Návštevy pred očkovaním

buducamama
23. mar 2022

Ahojte, mam babatko, ktore este nebolo ockovane. Ako to je s moznym nakazenim od inych deti? Mali by sme sa ich stranit, hlavne skolkarov? Chystaju sa k nam na navstevu s krpcami, len mam obavy. Prve ockovanie mame o dva tyzdne. Dakujem

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2022

@buducamama Ja som toto nikdy neriesila, navyse, ked si zoberies, ze raz mozno budes mat starsie dieta v skolke a budes mat male babatko, tak budes mat denny "prisun" bakterii a virusov zo skolky, vlastne deti nebudes izolovat a tipujem, ze tie cudzie nebudu s tym babatkom az v takom blizkom kontakte.

veronika3110
23. mar 2022

kamoškin mesačný syn tak dostal rsv vírus, pri ktorom skončil v nemocnici na hadičkách..
to, čo bol očkovaný, to neviem.... chlapček chodil do MŠ a prišiel na návštevu k staršej sestre a tak sa nakazila aj ona, ale maličký to znášal až takto zle...
nechcem ťa ale vystrašiť, ja zatiaľ žiadnu skúsenosť nemám... v nemocnici jej ale povedali že je to taký typický školkarsky vírus
určite sa môže kadečím nakaziť aj tak a aj ked bude očkovaný

buducamama
autor
23. mar 2022

@dskjhfdlkdjhl ako to je jasne, ze mamicky s dvomi a viac detmi to nemaju ako riesit, ja mam len toto jedind tak ho chcem ochranit najlepsie ako viem. No asi kaslem na celu navstevu.

buducamama
autor
23. mar 2022

@veronika3110 na veky babo veru neuchranim, ale aspon kym je take malicke bez imunity tak radsej nebudem riskovat.

danieladeley
23. mar 2022

Ak mas moznost, tak sa stran navstev aspon do ockovania....okrem kovidu su teraz aj kiahne a kadejake virozy, nachladenia z toho pocasia. Naco riskovat ked nemusis.

dskjhfdlkdjhl
23. mar 2022

@buducamama jasne, ale aj tie mamy, ktore maju viac deti, mali najskor len to jedno😉 A ja som ani pri starsej dcere toto neriesila. Cudzim detom by som ju aj tak do ruk nedala a ked ju budu vidiet z metra, tak snad to nebude taka hroza. Ale chapem, kazda mama si to svoje babatko chrani.

heidy222
23. mar 2022

Vsak ked aj pride navsteva Staci sa s nimi nebozkavat, nech nechytaju Babo deti a idealne vo vetranej miestnosti a RSV Virus a podobne nema Ako dostat. Iste, Su aj nakazlivejsie virusy ktore sa vzduchom prenasaju Ale pri vacsine, najma pri rota a norovirusoch Staci Babo nechytat.
Ja som lekarka. Prve mesiace som vzdy poprosila ludi Si umyt ruky ked prisli a taktiez dbala na to aby boli zdravi

buducamama
autor
23. mar 2022

@heidy222 ani kiahne nie su nebezpecne?

angel993
23. mar 2022

@buducamama keď som prišla s mladším z pôrodnice, starší mal sople. Mladší to nechytil od neho a to ho pusinkoval, tulil sa s ním. Keď mal malý 4 mesiace starší mal angínu, mladší to tiež chytil. Mladší je zatiaľ neockovany, kvôli podozreniu na alergiu. Manžel robí v škole, čiže je s deťmi stále a ešte nedoniesol žiadnu chorobu. Bábätko istú imunitu má od teba, v brušku dostávalo aj protilátky. A zase neber to tak že keď bude zaočkované nič nemôže chytiť. Môj starší keď je chorý teploty mu idú cez 40. Ale ak sa na to necítiš zruš návštevu. Ja som nemala rada návštevy pri bábätkach kedy deti putovali z ruky na ruky a potom večer revali, lebo to pre nich bolo veľa.

buducamama
autor
23. mar 2022

@angel993 dakujem, veru to asi zrusim. Naco riskovat

petamich
23. mar 2022

ono to ockovanie sa z roznych dovodov moze aj posuvat, po prvom aj tak dieta nie je chranene uplne atd. - my sme s malym normalne fungovali, tie male deti aj tak to babatko uplne nezaujima 🤷‍♀️ aspon u nas to tak bolo ale tak kazdy ako sa citi, my ideme cestou nic neprehanat a budujeme mu tak imunitu od mala - od mala sme vetrali vo dne v noci, celu zimu sme mali menej stupnov ako vacsina s kym som sa o tom bavila, po byte lozi v bodycku, obliekame ho racionalne a nie este teraz, ked v BA je 18 stupnov behaju zeny s fusakmi do arktickej zimy, mali sme aj navstevy ale s mierou akurat sme nedovolili nejako extra bozkavat atd.

kazdopadne kazda si vychovavame svoje dieta a rob tak ako to citis a nikto sa nemoze nahnevat 🙂

matkahelka
23. mar 2022

@buducamama ale ved to prve ockovanie ti pomoze k comu? ved vakcina nezahrna vsetky choroby. a okrem toho sa preockovava na plnu imunitu. za mna to sialene prehanas a to mam doma tiez 3-mesacnu. starsia chodi normalne do skoly, muz je vecne usopleny a malicka -klop-klop - od neho este nic nechytila. nedavam ju obchytavat cudzim ludom, ale navstevy k nam chodia. ruky si umyvaju a to sa u nas robilo aj pred covidom, aj kym sme malicku nemali. chodim s nou bezne do obchodov a aj tam predsa moze z klimy cokolvek chytit. to by som ju musela zavriet do jaskyne.

dzina007
23. mar 2022

hlavne ockuje sa uuuuplne voci inym chorobam ako su bezne skolkarske sople.
Ides ockovat proti chorobam ako zaskrt, cierny kasel, zltacka tetanus. To su choroby ktore len tak deti neroznasaju - vyskyt tychto chorob nieje bezny.
To ockovanie ta neochrani ani voci soplom ani voci kiahniam ani voci angine. Takze ci pustis navsetvu k sebe pred ockovanim alebo po je jedno. Riziko dostat skolkarsky sopel je rovnake

diewcatqoo
23. mar 2022

My sme kvoli roznym zdravotnym problemom ockovali syna az po roku. Pneumokoky zatial ani nema naockovane, pretoze lekarka to vtedy neodporucila. V dojcenskom veku sme obehali rozne vysetrenia, nemocnice, rehabilitacie.. kde je riziko chytit nejaku pliagu asi uplne najvacsie.
Okrem toho hexavakcina obsahuje ockovanie proti nie beznym skolkarskym chorobam. Riziko chytit niekde zaskrt, cierny kasel, zltacku typu B alebo podobnu mnamku nie je take caste. A na skolkarsky sopel alebo kiahne toto ockovanie nema vobec ziaden vplyv.
Nevidim zmysel izolovat sa. Ale nech si kazdy robi co chce.

mogaa
23. mar 2022

@buducamama tak sama uvidíš či je dieťa choré alebo nie, to jednoducho zbadáš....takže k deťom kludne môže ísť, ak by bolo pred očkovaním mrzuté, prípadne malo zvýšenú teplotu, soplík, kašel -- voláš doktorke a očkovanie presunieš o týždeň dva kedy bude dieťa ok...to by si s ním musela byť v izolácii aby nechytil žiade vírus či baktériu, ktorú môže chytiť kdekoľvek a od kohokoľvek.....ty tiež chodíš do obchodu a odtiaľ môžeš priniesť čokolvek, rovnako muž z práce....

lienka.7
23. mar 2022

@buducamama rob tak ako cítiš ty. Ty si mama, ty rozhoduj. Ty máš za neho zodpovednosť.
Návštevy ako také by som nezakazovala, ale rozhodne nech ti male nechytaju a neprehadzuju si ho po rodine... nie je to mača (to je moj názor a ja som na toto bola velice hakliva).
Snažila som sa však aby mi pred očkovaním nijako nenachladla.

heidy222
23. mar 2022

@buducamama ovcie kiahne nie Su pre Babatka viac nebezpecne Ako pre starsie deti, samozrejme aj tak nechceme aby ich dostali preto je dobre drzat sa pravidiel hore. Dokonca sa v Literature pise, ze dojcene deti matkami ktore Mali kiahne ich nedostanu, avsak nic v Medicine nie je 100% moje dieta ich Ako 5 mesacnr dostalo, piebeh lahky

gelifil
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
23. mar 2022

@buducamama teraz zuri chripka,omikron,tak naozaj navstevy radsej az po ockovani.

matullienka
23. mar 2022

@marca12 no chrípka a omicron tu je a bude stále viac alebo menej rozšírený a ako pomôže detské očkovanie proti týmto chorobam? Nech si každý urobí ako chce ale niekedy stačí používať zdravý rozum. Pokiaľ je návšteva zdravá a dodržuje základné hygienické návyky nevidím dôvod strániť sa návštev

euka210
23. mar 2022

@buducamama ...ockovanie ktore absolvuje nie je proti tym 99% chodobam a virozam s ktorymi sa aj tak stretne...ci ako babo, ci potom v skolke. Cize je nezmysel si mysliet ze ockovanie toto nejako ovplyvni. Mam 3 deti a toto by mi veru nenapadlo riesit. Chory clovek k babu nie, ale nikto ze by nemohol kvoli tomu prist?

karola987
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
23. mar 2022

@karola987 no vidis a ja som sa kontaktu pri babatku nevyhybala a dcera bola prvykrat chora ako 4-rocna uz ako skolkarka. dovtedy nemala ani sopliky, nicove nic. takze sa fakt nemas cim chvalit. neber ma v zlom, ale take deti ako to tvoje, po nastupe do skolky su viac doma ako v skolke, su v jednom kuse chorlave, zasoplene, lebo do nastupu do skolky zili vo "vakuu" a zrazu ma telo sokovu terapiu, ze je v kontakte s virusmi.

evaachesa
23. mar 2022

Všeobecne pred každým očkovaním sa snažíme ostať zdraví a chvíľu neriešime návštevy. Naposledy mi sestrička prízvukovala aby sme pár dní pred očkovaním radšej nechodili medzi deti. Choré dieťa samozrejme nezaočkujú.

luliu
23. mar 2022

@buducamama nemôžeš sa izolovať, prvé očkovanie nespraví dieťa imúnne na všetky ochorenia, chces ho držať v bubline? Nikdy ma toto nenapadlo.....

sono2
23. mar 2022

@buducamama ja som fakt neni benevolentna, nechcela som pri oboch dverách nikto mesiac vidieť, ale potom sme šli na návštevu
Normálne by som ju nechala v izbe. Malé deti nemusia ocapavať bábätko, neviem teda koľko ma, ale podľa mňa v pohode. Alebo teda nie priamy kontakt.
Zapamätaj si, zákon schválnosti, tí co sa najviac chránia, prví ochorejú

sono2
23. mar 2022

Mam teda 2 dcéry, fakt nikdy som nerušila termíny kvôli chorobe lebo také nebolo
A to je jedna dcéra úplne zimná a druha na začiatku leta

buducamama
autor
24. mar 2022

@evaachesa dakujem, urobim to radsej aj ja takto.
Dakujem aj ostatnym babam za reakcie, jasne, nemozem drzat babo v bubline, nebudem vsak radsej riskovat pred ockovanim, uz len aby bola zdrava na neho a nemuseli sme prekladat.

evaachesa
24. mar 2022

@buducamama určite je to tak oveľa lepšie a hlavne keď sa jedná o malinké dieťa a jeho prvé očkovanie. Ešte bude plno návštev 😄