Nespokojnosť s kúpou domu

12. jan 2024

Ahojte, pisem anonymne, asi sa chcem len vyrozpravat lebo momentalne toho vela nespravim... Kupili sme nehnutelnost 7 rocnu pred dvomi rokmi ked boli ceny na vrchole a obhliadky trvali tak pol hodinu. Navyse nas strasili ako za nami caka zastup dalsich, a asi neklamali. Takze byvame v dobrej stvrti, susedia su uzasni, deti su vcelku spokojne(menili skoly). ale ja som velmi nespokojna s prevedenim domu. Hrozna akustika( je to trojdom),pocujeme susedov take hlasy jak zo zahrobia, slova samozrejme nepocujeme; tmavy kuchynsky kut, nizky strop - to su take zakladne veci co mi tu velmi vadia. da sa kupit vo vedlajsich dedinach kvalitnejsi dom ako tento a ovela lacnejsie. ale ked sme kupovali my v tom vrchole co bol pred dvoma rokmi, tak nebol cas vyberat a lebo vsetko mizlo ako teple rozky a vlaste ani nebol vyber 🙂 a teraz rozmyslam co robit, stahovat sa a zase robit detom soky?? mam uz vacsie 8rocneho a 13 rocnu, ledva si tu zvykli a hned ich zase tahat prec...takze sme si povedali ze to (stahovanie) nebudeme rok = dva vobec riesit. ale zaroven mam husiu kozu doslova ked si predstavim byvat tu, zveladovat to tu a pritom viem ze kopec prachov to stalo, este kopec aj bude (ktore ani nemame). Tak mozno je to skor na nejaku psychologicku pomoc "ako byt spokojni s tym co mam", lebo toto susedstvo , krasna priroda a dobre vybavene mesto tiez nie je samozrejmost . ale mrzi ma ze sme urobili taku chybu pri kupe nehnutelnsoti. (aj ked ktovie) teraz samu seba presviedcam ze je to stara barabizna a ked ju budeme raz chciet predat, stratime kopec prachov, ze to nema tu hodnotu co sme za to zaplatili. alebo ma? ako sa vy staviate k velkym rozhodnutiam, ktore vyzeraju ze neboli moc spravne (aj ked ktovie) a co vam pomaha udrzat si nadhlad. Ps.S.: Muz je v pohode, rozumie mi, ale jemu sa "dobre byva" proste on neriesi co nemoze hned zmenit. na druhej strane mozeme byt radi ze sme sa rozhybali este za stare uroky, lebo predtym sme byvali v podnajme....tak kludne do mna 🙂 ked sa najde apson jedna osoba co ma pochopi, rozumie mi a ma nieco podobne, aj mne to pomoze, kludne aj SS 🙂

katarinaforever
12. jan 2024

Úplne tá chápem, bohužiaľ je to keď sa kupuje na rýchlo. Keď sme kupovali dom dohodli sme sa na jednu noc prespať aby sme si boli istý pred kúpou ale viem že nie to vždy ide 🙂 ja by som išla do výmeny určite

vikusjk
12. jan 2024

Nebola som v takej situacii, takze ti neviem poradit z vlastnej skusenosti, ale tak vseobecne mozno nie je zly napad pockat, nerobit detom soky ako vravis a ked ste spoko so susedmi, okolim a decka so skolou, tak by som sa skusila zamerat na to, ako ten tmavy kut presvetlit, odhlucnit sa dnes daju mury roznymi sposobmi, kukni napr. potichu.sk (snad sa to nebude brat ako reklama) alebo daj len ze odhlucnenie. Proste su sposoby, ako si vylepsit to, co mate. Na hodnote to neklesne, urcite nie vyrazne a 7 rocny dom, t.j. teraz 10 rocny nie je stara barabizna. Skus sa ked tak porozpravat aj s detmi, co si o tom myslia, ci su ozaj take spokojne a stastne a podla toho sa rozhodnite.

jj298
12. jan 2024

Ja ti asi poviem co nechces pocut. Ale pride mi ze to co ti vadi nie je nic strasne alebo co by sa nedalo zmenit. Alebo si na to zvyknut. Jasne, ze dom stal dost vela penazi na to aby si si musela zvykat na nieco co ti vadi ale vyhody prevazuju (aspon pre mna z tvojho opisu).
Ked sme kupovali nehnutelnost ja som chcela do domu a manzelovi stacil byt. Nikdy som si nevedela predstavut byvat zavreta v panelaku. V tom case rastli uroky a tiez sme nenohli pol roka vyberat. Ziadny vyhovujuci dom v okruhu nebol. Byvame v panelaku 5ty rok. Slubil mu ze nasetrime a budeme sa stale obzerat. Ale nic nenasvedcuje tomu ze by sme sli do domceka. Ceny a uroky su uplne inde. Neznasam to tu hlavne v lete (a to mame slnecny velkometrazny byt). Ale ja sa tu citim nejaka uveznena. Ale vies co, nemyslim na to pri beznom fungovani. Mame skvelych susedov, zastavku pod vchodom, skolu za domom. Viem ze tu este nejake roky budem musiet vydrzat, hlavne ked som na materskej. Ale nejak som sa nastavila ze je to len docasne obdobie.

nevenka
12. jan 2024

Ja Ti rozumiem. My sme kupovali v roku 2020, starinu zo 60-tych rokov, domy vedla seba nahusto, zle svetelne podmienky domu, terasu som si vydupala, ale nie je z jedalne, kuchyne ani obyvacky, ale z pracovne. Z pracocne sa ide aj do wc a kupelky dole, inak to neslo spravit. Mala zahrada a najviac ma stve, ze je to hlavna cesta a ide ma porazit...Mne to vadi. Vtedy to bolo, ze aj vlk syty, aj ovca cela. A este ani nebyvame, lebo to bolo treba cele prerobit. Manzel o tom vie, ja som dostala z toho aj uzkosti, ale zatial si to tak nahovaram, ze vsetko lepsie, nez tento maly byt (mame 4 deti). Uz som bola schopna mu poslat ponuky na stary dom v hladovej doline pri rodicoch, klud, velka ticha zahrada, starina, ale ozelela by som kvoli pokoju. Len, je to s dochadzanim zle, do skol, prace. Manzel robi na HO vacsinu casu, jemu treba len pristup k netu. Ale kvoli detom. Tento dom mame blizko pri BB. Tak ani ziadne internaty nemusime riesit, kym sa bude jednat o strednu, mozno ani pri vysokej. Podla toho, co si deti vyberu. Neviem, vsetci, co poznam, mam pocit, ze dopafli lepsie. A my sme to zacali riesit a hladat strasne davno, aj sme mali kupeny pozemok, lenze to je tam na dlho, predali sme ho a sli do tohto domu, lebo sa nam malo narodit tretie dieta...😑. Tak tak...snazim sa s tym zmierit.

monika4487
12. jan 2024

Tiez pocujeme susedov, ked nieco hovoria a snazim sa na to nezamerat (skoro tak ako keby odo mna stali meter miestami, co uz, mame obyvacku spojenu so zimnou zahradou, tak je pocut vsetko). Ale v nasom dome su este horsie problemy. Ale vyvazuje to, ze mame skvelych susedov, blizko jazera a vsetko je tu zelene. Do mesta mozme ist vlakom a hlavne deti maju tu dobru skolu a uz aj kamaratov a to este len zacali zakladku. No na vasom mieste by som to isto este nemenila. Pockala by som aspon do strednej skoly deti, mozno si vyberu nieco v inom meste. Druha vec, nehnutelnost ste kupovali pred kratkym casom, cize predat ju by bolo stratove a druha vec ako pisete uroky. Cize ja by som skor sa zamerala na nejake metody, kde by som si nevsimala prilis hluk.

heidy222
12. jan 2024

Pozri, ja mám zase byt s ktorý je tiež 10 ročný, dobre postavený, ale zase lokalita nie je nič moc. Tes sa z dobrých veci ako napr príroda blízko, lokalita. Nikdy nemôžes mať úplne všetko 😊 a tie ostatné domy: videla si ich len na fotke, nie je všetko zlato čo sa blísti.
S akustikou sa dá veľa spraviť, ani to nemusí byt drahe, pogoogli a do kuchyne si daj dobre silné svetlo

dharmasanata
12. jan 2024

Možno to chce si len zvyknúť, nerieš dookola veci čo ti vadia, nájdi si to čo sa ti na tom páči. Ako bol príspevok vyššie, nájsť možnosti ako minimalizovať veci čo ti vadia.

madeincssr
12. jan 2024

Podla mna tam mas viac vyhod, ako nedostatkov. Najcennejsi su dobri susedia, spokojnost deti aj partnera. Na teba ste tam este prilis kratko, aby si "zapustila korene" v novom dome. S hlukom mozete postupne (na susediacich stenach) nieco urobit a aj kuchynsky kut presvetlit. Sikovni majstri ti vedia na dome aj dorobit okno/okna. V stiesnenom priestore (nizke stropy) pomoze biela vymalovka, svetle zariadenie, efekty so zrkadlom/zrkadlami (su aj take "teple", tonovane) a minimalizmus. Ty urcite na nieco prides 👍.

tulipanicek
12. jan 2024

My sme donedavna bývali v podobnom. Trojdom, záhrady neboli oddelene ale každý mal a staral sa o svoju časť. Kuchyna tiež vcelku malička, tmavá, schody, počuť susedov. Akurát bol 3 izbový (ale veľký, skoro 90m2). Nám po narodení druhého bolo jasne (už v tehotenstve) že nám to bude malé (ešte aj muž na HO) a najviac vadila ta (ne)spolocna záhrada. Dlho sme ale hľadali, cca rok kým sme našli niečo za rozumnú cenu a čo by nám vyhovovalo (nie všetko je ideál ale sme spokojní). A teda viac veci nám vadilo c pôvodnom bývaní, ale najorv bolo príliš skoro predávať, potom sme si vraveli že veď sme len 3 tak nebudeme vymýšľať, potom potom potom..
Ale ja osobne ak nemáš problém so susedmi tak by som to neriešila minimálne kým staršie nepojde na SŠ a mladšie na druhý stupeň ZS keďže si ťažko zvykali. Plus to čo píšeš mi nepríde uolne tragické na okamžite sťahovanie. Ale toto by som prebrala s manželom a následne s deťmi.
Ale mat dobre miesto v meste, mat dobrých susedov a spokojných členov rodiny je najviac.
My sme všetci traja neboli spokojní

tulipanicek
12. jan 2024

A ešte. Kuchynu sme tam práve pre svetlosť mali kombináciu dole svetlejšie drevo, hore príjemná žltá, drez svetlý Dosť to kuchyni pomohlo. Rovnako dennú časť sme mali takej maslovej farby. Nábytok svetlejšie drevo v kombinacii s bielou.

tykat
12. jan 2024

Tiež sme kupovali 6 rocny dom z druhej ruky a celkom narychlo, radovka, v podstate mame tiez 2 susedov, z kazdej strany jeden. Ale tym ze mame presne to co ty popisujes dobrych susedov, prostredie, dostupnost som nadmieru spokojna už 18ty rok. A to som tiež zo začiatku riešila každý hluk, blízko je vlaková trať, dookola každý má min. 1 uštekaného psa. Ale časom som si uplne zvykla, nevnímam vôbec nič. Milujem to tu, na vlak/bus mám 5min., bus chodí rovno v BA na Nivy čo je super, vlak k električkám, decká tu vyrástli vychodili školky, zákl.školy, teraz sú v BA samostatné, nikam ich nemusíme voziť. Keď tu v lete vystúpim po práci z vlaku/busu tak milujem tú dedinu, kľud, zeleň. 5min autom máme dobre zásobenú Billu, lekáren, doktorov
Ale napr. suseda (už sa odsťahovali) si nijako nevedela zvyknúť, páčilo sa jej tu ale bola nešťastná práve z vlakov, zo psov okolo (oni mali 2 uštekaných ale tí jej nevadili). BOla úplne zameraná na to čo jej vadilo. Nevedela sa tešiť z tých výhod ktoré tu mali. Nakoniec sa odsťahovali.
Čo sa týka hluku, najviac som to vnímala kým nebol dom zariadený, nábytok, koberce, záclony to pekne pohltia. Tmavá kuchyňa, chceli sme nejako riešiť ale vyriešilo to parkovanie auto pred kuch oknom. Slnko sa tak láme že tam poobede krásne svieti. Na poschodí máme nižšie stropy ale ničomu to nevadí, menej stojí vykúriť to. Kebyže sa upnem na to čo je zle tak budem nešťastná. Niekedy to tak človek má že ho zožiera jedna vec a nevie sa tešiť z toho ostatného (dobrí ľudia okolo, prostredie, vybavenosť...) .

A hlavne, nepredávaj teraz ked ceny klesli, lebo zase kúpite niečo čo v podstate "ostalo na ocot", kto mal peniaze a mohol brat hypo tak tie super domy uz vychytal a teraz to stagnuje. A kludne sa moze stat ze kupis dom a suseda budes mat hulvata, a radsej by si potom brala tmavu kuchynu ako toto znasat.

lenus81
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nevenka
12. jan 2024

@tulipanicek jezkovi voci, ze male, my mame 62 m2 aj s lodziou a 4 deti 🤭🤪.

tecila
12. jan 2024

Ahojky, ja ti rozumiem. Máme dom tiež v super lokalite aj susedia fajn. Ale ten dom no toľko veci čo je tu zlých (áno niečoho sme si boli vedomí pri kúpe, ale veľmi veľa veci sa ukázalo až neskôr) a tiež reálne uvažujeme nad predajom (čakáme kým prejde 5 rokov od kúpy kvôli dani), lebo cítime, že to nie je proste ono áno dá sa zvyknúť na všetko, ale zasa prečo žiť niekde kde to neni ono. A predtým sme kúpili byt čo sme ho hneď asi do 3 mesiacoch predali (aj napriek dani a ZP odvodu sme zarobili niečo) a úprimne bolo to najlepšie čo sme mohli spraviť a tiež na nás pozerali, či sme normálni.

veronikavaneska
12. jan 2024

Ahoj ja by som si spravila prieskum pre seba len tak. Zisti za koľko by ste vedeli predať, popozerať či by ťa oslovil iný dom, pozorpravaj sa s deťmi aky majú nato názor... A uvidíš aký budeš mať pocit z nových informacii... My sme tak riešili školu a keď som zistila že nič lepšie nieje nieje vyhovujúce viac ako táto tak som sa s tým zmierila...

enoula
12. jan 2024

Ideal nikdy nebude. Mozno by ten iny dom mal viac svetla, ale podlaha by ti vrzgala kazdy den ci kanalizacia sa upchavala alebo bolo čosi so strechou ci sused by bol idiot
Pridaj sa na fb ci IG do skupin o dizajne, pozri prerábky, urcite sa bude dať cosi naplanovat.. aj male zmeny vedia urobit velke veci..
A ked pride jar, leto, urcite ti tam bude lepsie nez teraz cez pochmúrne sychrave pocasie, ked depkuje aj optimista

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucitta9
12. jan 2024

my sme dom kupovali pred 7 rokmi, mali sme vybratu lokalitu a tam boli nehnutelnosti ak nejake boli v ponuke tak boli priserne drahe. Nasli sme tam nakoniec 9rocny dom, vnutri v hroznom stave ale dispozicne ok, mal potencial, tak sme ho kupili. Pol roka sme ho prerabali, priecky burali. Proste podla nasich predstav sme si ho prerobili a sme velmi spokojni. Ja som pracovala ako interierovy dizajner tak som si vedela vsetko sama navrhnut. Jasne, mohol by ten dom mat inu strechu, vacsiu zahradu, garaz…ale maximalne sme si ho prisposobili aby sa nam tu pacilo a bolo nam tu dobre. To doporucujem aj tebe. Postupne si ho pretvorit, zosvetlit, vyriesit akustiku. Tie znizene stropy su zvlastne pri takom v podstate novom dome. Su nizsie nez standard? Nie je tam sadrokarton? Mozno si aj zavolat na konzultaciu nejakeho stavbara, aby poradil.
Zameraj sa na to co sa vam v dome paci a to este zvyrazni - mozno pekna terasa, priestranna obyvacka, schodisko…Ja uz som videla aj stary dom, tiez nizke stropy a naherne vnutri prerobeny v svetlom prevedeni. Niekedy aj farby vela urobia, materialy.
Za mna je lokalita dolezitejsia. Byvat v peknom prostredi, dobra dostupnost, vybavenost. My ked sme kupovali dom, mali sme stavbara ako poradcu a ten prave hovoril, ze on by kupil taky 6-7rocny dom, ze tam sa uz prejavia pripadne vady, ze on by novostavbu nekupil.

janulka1802
12. jan 2024

Dobrí susedia sú na nezaplatenie. Ja by som ostala.

babulkomale
12. jan 2024

Neviem si predstavit kupovat narychlo dom alebo s vyhradami.
My sme videli viac domov, mali sme - ako tak citam - dost vyhranene a jasne naroky, a z tych sme neustupili. Som prekvapena, do coho vselicoho ste tu viaceri isli.
Ved nizky strop vnimam hned ako niekam vojdem.
Malu zahradu tiez.
Dvojdom sme zamietli, ked sme ho videli.
Vedľa poľa sme nechceli byvat, hlavnu cestu sme tiez zamietli, samoty su krasne, ale maju tisic ALE kvoli detom, skole, doprave...
Chceli sme dostupnost obchodov, dopravy, lekarov, skoly, skolky, SŠ, dialnice, vlaku...toto vsetko nase byvanie splna.
Plus obrovska zahrada, perfektni susedia,
My sme nas dom navstivili asi 3x kym sme sa rozhodli, na poslednu obhliadku sme si vzali architekta, aby zhodnotil niektore veci.
Sme velmi spokojni uz 12 rokov.

mirage
12. jan 2024

@babulkomale to je vsetko super, a velmi ti to prajem. Nech sa ti dobre byva, v idealnom dome.

babulkomale
12. jan 2024

@mirage ďakujem, vies co je sranda? Ze jeho idealnost som si naplno uvedomila po precitani tychto prispevkov vyssie 🙂
Lebo kedysi som mala vyhrady, ale nie k domu, ale k lokalite. Chcela som sa vratit do rodneho mesta. Ale aj to s odstupom casu vidim, ze by bol krok naspat.

jana121212
12. jan 2024

ak si s inými vecami spokojná, tak by som nemenila. Môžeš sa ísť pozrieť na nejaké obhliadky do iných domov, čo sú v ponuke a čo si môžte dovoliť a aj podľa toho si zvážiť, či je niečo dobré v ponuke vôbec. Na každom dome sa dá nájsť nejaká chyba alebo niečo, čo by človek chcel mať inakšie. Dokonca aj keď si ľudia postavia dom a rozprávaš sa s nimi o 3-4 roky, tak hovoria, že nový by si už postavili inakšie. Plus okrem nespokojnosti môže mať dom aj zásadnejšie problémy. Ani novostavba nemusí byť postavená kvalitne, poznám ľudí, čo im zatekalo do nového domu. Sama pozerám teraz domy a zatiaľ som žiadny dokonalý nenašla. Našla som len ako tak prijateľné za hrozné ceny. Buď sú malé izby alebo pozemok, prípadne mám pochybnosti o stave, nachádzajú sa ďaleko od zástavky, zlá lokalita a podobne.

@babulkomale ty si mala šťastie, že bola lepšia situácia na trhu a domy sa vtedy nekupovali tak rýchlo. Ja som kupovala byt v Bratislave cca pred 10 rokmi a v tom čase bol problém sa vôbec dostať na obhliadku. Denne som kontrolovala inzeráty, volala som ohľadom obhliadky a väčšinou mi povedali, že už je to rezervované. Ak som si aj ráno dohodla obhliadku, tak mi poobede volali, že už chodiť nemusím, lebo byt sa predal (kupujúci podpísal zmluvu o kúpe). To teraz hovorím o obyčajných panelákoch. Dnes je už situácia na trhu zase iná a sú v ponuke aj také lepšie byty a za prijateľnejšie ceny a dá sa aj zjednávať. Ale napríklad čo sa týka domov, tak v okolí Bratislavy som nič prijateľné nenašla a to mám podobné požiadavky ako ty + by som chcela aby mala každá izby aspoň 12m2 a potrebujem aby sa na zástavku dalo ísť peši do 10-15 minút. Takže ja ti (v dobrom) závidím a dúfam, že sa tiež dočkám

@tykat tá dedina kde bývaš je Svätý Jur či nejaká iná? Doprava priamo na autobusovú stanicu je super výhoda, čo som pozerala okolité satelity a dediny pri Bratislave, tak často autobusy až na Nivy nechodia

babulkomale
12. jan 2024

@jana121212 ano, mali sme aj stastie, chvalabohu.
Som rada, ze ma manzel odhovoril od bytu.
Je tu sice vela prace, ale robime ju dobrovolne, my sme tie typy co sa nechcu iba valat stale na gauci.
Takze zveladujeme, budujeme, sadime, chovame...
S tou dopravou mas pravdu, my sice soferujeme obaja a mame viac aut, ale to nemusi byt vzdy ( zdravie, uraz) takze to ze mame zastavku minutu od domu, je na nezaplatenie.
Naozaj dlhodobo sme velmi spokojni.

simca06022011
12. jan 2024

Zvukovu izolaciu vies poriesit, kuchynu nejak zosvetlit.. su to naozaj odstranitelne veci.. nas tiez takto nahanali a ver, nas dom ma o mnoho vacsie chyby :DDD mas tam naozaj velmi vela pozitivnych veci..

hendikep
12. jan 2024

@nevenka v byte ci v dome?

babu11
12. jan 2024

Ja to poviem takto ako mladí a sprostí sme kúpili starú chatrč ako ja hovorím neokožovanú hroznú chalupu,rprerábali sme všetko,ale miesto v dedine zároveň po lesom, skoro bez susedov my máme dole tiež nízke stropy(zas máš stále teplo )a kvôli statike nemôžem mať spolu obývačku s kuchyňou mám to oddelené,,tiež by som mala radšej vysoké presvetlené bohužiaľ nejde to tak sme si to vynahradili veľkou terasou a vzdušným poschodím hľadaj pozitíva napíš si aj tie,mne sa tu už narodili dve deti čiže to beriem už ako súčasť ich života... Mne zas každý povie , že miesto naj v dedine všade mám na skok pešo ...

ma77
12. jan 2024

No tak ja pôjdem do teba myslim že veci ktore riešiš sa daju napravit deti su spokojne,manžel tiež jedina nespokojna si ty myslim že v žiadnom dome,byte nikdy nebude všetko podla tvojich predstav dokonca aj keby si stavala dom po čase zistiš že toto čo vyzeralo super nie je až tak super ja tiež byvam v dome kde mi vadia napr.strešne okna lebo ked prši nemožem spat lebo dažd na nich bucha,byvam na ulici kde ked fuka vietor tak u nas fuka extremne a nemôžem spat lebo robi hluk a kopec inych veci ale nenapadlo by ma predat dom a ist preč zvykla som si aj ked mam niekedy nervy žeby som najradšej stadial odišla a kupila niečo lepšie,ale neurobila by som to ani si neviem predstavit čo by mi na to povedali deti a muž ,ale zas som rada že mam dom nie byt to by som už nedala žit v panelaku a som rada zato čo mam su ludia ktory nemaju vlastnu nehnutelnost a cely život žiju v podnajmoch tak budme radi zato čo mame

sinusoida
13. jan 2024

No ja by som nemenila, muž je spokojný, deti si zvykli...nízke stropy boli aj na obhliadke, tým je úspora tepla, tmavá kuchyňa bola aj vtedy...bodovými svetlami sa dá zosvetliť, čiže asi tak...na zvuky sa dá zvyknúť tiež. No a najmä deťom by som už šoky nespôsobovala, aby si zas museli zvykať na inú školu, čiže, aby sa opäť traja ľudia nemuseli prispôsobovať jednému.

nevenka
13. jan 2024

@babulkomale vies, su lokality, kde proste ked chces byt, tak sa zmieris s istymi vecami, lebo inak sa neda. My sme hladali bud dom alebo pozemok, este sme neboli ani zobrati a nikde nic. A ked, tak za nehorazne peniaze...teraz jedna znama hlada dom, tiez maju 4 deti ako my, lacnejsie ako 180 za stary dom nenasli. No a co, nevysla im hypo ani na to a kde este prerobit. Na novy tiez nie...my sme kupili v roku 2020 za 140, ale taky stav, ze tam sa nedalo zit. Ak si vies predstavit, byval tam alkoholik s 94 rocnou mamou. Okna ako boli nove natrete v 60-tych rokoch, tak boli. Zhnita podlaha v 1 casti domu. Smrad. Na lepsi a drahsi samozrejme, by nam nevysla hypo. Potom vsetko vyletelo hore, uz sme vrazili vyse 100 tis. do prerabky a stale tam nebyvame. No jedina moznost by bola ist blizsie ku nasim, do hladovej doliny, Lucenec odtial 23 km, Detva podobne. Ziadna skola, maly obchod. A aj tam stare domy idi po 140, co som pozerala. A treba prerabat. Akoze, bol to lepsi stav a pekna velka zahrada. Lacne valkove gazdovske uz ani nepozeram. Nasi maju vyse 100 rocny taky a tam ani nenadstavis, lebo statika nepusti. Atd...