icon

Nemám rada svoj život

juliana1326
7. mar 2017

Ahojte. Nejako sa mi moj zivot vymkol z ruk. Mam 40 r. S manzelom sme 15 rokov. Mame 2 deti,skolacku a skolkara. Snazim sa vychovavat deti najlepsie ako viem ale niekde robim chybu. Deti su lenive a maju nabeh na obezitu. Aj my s manzelom mame nadvahu. Mame sedave zamestnanie. Prideme domov okolo 16. aj s detmi. Najeme sa,ja sa s dcerou asi hodinu ucim. Potom idem robit domace prace. Manzel je na pc. Deti sa hraju alebo pozeraju tv. Ako mam varit aby sme jedli zdravsie? Ako ich mam prinutit sportovat? Ja viem ze deti sa ucia od rodicov ale ja nestiham cez tyzden sport.... a na kruzky? Zobrala som ich tam. A odsedeli si to so mnou na lavicke - tanecnu. Plavanie. Aj atletiku. Dcera ide do puberty a bojim sa ze sa jej budu posmievat za nadvahu. Co mam robit inak????

Strana
z3
janaff
9. mar 2017

@juliana1326 kedysis ludia vela chodili peso, dnes ma vela ludi takito sedavy zivotny styl. To sa neda vycitat, je taka doba. Je tazke sa po celom dni prinutit do sportovania, ked este aj doma cakaju povinnosti. Deti to len preberaju od rodicov. Mozno keby mali nejakych kamaratov, s ktorymi by tiez chodili na tie kruzky, tak by ich to viac bavilo. Kedysi spolu deti poobede behali povonku az do tmy. Ja by som im asi viac hladala nejaku sportovo zalozenu partiu a cez vikend na prechadzky do lesa, zobrat von loptu niekde na luku, alebo co mate blizko nejaku volnu plochu a trochu si s nimi zahrat. My aj teraz na dvore behame vsetci a kopeme. Ja som pri 2. dietati vela pribrala a to som bola kedysi velmi stihla. A stalo sa to jednoducho preto, ze som sa prestala tolko hybat, viac som bola doma pri upratovani, ale viem, ze ked vynecham autobus a idem peso kam sa len da, tak to ide rychlo dole, ale musi to byt rychla chodza. A strava, lachko sa to hovori, ale naozaj rychlo sa pribera z bielej muky, cukru. Celozrnne vyrobky z obchodu su v podstate vyrobene z bielej muky, len prifarbene a pridane nieco akoze celozrne. Takze pecivo peciem doma, ked nemam cas, tak peciem take rychle placky na suchej panvici, podoba sa to na arabsky chlieb, ale z celozrnej muky. Naplnim to zeleninou, bielym jogurtom a kuracim masom, vecer je to rychle a zdrave. Ale hlavne ten cukor treba vylucit, no ten je skryty aj v inych potravinach, napr v dzusoch, ktore nie su 100 percentne, v pecive z obchodu. A inac teraz je dobre obdobie na chudnutie, v jari sa cisti pecen, zlcnik, staci tomu pomoct surovou zeleninou a ovocim, pripadne nejaky caj na pecen, zlcnik. Tam sa odburava tuk a ked su zanesene, tak je to ako ked voda v umyvadle neodteka pre upchaty sifon. Dobry je aj jablcny ocot s vodu. Pre deti jablka surove, jablcny must alebo 100 percentny dzus, to tiez rozpusta tuky. No a dobre su aj jodurty sabi, tie jedine su s bulharskou bakteriou, ta ma uzasne ucinky na travenie. Dalej je dobre pouzivat kefir, napr k zemiakom, ked niekomu nechuti cisty.

deculo777
9. mar 2017

Mila Juliana, odporucam si zaobstarat knizky od Antonie Macingovej je tam vela uzasnych a chutnych receptov s mnozstvom zeleniny( mrkvovy perkelt,cviklovy salat...). Robim domacu granolu-zapekane vlocky so susenym ovocim a orechami. Detom dat mliecne vyrobky a na desiatu pridat aj zeleninu. Ranajkujete vsetci pred tym ako vyrazate z domu ???
Vsade kde sa da sa snazte chodit peso. Drzim Vam palce a nevzdavajte sa! 😉

juliana1326
autor
11. mar 2017

Ahojte,tak dnes ranajky musli s mliekom a na obed robim zemiaky a zapekanu brokolicu 🙂

liz_lemon
11. mar 2017

@juliana1326 musli nejedz, obsahuje to kopec cukru a tuku, radsej si doma urob ovsenu kasu s ovocim

katuska19
11. mar 2017

Pohyb, pohyb, pohyb a zdravá strava. Ale to musí byť životný štýl. Obaja s manzelom sme bežci, behavam ráno pred prácou alebo večer po praci a cez víkendy. Deti vedieme k športu tak isto, malý chodí do klubu na futbal, behavam v podstate každý deň a mladší má tiež aktivity pre najmenších. Keď je dieťa väčšie, tam by som skúšala všetko možné. Len to bolo potrebné už v útlom veku. Ale nikdy nie je neskoro začať. Každý víkend máme aktivitu, korčulovanie, plávanie, lyžovanie , beh atd. ...a takisto sa snažím variť Veľa zeleniny, k tomu mäso, strukoviny, ryby, tvaroh, čo najmenej pečiva, tučných jedal a sladkých veci. Keďže máme vysoký výdaj, tak občas si môžme dovoliť aj niečo nezdravé, nehovorím, že si nič nedáme. Odporúčam začať prechádzkam, bicyklom, nájsť si aktivitu, ktorá vás bude baviť, to je jedno čo ale hýbať sa. Je to dôležité pre zdravie aj na psychiku ako relax. A samozrejme prehodnotiť ako sa stravujete a začať variť zdravšie.

luciaholincova
11. mar 2017

@liz_lemon Myslim ze na zaciatok je to idealne. Ja som tiez zacala s musli a postupne do mesiaca presla na ovsenu kasu. Netreba hned vsetko silit a robit to "hned"! Ved aj telo zacne pocitovat abstinencne priznaky z nedstatku cukru ci soli a clovek sa tak skor vrati ku svojim zlozvykom! 😉

luciaholincova
11. mar 2017

@juliana1326
Len tak dalej a teraz uz len zotrvaj. Ja osobne ak chces vyskusat zdrave a lacne jedla doporucujem pozriet aj tu na MK skupinku - Cesta k mojej premene, alebo aj - Fitness (zdrave) recepty a aj - Smoothie a zdrave jedla. . . . Taktiez na nete :
http://www.fitnessguru.sk/recepty/ - trocha drahsie suroviny, ale da sa vymenit aj za nejake lacnejsie. 😉 A este aj : https://www.fitrecepty.sk/ - tam je obrovsky vyber a su fantasticke! A urcite si pozri aj: http://recepty.cvicte.sk/hlavne-jedla/ - tak hadam si aj tu nieco vyberies . . . .

Prajem hlavne trpezlivost a pametaj: MAJ STALE SVOJ CIEL!!! Nikdy , ale naozaj nikdy, sa nevzdavaj a nenechaj sa nikym ovplivnit!!! Z vlastnej skusenosti viem a hovorim ze bude vela ludi co ti budu zavidiet, ohovarat ta, prehovarat, smiat sa ti, urazat . . . len aby si skoncila so zdravsou stravou a sportovejsim zivotnym stylom, ale ver ze to stoji za to!!! A hlavne je to tvoj zivot a tvoje zdravie, a druhy sa nemaju co starat!!! 😉 Ozvi sa ako ti to ide. 🙂

lorela
13. mar 2017

@juliana1326 Ovsené vločky treba kupovať, jemné odporúčam (netreba ich vopred namáčať, dajú sa hneď jesť) nie musli. Musli je v podstate ako horalka 🙂
Zopakujem, naštuduj si niečo...

rawmamka
13. mar 2017

@lorela Aj musli môže byť zdravé, len ho treba robiť doma z kvalitných surovín, žiadne kupované s prepáčením "sračky". Ja do môjho dávam ovs.vločky, doma sušené ovocie (najmä čučoriedky, slivky, brusnice, marhule, jablká,....), rôzne orechy, strúhaný kokos, med a kokosový olej.

marina24
13. mar 2017

zdravsie stravovanie- jednoznacne !!!! kuk ujo gugl..
a pohyb- od marca do oktobra sa da chodit von aj po 18 hodine...na prechádzku aspon hodinovu, nebyt iba zavretí doma.

lorela
13. mar 2017

@rawmamka Samozrejme, viem. Lenže túto zmes doma vyrobeného musli autorka určite nemala na mysli...!

lubina
13. mar 2017

mozno si zaobstarat aspon maleho psika a deti hned budu behat po vonku a mozno aj rodicia...ale vazne, treba sa hybat a zdravo stravovat, ale to tu hovori kazdy a receptov so zeleninkou je velmi velaa.

rawmamka
13. mar 2017

@lorela Ani jedna z nás nevie, ktoré musli konkrétne autorka zjedla na raňajky 🙂 , takže kľud. A prirovnávať musli všeobecne (bez ohľadu na to, či je domáce alebo trebárs komerčné z DM-ky) k horalke je dosť odvážne tvrdenie.....

lululilien
13. mar 2017

Ja v sladkých raňajkách nevidím nič zlé. Potom už človek nemá po zvyšok dňa chuť na sladké. Po celý deň mať poruke vodu (s citrónom, čaj ), v kuchyni na kredenci v džbáne. Veľmi pomôže nepiť sladké vody.

salamistka
13. mar 2017

my sme sa snažili predísť tomu, aby mala dcéra nadváhu, lebo športy ju nebavia, tak som vymýšľala, raz som ju nahovorila na korčule, inokedy sme chodili kŕmiť psa ktorý býval na inej ulici, neskôr som ju prehovorila, aby sme chodili zbierať plechovky rozhádzané po ulici, na nákup a k mojim rodičom na návštevu sme sa snažili chodiť pešo, skúsila som ju nahovoriť, aby chodila so mnou cvičiť, ale že to nie je pre ňu, inokedy sme išli do lesa na fialky alebo k potoku na bahniatka...už je teraz veľká, tak odmieta som mnou chodiť von, jedine ak ideme na nákupy oblečenia, ale má frajera, s ktorým chodia na prechádzky...

maxilou
13. mar 2017

@juliana1326 nechcu decka psa? Aspon by mali dovod lietat po vonku a vy tiez 🙂 uplne ta chapem, ze ta to stve, taky zivotny styl by ma asi zabil 😬 Chodis domov z prace okolo stvrtej ( co by vela ludi za to dalo ), tak musis mat cas stihat nejake aktivity. Naplanuj si den, zacni varit ovela zdravsie a rychlejsie jedla. Do pripravy vecere zapoj rodinu ( nech supu, krajaju ...) . Na vikendy si naplanujte tury, chaty, stretnutia s priatelmi, kde budete vsetci vonku. Potom aj ten tyzden zvladnete vo vacsej pohode ;)

lorela
13. mar 2017

@rawmamka Ja som úplne kľudná narozdiel od teba.
Ak by si pozorne čítala, autorka tejto diskusie, podľa jej slov, nemá doposiaľ skúsenosti so zdravým stravovaním. Preto sa automaticky naskytuje dôvod myslieť si, že spomínané musli si nevyrába sama zo surových ovsených vločiek. Aspoň zatiaľ nie.
Musli, ktoré je v prevažnej miere a bežne k dostatiu v obchodných reťazcoch sa vzhľadom na množstvo cukru a stužených tukov dá s čistým svedomím prirovnať kvalitou k horalke.

rawmamka
13. mar 2017

@lorela Ach jaj..... možno si kúpila musli z DM-ky, ktoré je zložením a spôsobom prípravy celkom v pohode, to ani jedna z nás nevie a preto si myslím, že táto naša "debata" je úplne o ničom a autorke vôbec nepomôže. Každopádne si myslím, že to, že začala trebárs aj tým musli, je krok vpred a ja jej držím palce, aby to bolo každým dňom lepšie a lepšie.

lorela
13. mar 2017

@rawmamka Opäť nemôžem súhlasiť, pokiaľ je to bežné musli, žiaľ, to nie je krok vpred ale prešľapovanie na mieste. Mnoho ľudí si myslí, že bežné musli sú zdravé raňajky. Pritom horšie než taký ražný chlieb s maslom a zeleninou.
V jednom sa zhodneme, autorke takisto držím palce.
A ak by mala záujem, môže sa na mňa obrátiť v IP. Nezištne, samozrejme.

rawmamka
13. mar 2017

@lorela Ja som rada, že sa v niečom zhodneme, ono - autorka bude ešte nejaký ten čas, možno mesiace, možno pár rokov ešte robiť rôzne chyby - či už v stravovaní alebo v pohybovej aktivite, napriek tomu, že bude mať ten najlepší úmysel. A priznajme si, že aj my, ktoré na zdravej racionálnej strave fičíme už nejaký ten piatok, tak robíme tak isto chyby 😉 . Kto si toto neprizná, tak je u mňa blbec.... a taktiež nie je dôvod brať celý ten koncept zdravia smrteľne vážne, pretože to, čo je najdôležitejšie je aj tak niečo úplne iné - radosť zo života a spokojnosť v duši ❤ . Ja som tiež vo svojom príspevku napísala ako vyzerá musli u nás a myslím, že je nielen zdravšie, ale aj chutnejšie ako to v obchode. Ale nevidím dôvod prísne niekomu nanucovať, že len tá moja verzia je zdravá a mám patent na rozum 😀. Stretla som sa už s ľuďmi, ktorí boli ortodoxní makrobiotici, vegáni či rawfood , ale neurobilo ich to šťastnými a naopak poznám ľudí, ktorí majú pár kíl navyše a sú úplne v pohode. Samozrejme, v prípade autorky ide o to, že ona sama tento spôsob života, ktorý momentálne u nich v rodine beží, nenávidí a cíti sa celkovo zle, takže to chce reštart ako sa patrí, len vieš ako sa hovorí, pomaly ďalej zádeš a preto sa treba jednoducho zmieriť s tým, že kým sa dopracuje k výrobe vlastných produktov, vlastného zdravého jedla, tak prejde nejaký čas.............ja som tiež kedysi dávno začínala s musli od Kelloggsu a myslela som si, že wau ako sa teraz racionálne stravujem, až postupom času a pomalým zbieraním a overovaním informácií som sa dopracovala tam kde som dnes a verím tomu, že stále ešte ani zďaleka všetko neviem 😉 a učiť sa budem až do konca svojho života. Jedno čo však viem iste je, že domáca kačka s lokšami zjedená s chuťou je pre zdravie a blaho človeka viac ako psyllium vypité s odporom. Treba sa držať zdravého sedliackeho rozumu a jesť všetko, ale s mierou a rozumom a najmä nezabudnúť na pohyb, lebo kto sa nehýbe ako keby zaživa umieral.

larissa113
13. mar 2017

Začala by som uplnou banalaitou ako prechadzky kazdy den pes do ruky a ide sa bicykle korčule aj cez víkend.a varit viac zeleniny a ovocia polievky ako masa .Co to je za zivot presedeny za pc.. predovšetkým vy ste vzorom pre vaše deti ..od vás si beru príklad

juliana1326
autor
13. mar 2017

Mate pravdu,jedli sme musli z obchodu....aspon na zaciatok aby sme sa naucili ranajkovat 🙂 cez vikendy sme uz teraz ked je krajsie vacsinou na chate... vzdy sa nam tam ziada vybehnut,lebo inak byvame v byte

maxilou
13. mar 2017

@rawmamka 100 bodov mas u mna 🙂 paci sa mi tvoj sposob myslenia 🙂 🙂 🙂

lorela
14. mar 2017

@juliana1326 Na raňajky, podľa vašej chuti, či by ste viac preferovali "sladké" alebo slané, sú napr. ešte mimoriadne vhodné rôzne domáce tvarohové pomazánky z mäkkého tvarohu. K tomu krajec celozrnného, špaldového alebo ražného chleba, príp. aj grahamový rohlík a pestrá zelenina (paradajky, reďkovky, uhorka). Inokedy praženica z väčšieho počtu bielkov ako žĺtkov na troške prepusteného masla a tiež tanier zeleniny k tomu. Ono zelenina, okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny má výbornú schopnosť zasýtiť a tiež dokáže do určitej miery blokovať vstrebávanie tukov zo zjedeného jedla. Preto je výbornou voľbou dať si zeleninu, a to nielen surovú, ale aj dusenú či na pare, k obedu aj k večery.
Čo sa týka doma vyrobeného "musli" - ak vám budú vyhovovať takéto raňajky, môžeš si na celý týždeň predpripraviť zmes z jemných ovsených vločiek (z DM alebo zn. Emco - jemné) + nadrobno nasekané sušené ovocie nekandizované (pr. jablká, slivky, marhule) + natural nasekané orechy (vlašské, lieskové) + semená (slnečnicové, drvené ľanové) a podávať s mliekom alebo bielym jogurtom (nie smotanovým).

Strana
z3