icon

Názor na mňa

stanostano1
22. jan 2023

Dobrý deň,chcel by som požiadať o názor na mňa či som naozaj človek ktorý si zaslúži nálepku vypočitavec. V skratke by som približil problém. Vlastním byt,v ktorom žije moja matka,druhý byt vlastním spolu s priateľkou. Ja som bez deti,priateľka deti ma,no nebývajú spolu s nami,už sú dospelí. Problém medzi nami nastal po návrhu priateľky na sobáš,ktorý som ja dočasne odmietol. Navrhol som iba spolužitie s následnou dohodou,v prípade mojej smrti moja polovička bytu ktorý vlastním s priateľkou pripadne jej, v prípade jej smrti vyplatím 50% z ceny nášho spoločného bytu jej dedičom. Peniaze ktoré máme teraz v hotovosti budú spoločne, na spoločnom účte. Byt ktorý vlastním ja a býva v ňom moja matka chcem vynechať z našej dohody. Toto moja priateľka odmietla,že ak nebude sobáš nechce žiadnu dohodu,čo jej slúži k cti. No pri každom našom konflikte ma označí za vypočítavého človeka. Myslíte že je to tak?

drzaopica
22. jan 2023

Je vypočítava.Teraz sa chce vydávať prečo?

zalka
22. jan 2023

@doriiis manželka nie je neopomenuteľný dedič, manželka po manželovi vôbec nemusí dediť. pozri si občiansky zákonník.

tiezjedna
22. jan 2023

@zalka ešte raz - ona nemôže spísať záveť, kde by vydedila deti. Deti sú neopomenuteľný dedicovia (na rozdiel od stanovej matky). Vydediť deti ide len na základe veľmi prísnej právnej definície a len za určitých okolností. Rozhodne nie preto, že si to tak stano želá.

tiezjedna
22. jan 2023

@zalka to si vzala kde? To on nikde nepíše, píše to, čo som vycitovala v predošlom príspevku...

tiezjedna
22. jan 2023

pardon, neopomenuteľní

zalka
22. jan 2023

@tiezjedna a ty chápeš, že on po nej nechce aby vydedila deti, ale ich chce vyplatiť ... citujem zadávateľa ..."v prípade jej smrti vyplatím 50% z ceny nášho spoločného bytu jej dedičom" ...
zvyšok je hra so slovíčkami ...

madeline1
22. jan 2023

@stanostano1 preco si ju nechces vziat?, ved narok na polovicu majetku by mala len na majetok nadobudnuti po sobasi...mozes si ju vziat a spisat dohodu

tiezjedna
22. jan 2023

@zalka chápeš, že on nič také nemôže urobiť? Že je to právne nemožné? Ja neviem, to je ako do dubu...

drzaopica
22. jan 2023

@zalka a čo, keď to chce vyplatiť veď, ak by sa niečo stalo musí on niekde bývať.

tiezjedna
22. jan 2023

@madeline1 presne... Aj keď samozrejme mohli by BSM o tento majetok rozšíriť, to sa bežne robí, keď trebars nadobudnú manželia majetok ešte pred svadbou. Nemusia, ale môžu. Ja by som to ovšem nerobila.

jana_eyre_2
22. jan 2023

Správne to chápem? Ona ti navrhla manželstvo, navrhla že chce aby ste sa zobrali a ty si začal riešiť majetky, komu čo pripadne? Na čo ona povedala že ok, tak sa teda nevezmete a nič nechce.. a tu ju ženy označia za vypočítavu, len preto že chcela žiť v manželstve... Aha..

zalka
22. jan 2023

@tiezjedna čo je právne nemožné? to nikto nemôže kúpiť majetok od dedičov? ... to by sa na svk nepredávali žiadne nehnuteľnosti ... chápeš .. to jak keby hrach o stenu hádzal ...
Zadávateľ ako spoluvlastník nehnuteľnosti, má predkupné právo kúpiť nehnuteľnosť od dedičov.

zalka
22. jan 2023

@drzaopica mne to nevysvetluj... ja som pochopila zámer zadávateľa.

tiezjedna
22. jan 2023

@zalka tak ešte raz, celý návrh jeho dohody je pritiahnutý za vlasy. V dohode môže byť čo chce. Ale v momente, kedy by naozaj došlo k úmrtiu matky, je táto dohoda len cár papiera a nezaväzuje nikoho k ničomu a už vôbec nie dedičov. Inými slovami, on môže spísať záveť, ktorou by po smrti pripadla jeho polovica bytu jej. Ale ona žiaden taký dokument spísať nemôže, to znamená, že jediná legitímna cesta ako si ošetriť spoločný majetok je svadba.

ahhola
22. jan 2023

Sprav si dieta a nemusiš s majetkani vymýšľať koniny🐎

zalka
22. jan 2023

@stanostano1 vieš čo mal by si sa oženiť, ked sa partnerka chce vydávať

pred/po svadbou/e chod k notárovi spíš závet kde dáš to čo si napísal, že spoločný byt zdedi manželka tj. tvoju polovicu toho bytu, a byt kde býva mama zdedí mama alebo sused alebo brat alebo sestra je to úplne jedno, o tomto nastávajúca vedieť nemusí, je to tvoja slobodná vôľa.

Ak zomrieš ty, tak sa dedí zo závetu a tvoja polovička dostane tvoj podiel na byte. Presne ako si chcel
§ 461
(1) Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov.

Ak zomrie ona, tak jej polovica sa bude dediť, a dediť budeš ty a jej deti ak ona nespíše závet, v ktorom ťa vynechá a tým pádom budú dediť len jej deti.

A ak deti nebudú chcieť predať podiel po matke tebe, tak môžeš dať návrh na súd na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. - vo svojej podstate ani manželia byť nemusíte aby si takto poriešil v prípade jej smrti jej podiel bytu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zobaka
22. jan 2023

neviem z akého dôvodu si ju nechceš vziať, ale asi by som zvážila na mieste zeny či má zmysel byt s niekým kto si ju nechce vziať 🤷

katuskamala1
22. jan 2023

Ako dlho ste spolu??? Vychovaval si i jej deti alebo ate sa spoznali ked jej deti uz boli vo vlastnych domácnostiach mimo matky?

gejb
22. jan 2023

@doriiis takže všetky ženy, ktoré sa chcú vydať to robia kvôli dedičstvu? Správne tomu chápem?

liljana
22. jan 2023

Prepis vsetok majetok (s pravom dozitia) na mamu a poziadaj priatelku o ruku. 🙂

tiezjedna
22. jan 2023
poleva
22. jan 2023

Dočasne nechcete sobaš..a kto je tu vypočítavy? Ak ju ľubite prečo riešite majetky a nie lásku k žene?

zalka
22. jan 2023

@liljana a mama zomre a stanov majetok bude dediť stano a jeho súrodenci ... rada za všetky prachy ...

sticker
liljana
22. jan 2023

Nie si vypocitavy, vo vasom veku (dospele deti) si realista. Nakolko ste asi este stale spolu, jedine co asi mozes spravit, je pustat to jednym uchom dnu a druhym von. Nutit ta nemoze, opustit ta asi neopusti, ale pripominat ti to bude.
Dobre bolo povedane, ze pri rozvode o nic neprides, majetok pred sobasom sa do BSM nepocita. Otazka je, ked nemas deti, komu chces nechat svoj majetok potom? Mas surodencov? Velmi pravdepodobne mamu prezijes a ak si doteraz nemal deti, ani ich uz mat nechces. Tieto veci sa riesia dlho a nevyriesis ich na jednej online diskusii.

sense
22. jan 2023

Úprimne keby mi chlap naavrhne dohodu tak nadobudnem pocit ze nemám partnerský vzťah ale obchodný vzťah. A áno za mňa kalkulujes. Ak si myslíš ze nie je ta pravá tak ôk nesobáš sa, ale dávať jej takúto dohodu? Tiež by som ju odmietla a pomyslela si to svoje. A nie žeby som podpísala dohodu ze môjmu dieťaťu vyplatís polovicu. Moju majetok bude dediť moje dieťa a ako sa s ním dohodneš tak bude bud odpreda alebo neodpreda zdedenu časť. Ale ja by som do kúpi spoločnej nehnuteľnosti len s priateľom nesla. Presne pre toto, ze ja mam dieťa a on nie. Moje dieťa zdedí po mne a jeho nech zdedia jeho mama alebo otec alebo nevlastný surodenci
Ak by ti išlo celkovo len o tom aby ostal druhý byt tvojej matke tak jej ho môžeš darovať za života. Alebo jej tam dat doživotne právo užívania.

doriiis
22. jan 2023

@gejb ..napísala som: AJ na toto slúžia manželstva NIEKTORYM.......ak nevieš čítať s porozumením,nekomentuj

tiezjedna
22. jan 2023

@sense hlavne sa tu stano tvári, že mu ide o ochranu majetku, ale pravdou je, že sa len nechce ženiť a nemá gule jej to povedať na férovku, tak vymýšľa nezmyselné dohody

gejb
22. jan 2023

@doriiis tvoje komentáre nečítam, reagujem na ten kde si ma označila . Tam píšeš nieco iné . Keď máš problém pospajat súvislosti, nekomentuj.

doriiis
22. jan 2023

@gejb ....to bola moja reakcia,prečo si myslím že je vypočítava a vie čo robí.Co si sa ty pýtala,že prečo ju považujeme za vypocitavu