icon

Neochota manžela nájsť si lepšie platenú prácu

6. aug 2023

Píšem sem, lebo som už naozaj zúfalá....
Ani tak nečakám radu, ako skôr uistenie, že naozaj by sa môj manžel mal pracovné posunúť.
Ide o to, že pracuje v IT oblasti, viac ako 15 rokov, a jeho plat je v čistom 1800€. Robí na HO, dlhoročne si drží pozíciu (resp.nestúpa), plat zvyšujú naozaj pomaly a je to medziročne naozaj rádovo v desiatkach eur.
Často máme kvôli tomu hádky, lebo podľa mňa, na človeka v jeho veku (40), v Bratislave, s jeho praxou, v IT oblasti s VŠ vzdelaním je to podľa mňa pramálo. Ale samozrejme ja vraj vôbec neviem aké sú v tejto oblasti mzdy, že každý nemá 3000€, doba je zlá atď.
Sme naozaj v situácii, keď by sme viac € naozaj potrebovali. Naozaj sa v práci nenarobí, nie je zrovna zavalený prácou, má dosť voľného času. Ale načo je komu práca, v ktorej sa nenarobí, ale pred zarobí...
On o zmene práce nechce ani počuť.... Zrejme sa bojí zmeny, a je pohodlný... Ako mu to vysvetliť, že sa treba pohnúť?

zuza265
6. aug 2023

Tu pekne vidno ako mate rozdielne priority vo svojich zivotoch a ty tie svoje vnucujes do jeho. Vzdy plati, ze clovek bude spokojny, ked bude mat dostatok aj prace, aj volneho casu, aj casu pre rodinu, aj penazi na svoje vydavky. Avask kazdy to ma podelene rozne. On zaraba naozaj fajn a je spokojny clovek, manzel. Do prcic ved ma uzasny zivot! Co viac si priat? Viac penazi neznamena viac stastia. Ambicioznejsi clovek nie je stastnejsi clovek. Vies si predstavit, ze by on tebe sa zakazoval dovzdelavat, lebo on nechce, aby si travila viac casu mimo domu (praca + vzdelavanie)? Ze by ti takto vnucoval svoju predstavu?

lucik194
6. aug 2023

baby na BA je 1800€ cisteho v IT naozaj malo..... sorry vy kde zijete? 2000 eur v hrubom ma kazdy absolvent v IT v BA.

nemyslim klikacov co robia v dell, at&t, ibm co robia pre IT firmy pre korporaty ale naozaj itckarov....

no hold mas doma chlapa co nema ambíciu nieco zmenit, lebo mu to vyhovuje....

bluka2
6. aug 2023

Každý sa môže rozhodnúť za seba, koľko chce zarábať. Ja tiež napríklad nechcem teraz nejakú vedúcu pozíciu, aj keď dostávam ponuky. Nestojí mi ten stres za to. Keby mi niekto bez VS s nižším platom hovoril, že mám zarobiť viac, na to mám len WTF. Svoje ambície môžeš realizovať akurát tak na sebe: veľa šťastia.

zuza265
6. aug 2023

@lucik194 a kolko je priemer ak zanechas narocnost prace (dobu prscovania, mieru stresu, zodpovednosti,…) spolu s tym, ze mas este dostatok casu na rodinu? Vazne sa pytam. Ci je tu naozaj zvazene vsetko alebo len plat

deti95060810
6. aug 2023

1500e v čistom/mesiac má môj blízky príbuzný v automobilke ZA a to nemá ani maturitu... ale zas práca na 3 zmeny ....

lucik194
6. aug 2023

@zuza265 nepise ci robi programatora, front end, back-end, grafiku, sietara, ....... podla toho su platy

reanda
6. aug 2023

tak sa nesnaz neminat, dopraj si vsetko, co potrebujes a ked je manzel spokojny a nepotrebuje zarabat viac, nech on setri napr. na svojich konickoch.. dom mate spolocny, deti mate spolocne, nie je fer chciet od partnerky a deti, aby sa uskromnovali, lebo jemu to takto staci.. v partnerstve uz clovek nema iba osobnu slobodnu volu - ked sa raz rozhodne ist do partnerstva, tak musi brat ohlady aj na potreby a predstavy ostatnych clenov rodiny a brat ich do uvahy, nie sa tvarit, ze sa ho to netyka.. a ked sa neda dohodnut, tak jedine ist od seba, lebo clovek sa samozrejme nemoze do niecoho tlacit nasilu

terezka1947
6. aug 2023

Ono treba pozerať na tú konkrétnu prácu.
Na jej benefity,aj reálne,aj také,kt.v nej vidí každý človek za seba
Napr.manzel tiež odmietol vyššiu pozíciu a podstatne vyšší plat,čo som mu v prvom momente trošku išla vyčítať, ale...vysvetlil prečo nie. A chápem.
Išiel na tú pozíciu jeho kolega a teda,jeho manželke a deťom nezávidím. Hoci si toho po materiálnej stránke môžu dopriať viac,ale...
Dôležitý jej aj životný štandard rodiny. Pre každého je ten jeho štandard v niečom inom.Niekto ho potrebuje vysoký,teda adekvátne tomu musí aj zarábať.
Za vyšší plat sa zase vie platiť daň inde...
Všetko má svoje pre a proti.

melanta
6. aug 2023

@akiana som headhunter, viem že sú ľudia, ktorí v IT v BA s VŠ a cudzím jazykom pod 3000 netto nepracujú. 1800 je málo v BA s 15 ročnou praxou. To dostávajú dobrí absolventi. Ale ako som napísala. Ak autorka chce vysoký príjem, nech sa o neho príčiní sama.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ayanamirei
6. aug 2023

@melanta autorka pise,ze ona sa snazi a aj ide este do druhej prace, ale manzel si len rit doma vala a plati si svoje zaluby , kym na tie jej peniaze nevyjdu🤦🏼‍♀️. To ti pride fer? Mne nie... Su rodina, maju sa snazit obaja.

@1ryba ze zivitel rodiny 😂😂😂keby sa rozviedla tak ma ovela viac penazi ako teraz s lenivcom...

autor
6. aug 2023

@melanta tu ale nejde o môj príjem. Ale o to, že on ho môže mať vyšší, ale nič pre to nerobí. Zrazu všetko zdraželo, ceny, úroky na HU, poplatky... akurát jeho plat nie. Nemá ani 13.plat, žiadne prémie. Ide o to, že nejako sa len vlečie životom . Voľakedy taký nebol.... Či andropauza alebo čo....

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ziarifka
6. aug 2023

Akurát tu je téma o vyhoretom manželovi https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/vyhorenie-manzela-pomoze-mu-materska/

Pokoj v duši je najviac. Neviem, či by som vymenila spokojného manžela a rodinnú pohodu za kaderníčku, nechty a dovolenku. Svojho muža som podporila v tom, aby si nechal znížiť funkciu a plat asi o 100e. Máme doma šťastného a spokojného tatinka. Všetkým nám je spolu lepšie. Dnes je už rodinná pohoda vzácnosť.

doriiis
6. aug 2023

Ale svoj plat autorka neprizná....toto je také typicke

melanta
6. aug 2023

Ale ide o tvoj príjem. Ty chceš viac. Ty. Nie on. Zobrala si si muža, ktorý nemá záujem pracovať na sebe, kariérne rásť, byť sa o benefity. Akceptuj to. Ak chceš viac, rob kariéru ty a prinášaj ty viac. Ale nenúť jeho do toho, aby bol niekým, kým nie je.

petulda333
6. aug 2023

@doriiis pisala,ze zaraba o 500e menej

melanta
6. aug 2023

@doriiis písala že zarobí o 500 menej.

54tinka54
6. aug 2023

Nikdy nepýtal zvýšenie? Za celých 15 rokov? Najvyšší čas to spraviť..
Ja som si pýtala zvýšenie platu po odrobenom roku a to som teda bola rok po VŠ a vyhoveli mi.
S jeho dlhoročnou praxou sa mu určite budú snažiť tiež vyhovieť (hlavne ak sú s jeho prácou spokojní), len jasne že ak si on nepýta, tak oni mu proaktívne vyššiu mzdu núkať nebudú.

doriiis
6. aug 2023

@petulda333
@melanta ...aha,pardon.Nevsimla som si

1ryba
Odpoveď bola odstránená
melanta
6. aug 2023

@ayanamirei no hlavne mi nepríde fér, že autorka chce do rozpočtu viac peňazí a chce to od neho. Veď on už teraz nosí do rozpočtu o 500 eur viac ako ona. Kde je predpísané, že ak to žene nestačí, musí zarobiť ešte viac. Ty zarobíš koľko? Ak aspoň 5000 tak potom sa môžeme baviť o tom, že jej muž je lenivec. Ma irituje, keď ženy čakajú že muž bude zarábať lebo 1800 čisté je lenivec. Nech zarobia ženy ak im je to málo. Pretože z pohľadu ako popisuješ je lenivá aj autorka. Keďže zarobí ešte menej.

doriiis
6. aug 2023

@autor...v IT sektore sa nevyznám,ale aj ja som odmietla pozíciu,ktorá by mi hodila + 200 €.Moje súkromie,rodina a voľný čas sú mi prednejsie ako práca a peniaze

janai1
6. aug 2023

@akiana tých +700€ si kde zobrala?

toskanka
6. aug 2023

@aurorka Byť na tvojom mieste, tak som rada, že do mňa muž nerype, že nemám VŠ vzdelanie a zarábam o 500€ menej. Prečo si nešla ty študovať, keď sa ti páči nadštandardný život. Lebo vy ten štandard máte. Tvoj muž ambiciózny nie je a nebude. Deti máš už väčšie, dovzdelaj sa ty a začni ty kariérne rásť.

h2
6. aug 2023

Autorka, ľahká pomoc: rozveď sa s ním a nájdi si ambiciózneho s vysokým platom. V tvojom veku, s 3 deťmi, priemerným vzdelaním, podpriemerným príjmom a vysokými nárokmi "určite" nájdeš.

denithestrange1993
6. aug 2023

Ako ja chapem,ze ta to stve,ze sa nepokusa napredovat a tym si zvysit aj plat,ale nie kazdy je ambiciozny. Ty ho podla mna neprinutis aby si zvysoval kvalifikaciu,preskocil ku konkurencii. Ako za mna mat 3 deti v bratislave,1000eurovu hypoteku je tiez odvaha a do toho este konicky a prestavba. Neviem co si o tom mam mysliet...tak bud na tento zivotny styl mate alebo nie.

mandzula
6. aug 2023

Ja ti ciastocne rozumiem z toho pohladu, ze ak sa muz nechce posnazit o vyssi prijem, hoci nan zrejme ma, nemal suhlasit s 3 detmi. Pise sa tu o tom, ze mas na sebe viac pracovat ty, ano, aj to je pravda, no zas tu ako zeny vezmime do uvahy moznosti nejakeho karierneho rastu zeny pri 3 detoch, ktore su uz sice asi dost velke, no napriek tomu ta ako zenu na urcity, a zrejme nie maly, cas od moznosti rast odstavili.

goodidea
6. aug 2023

Buď si nájde lepšie miesto alebo rozvod, skrátka treba mu dať ultimátum...uvidíme čo na to pánko povie

1ryba
Odpoveď bola odstránená