icon

Nepomáhanie muža v domácnosti

29. apr 2025

Čo si myslite o mužoch ,ktory už napr maju dospele deti ale aj tak nikdy nepomahali ani nepomahaju manzelkam ? Moj otec nikdy nic neriesil ani co sa tyka domacich uloh ani varenia,upratovania vsetko bolo aj je na mame. Ja som si našla vzťah kde muž robi veľa veci a pomáha hlavne som to nechcela tak ako sme to mali doma . Doteraz mi to pride zvláštne že fakt je niekto schopný mať rodinu ale ani napriek tomu sa nijak nezapajať do domacich prác.

Strana
z2
deti95060810
29. apr 2025

tak záleží aj či ste v byte alebo v dome...
chlap okolo domu má omnoho viac roboty .... v paneláku viac menej z nudy aspoň čosi pomôže....
môj otec celé leto robil na poli, v záhrade, kosil trávnik, + práce okolo domu. narp. natrieť bránu, strechu, odkvapy.... hádam by nemal umývať ešte aj riad a vysávať .

autor
29. apr 2025
@deti95060810

chlap okolo domu má omnoho viac roboty .... v paneláku viac menej z nudy aspoň čosi pomôže....
môj otec celé leto robil na poli, v záhrade, kosil trávnik, + práce okolo domu. narp. natrieť bránu, strechu, odkvapy.... hádam by nemal umývať ešte aj riad a vysávať .

@deti95060810 v byte

simkima
29. apr 2025

a je to konkretne tvoj problem, ci sa len tak zamyslas nad tym vseobecne? ludia su fakt rozni, je to kazdeho vec, ako sa zapaja do domacich prac. ale ak by sa to tykalo mna, tak neviem, ci by som toto dokazala doma tolerovat.

kitycat
29. apr 2025

To by som odhadla, ze taky je aj moj svokor.. resp. tak to vnimam, ze vsetko robi svokra.
Ona vari, upratuje, venci a svokor mam pocit ze cucka pivko a sleduje hokej a pocuva svoj rock. Ked sme s nimi na chalupe, tak tam teda kosi travu a tak, ale riady asi nikdy neumyl, neodniesol si... a zas jeho zena sa tam nahana a nesadne si, su taka generacia.
Moj muz toho robi ovela viac, viac ako ja v domacnosti

stellarstar
29. apr 2025

U nás to tiež tak bolo, mama viedla domácnosť a otec záhradu a my deti sme pomáhali tam kde trebalo. Žili sme v dome s veľkou záhradou, ja teraz žijem v byte a parnter mi pomhaha tam kde ho požiadam. Sú činnosti kt chcem aby on nerobil a sme spokojný

lucka_ke
29. apr 2025

kedysi to tak bolo že muž zarábal a žena bola doma v domácnosti a starala sa o deti, ale dnes keď obaja pracujú si to musia rozdeliť, ako to je už na nich - každý robí to, čo mu ide lepšie, alebo na čom sa dohodnú

andreakotesova
29. apr 2025
@deti95060810

@deti95060810 moji rodičia bývajú v dome, majú/mali vždy veľké hospodárstvo (prasatá, hydina, aj sem-tam býk, či koza, zajace, sliepky a pod.) a napriek tomu otec aj navaril, aj si po sebe umyl riad, chodil k lekárovi s nami s deťmi, zostal s nami doma, keď sme boli chorí. Nemal s tým problém. Pomáhal mame. A to sa za tých 73 rokov, čo žije, narobil fyzicky ťažko, nonstop na roli a pod. Teraz napríklad robí aj domáce úlohy s vnučkami.

lucka_ke
29. apr 2025
@andreakotesova

@deti95060810 moji rodičia bývajú v dome, majú/mali vždy veľké hospodárstvo (prasatá, hydina, aj sem-tam býk, či koza, zajace, sliepky a pod.) a napriek tomu otec aj navaril, aj si po sebe umyl riad, chodil k lekárovi s nami s deťmi, zostal s nami doma, keď sme boli chorí. Nemal s tým problém. Pomáhal mame. A to sa za tých 73 rokov, čo žije, narobil fyzicky ťažko, nonstop na roli a pod. Teraz napríklad robí aj domáce úlohy s vnučkami.

@andreakotesova môj otec nikdy toto nerobil, ani sa s nami neučil, ani vnúčatám sa nejako extra nevenoval, akurát keď už boli s mamkou doma ako dôchodcovia začal viac pomáhať v kuchyni a nosiť nákupy

janamt
29. apr 2025

Mne dosť prekáža už aj to slovné spojenie, že by účasťou na domácich prácach pomáhal mne. Je to naše rovnocenné partnerstvo a náš spoločný byt, v ktorom žijeme spolu. Niektoré práce máme rozdelené (on rieši napríklad veci okolo auta, ja rada pečiem), ale bežné veci ako vešanie prádla, nakladanie umývačky, vysávanie, varenie...robí ten, kto má na to práve vtedy viac času a chuti. Nebola by som v partnerstve s niekým, kto tieto veci považuje za ženské povinnosti, ale viem aj o tom, že niektorým párom to vyhovuje a napríklad žena by sa cítila veľmi nepríjemne, ak by muž napríklad žehlil.

katarinaba
29. apr 2025

A co na to tvoja mama? Pytala si sa jej niekedy, ci je ona s tym v pohode? Mozno, ked spolu zacali zit, tak sa dohodli tak - jeden zaraba, druhy sa stara o domacnost a deti. Mozno aj otec chcel pomahat, ale mame sa nepacilo, ako to robil, mozno po nom musela "opravovat" tak povedala, nech si sadne, da pivko, ze ona si to porobi sama.
Kazda domacnost je ina. Kazdemu vyhovuje nieco ine.
Moj ex doma varil, ja som upratovala kuchynu - narobil bordel ako chlapi po zurke, ale tak sme sa dohodli - mne to vyhovovalo, jemu to vyhovovalo. K lekarom som si chodila radsej sama, ale ak som niekedy nemohla, zasiel. No tie info, co mi dal, tak ako keby ani nebol - preto som radsej isla vzdy sama - v podstate som vzdy mala lepsi prehlad o ich zdravotnom stave, viac som si pamatala, on polovicu pozabudal. Upratovanie - upratal, ale to som ho musela poprosit, no bez problemov upratal. Pranie rovnako - musela som pripravit pradlo, pracku uz pustil sam, ak sa vypralo skor, ako som prisla domov, aj vyvesal. Rozriedit pradlo nevedel, resp. si nebol isty, tak pre istotu to nechal na mna. Ja som zas nerobila v zahrade. Toto islo mimo mna, mna to nebavilo.
Nakupy bola moja zalezitost - nechcela som, aby nakupoval on, hlavne nie, co ja potrebujem.
Takze, ak je v dome nejaka dohoda, druhych to trapit nemusi. Aj ked to vyzera, ze cinnosti robi len jeden.

hallka
29. apr 2025

Tak u nas doma je to tak ze on si ma robit muzsku robotu a ja tu zensku. Nehovorim ze obcas neumyje riad alebo sprace vacsi neporiadok, no je u nas citelny rozdiel ked povie ze on uprace a ja upracem 😀 Takze si radsej setrim moje nervy 😀

andreakotesova
29. apr 2025
@lucka_ke

@andreakotesova môj otec nikdy toto nerobil, ani sa s nami neučil, ani vnúčatám sa nejako extra nevenoval, akurát keď už boli s mamkou doma ako dôchodcovia začal viac pomáhať v kuchyni a nosiť nákupy

@lucka_ke dokonca robí aj úžasné domáce rezance, krájané nožmo na tenúčko 🙂 Mama ich robí s pomocou strojčeka.

lucka_ke
29. apr 2025
@andreakotesova

@lucka_ke dokonca robí aj úžasné domáce rezance, krájané nožmo na tenúčko 🙂 Mama ich robí s pomocou strojčeka.

@andreakotesova objím ho za mňa 🍀

andreakotesova
29. apr 2025
@lucka_ke

@andreakotesova objím ho za mňa 🍀

@lucka_ke ešte sa aj o zomierajúcu svokru (moju babku) staral. Ja mám úžasných rodičov.

betulinka1
29. apr 2025
@andreakotesova

@andreakotesova skvely tato, na tu dobu, ked to chlapi nerobili, super. A teda dedo tiez super. Moj otec bol podobny, nemal velke hospodárstvo a zarábal hlavou ale tiez navaril, vedel sa o nas deti postarat ale ako dedo je TOP. A nastastie mam takeho aj muza. Mne by bolo divne, ak by nenavaril, neupratal kuchynu a okolo domu vonku len on.

andreakotesova
29. apr 2025
@betulinka1

@andreakotesova skvely tato, na tu dobu, ked to chlapi nerobili, super. A teda dedo tiez super. Moj otec bol podobny, nemal velke hospodárstvo a zarábal hlavou ale tiez navaril, vedel sa o nas deti postarat ale ako dedo je TOP. A nastastie mam takeho aj muza. Mne by bolo divne, ak by nenavaril, neupratal kuchynu a okolo domu vonku len on.

@betulinka1 áno, aj ja mám takého manžela. Mojej svokre to bolo čudné, keď jej syn (môj muž) robil rovnaké práce ako ja 🙂 Pri svokrovi na to nebola zvyknutá. Ten si sadol za stôl a čakal na obsluhu 🙂

hortenziaj
29. apr 2025

V bytovke by som si práce delila. V dome podľa roboty, primárne ja domácnosť ,on vonku ale vieme si pomôcť. Okolo deti spolu.

darovanie
29. apr 2025

Môj otec bol neprítomný😁Bývali sme v byte, ale utekal aj stadiaľ niečo si nájsť. Jedine, keď mama istý čas robila veľmi skoro ráno, tak nás také malé vyprevádzal do školy. Ono za čias našich rodičov ešte stále vo veľa rodinách fungoval model, že žena sa stará o deti a domácnosť, napriek tomu, že sa rozmohlo bývanie v bytovkách aj napriek tomu, že ženy chodili do práce tak isto ako muži. Ale vždy boli výnimky. Napr. môjho svorka vždy balila na dovolenky svokra, varila, upratovala. Ale zas on sa deťom venoval aspoň tým, že s nimi výletoval, podporoval ich v rôznych koníčkoch. Učil ich lyžovať a tak. Môj otec bol aj tu neprítomný🫣. Závažnejšie mi príde, že ešte aj dnes existujú ženy, ktoré robia všetko, deti, práca, domácnosť, chlap, lebo majú niekde v hlave vštepené, že takto to ma vyzerať🤨

denkabemommy
29. apr 2025

nemám moc starých rodičov a predsa sa mama na mňa škaredo pozrie, keď poviem ako môj muž varil a upratoval 🤣. Proste bola vychovaná v dobe, kedy prirodzene robili domáce práce len ženy. Nezazlievam jej to, lebo to tak proste stále má ale Súčasne ja som príliš lenivá na to, aby som všetko doma robila sama, tak robí aj muž 😂

darovanie
29. apr 2025

A teda my žijeme v dome a nerozdeľujeme absolútne mužské a ženské práce. Mňa tento pojem v klasickej domácnosti celkom irituje. Ak ten dom nemá desať akrov rolí, minimálne 5 kusov zvierat + hydina, 1 ovocný sad, tak ozaj netuším, čo za obrovské každodenné množstvo práce ten vonkajšok potrebuje (ak si tam teda niekto ešte neprerába, nestavia altánky alebo podobne). Oproti domácnosti, kde treba dennodenne variť, upratať aspoň najväčšiu bordel, prať, skladať,...............

letfenixa
29. apr 2025

Mám rodičov sedemdesiatnikov a môj otec fungoval v domácnosti normálne, okrem prania, práčka je totiž raketova veda, ale to si aj mama myslí. Môj partner vie v domácnosti spraviť všetko, aj okolo domu. Môj brat tiež.

darovanie
29. apr 2025
@denkabemommy

nemám moc starých rodičov a predsa sa mama na mňa škaredo pozrie, keď poviem ako môj muž varil a upratoval 🤣. Proste bola vychovaná v dobe, kedy prirodzene robili domáce práce len ženy. Nezazlievam jej to, lebo to tak proste stále má ale Súčasne ja som príliš lenivá na to, aby som všetko doma robila sama, tak robí aj muž 😂

@denkabemommy Mne mama povie, keď môj muž zostane s deťmi, čo je vlastne často, a bol s každým aj rok doma na RD, že mu mám za to niečo dať a ďakovať asi každý deň. A keď som jej ja povedala, či si mám vypýtať týždeň na Mauríciuse za to, že som s nimi ja, tak mi vždy povie, že ja som matka, a funkcia matiek je obetovať sa🤭.

denkabemommy
29. apr 2025
@darovanie

@denkabemommy Mne mama povie, keď môj muž zostane s deťmi, čo je vlastne často, a bol s každým aj rok doma na RD, že mu mám za to niečo dať a ďakovať asi každý deň. A keď som jej ja povedala, či si mám vypýtať týždeň na Mauríciuse za to, že som s nimi ja, tak mi vždy povie, že ja som matka, a funkcia matiek je obetovať sa🤭.

@darovanie 😂 deti sú samostatná kapitola, aj keď tam má o čosi viac pochopenia, ale vždy keď spomeniem, že niekam idem, tak sa spýta kam idem dať deti 🤣, to jej vždy poviem “muž sa mi o ne postará, za to, že sa mu ja o ne starám”

lucia13022023
29. apr 2025

Ja mam na toto jednoduchý názor. Ak je byt/dom/dieta spoločné, spoločne sa o neho budeme starať, spoločne budeme vychovávať, platiť, upratovať atď. Nie ze žena robí všetko a muž sem tam pomôže. Obaja sa majú podieľať na chodu domácnosti. Ak niekomu ide lepšie napr varenie (náš prípad) a druhy nenávidí vysávanie, tak sa to proste rozdelí podľa toho, čo má kto radšej a vie robiť.
Môj otec nenávidel upratovanie, také to veľké, hĺbkové, tak nás vždy zobral na celý deň preč a mama to mala ako relax. Mamina zas moc nemusí variť, varila len preto, lebo musela, tak varil môj otec.
V mojej rodine mame mužov ktorí sa vedia postarať o dom, byt, domácnosť, deti. Ja osobne by som s takým človekom nebola, ktorý si nevie ruky "zaspinit"

melanta
29. apr 2025

Nechápem argumentu, že ak ľudia žijú v dome, tak muž robí okolo domu, tak snáď nebude robiť domu (natiera bránky a okapy? to robí každý deň? blbosť). My žijeme v dome, muž okolo domu nerobí nič okrem lístia. Trávu pokosí automatická kosačka, len s ručnou dokosí tam, kde automatika neprejde, to je pár minút týždenne. Súhlasím s názorom vyššie, ak niekto žije spolu v domácnosti a to bez ohľadu, či nehnuteľnosť je spoločná alebo nie, tak obaja sa fyzicky o tú domácnosť majú starať. Ak majú deti, obaja sa o ne majú starať. Nie pomáhať si. Starať sa. Žiaľ, na Slovensku ešte stále prekypuje mentalita, že starostlivosť o domácnosť a deti je práca ženy. Takže určite máš správny pohľad.

danica2711
29. apr 2025

jaký si to uděláš, takový to máš...

sss777
29. apr 2025
@melanta

Nechápem argumentu, že ak ľudia žijú v dome, tak muž robí okolo domu, tak snáď nebude robiť domu (natiera bránky a okapy? to robí každý deň? blbosť). My žijeme v dome, muž okolo domu nerobí nič okrem lístia. Trávu pokosí automatická kosačka, len s ručnou dokosí tam, kde automatika neprejde, to je pár minút týždenne. Súhlasím s názorom vyššie, ak niekto žije spolu v domácnosti a to bez ohľadu, či nehnuteľnosť je spoločná alebo nie, tak obaja sa fyzicky o tú domácnosť majú starať. Ak majú deti, obaja sa o ne majú starať. Nie pomáhať si. Starať sa. Žiaľ, na Slovensku ešte stále prekypuje mentalita, že starostlivosť o domácnosť a deti je práca ženy. Takže určite máš správny pohľad.

@melanta
Tiež som to s tým robením okolo domu úplne nepochopila. Možno majú veľké záhrady a robia okolo toho.

melanta
29. apr 2025
@sss777

@melanta
Tiež som to s tým robením okolo domu úplne nepochopila. Možno majú veľké záhrady a robia okolo toho.

@sss777 ale áno, niektorí majú veľké záhrady, pestujú zeleninu, ovocie, majú zvieratá. Ale v takom prípade je to predpokladám o dohode, že to chcú obaja a dohodnú sa, či všetko budú robiť spolu, ale jeden bude mať na starosť domácnosť a druhý záhradu a zvieratá. Aj v takom prípade by však deti mali riešiť obaja. Druhá situácie je, ak má niekto rozpadnutú starú chajdu, kde každý týždeň musíš niečo plátať, aby si mohla bývať. Ale to je tiež o dohode, že chcú takto žiť a byť otrokom starého domu.

shinon258
29. apr 2025

Áno, viem o čom hovoríš. Môj otec asi nikdy nedržal v ruke vysávač, mop a podobne. Umýval občas riady, ale po tom, čo si kúpili umývačku už ani to nie. Moja mama celý život pracuje 12 v nemocnici a napr. ak má v sobotu nočnú,tak proste celý deň upratuje, varí a potom ide na nočnú. Katastrofa, ja určite tak s partnerom fungovať nechcem

jablko13
29. apr 2025

Muž nemá čo pomáhať. Veď v tom dome/byte tiež žije, má sa podieľať na domácich PRÁCACH rovnako ako žena. Alebo je tam hosť?

Strana
z2