icon

Nedeľný obed alebo výlet

31. okt 2021

Milé žienky každá si robme ako nám srdce rači.
Ale,to len ja vidím väčší prínos nedeľu tráviť tak že sa s manželom zvrtame v kuchyni, pripravujeme pokrmy, vtipkujeme, pijeme kávu, deti sa hrajú, popri tom ide tv a potom si dáme spolocny obedik a potom spoločný oddych kľudne aj do večera na gauči?🤗

Alebo behať po výletoch s deťmi, ktoré to nebaví ale tak je spoločnosť nastavená? Možno vďaka Covidu sa to zmení..to si vážne oddýchnete? Ak mám hovoriť za seba ja, nie neoddýchnem si pri takom životnom štýle..som unavena z toho vláčiť decka kade tade.

Toto je len reakcia na predchádzajúcu tému kde radíte mamičke s 2 deťmi nevarit v nedeľu ale radšej behať po výletoch, alebo variť v sobotu alebo variť minútky? Čo z toho tie deti budú mať?

mironka
1. nov 2021

Niekedy to je tym,ako sme to mali zauzivane kedysi. Niekto je rad,ze moze nedelu travit inac nez kedysi. Pre mna je des sa so 4 detmi este kdesi trepat,nakladat a vykladat v nedelu. Ale ten problem by som mala aj s 2 detmi. Ja radsej v iny den. V nedelu podvecer sa uz prepiname na pracovny tyzden,dovtedy chcem este pokooj. Rano varime,ideme do kostola,obedujeme,nasledne oddych,deti sa hraju,zapnem si Hrame jubilantom ako tichy podmaz 🙈,vypijem kavu a vychutnavam pokoj,kym niekto nebude nieco potrebovat. Muz sa vyvali na gauc,pripadne sa hra s detmi.

marca12
1. nov 2021

@ladyvi my sme tiez taky priemer. Rada chodim von,qle milujem aj lenive dni,kedy sa bohapusto valame pri telke alebo knihe. Malo by to byt o tom,aby sme robili,co nas bavi a nie nasilu. Vela ludi ide niekde,aby boli cool,mohli sa pochvalit fotkami a vela ludi by aj chcelo ist,ale maju zakodovane,ze nedela ma patrit vyvaraniu doma. Robit veci ako ich citim a nie co povie okolie.

konikkon
1. nov 2021

Autorka, moja otázka znela inak, prekrucas ako ti vyhovuje. Uviedla som 3 náhodné aktivity, ktoré ma ako prvé napadli. Ale aj tak si mi odpovedala. Čiže, môžeme sa zhodnúť, že tvoje deti sa radšej pôjdu poprechádzat so psíkom než doma sa hrať kým ty piješ kávu? Či?

konikkon
1. nov 2021

@marca12 ved toto. Ona pise, že nepotrebuje deti neustále zabávať, ale aktívny spôsob života nie je len o zábave. Deti vedie k pasivite a nedáva im priestor na rozvoj. My ako deti sme takisto v sobotu upratovali, mama varila, výpekala, v nedeľu do kostola a niekdy sme boli tiež celý víkend len doma. Ale teda inokedy sme pochodili celé Slovensko, hrady, zamky, nízke aj vysoké Tatry, kúpanie, opekacky, šport, prechádzky v prírode, kino, divadlo a co ja viem co všetko od výmyslu sveta. Bolo to pestré detstvo a veľa sme sa naučili ci uz z histórie, geografie a pod. Aj v dospelosti neustále cestujeme a spoznávame svet. Nájdeme si však aj priestor na odpočinok, domáce práce a pokoj v rodinnom kruhu. Ja si neviem, predstaviť, že dieťa víkend co víkend zavriem do izby, nech sa hrá, lebo ja chcem kľud.

elizita
1. nov 2021

Ty si oddychnes pri hrncoch a pri kave. Ja by som tiez nebrala deti na vylet,ktory by ich nudil. Asi mas zly vyber,ked sa tam nudia. Stat za hrcami a pit v pohode kavu mozem aj cez tyzden. Cez vikend tuzim po spolocenstve mojej rodiny najidealnejsie bez povinnosti. Tych je dost cez tyzden

ladyvi
1. nov 2021

@konikkon lenze, a nemyslim to v zlom, ze trend sa ubera inym smerom. Vikend, co vikend travit na nohach, a pre domacu pohodu uz nezvysi cas. Kedysi to bolo zasa vikend, co vikend sobota upratat, nedela varit 😂 Ja si myslim, ze ten cely prispevok bol skor myslene takto, ze dnes sa uhaname v robote, detskych kruzkoch, a este aj o vikendoch a deti sa nemaju kedy nudit. A ze ani tie hrady tym detom neutecu a nemusia ich mat ako 4 rocne pochodene vsetky. Cele sa to len zvrtlo z extremu do extremu.

elizita
1. nov 2021

U vas sa upratuje len bud v sobotu alebo v nedelu? 🤦‍♂️U nas sa upratuje ked treba, ked je nalada a hlavne priebezne. Kazdy ma vlastnu predstavu o traveni vikendu. Niekto sa chce zakuklit na svojom pozemocku,ini sa chcu rozhliadat.neznamena,ze ked tvoje deti nebavia vylety,ze aj ine.jedno decko si cely vikend prehra playko na riti, druhe ho radsej prebicykluje.

ailiba
1. nov 2021

Asi je to individuálne, záleží na rodine. Ale asi ideálne je to aj trosku striedať. Určite nie každý víkend sa trepať po viletoch a nevarit....ale raz za čas je treba aj vypadnúť von. To, ako často, záleží aj na veku deti a životnom štýle rodiny.
Ale rob, ako to vám vyhovuje. Máš právo žiť si podľa seba. Minimálne ale hodinová prechádzka po obede je fajn. Niekedy je ale super aj trosku vylihovať.

elizita
1. nov 2021

@ladyvi cas na rodinnu pohodu ma byt len cez vikend? My ju mame aj cez tyzden po skole a praci. Nikto asi nebeha vikend co vikend po vyletoch. Su vikendy vyletove, lenosive aj pracovne a aj za hrncami ked sa zavara 😀 myslim,ze autirka zadala prispevok dost blbo.. uz len tym vyrokom a tiez dalej v diskusii ze tie vylety aj tak nudia 🙉 asi ma ona sama asi zly vyber...

tululu
1. nov 2021

@ladyvi Obavam sa,ze dnes je velmi tazke zit pokojny zivot.Taky prirodzeny,autenticky.Ludia su v hlbke nespokojni a neisti a casto si to nechcu alebo nevedia priznat.A tak vznikaju extremy ako napr. vzdy niekam chodit a zbierat zazitky a alebo ako je rok dlhy nepohnut sa z vlastneho dvora/ulice/kuchyne a podobne.V kazdom pripade ak je niekto spokojny,tak sa nemusi porovnavat s nikym.Ani uvazovat nad tym,ako to maju inde,pretoze nema potrebu si ospravedlnovat svoj sposob zivota.Ale dnes je doba vykonova a ludia sa casto predbiehaju este aj v kvalite oddychu a travenia volneho casu 🙂

modrykun666
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
1. nov 2021

@ladyvi keď je úvodný príspevok zadaný extrémne ako je super v nedeľu vyvárať a lenosit a ako hrozne vplýva na deti keď chodia na výlety, ktoré ich nebavia, ťažko čakať od diskusie niečo iné ako vypichnutie tých extrémov.. 😉

jana_eyre_2
1. nov 2021

Inak vzivote by som si nebola pomyslela, že sa dá na modrom koniku odsudzovať ešte aj za to ako človek trávi svoj voľný čas s rodinou 🙈

petulda333
1. nov 2021

@jana_eyre_2 tu sa da za vsetko 🙈

prunee
1. nov 2021

My sme rodina, ktora vyletuje kazdy vikend, bez toho sa mi vikend nerata, radi sa tarame a spoznavame-zazivame, radsej oddychujeme aktivne, ako travit cele dva volne dni len doma. Myslim, ze za vikend je dost casu na varenie, upratovanie, pasivny, ci aktivny oddych a kazdy si uz vyberie aka kombinacia tej svojej rodine vyhovuje. Netreba sa pozastavovat nad potrebami inych, treba si uzivat to svoje oblubene 😉

kristina2412
1. nov 2021

My sem - tam ideme na výlet,ale naše deti majú radšej divadla,koncerty,vystavy . Našťastie ešte stále sa dá. S mladšou bábkové divadlo,staršia má veľmi rada balet. Čiže u nás skôr každý víkend nejaké kultúrne podujatie.

autor
1. nov 2021

@elizita ja upratujem viac krát za deň, keďže mám rada čisto a veci na svojom mieste,..deti sa zapájajú tiež s drobnými prácami ale sme nastavení tak že cez týždeň je prvoradá škola a upratujú si v sobotu. Tak som to mala aj ja so súrodencom a vyhovuje mi to.

ibrunova
1. nov 2021

Samozrejme výlet neznamená len to, že ráno sadneme do auta, ideme 300km,tam sa pomotáme a ideme nazad, ale napr. Ideme do doliny neďaleko nás,na kopec, na bicykle, kupko, do kina atď. Ak nejdeme na celodenný výlet, tak sa snažím doobedu všetko porobiť a hneď po obede ideme vždy von, v každom počasí si niečo nájdeme.

gazpalm
1. nov 2021

Fuu,nad tym som sa nezamyslala nikdy ,ja mam obdobia,ze sme stale prec a a doma 3 tyzdnove kopy pradla a vobec mi to nevadi 😁alebo obdobia ,ked sme doma ,ale ako ratam ,byva to tak max 2 vikendy po sebe...syn aj dcera od mala sportuju ,su po vikendoch prec ,cize my s nimi,alebo vylety,alebo oslavy ...a sobotne upratovanie som ako decko fakt neznasala ,takze to vobec nepraktizujem ,upratujem
a varim ,ked sme nahodou doma, a aj ja sa stazujem ,ze som ubehana ,ale ked som ostala 3 mesiace doma v prvej vlne ,tak mesiac som dospavala ,doupratovavala a uzivala free a dalsie dva som nevedela co so sebou 😄radsej nestihat ,ubehana ,ale v konecnom dosledku spokojna ,kazdy sme iny a kazdemu ine vyhovuje ,tak si zi svoje a ostatni ,ako im vyhovuje

mironka
2. nov 2021

@ladyvi mne to uz v niektorych pripadoch pride take,ze len nesediet doma,lebo co som za rodica,ked nevymyslim bohaty program detom,lebo budem mat pocit,ze sa im nevenujem...cez tyzden kruzky,zhon...jedno,druhe a cez vikend trocha neuponahlanosti takej mi dobre padne,ze nikam nebehat,nebalit...ale tak niekto je rad,ze vypadne ako rodina von a urobi si krasny program vonku...kazdeho vec....

mironka
2. nov 2021

Mame aj takd nedele,ze ocko vezme deti do kina...vlacikom do ineho mesta a späť...ano...ja s drobcom sme doma

luccija
2. nov 2021

Takže súdis, že keď si tak vyrastala ty si so súrodencom bude to dobre a bude to vyhovovať aj tvojim detom🙂
Neviem ako máš veľké deti, ale neviem si predstaviť, že celý týždeň sa poobede venujú len škole.V sobotu upratujú a v nedeľu pozerajú ako varíš s mužom a vtipkujete.Len či to vyhovuje aj ostatnym v tvojej rodine .Nie si ochotná pripustiť, že ľudia žijú aj ináč a môžu byť spokojní a napĺňa ich to.Aby Ti raz deti nevytkli, že ich to vôbec nebavilo a len spĺňali tvoje želania.
Teba baví upratovať a mať veci na svojom mieste veď to je super...ja som v určitom veku rodičom vytkla, že všetci chodili na komunistické rekreácie, tábory, chaty, my sme nechodili nikam max na celý víkend do záhrady, nevedela som lyžovať, korčuľovať, lebo mama introvert veľa ľudí, tam je zima, to má nebaví, to by som si musela plavky kúpiť...išla si svoje a myslím, že to je dôvod, že keď sa mi narodilo dieťa chcela som ukázať všetko, dať mu možnosti a nech si vyberie k čomu ju to ťahá či šport, divadielko, že život ponúka milión moznosti..Pred pár rokmi som horko ťažko vytiahla mamu s nami do Terchovej, turistika jesť po kolibach, večer sa kupat v kadi a uznala aké to je super a všetkým o tom rozprávala.

elizita
2. nov 2021

@tululu toto bol snad najvystiznejsi komentar k teme... ked som spokojna, nemam potrebu riesit druhych (samozrejme pokym to priamo nezasahuje mna a neobmedzuje moju spokojnost)

tululu
2. nov 2021

@elizita Presne a toto si malo kto uvedomuje.Sama som sa par krat pristihla,ze som riesila,ako kto co zvlada a ked som bola k sebe uprimna,tak to bolo preto,lebo sama som nieco nezvladala alebo zvladala,ale ma to strasne ubijalo a mala som potrebu sa trosku povzbudit,ved aha,ta a ta to maju horsie.A pritom aj to je porovnavanie 🙂 Ci sa nadradujes nad ostatnych alebo lutujes,lebo ostatni sa maju podla teba lepsie,tak v kazdom pripade si to treba usporiadat v sebe 🙂

mironka
2. nov 2021

@luccija súhlasím..moj muž je nazoru,ze aktivity robíme hlavne kvôli spolocnym zážitkom a deťom...ze sem tam sa my,rodicia mame posnažít kvôli detom...ani v mojom detstve sme toho ako rodina vela spolu nezazili,lebo bolo gazdovstvo..vela roboty ..ale malo peňazí....a neboli take možnosti..a starkí boli nevládni...a oco si vypil rad...a mame sa nechcelo...a nevládala a bala sa,ze sa oco opije a nebavilo ju to...tak nam to kompenzovali darcekmi....nevycitam im nič...len niekedy mi pride ľúto...ani moji rodicia nič spolu nezažili...mame to tym pádom dodnes nechýba...nikam nechodí...lebo nechce...a ked niečo vymyslime,aby si to aj ona užila s nami,tak odmieta....lebo nechce..neda sa,lebo doma je furt každú sekundu v roku kopec ROBOTY"ktorú musí urobiť len ona..lebo nik iný ju neurobí...a nik ju neurobí poriadne...aj to ma mrzí a nezmenim to...potom sa pyta,ze ako je mozne,ze ti ludia stale chodia hore dole...a len ona ma roboty kopu...povedala som jej,ze robota bola vždy a bude...a kto chce,ten kúsok času si nájde aj na spolocne chvile a nebude sa vyhovárať na ine...ja mám kopec roboty a jednoducho niekedy poviem,ze ideme tam a tam...a mama hned,ze zase na nej všetko bude...ale ja jej nekazem toľko muklovať...

zuzuliatko18
2. nov 2021

Ja nechapem,.preco by to Malo byt bud alebo. Vsak Kazda nedela moze byt ina. Niekedy sa ide na navstevu, inokedy na vylet, niekedy moze byt clovek doma. Na vylet sa da ist hociktory den (podla veku deti a prace rodicov), da sa byt hocikedy doma. Neexistuje pravidlo, ako sa to musi ani co je lepsie. Zalezi Len na tom, co sa v rodine dohodne.

0silvia0
2. nov 2021

ja mám skúsenosť, že ani v rodine nevyhovieš všetkým... mám deti už veľké, ale keď boli malé, tak sme chodievali každý týždeň niekam spolu. Nás s mužom bavili hrady, zrúcaniny, deti nám to po rokoch vyčítali, načo sme ich tam vláčili, že ich to nebavilo. V lete sme sa chodili kúpať, v zime sánkovať, aby deti netrčali stále doma. Čím boli väčšie, tak si robili vlastný program a tak prirodzene to časom odpadlo. Teraz s mužom väčšinou sa motáme cez víkendy v záhrade, ideme na koncert, na pivo, prejsť sa. Žiadne veľké výlety, deti si žijú už svoje víkendové aktivity.
Čiže by som to zhrnula, ak vás rodičov, to veľmi nebaví behať kade-tade, aspoň raz do mesiaca by bolo fajn deti niekam zobrať, nech vidia aj iné miesta. Ak vás nebaví príroda, môže to byť susedné historické mestečko, múzeum, v lete kúpalisko atď. Vždy sa dá niečo nájsť.

luccija
2. nov 2021

@mironka to sa volá večná obeť🙂moja mama to prežívala akoby nechala doma 3 malé deti, lebo otec bol sám doma s či to zvládne bez nej?ten bol rád, že si oddýchol a mama má tiež pocit, že bez jej angazovanosti by ani slnko nevyšlio🙂.Je mi to ľúto, lebo moje dieťa jediný krát zažilo mať výlet s babkou, ale tak je rada doma nech tam je, ale nech mi potom nehovorí, že len vari a upratuje...to ani z voza ani na voz.

mironka
2. nov 2021

@luccija presne tak...taky kruh začarovaný...akoze ked s mužom mame niekam ísť aj s detmi,tak ma chytá mierna panika...mam vnútorný pocit neslobody a pocitu viny..ze ideme preč a ona sama na všetko...lebo ved chodte,veď ste rodina ...a nasleduje veta: a toto sa samo porobi,nie?....akoze koniec

0silvia0
2. nov 2021

@mironka vy s mamou bývate?