icon

Nenásytní rodičia

22. okt 2021

Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem

karolinakr
25. okt 2021

A autorka, celkom slušne sa ti tu rozbehla diskusia na 8 strán, teraz v sobou ste tam boli a ako to dopadlo? Zaplatila si mame bločky ?

ibrunova
25. okt 2021

@karolinakr autorka už dávno napísala, že sa už nejde vyjadrovať, lebo poniektoré tu znej spravili príživníčku na vlastných rodičoch.

karolinakr
25. okt 2021

@ibrunova to je škoda, urazila sa, tak som dúfala, že sa odrazí ako to moj trener zvykol hovorievať

cacianka
25. okt 2021

@ibrunova ja ju chápem, takto ju zbuzerovat.
Otras ako niektoré reagovali, aké sa robia chrumkavé, aké nákupy robia, pritom huby plne jedovatých slín

ibrunova
25. okt 2021

@cacianka aj ja ju chápem.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
elizita
25. okt 2021

tak v rychlosti som si to precitala.. chodite tam casto.. ano, dobre citas.. to su ti starsi ludia, takto to vnimaju oni, stieraju sa im hranice medzi tym, ze ste samostatna rodina a tym, ze tam byvate.. ver mi, poznam to.. tym, ze sa mi svokra starala nejaky cas o dceru, kym som bola v praci, boli sme tam niekedy 2x za tyzden po praci a aj cez vikend pozriet ako uz navsteva.. vzdy sme posedeli pri kave, ked sme pre malu prisli.. a hranice sa postupne zotierali tak, ze nas brali akoby sme tam pomaly byvali, ved Janko spravi, ked pride, a toto treba a tamto treba a ved pridete... a to sme tam nechodili ani na noc 🙂 neberu Vas ako navstevu... obmedz navstevy na navstevy a nie na vikendove pobyty..

tululu
25. okt 2021

@evamarek77 Presne.Kolobeh zivota.Deti vyrastu a rozhodnu sa zalozit si rodinu.Chcu deti a tak ich maju (deti sa na svet nepytaju,ak sa rozhodnem mat dieta,JA ho chcem a je to na cely zivot,aj ked povinnosti sa menia).Vychovaju ich.Tie deti vyrastu a zakladaju si rodinu.Ich rodicia ich uz nezivia,ale stale su to ich deti a ak maju dobre vztahy,chcu spolu travit cas.Pomahat si.Robit si nakupy.Postrazit/travit cas s vnucatami.Vozit po doktoroch a kupovat milion seniorskych liekov.Obojstranne vyrovnany vztah.Raz potrebuje viac jedna strana,raz druha.Ja sa nestaram o svoje deti preto,aby sa o mna starali na starobu.Staram sa,lebo ich lubim.A aj o rodicov a starych rodicov sa staram,lebo ich lubim 🙂 Ale ak je niekde v tom vzorci prasklina,tak to nefunguje,si myslim.Ani keby som babke posielala tisic eur tyzdenne na ucet a jedno pekne slovo by som pre nu nemala,tak mi na to kasle.A mozno ina babka by to povazovala za prejav lasky,neviem.

cacianka
25. okt 2021

@evamarek77 aj ja som napísala svoj názor a pohľad.
Nemáme rodičov bohatých, nepodporujú nás. Aj my kúpime čo a ak treba, donesieme, E neberieme, pohostime, oni pohostia nás. Ale nepytame a nepýtajú za jedlo a sprchu zaplatiť. A to sú naši rodičia menej bohatí či zazobani ako autorky.ani ju nepodoruju, neplatia jej šeky, nedávajú alimenty,
Ona ten nákup a potraviny prinesie, aj navarí keď sú tam, aj darčeky/pozornosti, aaaale nie, tatkovi to nestačí a ešte aj ženu nahucka aby pýtala. Veď sa to dá aj inak.ale každého vec.
Aj názor.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
1gabriela13
25. okt 2021

Starí ľudia sú už len takí. Môj otec extrémne šetrný človek ,ale šetrí na rodine. Kúpili sme napoli auto a chodí s ním hádam viac jak ja ale starať sa a tankovať to už nie 🤷nakoľko viac chodí na aute,poprosila som ho nech ide do servisu lebo bliká kontrolka. No prešli 2 tyzdne a nič. Teraz som tam zašla v hodine 12ej. Ešte prejde auto zopár km a môžme ho vyhodiť. (Olej). Ale na psa minút týždenne 100eur je okej 😂že mačka v aute poťahy zdevastovala to je okej 😂no čo už, stým noc nenarobis,nezmenis to, starí ľudia sa už ťažko zmenia,síce možno aj hej,ale k lepšiemu to určite nebude

cacianka
25. okt 2021

@evamarek77 ja som zachytila, aj iné baby.
Chlieb z yeme, občas koláče, bežné varím z našich financii..to bolo v úvode.
Potom aj inokedy písala, že naozaj nie sú tam prizivnici.
Lebo majú aj intolerancie, tak si donesú vlastne suroviny z kt.varia. a pre všetkých
Len ten 1 raz ostentatívne varila pre nich 3, lebo im to vytkli a pytali nákup.
A koľko toho zje malé dieťa ? Muž u svojej matky sa naje, alebo s partiou po nácviku, takže určite to nie je 6x3 plne jedlá za vikend, s 3 chodmi a chlastom.

pleja
25. okt 2021

@monka105 No neviem. Ak ja niekoho pozvem tak je na hostiteľovi aby sa "postaral" o návštevu. Hostia donesú darčeky - nejakú dobrotku, víno, drobnosť pre hostiteľov. Neviem si predstaviť aby hostia na víkend dopratali na kompletku čo idú jesť. Veď je to priam urážka hostiteľa. Hostia to oplatia pozvaním k nim domov / alebo pozvaním na obed / zákusok / kávu apod v rámci pobytu.
Navyše si neviem predstaviť, aby ma rodičia resp. svokrovci pozývali k nim domov. My voláme či môžeme prísť cez prázdniny / víkend a či im nerušíme plány. Tiež zvyčajne donesieme nejakú špecialitku pre nich, príp. si kúpime čo oni nemajú, ale určite netrepem ešte aj posledný rožtek aby sme im náhodou neodjedli...našťastie sú všetci normálni. na mieste nakupujeme podľa situácie.
Autorka, si úplne v pohode. Návšteva u rodičov raz za mesiac na 48 h nie je veľa ako sa ti tu snažia nahovoriť. Podľa mňa je to minimum a keď človek býva blízko tak je to aj málo. Akonáhle deti chodia do školy a majú aj krúžky, nebodaj zápasy / vystúpenia cez víkend tak aj to málo sa zredukuje.
A nechodím k rodičom preto, lebo sa neviem o seba/rodinu postarať, ale preto lebo chcem aby mali k deťom vzťah a aby deti mali pekné spomienky.
Neznášam keď sa dnes "rodinuje" iba mama otec a deti. Rodina je širšia a je tu na to aby si pomáhali a radi sa videli. Ja som sa minule stretla s otcovým bratancom, ich deťmi a ich vnúčatami a deťom som zdôraznila, že sú to ich bratranci z tretieho kolena. Minulé leto sme sa dvakrát nečakane ocitli na oslave 30-tky a 40-tky bratancov z mojej aj mužovej strany - zavolali nás lebo sme práve boli blízko nich (teda u našich a u svokrovcov) a núkali nás do popuku, hoci sme neboli pripravení a zobrali sme len niečo čo sme mali po ruke. Decká sa tam zahrali s bratrancami z druhého kolena a bola sranda.
Takže na jednej strane sa sťažujeme na individualizmus a nezáujem a na strane druhej tu často vidím názory že rodina sme len my štyria...nie nie sme. sme súčasťou väčšieho spoločenstva. Chvalabohu.

monka105
25. okt 2021

@pleja áno, ale štandardne, keď príde návšteva, nezostavá tri dni s full servisom 🙂 ako som napísala, mne osobne by bolo hlúpe nasáčkovať sa k rodičom/svokrovcom a ešte k tomu dôchodcom, na víkend s rodinou len tak, bez toho, aby som doniesla aspoň základné potraviny.

pleja
25. okt 2021

@monka105 Prečo nie 3 dni? minule tak boli u nás švagrovci - od piatka poobedia do nedele poobedia. A bolo to v pohode. Aj my sme boli na 3 dni u kamarátky aj ona u nás.. 3 dni nie je veľa, veľa je týždeň..

pleja
25. okt 2021

Ale u rodičov ani týždeň nie je veľa, aj keď viem že niekedy sa po tom chaose s deťmi tešia na kľud. A druhá vec je finančná situácia daných ľudí, ak sú to chudobnejší tak im prispejem, ak sú majetnejší tak fakt stačí darček. A komu máš dopriať ak nie vlastnej dcére a vnúčaťu? Koniec koncov čo si tie peniaze vezmú do hrobu?

tululu
25. okt 2021

Prve co pocujem ked idem ku nasim s detmi je,ze si tu doma,tak sa tak spravaj.A to iste im hovorim,ked pridu ku nam.Ako chapem,inde idem na navstevu,ale ku vlastnym rodicom?Ine je,ak clovek nie je vitany,tak to je jasne.

roja01
25. okt 2021

@pleja neboj, velmi casto si tie peniaze nezoberu "do hrobu", ale potrebuju na profesionalnu opateru (niekedy aj po viacej rokov) na sklonku zivota, pretoze 24h opatera denne je nad sily deti. A ver, ze ich dochodok na to nestaci.

pleja
25. okt 2021

@roja01 nie každý potrebuje opateru, aj keď to dopredu nevieš, a nie každý na to nemá... Ako tu bolo písané že problém nie je v peniazoch, pokiaľ som dobre zachytila majú dom aj bazén a slušný dôchodok, problém je v povahe.

lopka1313
25. okt 2021

@karolinakr nastastie je blizko este kaufland. Teda aspon na Tomasikovej. Pracujem velmi blizko, najblizsie mame fresh market (tiez neskutocne predrazeny) a to yeme. Obcas tam skocim, ale vacsinou odidem tak s 1 v tej chvili potrebnou (predrazenou) vecou alebo naprazdno. Radsej robim nakupy po praci inde, aj ked som potom o hodinu neskor doma. Chyba mi nieco normalne, kde by som mohla spravit nakup v ramci obeda (ten kaufland nestiham, je pre mna dalej a tam sa neda nakupit za 10 min)

h2
25. okt 2021

@pleja To je akože bazén symbolom nejakého vyššieho štandardu? Aj my máme bazén a sme bežná rodina. Kúpiť dnes montovaný nadzemný bazén nie je žiadny problém.
A presne, ako píšeš, nikto nevie, či bude, alebo nebude potrebovať opateru, ako dlho a čo to bude stáť. Alebo finančne náročnú liečbu. To, že sa niekto má teraz dobre a zdravie mu slúži, ešte neznamená, že nemusí myslieť na budúcnosť. A hlavne starší ľudia si uvedomujú, že už to bude len horšie.

karolinakr
25. okt 2021

@lopka1313 a aspoň tie obedy stoja za to ? V tej tržnici to dobre vyzera, už som tam davnejšie nebola. ale asi 20 okienok s jedlom, milión stoličiek na sedenie, take fajn, nie? Neviem, ako je tam s cenami či aj to menu je predražené? Teraz takú food zonu robili v Priori, len celé je to opáskované, takže to nemá ten efekt

karolinakr
25. okt 2021

Ja zas poznam druhy extrem, k maminej sestre chodí jej dcera každú sobotu, alebo piatok poobede odchadza v nedeľu večer, samoazrejme neprispieva, prestravuje sa tam a takto si to zaužívali, aj ked verim, že dôchodkyni to už môže byť na obtiaž, ale doteraz sa neozvala a už ani neozve, dokonca vnučka si tam vedľa postavila dom, hned vysadili branku, aby babka mohla byť na telefóne nonstop a pomáhať ...tak ale ked človek neozve, potom už druhy jeho služby považujú za samozrejmosť

lopka1313
25. okt 2021

@karolinakr na obed tam chodim malo, mam obmedzenia, tak si skor varim a nosim, no menu stoji cca 6 eur a vacsinou je super 🙂 aj ked som ochutnala len par. Ale skor si ich zabalime a nosime do prace 🙂 ako, aj tie stanky dole, tam su fajn tie veci v nich, ale napr pecivo - az na 1 z nich (teraz chodim uz len tam), pecivo/buchta/satocka za cca 2 eura/kus, melon v sezone za 3,50/kg (ked v markete stoji 10xmenej presne v tej istej dobe) a to moze byt akykolvek dobry ten tovar, proste je to prilis...

pleja
25. okt 2021

@h2 Keby sa niekto tak bal ze bude potrebovať na liecbu alebo opateru tak si nestavia bazén... Vezmime si ze dcéra s dieťaťom (manžel sa stravuje u rodičov, dieťa veľa nezje) preje za víkend 20 eur, do roka je to 240 eur. Fakt ta to vytrhne z biedy? Fakt si za to zaplatíš starostlivosť a drahé lieky? Tu sa rieši prístup k životu a k vlastným deťom a nie šetrenie na starosť. Opakujem jej otec mal dobre postavenie, majú dobrý dôchodok

h2
25. okt 2021

@pleja Ako som už písala, bazén nemusí byť len exkluzívny, zapustený, vyhrievaný, prekrytý a neviem, čo všetko ešte. Bazén kúpiš v Mountfielde za pár stoviek. A možno ho tam rodičia majú už 20 rokov, od čias, keď boli zamestnaní a mohli si ho bez váhania dovoliť.
Nejde o to, či majú dobrý dôchodok. Ide o to, že len nedávno išli do dôchodku. Obaja. Takže zrazu majú o dosť nižší príjem, než na aký boli zvyknutí. To môže spôsobiť obavy.

karolinakr
25. okt 2021

@lopka1313 jáj, tak, ktovie prečo majú tak vysoké ceny, asi majú vysoký nájom..alebo si myslia, že tam papaláši chodia 🙂

karolinakr
25. okt 2021

@h2 moji rodičia najviac zarobili, ked dostavali dôchodok a ešte pracovali, vtedy išli do plusu riadne a robiť tak 20 rokov, tak majú slušné zásoby, ale to sa nedalo samozrejme

h2
25. okt 2021

@karolinakr Tak jasné, že ak pracujú a k tomu majú dôchodok, tak je to o inom. Ale títo nepracujú. Majú len ten dôchodok. Ak išli obaja do dôchodku zhruba v rovnakom čase, tak to musela byť citeľná zmena príjmu.

pleja
25. okt 2021

@h2 Podľa toho čo tu píše autorka ide skôr o uplatnenie moci, pripadne lakomstvo. Ci v podvedomí ide o strach neviem posúdiť ale podľa toho čo tu bolo napísané skôr nie.