Nechcem psa
Dobry vecer maminky. Mam priatela ktory je rozvedeny. Byvam snim v jeho dome. Ide o to ze on mal a aj ma psa jorksira....len ja ho nechcem lebo mi vadi ze je v nutri za ten rok co som tu som ai vobec ale vobec na neho nezvykla. Skusala som ho ze nech ho da do utulku a povedal mi ze v ziadno. Pripade. Ja som mu zas povedala ze nebudem sa o neho starat mam 2 rocne dieta o ktore sa hcem starat a o psa sa nechcem starat nemam k nemu vztah....mamicky neodcudzujte ma si fakt neviem najst k nemu cestu od malicka sme psa vobec nemali a teraz sa mam o neho starat ? Dufam ze sa tu najde niekto kto ma pochopi. Dakujem.
@martinocka1
syn ma desat, vela veci uz chape. takze pochopi aj dosledky svojho konania. a cim prv sa nauci byt s nimi konfrontovany, tym pre neho lepsie v zivote. aspon z neho nebude ufnukany ukrivdeny chudacik, ako obcas niektori ludia v dospelosti su, ked odmietaju priznat, ze ich problemy su dôsledkom ich chybnych rozhodnuti alebo liknaveho pristupu.
takze si ho posad a predostri mu, co so psom.
Daj mu na vyber: psa moc chcel, psa dostal, vy ste svoj slub dodrzali. on slubil starat sa a teraz psa ignoruje. takze svoj slub porusil. raz dospeje a musi pochopit, ze ludia maju aj nejake zavazky a povinnosti. jeho zavazaok ako decka je teraz jednoduchy: skola, kruzky a pes. a neplni si to ani toto malo, co ma.
takze ked porusuje svoje zavazky a povinnosti, prichadzaju dosledky.
aj dospeli musia znasat dosledky, u nich by to napríklad boli pokuty, ak by neplatili za napríklad elektriku, alebo by im ju elektrarne vypli.
a on ma teda teraz na vyber - bud sa zacne starat, alebo pes pojde prec. radsej teraz, kym je mlady, aby si zvykol na novu rodinu, ktora ho naozaj chce. je to totiz pre dobro psa. teraz uz nejde o jeho dobro, on uz dostal to, co chcel. teraz treba mysliet na psika, lebo to nie je vec, ale zive zvieratko a bude sa trapit, ak bude citit, ze ho ostatni clenovia rodiny zanedbavaju (a to sa prejavi neposlusnostou).
vypis si do predpisaneho tlaciva do miestnych novin inzerat, ze darujes psa a ukaz mu ho, ze toto je vase riesenie pre dobro psika.
a co teda navrhuje on. starat sa alebo darovat?
ak bez problemov suhlasi, tak zialbohu. bud sa o psa postaras do konca sama, alebo ho fakt darujes. lebo to bol len rozmar a uz ho presiel. aspon vies, ze nabudúce moze aj celom o koberec buchat od placu, ze on chce-chce-chce a nic nedostane. precedens sa uz stal.
rovno mu to aj povedz, aby vedel, ez do bududcna uz ma ratat s tym, ze modlikanim a naliehanim uz nic nedosiahne. ani slubmi.
ak sa rozreve, ze on psa stale chce, tak mu daj dva mesiace skusobnu dobu, ze ak raz zavaha pocas toho terminu a bude sa vykrucat zo starostlivosti, tak psika darujete. a tvrdo na to dohliadaj.
urob mu trebárs rozvrh do kuchyne, ake povinosti si musi denne so psom plnit a odciarkavaj mu ich.
ja viem, ze pises, ze nemas cas, ale vychova je niekedy docasna obeta na ukor nasho casu, aby sme sa neskor sa mohli spolahnut na dohodu s detmi a vdaka tomu mali o starost menej a casu viac.
my mame doma celu "kontaktnu zoo" a decka, ze chcu este zajaca. povedala som dobre, ked zdochnu skrecky (tie budu zit z celej nase zoo najkratsie), tak kupim zajaca, ale iba za podmienky, ze do casu, kym zdochnu (cca tie 2 roky) mi decka dokazu, ze sa vedia postarat o vsetky nase zvieratka. ak zavahaju, tak zajac nebude.
lebo zajac ked ocika podstielku, hodne to smrdi a treba mu ju vymienat minimalne raz za dva dni, ak nie denne. a toto si ja na krk nevezmem.
u nas ziadne take, ze zvieratko je iba na potulkanie a muckanie, ked maju decka naladu. akonahle v starpstlivosti polavia, prehanam ich ako dostihove kone.
@moonlight1210 to je nejake jednoduche podla teba psika darovat. Dennodenne je na nete milion inzeratov, ze hladaju domov pre psa lebo si ho zobrali a uz ho nechcu. Tu nepochybil jej 10 rocny syn, ktory je stale dieta, ale matka a ta ma prijat zodpovednost a o psa sa starat. Samozrejme, aj ja by som bola radaej ak by bol psik u niekoho kto ho lubi ale kolko psov je dnes "na darovanie" a kopukrat aj ked sa ich podari darovat, tak su pouzite na mnozenie a podobne... To je pristup akoze si dospela zena kupila psa a teraz sa jej o neho nechce starst, tak ho da prec a este sa vyhovarala, ze to ona ho nechcela ale jej 10 rocny syn..... Kam tento svet speje......
@iwka1992 vies co nedivim sa ti. po prve nemam rada yorkshirsku povahu, po druhe tiez nemam rada psiky vnutri, nikdy som na to nebola zvyknuta. napriek tomu svokor zakazdym ked pridu na navstevu si dovlecie dovnutra aj jazvecika lebo oni ho maju vnutri. no mna ide urvat uz len ked pocujem tie jeho pazury ako mi klopkaju po novej plavacke... a to som mu tristokrat povedala ze si to nezelam ! takze uplne ti rozumiem. ja mam zvierata sice rada vseobecne, ale tiez by sa mi to nepacilo keby mi ho niekto nanutil takymto sposobom. a kolko ma rokov ten psik ? nemohli by ste sa dohodnut na kompromise, ze by mal pelech niekde v predsieni ?
Ja ta chapem
Ja uz by som nechcela psa ani za svet
Chlpy, spina z vonku, ktozvie co prinese, na dvore ktozvie co pozere alebo cosi chyti nejaku mys,
Mozes ho kupat a moze byt cisty ale pride mi spinavy tie chlpy, sliny , jazyk alebo ked sprznuje nejakeho plysala alebo si gulky lize.
Ja mam rada psiky a zvierata ale len cudzie aj to radsej niekde vonku ako v byte u niekoho ale inak to neriesim no proste doma by som to nechcela
Skuste ho dat nejakej rodine nech ho priatel moze dojst navstivit
Mam ale proste nemam rada bordel v domacnosti
Dokonca im aj pomozem
Toto by sa nemalo vraviet ale prispievam aj na utulky
Cez leto automaticky kukam do okien aut co idem okolo
Ja mam rada psy macky zvierata ale proste neznesiem to mat doma v cistom prostredi
A kludne mi never ja sa nemam koli comu spovedat 😊
@nunik25 ja si to asi len neviem predstavit tak sa ospravedlnujem 🙂 ja som posadnuta poriadkom a cistotou, ale tiez strasne milujem zvierata takze mne nevadi, ze pes plzne, proste kazdy den povysavame (ale mame 2-krat do tyzdna upratovacku, chapem, ze pre niekoho by to bolo narocne), nemohla som pomahat utulku a nijakeho psika si nezobrat. Ale nas plysaky nekradne a do postele mi nelozi, takze mi je jedno, ze si na zemi lezi "spinavy", vecer povysavam 🙂 hlavne ze chudacik nemusi byt v utulku, tych zvierat je tam tolko :(
@iwka1992 Tak ja vás totálne chápem. Máte moje myslenie. Ja žiadne zviera by som pri dome, Boh chráň v dome, nezniesla. Bývame v dome, no zviera v žiadnom prípade. Máte pravdu. Zviera do domu/bytu nepatrí. Ja by som to nezniesla, žiť nevedela. Je to nehygienické. No brrrr. Zvieratá mám rada, ale nie pri mne. Tu je vám ťažko poradiť, bude to znieť kruto, ale netrebalo si s ním ani začať. No keď tam už tá láska bola a nedalo sa inak, tak treba hľadať kompromis. Dať psa niekomu z rodiny, aby ho priateľ videl, ale nebol priamo s vami. Prípadne ak znesiete, tak nech je pes iba vonka, dnu ani za svet. Aj to je kompromis.
@lujza123 maltezsky psik sa predava s PP na Slovensku za 300€? Kukam tersz totiz ceske inzeraty chovnych stanic a s PP tak 400-600 eur. A inak aj s PP nie je jednoduche psa darovat (viem o tom svoje, mali sme doma z utulku bigla z PP, ktoreho pani nevedela nikomu dat az skoncil v utulku), nieto ho chudacika este predavat :(
@cecilia68 pockaj este dostane chlap aj ultimatum 😀
@ah1234 ibaze tu je dolezitejsie, aby syn si zacal uvedomovat svoju zodpovednost v zivote. a je nutne ju na neho preniest, konfrontovat ho s nou.
je to nutne z hladiska vychovy.
to, ze podlahli jeho rozmaru (ako sa ukazalo), je jedna chyba. ale druha by bola, riesit to cele iba obcasnym nakricanim na neho, nech sa postara o psa, ked uz pretazenej mame prasknu nervy.
to je tzv. docasne riesenie, ktore sa stava trvalym. a zvycajne zalozi nie prave prijemny vzorec spravania u dietata.
a u zvieratka je to cele o to dolezitejsie, ze ide o zivu bytost. prave tu by si mal svoju zodpovednost uvedomit najviac, lebo ju ma za nieci zivot, ktory je na nom (do istej miery) zavisly. nie iba za seba.
jasne, ze ak nie on, postaraju sa rodicia, zahynut psikovi nedaju. ale to nie je riesenie.
@moonlight1210 podla mna je teda dolezitejsie, aby sa niekto staral o toho chudaka psa a nie ho bral ako zataz teda... Ale tak kazdy ma ine priority, to ako si ona vychovava dieta, mi moze byt jedno, ale pouzivat psa ako prostriedok vychovy? A tvoja rada, ze darovat? Mozno by sa v prvom rade mala matka nieco naucit, lebo alo to ma potom ucit svoje dieta ??
@ah1234 Ale ja nepisem, ze sa nikto nema o psika starat. A cokolvek sa da pouzit ako prostriedok vychovy. Ktorakolvek situacia v zivote. Len ju musis zobrat za spravny koniec.
Takze aj tato situacia so psikom.
@moonlight1210 ďakujem Ti za komentár, urobím to tak ,dám ultimátum
necitala som vsetko ved pani 10 stran ale keby mi niekto kto sa ku mne nastahuje povie ze daj svojho psa do utulku tak asi poslem jeho do utulku.....York pre boha sa kto je taky prcek co to vyrazuje jaku starostlivos, ze ho vyspustis na dvor a das mu do misky ani nie za hrst jedla...trapne to sa fakt asi pri tejto namahe "nestihnes" venovat dcere
@maminecka266 Ja na jeho mieste ju tak kopnem do riti, žeby nevedela, kde je sever 😝 Príde do cudzieho a ešte sa rozťahuje a hrá sa na pani domu 😂
Ja mam rada zvieratá,vzdy sme mali minimalne dvoch psov,ale na dvore...mali svoje miesto,svoj vybeh,kt.sme cistili,chodili s nimi na prechadzky,pustali ich okolo domu vzdu,ked sme boli doma...dnu nie,jednoducho nie....a to rada zviwrata mam
Akože ty si prídeš do priateľovho domu/bytu, kde ma psa s ktorým je dlhšie ako s tebou a ma ísť preč??? Ta ty si uvedomuješ aká si hnusna? Ten pes nemôže za to že ho neznesieš, preto nevidím dôvod ho dávať hneď do útulku. Teba tiež rodičia mali istotne niekedy dosť a nedali tá hneď do decaku. Proste si zvykni že ten pes patrí do života tvojho partnera ako ty.... tiež som sa spoznala s priateľom a ten ma chameleona. Nemala som ho rada, ba ani dotknúť som sa ho nemohla,utekala a zjapala som čo sa len ku mne približil... a teraz??? Obľúbila som si ho, už ho aj chytim,dokažem ho mať aj veľa seba na posteli aj na ruke lebo som si uvedomila že to inak ani nejde keďže je to miláčik môjho priateľa a chápem ho 🙂 čo ty asi svojho nie...
@martinocka1 a s čím to mame pomôcť? Žiadne dieťa sa samostatne o psa nepostara. To že ste bez premyslenia kúpili psa a ešte aj plemeno ťažké na udrzbu mi je ľúto. Aj keď dáš ultimátum, že pôjde preč ak sa nepostara tak to proste nedokážu. Vieš maximálne zabezpečiť aby ho kŕmil a vencil a bojkotovat tuto aktivitu a iba ju pripomínať. To že vám pes uteká na cestu, sa prvé treba ho vycvičiť a naučiť, mladý pes je divocak, treba na neho ísť aj s rozumom aj s tvrdou rukou. Sama mám doma ročného psa. Ak uteká lebo nemáte zabezpečený dvor tak ti treba vyriešiť. A bude po strese. Inak iná starosť pravidelná ako nasypať zradlo, zobrať ho k veterinárovi a venovať sa mu s ním nie je. Dve z toho 10 ročný zvládne. Hygienu nezvládne podľa mňa ešte ani náhodou. Budete sa musieť inak zorganizovať. Kým ty umyjes psa a uceses on nech nejaku inú prácu doma spraví. Psa chcel. Trest napr za nenachovanie psa dva dni nejde s kamošmi von, nevyvenci psa, žiadna telka... Atď... A pripomínať a kontrolovať. Dovolili ste, ten psík za to nemôže...
@moonlight1210 V mnohom s tebou suhlasim, len by som asi zvolila iny trest. Ja mam doma podobnu situaciu a dietatu som povedala, ze nedostane vreckove. Pes nemoze za to, ze sa dieta nestara a preto z domu nepojde, ja sa postaram, ale samozrejme vsetko ostatne som aj ja dietatu povedala, ze uz ziadne zvieratko a ziadne prosikanie nezaberie. Plus samozrejme obcas je situacia, ked ja nemozem a to potm na dieta tvrdo pritlacim, ze musi ono, ale je to boj. Ja som psa ale kupovala s tym, ze viem, ze sa budem musiet starat a nebol to moj prvy pes. Druha vec je, ak sa pani o psa nechce a nevie postarat, tak nech ho da co najskor niekomu, aby si zvykol, ale tam by som uz ziadne experimenty a skusobnu dobu, ci sa dieta bude starat nerobila.
@martinocka1 Tak su dve moznosti, bud pritlacit na syna, ze najprv povinnosti okolo psa a potom kamarati a zabava, plus teda prevziat cas starostlivosti na seba. Ked neustupis nauci sa to brat ako sucast automatickych povinnosti. Ono so steniatkom je viac prace, casom je ta starostlivost menej narocna, pes ma svoj rezim, ak mate dom, tak staci 2x denne rano a vecer mensia prechadzka.
Druha moznost, najst psikovi co najskor domov, kde ho budu chciet a dokazu sa on postarat, to by som si dala zalezat.

@nela6 To by ju fakt zabilo, keby tomu nešťastníkovi dala žrádlo do misky ? Pokiaľ viem, je to jeho dom, takže platia jeho pravidlá...ona je len vecné bremeno 🙂