Nedokážeme sa postarať o starú mamu
Ahojte,
moja stara mama je od augusta 2022 na striedacku doma a v nemocnici. Po mozgovych porazkach jej ochrnula prava cast tela a uz jej to prechadza aj do lavej. Rozpravat dokaze, cika kaka do plienok, nechodi.. Medzi tym uz bola aj v doliecovaku. O nieco malo sa jej polepsilo a stary otec si ju zobral domov.
No a tu zacina problem, starky je slaby nevladze sa o nu starat, a o dom uz vobec nie. Ich dom je spinavy zanedbany, je to hrozne, ale chapem ze upratovat nevladzu. Ked som aj nieco upratala o dva dni to bolo rovnako. Neznasam to prostredie, rada by som pomohla ale nedokazem, po navsteve ich domu musim vzdy po ceste zastavit a vydychat sa, mavam hrozne uzkosti a pocity ze sa povraciam. O prebalovani ani nehovorim, jednoducho to nezvladam. Toci sa mi hlava, som slaba. Naposledy som bola na navsteve aj s malou, mala sedela pri starkej a ta ju z reflexu zdrapila za vlasy a drzala ju pri posteli :( . Ona len drzala, lebo moj muz jej povedal aby pri starke nekricala, lebo je velmi chora… Rodina mi stale vyhadzuje na oci ze postarat sa neviem ale dedit by som chcela, nechcela, nech si vsetko nechaju. Tiez mi vycitaju ze nechodime casto na navstevy, no ked spomeniem kam ideme mala mi do pol hodiny zacne hnackovat a plakat ze ju boli brucho. Chodit tam nechce, ja tiez nie, aj ked bola starka zdrava nikdy sme sa nemali moc v laske.. Cela rodina sme na noze, a kazdy mi vycita ze nechodime aspon kazdy druhy den ku nim, lebo byvame najblizsie. Je to normalne??? My tiez mame svoj zivot svoje starosti.. Ponukla som ze budem prispievat na opatrovatelku, to zas odmieta stary otec, vraj to zvladneme bez nej. No sodoma gomora. Ako zvladat tieto situacie? :(
@lauritta0407 no super. Tetka z Viedne bude mne diktovať, ako často mám jej ísť prebaliť mamu 😳 tvoja vlastná mama to tiež robiť nebude. Hm.
Ber chlapa na oslavu a nedaj sa.
Uplne najlepsie sa takym diktuje.
Sama to zazivam. Kedze s babkou je to tazke. Ale najviac sa ozyva prave ta dcera ktora ju uz roky nebola pozriet. Moja mama ju opatruje. Chodi k nej kazdy den. A aj tak je najhorsia. Pritom robi co moze. Psychicky ani nehovorim.
Opatrovateľku, alebo inú pomoc. Je to nutnosť. Ak to starký zvládne jeho rozhodnutie. Ty nemusíš nič. Detto rodina, nepáči sa im, nech idú. Upratovačka by pomohla tiež, ale niečo musia okolo seba zvládnuť urobiť (dedko urcite). Podľa.mna trpieť, vyčkávat je iba odsávanie problému. Naša babka nechcela nič, ani k nej nik tretí, ani k deťom sa nasťahovať, doma sme ju párkrát zachraňovali, a nakoniec išla do domova. Lebo tie nervy sa nedali proste... ak sa človek nevie postarať o seba, sú tam možnosti nehôd, nevládze ani partner, iná cesta nie je.
A dcéru by som tam nenosila.
Podľa mna su len dve možnosti a to buď babku umiestniť niekde, kde sa budú vedieť o ňu postarať a každý mesiac sa jej deti budú skladať na platbu alebo jej zabezpečiť opatrovateľku, ktorá bude chodiť ku nim domov a bude sa platiť tá. Ty ako vnučka nemáš čo riešiť. To si musia vyriešiť jej deti. Na reči o dedeni a podobné kraviny sa vykašli. Za mňa je to nonsens aby chceli od vnučky, aby sa starala o babku. Aj ked si doma na RD. Maximálne by som im chodila na nákupy a pomáhala s domácimi prácami. Deti si to musia vydiskutovať medzi sebou. Hádam to nie je tvoja vina, ze sa oni odsťahovali daleko od rodičov 🤦 u mas v rodine sa tiež toto riešilo nedávno a vnucence do toho vôbec neťahali. Rozhodovali sa deti spolu s rodičmi.
Z vlastnej skusenosti - opatrovatelka sukromna vyjde aj viac ako platba za sukromne zariadenie. Tu neide o to, ze ci niekto chce alebo nechce. Treba rozmyslat pragmaticky, ze autorka ma vlastnu rodinu a nemoze sa starat 24 hodin. Nie je ziadna hanba umiestnit takehoto cloveka do zariadenia, kde mu poskytnu adekvatnu starostlivost.
@lauritta0407 nemusis byt razna, jednoducho povedz co si a co niesi ochotná pre babku robiť. Nenechaj sa citovo vydierať a manipulovať rečami o dedičstve a tom ze bývate blízko. Už aj tak si urobila dosť..
Naozaj toto je situácia ktorá totálne rozhada veľa rodín. A presne najmúdrejšie je spravidla to dieťa ktoré býva najďalej, no a to dieta/rodina co býva najbližšie a nebodaj ma najviac času tomu automaticky prischne starostlivosť ktorú nesmie odmietnuť lebo "je to predsa jeho povinnosť keď ostatný nemôžu"
Ved navrhni nech si teda presťahujú starkych do bytíku kdesi v rakúsku na polceste medzi Viedňou a BA a môžu si skúsiť starostlivosť..
Hlavne si ten problém nepohadzujte ako horúci zemiak medzi sebou lebo bude horšie keď to nezačnete riesit
Ty nič nededíš, dediť bude zo zákona 50% manzel a 50% jej deti. Vynadala by som im co sú to za ľudia, ze teba s malým dieťaťom posielajú sa starať, pritom by ti oni mali občas prísť pomôcť ako rodina s dieťaťom a oni si prídu na hotove zdediť dom. Keď bývajú po zahraničí, už dávno mohli almužnu na svoju vlastnú matku obetovať a poskladať sa buď na opatrovateľku (ty nie, nech sa potom skladajú VŠETKY VNÚČATÁ, nie iba ty) alebo nech jej platia domov dôchodcov. Ale o dom nechcú prísť, tak ťa citovo vydierajú. To oni chcú podediť, ale bez starostlivosti. Oni svoje povinnosti presunuli bez hanby na teba a ešte si vymýšľajú o dedení. O nich sa ich matka starala, im studium a školy platila, ich vypiplala, to oni sa majú starať. O teba sa starala tvoja matka, nie tvoja starká, to oni sú dlžní. Iba tvoja mama pracuje, oni sú nepracujúci, teda šunky doma váľajú, teba buzerujú na diaľku, lebo sa necháš, to sa nemôžu každý na mesiac prestriedať? To teba s malým dieťaťom, vnučku, tam idu posielať? A charakter kde nechali?
Po pravde som si popri VŠ takto privyrabala v zahraničí na pár mesiacov 24/7, ze som so starkymi bývala a teda toto je vždy na psychiku a tato práca sa ani dlhodobo robiť nedá. Tí starí ľudia sú už akoby odoberači energie, mne to tiež nerobilo dobre. A to som mala ľahšie prípady ako ty. Ty sa zameraj n svoju rodinu a im by som tak žalúdky vyčistila bez hanby, ze by mali.
@lujza123
Presne mame toto v rodine - ty sa staraj, lebo si najbližšie… ale ja som sa už ozvala. Tiež mna, nevestu s 3-mi malými deťmi majú pokusy zaťahovať do povinnosti mojej švagrinej, ktorá ma na starosti iba samu seba a svoju riť, aj to z je hotová z každodennej banality života. Pritom mám tiež ešte svojich rodičov. Potom budem asi ja vypisovať švagrinej, nech sa mi zas ona príde o nich postarať, keď mna sa snaží vtlačiť do jej pozície. Ale na dedičstvo, to si isto čas nájde aj cestu.
@deti95060810 nie je to nereálne. Moji starí rodičia sa takto o seba postarali. Predali dom, šli do zariadenia a boli tam spokojní.
@lauritta0407 Myslím, že je načase, aby ľudia začali viac uvažovať čo s nimi bude na "staré kolená". Starať sa o niekoho 24h/7dní v týždni je náročné aj pre zdravého dospelého človeka a nie partnera v rovnakom veku a k tomu ešte zvládať aj domácnosť a poskytovať adekvátnu opateru ležiacemu pacientovi. Vysvetli to takto rodine na tej nadchádzajúcej oslave - je dôležité aby ste sa o tejto téme porozprávali.
@lauritta0407 môžeš si vybaviť na seba opatrovateľský príspevok a zároveň tak poberať rodičovský....za ten opatrovateľský si nájdite opatrovateľku+ nech zvyšok na opatrovateľku doplatia deti tvojej babky....dá sa to aj takto....aj ja som to takto robila....a na úrade sa nikto nepýtal kto bude babku opatrovať.....
@pinkgirl o uavzovani co s nami bude, len tolko: uvazovat mozes kolko chces, ked nevies aky bude tvoj stav, ako to vtedy budes brat. V dnesnej dobe je nedostatok zariadeni, nedostatok miest, keby to bolo take lahke, ze "objednam si " penzion a budem tam, ale nie je...
@katkatonkova
S takou vychcanou rodinou by som si nič na autorkinom mieste nevybavovala. Každý je len múdry doma z gauča, ale všetko je na jej pleciach. A dom nedaju zubami-nechtami, len nech povedia. 24/7 nedá dlhodobo sní zdravý, bezdetný človek. Ona je v prvom rade matka a ma malú dcéru, ktorá ju potrebuje.
@lauritta0407 na navsteve ti malá zacne do pol hodiny hnackovat? To trosku asi prehanas…
Preco im nezaplatite aspon 2x do mesiaca upratovacku? Cez urad prace sa da vybavit opatrovatelka, ktora chodi denne k staremu cloveku.
@lauritta0407 viem veľmi dobre čím si prechadzas, nenechaj sa vydierať. Mne bolo tiež vytykane, že počas tehotenstva (rizikového) som doma hore suskou a treba sa starať o dedka a nechodím tam každý den. Otec už nežije a jeho sestra mala plné reči výčitiek. Mám ešte bratov, ale ti povedali,že zaplatia radšej opatrovateľku, totiž ono to nie je také jednoduché starať sa, keď starý človek aj protestuje, nie je mu to príjemné. Áno, tiež sme sa napočuvali reči o dedičstve, ale to je už o inom. Nie si zlá, v prvom rade sa majú postarať deti, potom ostatná rodina. Ty si nič nevycitaj.
@lauritta0407 ako ste to doriesili? mali ste tu oslavu?
Ty budes dedit?Kedy za 30 rokov az sa pominie tvoja mama?Alebo sa vzdaju svojho dedicstva v tvoj prospech?Toto je od nich strasne biedny argument, lebo ty dedit nebudes.Dedit budu ich deti a ty by si dedila jedine v pripade ak by sa tvoja mama vzdala dedicstva.Tolko na temu dedicstva.Jej deti by si to mali vyriesit medzi sebou a niekto sa k nim do domu nastahovat.Nie tebe vyhadzovat na oci,ze dedit chces ale starat sa nie.Lebo su to oni,kto si spokojne zije svoje zivoty ale dostane kazdy z nich z dedicstva,nie ty.Mala by si sa pozbierat,nie skladat sa nervovo z kazdej navstevy (co tiez nechapem) pozvat rodinu k sebe a jasne kazdemu vysvetlit ako sa veci maju.Su to ich rodicia,su povinny najst riesenie ako sa o nich podtarat a nie riesit to cez teba.
@maminkadeticiek to sú tie typy ľudí, čo si myslia, že mladí sa postarajú, býva blízko, prečo to nevyužiť? Veď starší podedia aj tak, nech sa postará vnučka.

Zeny, dakujem krasne za reakcie a ze ste aj vy napisali ako ste to mali. Ja uz sa posledne dni citim ako najhorsi clovek na svete za to ze to nezvladam, tak mi dobre padlo si precitat ze niesom jedina v takej situaci. Babkine deti, okrem mojej mami, byvaju v Bratislave a Viedni, takze 3 hod. cesta tam, 3hod. s5 , moja mama ktora stale este pracuje byva pol hodinu od babky. Mama sa k tomu nevyjadruje, sama mi povedala ze ak nechcem nemusim, a hlavne vidi aj na malej ze jej to nerobi dobre. Problem su skor maminy surodenci, ti si to predstavuju cele velmi lahko… Cez sviatky mame aj jednu vacsiu oslavu kde by mali vsetci prist, tak som zvedava ako to vyriesime, celu tuto situaciu🙂 Skoda ze tam nebude moj muz, on je dost razny, ja som skor presny opak😂, ale nevadi