale ide o normálnu komunikáciu...
teraz az citam dalej - maminu by som tam zbytocne vela nevolala, kym on je v praci. ono to nerobi dobrotu, lebo tema rozhovoru medzi vami moze sklznut na tvojho priatela. a mamina ta moze aj nevedome usmernovat, pripadne ty budes hladat podvedome radu alebo pochopenie u nej. myslim, ze by sa mu to casom nemuselo pacit, najma ak by medzi vami doslo napriklad k hadke a potrebovali by ste si to nasledne v najblizsich dnoch vydiskutovat - lebo vztah potrebuje, aby ste si riesili radost aj starosti medzi sebou a nedostali sa do toho dalsie osoby
Asi na toto ma každý iný názor, asi záleží aj na tom koľko ste spolu, predpokladam že krátko keď toto riešiš... Ak by som mala partnera napr. 3 mesiace a viem že keď som v práci si pozýva ku mne domov rodinných príslušníkov bez spytania tak asi by mi to vadilo predsa nepoznám tú rodinu až tak dobre mam tam svoje osobné veci a hlavne ak návšteva by bola stále keď ja nie som doma tak asi by ma to stvalo... Skôr by som mamu prve zavolala keď býva on doma nech sa spoznajú a potom by som sa ho určite spýtala aspoň prvýkrát ci by mu to nevadilo... A ak nie nabuduce by som sa nepytala, chce prísť mama príde... Netreba hneď robiť z toho vedu že nie si väzeň, ale slušnosť je slušnosť hlavne keď ste spolu napr. krátko, alebo nepozná tvoju rodinu alebo mu neprispievas na domácnosť...
tak je fajn mu povedat, ze tvoja mama planuje prist, ale tak ak mate silny a zdravy vztah, malo by to byt podla mna jedno. len by som si akurat davala pozor na to, aby tie navstevy neboli napriklad kazdy druhy den
No myslim, ze toto by si mala prebrat s partnerom. V prvom rade. A uvazovat aky mate vztah, ked byvas s nim a rozmyslas ci mas narok si tam dakoho pozvat... Ste dospeli ludia, ostatne veci ako mama/rodina by ta ovplyvnovali? TO budu aj zvysok zivot... prides mi ako velmi mlada, neskusena osoba (nic v zlom), ktora v novom vztahu nevie kde ma miesto. Ja som sa nikdy chlapa nepytala ci mi niekto moze prist na navstevu... jeho rodicia k nam tiez chodili hocijako. Proste som povedala, ze zajtra/o hodinu/o tyzden pride ten a ten a vybavene, ked bol iny program povedal, ked nie nepovedal. A co ked on je v praci? :DD Rodinu si hadam poznas, ak ma obavy o tom, ze ho "okradne niekto" z tvojej rodiny, tak pardon, nech si najde inu partnerku, taku ktorej bude doverovat.
tak ja neviem ako ostatné, ale keby mi sem dokvitla svokra bez oznámenia od môjho manžela, asi ma yebne 😂 myslím si, že je slušné oznámiť... slová ako "nárok" z jednej strany či "väzeň" z druhej strany a podobné nemajú čo vo vzťahu robiť
@janai1 ja som momentálne bez príjmu, čiže väčšinu veci platí momentálne partner
@sasha10 práveže sme spolu vyše 3 roky, len bývame spolu krátko, a hlavne je to jeho bývanie
@simca06022011 odhadla si ma správne, som mladá a toto je môj prvý vážny vztah 🙂 a rada by som poznala aj názor iných ľudí, skôr ako to budem riešiť s nim … on je taký introvert, že nejaké časté návštevy nepovažuje za potrebné, ja zase nevidím dôvod prečo by som tu mala byť sama zavretá doma, a je mi ľahšie keby príde mamina sem, ako ja za ňou stále
No dovolenie by som si nepýtala, iba oznámila
tak autorka, davaj pozor ako si to s nim od zaciatku nastavis. To co zasejes, budes zat. Ak si ho naucis, ze sa mu budes klanat a brat iba ne neho ohlad, tak to len tazko o 5r budes menit, ak si zvykne, ze ku vam nik nechodi. AK si ho od zaciatku naucis, ze si samostatna spolocenska osoba , co nebude cely den sama sediet doma a cakat ho s vecerou, tak bud to pochopi, alebo pojdete z kratsej cesty. PLus introvertovi je lepsie ak pride navsteva, ked nie je doma :DD Mne tiez chodia navstevy ked moj chlap nie je doma :D
A o byvani by ste sa mali rozpravat, ci to bude vas spolocny priestor, alebo si tam na navsteve (a teraz nemyslim vobec "koho je byt na papieri")
Mňa zaujalo to, ze si bez príjmu. Z akého dôvodu? Možno by som si začala na tvojom mieste hľadať prácu, lebo no bývaš u neho on ta živí a pritom nemáte spolu asi ani deti ani nič. Takže skôr by som sa spýtala teba preco si nehladas prácu?
A aktívne si hľadáš prácu? Lebo je velmi ľahko stratiť pracovné návyky,a aby to priateľa neprestalo baviť,zivit ta. Preco je tvojej mamke ľahšie prísť k tebe? Cely deň sedieť doma? No, dievča, rýchlo by som si nasla zamestnanie. A bola činná, potrebná a nenudila sa.
no aj mamina by dochadzala za tebou, to je to iste ako ty by si sla za nou. myslim, ze zeny ti dobre radia, aby si si nasla pracu (ak ti v tom nic nebrani) a nevodila maminu do vasho byvania. jedna vec je dovera, jasne, ze mamina tam nic neukradne, ale ina vec je sukromie. nepoviem, kebyze tvoja mamina chodi napriklad k lekarovi a musela by cakat na zastavke, tak to radsej nech ta pride navstivit. ale cielene si vodit navstevy, aby mi sprijemnili den, tak to nie. si mlade dievca, lahko si zvyknes na maminu pritomnost a na prijemne dni a nebude sa ti chciet to zmenit.
Na dovoleniw by som sa nepytala, ved ro bolo hadam vase spolocne rozhodnutie zacat spolu zit, ale spomenut by som mu to spomemula. Aj ked teda keby som cely den doma, tak na tu navstevu by som sla ja, aspon sa prevetras...
Toto by mi ani nenapadlo riešiť, záleží aký máte vzťah, ako čo beriete, ako fungujete 😉
preco by si sa mala pytat? ale slusne je oznamit mu to, ze pride.
ja aj manzelovi poviem, ked sa k nam chystaju moji rodicia, ze pridu, vseobecne neohlasene navstevy asi nema nikto rad
A máš nejaký zdravotný problém že nechodis do práce? Veď tak poupratujem, navarim, dačo upeciem, naučím sa strikovat alebo ja neviem, začnem behať. A nemusíš byť zavretá doma, prečo by si musela? Ak nemáš zdravotné problémy tak popri hľadaní práce sa nejako zdokonaľovať, chodiť do fitka, čítať.. Akože raz za čas návšteva rodičov okej, ale keby ja som v práci a priateľ sedí doma na riti bez práce, ja ho živím a ešte si aj mamicku vodi do bytu nonstop aby nebol sám, tak ma prejde trpezlivosť rýchlo 🙈
Tiež žijem v partnerovom byte. Nepýtam sa či niekto môže prísť, ale oznámim, že príde. Jedine sa spýtam či to nebude vadiť, ale z toho hľadiska, či si nechce napríklad oddýchnuť prípadne nie je niečo čo by chcel doma robiť a chce mať na to kľud. Sú tu ale vítané ako jeho / moje / naše návštevy bez ohľadu na to kto vlastní byt.
Baby som tehotná, nemám ďaleko do pôrodu 🙂 preto nepracujem… samozrejme že upracem, navarím atd, ale zvyšok času veľmi nemám čo ..
No nehnevaj sa ,vy idete vychovávať dieťa a ty riešiš takéto banality?To spolu vôbec nekomunikujete?No počítam , že v tomto vzťahu bude ešte kopa problémov .
tvoja posledna odpoved dost meni situaciu. zrejme ti bude mamina pomahat aj po porode. tak uz je to iba na dohode s tvojim partnerom, aby to bolo v miere, ktora mu nenaburava sukromie. tvoja mamina uz asi u vas bola, takze by som partnerovi iba oznamila, ze pride k tebe zajtra mama atd.
tak pokial byvate spolu, tak nerozumiem, preco by si sa mala pytat. ale vidim poslednu spravu ohladom toho tehotenstva, tak nie je o com 🙂 ak ti pomaha a robi spolocnost, ak to teda nie je nejako extra na ukor vasho sukromia a vztahu 🙂
Autorka, ale však normálne mu povedz, že príde moja mama, je to za teba v poriadku aj do budúcna? Ak je normálny tak ti povie, že jasne, že áno. Ak teda tam nebude každý druhý deň :D Ste spolu tri roky, tak nevidím problém.
keby som mala ja svoj byt, kde by som si nastahovala partnera a on by si tam vodil navstevy, kym nie som doma - ano, chcela by som vediet, kto tam kedy je.. samozrejme staci, ak by mi to spomenul medzi recou a nemusi si ziadat povolenie, len nech ma informuje ;)

Prečo by si sa mala pýtať? Veď hádam nežiješ vo väzení