icon

Neochota manžela nájsť si lepšie platenú prácu

6. aug 2023

Píšem sem, lebo som už naozaj zúfalá....
Ani tak nečakám radu, ako skôr uistenie, že naozaj by sa môj manžel mal pracovné posunúť.
Ide o to, že pracuje v IT oblasti, viac ako 15 rokov, a jeho plat je v čistom 1800€. Robí na HO, dlhoročne si drží pozíciu (resp.nestúpa), plat zvyšujú naozaj pomaly a je to medziročne naozaj rádovo v desiatkach eur.
Často máme kvôli tomu hádky, lebo podľa mňa, na človeka v jeho veku (40), v Bratislave, s jeho praxou, v IT oblasti s VŠ vzdelaním je to podľa mňa pramálo. Ale samozrejme ja vraj vôbec neviem aké sú v tejto oblasti mzdy, že každý nemá 3000€, doba je zlá atď.
Sme naozaj v situácii, keď by sme viac € naozaj potrebovali. Naozaj sa v práci nenarobí, nie je zrovna zavalený prácou, má dosť voľného času. Ale načo je komu práca, v ktorej sa nenarobí, ale pred zarobí...
On o zmene práce nechce ani počuť.... Zrejme sa bojí zmeny, a je pohodlný... Ako mu to vysvetliť, že sa treba pohnúť?

sisaka
6. aug 2023

@mandzula vráť sa spolu s ostatnými, ktoré stále píšu o 2 zamestnaniach na prvú stranu.
Autorka nemaká v 2 zamestnaniach, len zvažuje. Vzdeláva sa a tiež zatiaľ ani z toho nič. Takže reálne stále zarába menej ako muž, ale má potrebu do neho pindať, nech sa posnaži a ide zarábať viac.

avonladyba
6. aug 2023

Možno keby bol ten akčnejší typ čo nestagnuje a nie je taký ten "verný" klasik, vymenil by aj Teba 😅

mandzula
6. aug 2023

@sisaka ano, zvazuje, ja viem, cize ma snahu a nasledne pise, ze to zrejme ostane na nej.

zmrzlinka2021
6. aug 2023

@mandzula Maju prijem 3100 eur v cistom - nepotrebuje mat autorka tejto temy 2 zamestnania. Urcite by mali prehodnotit vydavky, lebo zit zivot, kde musis 1000 eur platit hypoteku je podla mna dost nebezpecne a castokrat za tym je len tuzba mat dom, ci nejaky brutal lukrativny byt. Z takeho prijmu by nemali mat problem odlozit si 600-700 eur mesacne

sisaka
6. aug 2023

@mandzula však aj muž môže zvažovať … zvažovanie peniaze asi neprinesie do domácnosti.
Majú doma 2 teenagerov a jedno dospelé dieťa, tiež by si mohli privyrobiť, keď sú tak finančne nároční…

toskanka
6. aug 2023

@mandzula To, že to ostane asi na nej, podľa mňa vyplynulo z toho, že veľa podpory v diskusii nedostala.

mandarinka555
6. aug 2023

@mandzula Tebe by sa páčilo, keby muž na teba tlačil, že pakuj sa okamžite do ďalšej roboty, lebo málo zarobíš???

mandzula
6. aug 2023

@sisaka podla toho, co autorka pise, muz evidentne ani nezvazuje.

mandzula
6. aug 2023

@mandarinka555 ak by nam to nevychadzalo, pakovala by som sa sama, zrejme nie do dalsej, ale do inej.

mandzula
6. aug 2023

@sisaka deti v puberte automaticky neznamena, ze su vo veku, ked uz mozu brigadovat. Ci pracuje ten VS, nevieme.

toskanka
6. aug 2023

@mandzula Vráť sa na prvú stranu, kde píše: Ja netvrdím, že nevyzijeme... Ja tu stále nevidím nutnosť mat druhu prácu.

mandzula
6. aug 2023

@toskanka mozne to je, v kazdom pripade sa mi zda zvlastne, aby vobec musela uvazovat o tom, ze bude tahat dve sichty a muz bude ostavat v praci, kde mu za 9 rokov zdvihli plat o 150 € a potom si pojde po svojom.

toskanka
6. aug 2023

@mandzula Pozri, jej muž je, aký je a vie, že to iné nebude. Musí sa naučiť spoliehať viac na seba, ak chce mať lepší štandard. O holé prežitie tu nejde.

mandzula
6. aug 2023

@toskanka nie kazdemu staci vyzit, niekto si chce co-to aj usporit pre pripad nudze, pripadne do niecoho investovat ci sporit pre deti, a ked autorka vidi moznost, je pochopitelbe, ze sa o nu snazi.

toskanka
6. aug 2023

@mandzula Tak si musí nájsť bohatsieho partnera.

mandzula
6. aug 2023

@toskanka aj to je jedna z moznosti. Mozno sa ten sucasny potom prebudi.

toskanka
6. aug 2023

@mandzula Alebo mu odlahne 😃

thoughtfulweirdo
6. aug 2023

Autorka, aj ja mám manžela, pre ktorého plat nie je najdôležitejším kritériom výberu práce. Čo najmenej stresu a čo najviac času na život je jeho priorita a ja som za to rada. Nebojím sa, že by on niekedy riešil vyhorenie alebo chodil domov z práce ako klbko nervov. Áno, dal by sa nazvať aj neambicióznym alebo nepriebojným, ale ja ho veľmi uznávam za to, že má jasne zrovnané priority, vie, čo chce a čo potrebuje. Ani ty nenájdeš človeka, ktorý by bol na 100% podľa tvojich predstáv, každý budeš mať aj nejaké muchy, tvoj manžel má zrovna nepriebojnosť v práci. Ak ti vadia iné veci v rodinnom fungovaní (napríklad malo času venovaného rodine), to je na inú, s prácou nesúvisiacu debatu, ktorú by ste mali mať, ak ste to ešte nestihli. Píšeš, že nemáte existenčné problémy, takže ja by som s ním hodila reč o rozumnejšom míňaní peňazí, že skrátka prvoradý nie je drahý koníček, ale povinné výdaje, deti, rezerva a aj rodinná dovolenka, na vaše koníčky pôjde len to, čo po tomto zostane a 50:50 tebe a jemu. Možno to by bolo práve tou motiváciou, ktorá mu chýba 🙂

minutka
6. aug 2023

Myslim, ze ste prestrelili s hypo. To je sila 1000€. Syn vysokoskolak moze pokojne chodit na brigady. My sme si privyrabali od SŠ. Skor by ma trapilo, ze manzel s rodinou netravi dostok casu

reisi
6. aug 2023

@toskanka no dakujem za take manzelstvo, ked sa moze spoliehat len a len sama na seba. Ze maju hypoteku, ktoru podpisal pan manzel a stresovat sa ma sama. Pan manzel konicky, ona ziadne.
Ja by som asi palila mosty a pakovala sa z takeho manzelstva. Ziadny spolocny cas, on zrelaxovany zo svojich zalub a pani manzelka krce z hypo a potrieb deti.
Ked ma manzelstvo vyzerat tak, ze on kope sam za seba, tak to by som si zila radsej tiez svoj zivot sama s detmi.
Zrejme keby vie, ze manzel nebude riesit financie s postupujucou inflaciou atd a mozno by taku hypo ani nebrala…

mandzula
6. aug 2023

@reisi nad tym aj ja rozmyslam, zrejme brali hypoteku v case, ked boli ich prijmy postacujuce, no zrazu prisla inflacia, manzel si nadalej zije vo svojej bubline, zena riesi, co dalej, a este je z nej nenazrata pandrava.

toskanka
6. aug 2023

@reisi Ich rodina nemá existenčné problémy. Keď si poriadne prečítaš príspevok a celú diskusiu, autorke ide hlavne o to, ako ho dokopat k posunu, aby nestagnoval. Ale žiaľ, túto vlastnosť on v sebe nemá.
Ak autorke takáto situácia vadí, musí robiť niečo so sebou, pracovať na sebe a neocakavat nadštandardný príjem len od manžela.

reisi
6. aug 2023

@toskanka praveze citam velmi pozorne a s porozumenim, co sa tu neda povedat o kazdej. Ja autorke rozumiem aj ked takuto situaciu nezazivam a urcite by mi to nebolo jedno taketo fungovanie. Ja neviem, ci ste tu viacere precitali, ze autorka si nefinancuje ziadne svoje konicky. Ze manzel travi volny cas mimo rodiny.

toskanka
6. aug 2023

@reisi Škoda už reagovať. Ja som v tejto téme už povedala všetko.

evaachesa
6. aug 2023

Vieš, možno mu to stojí a stačí za tú pokojnu prácu bez stresov. Vidím to na kolegoch v IT, ktorí sú oveľa vyššie, s oveľa vyšším príjmom, no ako bonus k tomu majú zdravotné problémy z neustáleho stresu, ponocovania a nadrábania. Ich ženy by isto prijali keby bolia viac doma ako v práci aj na úkor nižšieho príjmu. Treba si prehodnotiť priority. 🤷 Keďže máš vyššie ambície ako muž, dorieš si vzdelanie a vrhni sa na kariéru kde zarobíš podstatne viac.

ropucha6
6. aug 2023

Zaujimava tema. Tiez mam manzela, ktory zaraba este menej, plat nie je prenho priorita. Ale s tym som si brala, ma kopu casu po robote, ziaden stres, venuje sa rodine a praci okolo domu. Na seba mina velmi malo (aj keby mohol). Ja som stotoznena, ze vacsina financii je na mne, tiez mame rovnaku hypo, som s tym okey, kedze to zazemie na to mam. Asi by som riesila, ci naozaj nevychadzame resp ci si naozaj musime utahovat opasky. Potom je diskusia na mieste, ze co s tym.

luccija
6. aug 2023

Keď nespraví zmenu do určitého veku potom už spohodlnie.Clovek určitým spôsobom aj pri HO zakrnie, ale tvoj nie je ambiciózny, ak by bol už by bol inde.Nemozes mu to mať za zle je taký typ.
Ale aspoň zvýšenie platu po 15 r by bolo fajn pýtať.Moj muž tiež nie je ambiciózny a dravý pracuje vo firme 9 r a vyhovuje mu práca, kolektív.
Nemôžeš druhého tlačiť do niečoho čo nechce predstáv si, že by Ťa tlačil do VS, alebo do inej práce, že si deti neuvidis a doma by ste sa len striedali.Mozes navrhnúť a pod, ale, ak by sám chcel dávno by sa rozhýbal.Mozno nemá rád zmeny nikto mu nestojí za chrbtom a je spokojný
Viac peňazí no kto by nechcel niekedy nemôžeme mať všetko.

luccija
6. aug 2023

Môjmu mužovi tiež ponúkli inú prácu lepšie platenú nechcel.Tu má ako takú istotu a hneď to odmietol.
Niekto má povahu napredovať, výzvy, učiť sa nové môj nie je tiež taky

katkami123
6. aug 2023

Autorka, v niečom ťa chápem, tiež som človek, ktorý chce od života vždy viac. V niečom zase nechápem, máš VŠ a dvoch pubertiakov, nauč ich tiež hodnotu peňazí a cez leto môžu kľudne brigádovať, ísť pracovať cez agentúru do zahraničia. Ja som tak chodila, neubudlo zo mňa, práve naopak, veľa mi to do života dalo, pocit sebestačnosti, samostatnosti a že co chcem, dokážem aj sama, zaplatím si sama, naučenie sa cudzieho jazyku bol už iba taký bonus. Nechápem tej logike, že ty radšej budeš mať 2 prace, ale synačikovia budú tráviť čas na FB, IG a matka zodratá, toto by si mala prehodnotiť a naučiť ich, že v živote nie je všetko zadarmo, rodičia dajú, aj ini budú inak pristupovať k peniazom.

A áno, mna by tiež vytáčalo, že chlap má 15 rokov rovnaký plat a nikam sa neposúva, ale skúšala by som to skôr pozitívnym spôsobom, dodať mu sebavedomie, hecovať ho príbehmi iných ľudí. Druha vec, môže byť už vyhorený, apaticky, mať krízu stredného veku a báť sa zmien. Minule tu radila terapeutka jednej pani doplniť chlapovi testosterón.

diaszoky
6. aug 2023

Ohovaras vlastneho muza na konovi, pritom bud rada ze robi cez HO a nemusi driet niekde vo fabrike za minimum a este si nicit zdravie! Mozes byt rada, ze si rada! Ak nechce viac tak nechce! Dorabaj si skoly a zarabaj prachy ty ak sa ti nepaci a chces Mamon