Nepríjemný sexuálny zážitok v práci ma ovplyvňuje v osobnom živote
Prosím poraďte mi ako sa vyrovnať s jedným nepríjemným zážitkom z minulosti. Ovplyvňuje ma to vo vzťahu, hnusia sa mi dotyky a bozky pretože si spomeniem na ten nepríjemný zážitok. Dopredu upozorňujem ak by niekto chcel rýpať, bohužiaľ nie je to vymyslené.
S priatelom sme 5 rokov ak nerátam 3 mesačnú krízu pred dvoma rokmi, počas ktorej sa stal ten nepríjemný “sexuálny” zážitok. Keď nastala tá naša kríza, rozišli sme sa a odišla som od neho ku mojim rodicom. Počas tých troch mesiacov sme spolu komunikovali pretože máme dieťa a tak sme sa aj stretávali. Občas som bola otrávená z toho že sa musíme vidieť (hlavne keď bol rozchod čerstvý), inokedy som sa tešila. Medzitým sa mi ale stala nepríjemná vec v praci. Nechcem konkretizovať akú prácu robím aby som zostala v anonymite ale ide o to, že som sa mala stretnúť s jedným klientom s ktorým sme dlhšie riešili prácu. Začal mi občas reagovať lajkami na fotkách na mojom osobnom účte na sociálnej sieti, to som brala normálne ani ma nenapadlo že by mal o mňa záujem. Keď sme sa stretli povedal mi že je zo mňa prekvapený, že nečakal že budem taká krasna. Ja som mu poďakovala no hneď som zmenila tému lebo mi to bolo trápne. Tak sme sa bavili o tom na čom sme pracovali, občas sa pýtal aj na veci zo súkromia a celkom fajn sme si pokecali. Boli sme uňho v kancelárii, kde mal aj takú menšiu pohovku, sadol si na nu a zavolal ma k nemu že mi ukáže fotografie. Keď mi ich ukazoval dal sa ku mne naozaj blízko a keď sa ma spýtal či som s tým spokojná tak sa mi tak zadival do oci a zrazu ma pobozkal. Mne to bolo veľmi trápne a nepríjemné tak som znovu zmenila tému no on sa nedal odbiť a začal ma bozkavat a povedal že sa mu veľmi pacim že sa mu to ešte nikdy nestalo že by chcel mat niečo s niekym z prace. Bála som sa ho odmietnuť aj keď mi to vôbec nebolo prijemne keďže som ho ako klienta potrebovala tak som sa nebránila ale naozaj mi to bolo proti srsti. Snažil sa mi rozopnúť košeľu no chvalabohu aspoň v tom som ho stopla. Povedal že to chape ale s bozkami neprestal a zvalil ma na ten gauč, ľahol si na mna a tak ma bozkával a vzdychal pri tom. Tie bozky neboli neprijemne ale mne sa hnusil on, bol o 10 rokov starsi. Po chvíle som sa mu vytrhla a povedala že sa ponáhľam a mali by sme dokončiť tu prácu. On sa potom choval úplne inak ako keby som bola jeho stará známa, dokončili sme to čo sme mali rozpracované a odišla som. Odvtedy som ho našťastie nikdy nevidela, poprosila som kolegu nech ho prevezme za mna, že ja mám veľa prace s ostatnými a tohto nestihnem. Zablokovala som si ho na sieťach a mala som od neho klud. Po 3 týždňoch od toho incidentu som sa dala znovu dokopy s priatelom, už je to medzi nami v poriadku ale mna veľmi trapi to čo sa stalo s tým chlapom, chce sa mi vracat vždy keď si na to spomeniem a najhorsie je že keď mám s priatelom sex a on vzdychá vždy si spomeniem na toho chlapa. Je mi to veľmi neprijemne a trapi ma to a neviem ako s tým bojovať. Priateľovi to povedať nemôžem lebo sa ma pýtal či som s niekym niečo mala tak som povedala že nie lebo som sa bála že ma nebude chcieť naspäť.
Podľa mňa by si mala zájsť za odborníkom, ak tento nepríjemný zážitok v tebe vyvoláva také spomienky, zrejme sa s tým nevieš vyrovnať.. chlap ta obťažoval, ty paralizovana si sa nevedela brániť.. sú to nepríjemne zážitky a treba ich spracovať aby si mohla bez problému fungovať.. skús nejakého dobrého psychoterapeuta.. držím palce..
to co si prezila nebolo chcene ani dobrovolne. si traumatizovana. normalne prezivas post traumaticku stresovu poruchu post traumatic stress disorder a mas z toho flash backy. bola si sexualne zneuzita. odporucam ti psychoterapiu. najdi si niekoho kto robi emdr. to ti pomoze tu traumu desenzitizovat. a budes zit lahsie dalej. drzim ti palce.
Poved o tom priatelovi, nic zle si nespravila, bol to sexualny harassment a natlak. To je vazna vec. Aj keby nemate krizu, tak by sa to mohlo prihodit. Mne sa stalo nieco podobne, ubranila som sa a dlho som to mala v hlave. Bolo to hrozne, hoci islo o taky pokus
Ten chlap zneuzil svoje mocenske postavenie (ekonomicky dolezity klient), na to aby ta sexualne zneuzil. To, ze sa citis spoluvinna, je casty pocit obeti sexualneho nasilia. Odporucam EMDR terapiu, ta je vyborna na takyto typ negativnych zazitkov, aby sa ti to prestalo neustale vracat. S terapeutom sa mozes aj poradit ci je vhodne sa o tom porozpravat s partnerom alebo nie. Odporucam az vtedy, ked si poriesis v sebe tu traumu.
Zatial to priatelovi nehovor, asi tazko budes volit spravne slova, aby spravne pochopil cely kontext (ze si sice bola “povolna”, ale zaroven si to nechcela.).
Moze si to zle vysvetlit.
Moze ti to miesto pochopenia vycitat. Moze si na tebe vyliat svoj pocit z tvojej “nevery”.
Nemusi riesit tvoje pocity, len tvoje ciny a svoje pocity z toho.
Ak sa toto stane, len to prehlbi tvoj problem.
Chod najprv na terapiu. Musis sa to naucit spracovat, vyrovnat sa s tym. Potom, uz v ramci vyrovnavania sa s tym, mu mozes skusit porozpravat, co sa ti stalo a ako ta to zasiahlo.
A to, ze si sa z pociatku “poddala”, to nie je divne. Nemas si co vycitat, ze si reagovala, ako si reagovala.
Za prve nesiel na teba nasilim. To by v tebe hned nastartovalo obranu. Toto bolo pozvolne.
Za druhe nebola to standardna situacia, je normalne, ze si bola zaskocena a nevedela si ihned zvolit, ako reagovat.
Prave tym, ze to bolo pozvolne a na tenkej hranici toho spolocenskeho: “ved (este) o nic nejde”, nejaka reakcia v style, ze sa hned vzburis, by vyznela neprimerane.
Plus jeho vyhoda - ze bol klient, ktoreho si kvoli praci nemohla stratit.
Nieco ako medzi dvoma mlynskymi kamenmi.
Jednak si vycitas, ze si ho nestopla ihned, jednak mas pocit, ze si vlastne zvolila. Ze si si to mozno aj trosicku chvilku uzivala. Jednak sa citis pouzita.
Zmiesane pocity.
Ale pamataj si, ze nakoniec si to stopla. Ty. Nie on. A v podstate si ho diplomaticky donutila tvoje odmietnutie akceptovat, comu sa aj podrobil.
Co sa stalo nie je tvoja vina a mala si silu z toho aktivne vyklznut. A vyklzla si.
Ďakujem Vám dievcata, milo ste ma prekvapili že ste ma podporili, úprimne cakala som skôr kritiku ako to tu na MK zvykne bývať. Porozmýšľam nad tou terapiou len neviem ako to vymyslim aby priateľ nevedel prečo idem na tu terapiu alebo kde idem :/
tuto mas podla regionu certifikovanych EMDR terapeutov: http://www.emdr-sipe.sk/absolventi-vycvik-v-emd...
Kludne mu povedz, ze sa citis v poslednej dobe z prace vyhorena a radsej ako sa dopracujes k depresii, si chces s niekym o tom pokecat, ako to spracovat a tej depresii sa vyhnut.
Mozno si vsimol, ze vas sex je trochu iny a spoji si to.
A mozno ta aj podpori, nech tam chodis.
Je to po takom niecom podla mna prirodzena reakcia a mnozno mas aj nejake tie vycitky svedomia. Ja by som mu to ale povedala, nech vidi ze ta to proste trapi a isto ti pomoze sa z toho dostat. Ako najlepsie by bolo aj zmenit pracu
Súhlasím s komentármi vyššie. EMDR je správna voľba. Trauma je správny názov.
Priateľovi by som to zatiaľ nehovorila, pretože to nie je to, čo ti pomôže. Nemôžeme od partnera chcieť riešenie vlastnej traumy. Bolo by to nefér v tom ohľade, že to je priveľké očakávanie kladené na jeho ramená. Nechceme mu ublížiť a nechceme viac ublížiť ani sebe. On sa bude pasovať aj so svojimi pocitmi a neistotami, ktoré sú a budú úplne pochopiteľné. Povedz mu to, keď ich budeš schopná ustáť. S pomocou to určite zvládneš, prvý krok si už urobila. Statočné dievča.
Držím ti veľmi palce.
Osobne by som sa priatelovi zdoverila sposobom: je nieco co som zatial nikomu nepovedala, lebo som sa hanbila. Na pracovisku Ma sexualne obtazoval Klient a mam z toho traumu.
Ty si nic neiiniciovala, ty si povedala klientovi, ze si to nezelas, ty si urcite priatela napodviedla, nemas za co mat vycitky svedomia.
V žiadnom prípade by som to priateľovi nehovorila.Naco?aby začal v tebe vyvolávať pocit viny ako si to mohla dovoliť, prečo si to neoznámila...v chlapovi sa vzburi žlč a ešte Ti vytkne, že za to môžeš sama.Navstiv psychológa
ved mu povedz ze mas psychicke probley a potrebujes ich riesit a hotovo.
Som tu jedina co som to zle pochopila? Aka obet ved ona sa vobec nebranila, dovolila mu to. To co mas su skor vycitky svedomia.

mas vycitky svedomia... bud sa s tym vyrovnas alebo to povies priatelovi aby si sa ukludnila a znasala nasledky cinov... a ponaucenie.. nebozkavaj sa s klientami a nedavaj si ich na osobny profil fb .. vytvor si firemny ak je treba alebo maj svoje sukromie mimo pracu