Nechcem sa stretávať so svokrou a ani tam dávať deti
Nechcem sa stretávať so svokrou a nechcem aby tam ani deti zostávali osamote. Svokrovci si vzali deti 10, 9 a 7 rokov na chatu aj švagor tam bol. Každý deň boli spití. Dcéra 10 ročná hovorila ako nevedeli stát na nohách, že dedo padol do kríkov. Že ich nenechal spat a stále ich chodil rušiť. Nadával im za všetko, že je ich chyba, že otec sa s nim nebaví. Čo oni nič s tým nemajú. Nalievali si vodku do kofoly a dcéra tvrdili, že to pijú len Kofolu. Keď dcéra im povedala, že videla vnútri fľaše a že to smrdí svokra jej vynadala, že si vymýšľa, že oni nič nepijú. Dokonca im svokor povedal, že môžu ochutnať. Nepáči sa mi to vôbec. Nechcem aby tam deti chodili. Totálne ma nerešpektujú ako mamu, čo poviem všetko je zle. Smiala sa, že načo im balím prechodné bundy do Tatier. A veru ich využili. Vkuse na mňa nadáva. Ja tam už nechodím k nim ale toto už je moc nechcem aby s nimi boli deti o samote. A muž hovori, že to není také zle. Ale čo môže byť horsie ako tento alkoholizmus? Ešte aj fajčia vnútri a tvária sa čo si oni môžu dovoliť. Zhadzujú všetkých vrátane mňa a mojej rodiny. Ako sa brániť ? Nechcem sa s nimi stretávať a bojím sa aj o deti. Keby sa im niečo tam stalo čo by robili, keď boli spitý. Áno išla do Beseňovej a Tatralandia tým sa obáňali a stále o sebe hovoria ako im dávajú zážitky a akí sú super. Oni najlepší. Strašne ma to štve. Mám ešte aj 3,5 ročnú dcérku ale tá tam bola iba na víkend ale prišla odtiaľ taká, že nechcela nič jesť. Úplne smutná a to ona bola vždy priebojné dieťa.
@anonym_autor Starí rodičia nemajú zákonný nárok na stretávanie sa s vnukmi, je to čisto na dohode v rámci rodiny. Ak nechceš, aby sa stretávali, tak ich tam nedávaj.
Až budú deti staršie a budú sa chcieť s nimi stretávať, bude to ich vec, tomu už zabrániť nemôžeš. Ale teraz im nemusíš umožniť stretnúť sa s deťmi.
@chrobak7 stari rodicia praveze maju narok zo zakona sa stretavat s vnucatami, ak by im rodicia branili, mozu sa obratiti aj na sud, ina vec je, ze nemozu mat na vychovu deti zly vplyv, nemozu ohrozovat ich moralny, fyzicky ani psychicky vyvoj.. styk sa da upravit aj na stretavanie sa iba za pritomnosti rodica.. v pripade autorky oni tahaju za kratsi koniec, kedze organizuju opijašske chatovice a tahaju tam deti.. v konecnom dosledku su zodpovedni rodicia ako zakonni zastupcovia, tak s kludom by som svoje dieta odmietla vystavit takymto situaciam a netreba to ani nijako zvlast riesit, nepustim a hotovo, keby chcu dovod, poviem, ze moje deti vychovavam inak a na opitych ludi nie su zvyknuti a su pre nich v tomto zmysle zlym vzorom
"Nechcem sa stretávať so svokrou a nechcem aby tam ani deti zostávali osamote." - tak to nerob SAKRA ! - Ty si pravne zodpovedna za svoje decka nech su v akomkolvek veku. Svoje deti na prespavacku by som dala len ludom, ktorym doverume na 100% a viem, ze by pre ne spravili aj posledne. Potrebujem mat istotu, ze deti budu v bezpeci. Pri opilcoch v bezpeci nie su. Ze stary rodicia maju pravo stretavat sa s vnucatami ? V poriadku to pravom im nikto neberie. Avsak (a tu s vykricnikom a dvihnutym prstom) bola by som pri tychto navstevach vzdy a vsade pritomna. Na sud by ta nemohli dat aj ked navstevy skratis na 2 hodiny 1x mesacne. Stretavaju sa ? - stretavaju. Neznamena, ze im ich budem davat na prespavacku. A s muzom sa dohadovat nebudem. Jednoducho vysvetlim, ze "nie ze to nie je take zle..." - je to zle. Kde je alkohol nemaju deti co robit. Bodka. Nevyplakavaj na koniku ale zariad sa.
Tvoju situáciu vyrieši keď sem ešte sedemkrát napíšeš to iste 😇
@anonym_autor veď ak tam deti nechcú chodiť, nie je o čom... Ešte sú deti malé, ale o rok o dva ich už nikto neprinúti.
@chrobak7 stari rodicia praveze maju narok zo zakona sa stretavat s vnucatami, ak by im rodicia branili, mozu sa obratiti aj na sud, ina vec je, ze nemozu mat na vychovu deti zly vplyv, nemozu ohrozovat ich moralny, fyzicky ani psychicky vyvoj.. styk sa da upravit aj na stretavanie sa iba za pritomnosti rodica.. v pripade autorky oni tahaju za kratsi koniec, kedze organizuju opijašske chatovice a tahaju tam deti.. v konecnom dosledku su zodpovedni rodicia ako zakonni zastupcovia, tak s kludom by som svoje dieta odmietla vystavit takymto situaciam a netreba to ani nijako zvlast riesit, nepustim a hotovo, keby chcu dovod, poviem, ze moje deti vychovavam inak a na opitych ludi nie su zvyknuti a su pre nich v tomto zmysle zlym vzorom
@lacibo To nie je zákonný nárok, ale rozhodnutie súdu. Starí rodičia by museli dať návrh na súd o úpravu styku s maloletým v zmysle zákona o rodine § 25 ods. 5:
(5)
Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami.6) Ustanovenia odsekov 1 až 4 sa použijú primerane.
Tu je ale otázne, či starí rodičia sú blízkymi osobami, nakoľko Obč. zákonník definuje blízku osobu v ô 116:
Blízke osoby
§ 116
Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.
Ak spolu nežijú, tak nemusia byť považované za blízke osoby.
A súd ich návrhu nemusí vyhovieť, takže nemajú zákonný nárok.
@anonym_autor nedavam deti svokrovcom a stretavame sa minimum. Nenecham si rozbijat rodinu toxickymi ludmi.

Nikdy v živote by som nedala deti niekam, kde sa ľudia, čo na nich majú dávať pozor, opijú.