Nechcem sa stretávať s priateľovou sestrou. Som zlá?
Ahojte. Mám problém s priateľovou sestrou. Potrebujem vašu radu baby. Dajme tomu že on je Lukáš a ona Heňa (nechcem uvádzať pravé mená predsa neviem či tu tiež nie je zaregistrovaná). S Lukym sme spolu ž tretí rok. Všetko je úplne v pohode, máme normálny vzťah, máme sa radi. S jeho sestrou a jej priateľom (dajme tomu že Stanom) som sa zoznámila v prvý mesiac chodenia s Lukym. Heňa so Stanom mi prišli úplne v pohode, ona také konzervatívnejšia ale milá, on typ čo si dokáže pokecať s každým. Dlho bolo všetko v pohode. Raz sme sa pohádali s Heňou kvôli úplnej blbosti (do ktorej jej nič nebolo) ale uzmierila som to s ňou, že veď keby dačo tak povedz, vyriešime, nech nie je dusno. Súhlasila. To bolo pred cca dvomi rokmi. Odvtedy som zaevidovala aspoň dve obdobia kedy jej čosi vadilo a nič nepovedala. Človek to ale z toho druhého cíti, že čosi sa deje. Vždy boli Heňa aj so Stanom na mňa moc milí. Objatie atď na privítanie, rozlúčenie. Samé medové reči. Avšak už vyše roka vnímam, že to z ich strany nie je veľmi úprimné. Začalo to drobnosťami, poznámkami, reakciami... ale všetko to, čo si človek môže vysvetliť rôzne a povedať si, že veď to som určite zle pochopila. Že si to nenamýšľam, som si uvedomila keď som si tieto drobnosti začala viac všímať, a už boli aj okatejšie. A samozrejme, uvedomila som si, že keď som ich niekde stretla bez Lukyho, tak sa nekonali žiadne milé privítania, ale naopak vždy ma len rýchlo odbili a šli po svojom. Vždy. Raz som Heňu dokonca prekvapila, nevšimla si ma kým som ju nepozdravila, a vtedy nestihla skryť svoj otrávený výraz dostatočne rýchlo. Bodkou za všetkým sa stala situácia predminulého týždňa, keď Heňa volala Lukymu, že bude istá rodinná oslava - krst dieťaťa v rodine. "So mnou vraj nepočíta, lebo ja nie som veriaca (vedia že to nie je pravda, ibaže nie som katolíčka ako oni) a preto ani nebudem chcieť ísť. Ale veď to je nakoniec aj dobre lebo bude málo miesta. A nie stol netreba priniest (Luky chcel jeden doniesť) bude aj málo jedla, veď rodičia majú málo peňazí." V tú chvíľu u mňa tá mrcha skončila. Keby nebolo ich mamy čo ma desať minút presviedčala, že po robote nech sa zastavím (lebo som bola v práci doobeda) tak tam ani nejdem. Luky sa s ňou chce porozprávať v týchto dňoch ale ja viem, že to nepomôže. Povedala som mu všetky tie situácie kedy na mňa boli obaja sofistikovane hnusní a sám uznal, že ma chápe. A nebude ma nútiť sa s nim vídať. To si vážim. Lebo oni to predstierajú obaja. Stano na oslave keď sme boli sami vonku z dosluchu ostatných provokatívne povedal "ako sa máš? všetko v poriadku? robota, rodina, vzťahy? všetko fajn?" som mu skoro jednu vrazila za ten tón. Baby myslíte si, že som mrcha keď takto kazím možnosť spoločne stráveného času? Lebo Luky ich má aj tak rád, Heňa je mu predsa len jeho sestra a on je dobrák. Čo si o tom myslíte?
@mala_hobitka ja mam svagrinu a som vydata 10r, s muzom sme spolu 20r, za ten cas som s jeho sestrou stravila tak 5dni spolu ked to zratam na hodiny ( moj muz tiez, nie ze by som ho doma drzala, ale proste sme si vsetci nejak velmi nesadli, my mame ine priority)
Nase debaty sa nesu v duchu: ahoj ako sa mas? a co v praci vsetko OK? deti pocuvaju, al eje dnes pekne... nemusite byt kamaratky a vyy navyse este ani nie ste rodina...
nepodrazdia, neurazia... neriesim
traposiny 🙂
nie si povinna byt s nou kamoska a tak isto sa nemusis s nikym stretavat ale trosku nadhladu by ti nezaskodilo
@mala_hobitka Ja si nemyslim ze sa musis s nou stretavat, ani ked je jeho sestra. Je fajn, ze ta partner chape a toleruje. Myslim, ze vzhladom na to co opisujes, rozhovor nepomoze, ale bolo by fajn, keby povedala, co jej vadi, lebo niekedy sa cloveku az rozum zastavuje pri tych dovodoch, napr. ked jedna strana pochopi nejaku vetu uplne inak, nez bola myslena, a to staci, aby sa do krvi urazila...
Najtazsie bude drzat vas vztah na takej urovni, aby sa ta priepast nezvacsovala, lebo to prave robite. ja viem, je to tazke, ked na tom nepracuju obe strany. Tvoj partner by ta mohol uchranit pred tym tak, ze ti nebude rozpravat, co o tebe jeho sestra nepekne hovori, ale rovno nech si to so sestrou vydiskutuje on sam.
Ja napriklad viem, ze ma moze manzelova rodina niekedy ohovorat a jediny rozdiel je v tom, ci o tom viem, alebo neviem. pretoze ked viem, tak ma to iba stve, ale nedokazem s tym aj tak nic spravit za ziadnych okolnosti a ked o tom neviem, je mi fajn. 😎 kto chce ohovarat, dovod si najde vzdy a niekedy staci, ked na zaciatku bol taky jednoduchy dovod - ze to je ta, co nam odviedla syna, vnucika a pod.....
Mám 25r. Pozrite sa, ja chápem, že ono to znie smiešne. To že ona je konzervatívna a ja som ľudovo povedané "papuľa" je hlavným konfliktom,aspoň myslím. Mne by ani tak nevadilo, že si nerozumieme. Mrzí ma to len kvôli priateľovi. Horšie je, že tá mrcha ma začala ohovárať u jeho rodiny - otca, mamy a najmladšej sestry, ktorými som mala vždy veľmi dobrý vzťah. A ja sa ani nemám ako brániť lebo nikto mi nič nepovie len vidím, že sú chladnejší, odmeranejší. S priateľom sa plánujeme v budúcnosti rodinu a mňa mrzí, že sa pravdepodobne vydám do rodiny, ktorá bude voči mne zaujatá kvôli nejakým malichernostiam.
neries to, viem ze to znie tvrdo, ale je to to najlepsie. iba si z toho robis nervy. minimalizuj kontakt a hotovo. nech si ohovara kolko chce- aj tak tomu nezabranis. kto ta pozna vie aka si a priatelovi rodicia budu vzdy drzat stranu svojej dcere ak sa bude treba rozhodnut medzi tebou a nou- je to prirodzene.
ja si so svgrinou tiez najlepsie nevychadzam. nie ze by mi nejak ublizila,alebo ja jej (aspon teda dufam) ale sme jednoducho uplne odlisne. bavia nas ine veci, mame ine priority... ked treba tak sa zneseme, dokonca obcas si aj podebatime celkom fajn. lenze hacik je v tom, ze obaja aj s manzelom klamu. ine povedia nam, ine babke, ine svokrovcom... tak uprimne potom ani nemam velmi zaujem sa s nimi rozpravat o niecom "osobnom". naco, ked aj tak mi tlacia kaleraby do hlavy? ine robia, a ine hovoria. pomoct pri prestavbe nam tiez moc nechodili (za 3 roky dva dni🙂 ) ale na opekacku/grilovacku pridu vzdy a hned, to nemaju vyhovorky... neodsudzujem ich. zo zaciatku mi to vadilo, ale teraz ich jednoducho ignorujem. sem tam obsolvujeme rodinne stretnutie, kde sa bavime o neutralnych temach (styl pocasie...) chvilu nejak vydrzim a niekedy sa dokonca ozaj da s nimi porozpravat. smutne je, ze s takmer celym zvyskom rodiny (bratranci, sesternice, ujcovia, tety...) si rozumiem lepsie nez so svagrovcami. je mi jasne ze manzel by bol radsej keby sme si vychadzali lepsie, ale aj on sam casom uznal, ze sme uplne ini (nie len ja a svagrina ale aj on so svagrom). nasa svokra je v tomto neutralna (aspon myslim) a do nasich zvtahov nezasahuje a toleruje ich.
@mala_hobitka To, ze sa s nou chce "Luky" rozpravat, ti asi moc nepomoze... Skor myslim, ze by si si to mala riesit sama. Ak si presvedcena, ze si jej ziadnym sposobom neublizila, normalne ju pozvi na kavu, a na priamo sa jej spytaj, co jej vadi...ked povie, ze nic, kludne to rozober, ze stalo sa to a to a z toho ti vyplyva, ze ta zrovna nema v laske...No a uvidis, bud sa rozhovori a vztahy sa vycistia, alebo sa odmietne s tebou stretnut..a to je tiez odpoved. Ale ty uz budes ta, ktora to riesit chcela, aj vytvorit dobry vztah medzi vami, ale "Hena" ta odmieta...
Ked sa zatnes a nebudes sa chciet ty s nou stretavat nic tym nevyriesis a budes pred vsetkymi ty ta "zla"...
@mala_hobitka Reaguj hneď na každý problém, ktorý vnímaš, na každý blbý tón, na každú blbú poznámku. Nie s hnevom, urazene, alebo jedovato,,,skús humor, úsmev,sebavedomý postoj. S ostatnými z priateľovej rodiny sa normálne stretávaj a komunikuj, nezožieraj sa tým, čo im Heňa asi tak mohla povedať, vykašli sa na to. Daj tým ľuďom šancu spoznať ťa takú aká si, neboj sa, oni jej potom neuveria. Stretávať sa v rámci rodiny asi budete, tak prestaň byť z nej v napätí, nedovoľ jej, aby mala nad tebou takú moc. Nauč sa žiť s pocitom, že ťa nemá rada, ale nedovoľ, aby ťa ten pocit ničil. A hlavne sa nenechaj zatiahnuť do nejakej vojny, buď jednoducho neutrálna, nelám hneď nad ňou palicu,,,ktovie, možno sa ešte skamarátite. A ak si veriaca, tak iste vieš, že jej potrebuješ odpustiť, aby si ty bola vnútorne od toho slobodná.
@mala_hobitka no ja neviem, očividne sa snaží s tebou vychádzať aspoň na vonok, aj keď ťa asi nemiluje, ale to sa bežne stáva, ty si si vybrala partnera a rodina už je v tom pribalená taká, aká je a nič s tým nespravíš. Ja tiež nemusím všetkých členov partnerovej rodiny, ale snažím sa s nimi vychádzať už len kvôli tomu, že aj keby partner povedal, že to chápe, viem, že by ho ranilo, keby sa s nimi nechcem stretávať. A to mi teda robia 100x horšie veci. Ja by som nechcela, aby sa kvôli mne partner musel rozhodovať medzi rodinou a mnou (pretože keď tam prestaneš chodiť, tak sa to bez rečí určite neobíde)
@mala_hobitka to su veci, ktore ovplyvnit nevies, a kedze ich nevies ovplyvnit nema vyznam sa nimi trapit 😉
...neviem, či to sem patrí, ale ja mám problém s mojou sestrou...Rozumieme si, no ona nechce akceptovať mojho priateľa...je to otec mojej dcerky...Sestra ho nemá rada od kedy ho prvý krát videla a to mu nepodala ani ruku, keď sa zoznamovali...Sestra sa bude vydávať a pozýva nás na svadbu, len mňa a moju dcerku...Neviem, čo mám urobiť...či povedať priateľovi, že na svadbu idem len ja, alebo tam neísť vôbec...Ak pôjdem sama , viem, že mu to ublíži, hlavne to, že nestojím pri ňom, ak nepôjdem, pravdepodobne sa urazí sestra...hmm ☹
ak je naozaj taka ako popisujes, tak neries a ignoruj, to nevyriesis... mna nikdy nemal svagor v laske a po konfliktoch v rodine to lepsie nie je, prave naopak... kedysi ma to stvalo, dnes ich uz len ignorujem, lebo aj ja mam pravo na klud a nie sa len kvoli kazdemu ist roztrhat a nakoniec byt aj tak za najhorsich (ja aj s mm)... ak pri tebe priatel stoji, tak je to to hlavne, zvysok mozes mat akurat tak v pazi, pokial sa ti niekto nesnazi umyselne rozbit vztah...
@orbitorbit76 ja by som na taku svadbu nesla, bud ma surodenec respektuje aj s mojou polovickou, alebo nech ma nepozyva, to ze si nerozumeju je jedna vec, ale robit svadbou taketo rozbroje nie je ani od nej pekne
@orbitorbit76 ja by som tiez nesla, moj stryko co byva s mojou babkou sa zacal rozculovat kvoli jednej oslave v babkinom dome ze ma prist aj moj priatel, cela rodina (moji rodicia aj ja) sme babke povedali ze bud vsetci aj priatelom alebo vobec, a babka rozhodla ze vsetci mame dojst a stryko nech sa aj rozkraja ked sa mu nelubi
Ja som takto. Znasala svagrinu 15 rokov zo zatatimi zubami,len koli tomu ze vraj sme rodina tak mato raz dozralo,ze som sa odstrihla uplne a mam dusevnu pohodu,treba mysliet na seba lebo ak raz podlahnes pribuzenstvu a budes nechat zo sebou manipulovat tak dopadnes tak ze akurat ochories na nervy,keby som teraz vratila cas rovno svagrinej poviem co si o nej myslima bol bypokoj,ak budes len ustupovat ako som to robila pre dobro rodiny ja,tak budesza somara,lebo nrmas vlastny nazor,treba si urobit poriadokterazlebo ti budu rozdavat dobre rady a starat sa do vychovy deti na to treba mysliet a rovno teraz povedat co sa ti nepaci,lebo potom uz bude neskoro.drzim palce
@mala_hobitka ahoj, ja by som ti chcela napisat len tolko. ludia si nemusia navzajom sadnut. to ze mas rada svojho priatela neznamena, ze musis aj jeho rodinu a naopak. mozes sa snazit, ale jednoducho niektore veci nejdu. ja som si najprv myslela aka je rodina mojho muza super a pod, a ked som s nimi zacala zit, zistila som daco uplne ine. pretvarka a ohovaranie poza chrbat. tebe nikto nic nepovie, len partnerovi a on potom to rieisi s tebou a sa kvoli tomu hadate. ak mas pocit ze ta nemusia, nic si z toho nerob, aspon v tom mas jasno. moj muz uz dnes vie, ze ja s jeho sestrou nikdy nebudem na jedej vlnovej dlzke, mozno az v starobe ked biudeme mat obe alzheimera 😀 😀 😀 a su napr. rodinne oslavy kde sa uz vopred vyhybam istym ludom, lebo je mi lepsie nepovedat nic, aby sa to potom nepouzilo proti mne 😝 😝 😝 ale zily mi to netrha. trhalo v case, ked som zacala na niektore veci poukazovat, ale partner to nechcel vidiet. casom dospel, dozrel a mame v tom jasno a ja nam dobre 😵
@mala_hobitka my máme kopec takých všelijakých trápnych problémov ako je aj tento tvoj. A dospela som do štádia že veď sa nemusím s každým baviť a keď má človek problém so nou tak sa tiež so mnou nemusí baviť. Potrebujem len uprimnych ľudí. Áno veď sme neni neomylní aj ja som robila chyby. Ale načo ti sú. Vypustit to. Nebudú nasratejší, keď ťa uvidia vždy usmiatu. Ty pozdrav pekne oslov a tým to pre teba končí. A keď niečo, je to manželova sestra. Nech on zasiahne nech sa k tebe nesprávajú uštipačne. To by som ale urobila len v nutnosti. Urob že si inteligentnejšia!
Ďakujem za všetky rady. Myslím, že sa zhodnem s väčšinou z vás. Naozaj si nebudem ničiť nervy kvôli niekomu kto ma za chrbtom ohovára.
sono2, neviem aký má moja sestra problém...s priateľom sa nikdy nerozprávala, pri zoznamovaní mu nepodala ruku, potoim mi len stroho povedala, že jej je nesympatický a tým to zhaslo....Môj priateľ tomu nerozumie, ale rešpektuje to, že ona ho nemá rada...Ak mu poviem, že nie je pozvaný na svadbu, len ja a naša dcéra, tak mu to ublíži a ja mám strach s toho, aby to nemalo vplyv na náš budúci život... ☹
asi pri najbližšej príležitosti sestre poviem, že ak chce na svadbu pozvať len časť mojej rodiny, tak nech nás nepozýva...Aj na to, že je moj priateľ je moja rodina, lebo máme dcerku, mi povedala, že on je Moja rodina nie jej.... 😢
@orbitorbit76
Ahoj. Vieščo, my máme v rodine tiež všeličo a ľudia už ľudí nezaujíma ani rodina rodinu. Pekné slovo súcit . 🙂 Ani sa nečudujem že to takto aj ť vás je. Urob tak, akoby si chcela, aby sa priateľ na tvojom mieste zachoval.
ahoj toto sú nepodstatné veci, čo tu píšeš tiež som zo začiatku mala problémy s mužovou rodinou, bratom ich sestrou dokonca aj so svokrovcami, mala som pocit, že mi všetci ubližujú, ale časom prídeš na to. že na takéto hlúposti sa zabudne a ked to budeš najmenej čakať tak sa to všetko otočí, ja sa teraz len smejem, čo všetko mi prekážaalo a vadilo mi....úplné banality, ani nestrácaj čas nad takýmito kravinami.
ešte jednu vec som chcela, treba sa naučiť aspon formálne vychádzať s rodinou, nemusíte si po večeroch spolu lakovať nechty ani holiť nohy, nemusíte byť skrátka priatelky, ale pre pokoj v rodine to treba skúsiť.viem, že môjho muža by to velmi trápilo a nechcela by som aby prerušil vzťahy so sestrou preto aby som ja bola spokojná, bolo by to sebecké si ja myslím...
Dakujem vsetkym. Viem ze tak ako som situaciu formulovala to mohlo vyzniet trochu hlupo. Ale uz som sa zacinala citit paranoidne. Sama som zacinala premyslat ci si to nenamyslam. Ale na priatelovej oslave narodenin, kde nas bolo viac vratane mojej kamaratky, jeho sestra vyrukovala s poznamkou "vies to ze si pribral to kvoli XY-Mne" s usmevom ale tak hnusnym tonom ze som sa na nu zamracila najhorsie ako viem. Ju to zaseklo chvila ticha a potom sladko "to preto ze si stastny". pozn. ma 30 a zacina sa mu rysovat brusko to je toho, samozrejme zachvilu som hned rozmyslala ci som si to zle nevysvetlila, kamoska ma ale nasledne vytiahla na vzduch a rovno na mna vychrlila "To bol poriadne hnusny ton s tym priberanim." Kukam na nu "takze si nenamyslam" "Nie vobec, ozaj je potvora." Priatel doma zase ze urcite to tak nemyslela. Ale na druhu stranu povedal ze respektuje to ze sa s nou nechcem vidat. To si vazim.

Pribeh ako do Brava. Zabomysie vojny. Ak sa s nou nechces vidat, tak sa nevidaj....Vysvetli frajerovi dovody a hotovo. A to ci si mrcha? Ja ti poviem, ze nie a frajerova sestra si bude mysliet, ze ano... pomoze ti to? 😀