icon

Nespokojnosť s rodinnými Vianocami kvôli svokre

19. dec 2023

Ja len taký povzdych. Po dvoch rokoch konečne môžme stráviť Vianoce ako rodina spolu ( po dva roky pred tým som bola v nemocnici tehotná) a nakoniec prd z toho. Príde sem svokra o ktorú sa treba postarať lebo je chorá. Som trocha nahnevaná lebo my sa tu už štvrtý týždeň dávame dokopy z choroby všetci, ja som sa vylízala zo zápalu pľúc, antibiotiká som len včera dobrala, deti ešte stále kašlú a teraz sem príde ona s covidom a staraj sa o mňa. Nehovoriac o tom, že si ten kovid privliekla sama lebo keď sme jej hovorili , že 70 ročná žena nemá čo strážiť susede choré vnúčence tak sme preháňali. Veď ona má dobrú imunitu a kovid sa teraz preceňuje🙄. Teraz sa tu s najväčšou pravdepodobnosťou všetci nakazíme ešte aj týmto a zbohom sviatky. Túto zimu ideme z choroby do choroby, staršie dieťa som v decembri aj zo škôlky odhlásila,len aby sme mali kľudné Vianoce ... A tá strata komfortu je tiež super. Nemám ju kde poriadne uložiť , čiže pôjde do spálne, manžel na gauč a ja môžem spať akurát pri deťoch na zemi .

rebrambora
19. dec 2023

Tak ako pardon, ale ked ju nakazili susedove deti, tak nech sa o nu staraju susedia. Ti asi tiez maju rozumu na rozdavanie. Ved ked vas nepocuvla, tak tu ma ponaucenie. Ak je schopna strazit deti, tak je na svoj vek asi celkom fit, nie? Ak to nieje na nemocnicu, tak asi az take vazne to nebude, ci? Vianoce nevianoce, tvoj muz nema surodencov?
200km zas nieje tak vela na prestriedanie sa na par dni. Nehovoriac o tom, ze to moze privliect domov.
Ja viem, ze je to mama, ale k tak malym detom, este aj s oslabenou imunitou choreho cloveka? Si ocividne jedina s rozumom co vidi, ze to okej nieje. Teraz je uz ale neskoro plakat v online diskusii. To si mala povedat muzovi a spolu vyriesit.

kubkovamama
19. dec 2023

S covidom k mojim.detom len cez mŕtvolu.Zomrelo mi na covid toľko blízkych ľudí,že pre mňa to je celoživotný strašiak a výkričník.Nech si to pán manžel zariadi,prečo vždy nevesty musia všetko?Aj domácnosť,aj starostlivosť o všetkých,chystať na sviatky,nech sa pochlapi a nespomínas nikde,že by sa mu to nepáčilo.Ani za nič.Susedia môžu pomôcť.A ak je v takom.vážnom stave,prevážať ju 200km ste sa zbláznili asi už celkom.Ty sa nemáš trápiť a hľadať riešenia,to má robiť jej syn.Ak.nie je iné východisko,zbal.deti a seba a od neohladuplnej svokry aj chlapa choď na týždeň k svojim rodičom.A vráť sa až chlap celý byt vydezinfikuje a vyglancuje

tykat
19. dec 2023

Nech trávi sviatky u susedy. By som tej susede povedala nech na nu dozrie ked si takto pomahaju navzajom.

Isla by som k nej na nevyhnutny cas, domov by som ju urcite nebrala. Kludne nech tam muz odnesie jedlo a aj prespi ked treba. K vam pride muz na stedry vecer a potom k nej. Ked sa o nu treba starat.

mamatroch
19. dec 2023

Urcite by som covidovu pacientku teraz nebrala k sebe domov. Ved mas aj Ty po zapale pluc (!!!) oslabenu imunitu, uvedomuje si Tvoj manzel, ze Ti covid pokojne moze sadnut na oslabene pluca a ze to uz nemusis rozdychat?
Plus mate dve male deti, kde ta imunita tiez este nie je na maxime.

Ja celkovo nechapem toto strazenie chorych deti, vnucat (este tento bonus, ze susedinych vnucat 🙄🤦) starymi rodicmi. Aj tie rady tu, ked sa niekto stazuje, ze je stale na OCR a ze "zabezpec si starych rodicov / pani na strazenie", ako to ozaj?
Mna by v zivote nenapadlo, si volat k chorym detom niekoho ineho a uz vobec nie starych rodicov. A tiez sme si kadeco preskakali, ked sme mali dve skolkarky. Jasne, ze kolegyne (vsetko slobodne bezdetne) ani sef neskakali radostou. A ze sa to odrazilo aj na mojej vyplate vzdy. Ale prezili sme. No riskovat, ze mi ochorie mama napr. kvoli tomu, ze strazi moje chore deti, to isto nie. Uz len to ako si to asi da dieta v hlave dokopy, je mi zle, tak ma rodicia odlozia k babke... Pre mamu je dolezitejsie byt v praci ako so mnou, ked ju najviac potrebujem...

Skratka, ja by som covidovu pacientku domov nebrala. Ako bolo vyssie pisane, doniest jej navarene, nakup, lieky, prip. ine, co potrebuje (zoznam spisat po telefone) - podat v rusku medzi dverami, pripadne pravidelne telefonaty, ci videohovor, ak vie... Ale isto nie vo vasej situacii ju brat domov.
A nie preto, ze je to svokra. My budeme mat manzelovu mamu tiez u nas na Stedry den a sme radi. Ale nema covid!

Preco vlastne caka, ze sa o nu budete starat, ked ako sama hovori, sa covid precenuje? Ved ma "len" covid, to je nic, len taka chripocka, to isto nepotrebuje asistenciu 🤷🤪
Ako som pisala vyssie, pomoct s praktickymi zalezitostami a hotovo. A ked bude zdrava, radi ju navstivite / pozvete k vam.

Ja neviem, ale my ked mame ist na navstevu ku starym rodicom a ochorieme, tak navstevu zrusime, ci presunieme. Aj s kamoskami, ked mame ist k sebe ci sa stretnut s detmi, ak ma niektorej dieta aj iba soplik ci iba kaslik, vzdy si to otvorene povieme a ta druha si povie, ci je navsteva pre nu i tak ok (vacsinou potom volime stretko vonku... No ak niekoho caka napr. rodinna oslava, odchod na dovolenku... Tak stretko zrusime aj uplne).

ema22270
19. dec 2023

Ja ti k tomu poviem nas pripad, ze mama je v zariadeni specializovanom 4mes. momentalne, pred mesiacom dostala nejake vyrazky, najskor z toho nerobili dramu, potom som to riešila, ze vsak nech ju vezmu na kozne. Tak je z toho nejaka bakteria na kozi a mala 10 dni atb. Teraz cakame na vysledky zo sterov, ci to este ma pozitívne. Neviem ci po nu na sviatky pojdeme. Nemam z toho dobry pocit, co ked to vsetci dostaneme? Mam tiez dve male deti, jedno s ekzemom, alergik, z kiahni sa dostaval vyse mesiaca. Tak neviem este co povie doktor zajtra, ci to je infekcne, ci nie, ci ako. Rada by som vsak bola, keby tu ostala par dni aspon, uvidime ale. Zdravie deti mi je prednejsie

zeldia
19. dec 2023

Autorka ja rozumiem že je to rodina a robíš čo môžeš, ale musíš si stanoviť priority ako pri leteckej katastrofe🙂 úplne prva si ty, potom nasledujú tvoje deti a keď vládzeš tak potom ti ostatní. Ste chorí alebo po chorobe takže ty a deti doma cez sviatky urobíte si ako sa da. Muz u mamy nech sa o ňu stara a urobia si sviatky ako sa dá dvaja a môžete spolu oslavovať Silvestra. Tiež sa z tých sviatkov zas všetci nezblaznime.
Chápem aj to že ti je smutno že muz pripadne s vami nebude, no tak tento rok nebude. Ešte sú aj traja králi a vtedy sú aj pravoslávne Vianoce tak oslavte spolu tie 5 alebo 6 januára alebo kedy to je. To myslim vážne 😉

muchacici
19. dec 2023

Ale nedá mi to, nielen že svokra bola nezodpovedná vtedy, ako dospelá mala rozmýšľať a sama doplatila na svoje rozhodnutie a hlúposť, ona tú svoju ľahkovážnosť prenáša aj na vás, že tej žene (hoci je jej veľmi zle, rozumiem) je absolútne jedno, že môže aj celú vašu rodinu nakaziť, malé deti 🤦‍♀️ ktoré mimochodom za seba nemôžu rozhodnúť a dospelí ich vystavia takému riziku.. teraz jej je zle, tak sa svet točí iba okolo nej.. Chápem tvoje rozhorčenie, ale radšej by som vysťahovala svokru s manželom na alternatívne ubytovanie, nie seba s deťmi. Takto budeš môcť viac pomôcť, navariť, aj sa v kľude doliečite. Tak vy sa máte trápiť po hoteloch, aby vám ona 'zabacilovala' celý byt? Držím ti palce, dúfam, že to manžel pochopí (aj keď bolo to narýchlo rozhodnutie) a počúvne ťa kvôli zdraviu detí

bytc20
19. dec 2023

Ja by som ju dala do blizkeho hotela a nech sa tam chodi muz o nu starat. Urcite by som nikam ja na sviatky z domu nechodila. Toboz nie s malymi detmi. Ako sorry.

zeldia
19. dec 2023

@bytc20 áno lebo treba nakaziť sebecky aj personal blízkeho hotela. Kvôli jednej starej babe skazit Vianoce pol mestu. Lebo v hoteli sú roboty bez rodín.

bytc20
19. dec 2023

@zeldia Ved ale tam by mala rusko, kym by sa neubytovala. A potom by uz len bola na izbe. Upratovanie samozrejme zrusit. Ved syn by tam bol s nou, upratovanie netreba.

autor
19. dec 2023

Akože ženy, vy by ste niektoré aj svojich rodičov umrieť nechali, a ešte by ste im povedali aj "tak ti treba" len aby ste im dali pocítiť, že urobili chybu... Svokra zostáva v nemocnici, do nemocnice ju už mala vziať záchranka , nechápem prečo tak neurobili. Poviem len tak. Vďaka Bohu, že sa manžel rozhodol pre ňu ísť, ešte len vystúpili z auta v nemocnici a zosypala sa na zem. Evidentne ju morí aj niečo iné, lebo mala veľmi vysoké crp. Tak mám sviatku zachránené.

lenicka999
19. dec 2023

Milá autorka, som rada že sa to poriešilo a že je svokra v dobrých rukách zdravotníkov. Dúfam že sa jej skoro polepší a tebe prajem krásne vianočné sviatky.

ema22270
19. dec 2023

Dufam ze svokra bude v poriadku. A pekne sviatky

maranco
19. dec 2023

Dúfam, že manžel mal celý čas respirátor, dezinfikoval ruky a svokra aspoň to rúško.

svetlonos
19. dec 2023

No svokra opatrovala chore deti susedom, lebo sa chcela uplatnot nejako. Nech sa o nu teda postaraju susedia na vianoce! Keby to robila z lasky k bliznemu - netrepala by sa s kovidom ku rodine s dvoma detmi do 3 rokov !!!
Ked ma muz taku debilnu matku - sory to sa inak ani neda napisat, tak nech si ju opatruje alebo zabezpeci opatrovatelku. Necha sa tefa navzajom opatruju a vrati sa az ked aj muz vyzdravie.
A ja by som teda muzovi povedala bud alebo! Nech si svikra ten "precenovany" covid uzije sama, mozno jej rozum nebude na buduce absentovat!
U nas by teda taku nehrali a svokra by sa mohla stauovat aj na lamparni, aj s mm. Po zapale pluc s dvoma malymi detmi este aj covid??
To uz su vsetci fakt taki pri...í ?
Aspom muz by fakt mal mat rozum a nedovolit to. Neexistuje u nas. Minulu zimu sme 3 mesiace kaslali beu prestavky, ja tehotna a do toho este nejaka covid svokra?? Sa mi normalne noz vo vrecku otvara!
A nie, nie som zrúda, ale za blbost nech si plati kazdy sam! Povedz muzovi nie hotovo!

autor
19. dec 2023

@svetlonos ona sa sem trepať nechcela, nás zavolal chlap s ktorým býva v zdieľanej domácnosti, že pri nej bola sanitka a nie je jej dobre. My sme ani nevedeli, že je chorá. Ty si tiež z tých čo by umierajúceho človeka obišli... Nech muž zabezpečí opatrovateľku... Jej vyčítame , že šla k chorým deťom a keď je chorá ona k nej pošleme opatrovateľku? Múdro 🤦

domininini
19. dec 2023

Ja som normalne v uzase kde sa v ludoch stratila empatia !! Manzelova mamina je chora a vy vsetky jej tu radite ze by ste si ju nevzali ?? Akoze haloo som zvedava ci by ste vedeli vsetky do oci svojej svokre povedat ze nie nebudete snami na vianoce ! a este ked je chora ? Prave preto potrebuje najviac spolocnost, neviem vy ked budete stare osamele zeny a ked ochoriete na Vianoce tak by sa Vam pacilo keby vasa nevesta Vas nechcela na Vianoce ?? Svokra nieje nejaky tovar ktory chcem alebo nie .. nech ide svokra do spalne a vy s muzom spite na gauci a deti v izbe, ked sa tak straaaasne bojite covidu nechajte ju tam izolovanu, ale ide aspon o ten pocit ze niekde je .. som zvedava keby sa jednalo o vasu matku, ci by ste ju nechali samu choru na vianoce .. akoze ja nemam bohvie ake vztahy so svojou svokrou, ale aby som ju odmietla na Vianoce ?? Hnus ako sa spravate , ale verte ze sa Vam vsetko vrati .. hroza

luccija
19. dec 2023

Starší ľudia fakt strácajú rozum.Preco vám nezavolala, že je chorá?som rada, že zostáva v nemocnici nateraz sa všetko vyriešilo snad sa z nemocnice aj vráti možno už ma zápal pľúc.
Vieš...už nie je najmladšia treba myslieť čo s ňou ďalej nie je dobré riešenie, že ste od nej 200 km.
Suseda by si zaslúžila škaredý telefonat

jj298
Odpoveď bola odstránená
kristinka92
19. dec 2023

necitala som komentáre, ale ak som to dobre pochopila tak máš 2rocne a ročne dieta? doteraz ste boli chori. a dotrepe sa ti svokra s covidom? to nemyslíš vážne že nie

kristinka92
19. dec 2023

autorka prepáč ale uvedom sa aj ty. je síce chválitebné že si chcela pomôcť svokre, od nevesty priam neuveriteľne. ale na tvojom zdraví záleží tiež! zapal pľúc nie ne sranda. a nechat nakaziť ročne a dvojročné dieta nezodpovednou svokrou mi príde cez ciaru tiež. sama mám take malé deti. nehovoriac o tom že keby ty na ten zapal pľúc schytas ešte
aj covid a skončíš v nemocnici ty? matka dvoch malých deti?? nebodaj by sa ti horšie stalo?… do buducna sa do takej situácie naozaj nedaj dotlačiť. som rada že nakoniec k vam svokra nejde, už len kvôli tým malým deťom….

mondolina
19. dec 2023

len aby ju v piatok nepustili domov 😉

trgypadl
19. dec 2023

Ach zienky zienky. Dufam, ze aj Vy v 70 ke budete take ciperky, so 100% rozumom a zmyslanim, bez pochybenia, premyslajuce nad kazdym svojim krokom... Nezabudajte, ze starsi ludia sa vekom menia na deti, u mnohych je uz pritomnost stareckej demencie a rôznych chorôb, svoje ciny uz nedokazu niekedy triezvo prehodnotit.

simona1306
19. dec 2023

zeny, vsetky doradu ktore tu tvrdite, ze ju maju nechat tam, a nedovliect si ju domov, akoby ste reagovali, keby autorka pise o vlastnej mame a vadilo by to jej manzelovi ? no jasne ze by ste pod ciernu zem zakopali muza aky je to sebec lebo nechape, ze sa treba o mamicku postarat ... toto je svokra, tak je to ine ... ale vy si uvedomujete ze svokra ma 70 ? moze sa stat hocico ...
Autorka, robite dobre ze ju beriete ku sebe, ja chapem ze to je narocne a nie velmi dobre riesenie, ale skuste ju dat do samostatnej izby, a nech manzel za nou chodi s respiratorom ... drzim palce, aby to dopadlo dobre 🙂

ibatanecnica
19. dec 2023

@trgypadl tak ak budem mať 70 a budem chorá, nebudem chcieť od dcéry, ktorá bude mať malé deti aby sa o mňa starala. Dúfam, že budem mať toľko zdravého rozumu ešte, aby som sa k nej nenasáčkovala a nespôsobila jej ďalšie problémy. Sú aj rôzne iné spôsoby ak to riešiť.
Autorka - áno, ja by som zabezpečila opatrovateľku a muža poslala tam na pár dní, nech na ňu dozrie. Ak by sa jednalo o moju mamu, spravila by som to isté, s tým, že by som k nej išla na pár dní ja. Deti sú aj mužove, snáď by sa o nej tých pár dní dokázal postarať.
200 km nie je koniec sveta.

katie253
19. dec 2023

@simona1306 pani ostáva v nemocnici, vyššie písala autorka, že skolabovala pred nemocnicou, keď ju tam manžel viezol.
Verím, že sa o ňu postarajú a zistia príčinu zdravotných problémov. Držte sa. Skoré uzdravenie prajem.

simona1306
19. dec 2023

@katie253 moj komentar bol skor mysleny vsetkym tymto uzasnym nevestam ktore to tu komentovali.... prislo mi az zle ...
Ale za autorku som rada, ze sa to so svokrou poriesilo a uz je v dobrych rukach , snad sa jej coskoro polepsi ...

simsalabim
19. dec 2023

Autorka - teraz v nemocnici nedrzia ludi dlho, toboz cez sviatky. Moj otec bol s covidom - nemohol dobre dychat - v nemocnici 5 dni.
@maranco - ona to nemusela “nechat zajst tak daleko”, u mojho otca od prvych priznakov po hospitalizaciu s dusenim sa to bolo tak 10 hodin … 80desiatnik 🤷‍♀️ Tam sa stav vie prudko zmenit.

muchacici
19. dec 2023

@domininini Ale to nie je v zmysle, že spravila si chybu, tak teraz môžeš za to sama trpieť. A áno, určite by som to normálne povedala svokre, a aj mame, normálne do očí, že buď ja alebo muž budeme opatrovať, ale ku chorým deťom nie. Veď slušne povedať, za to sa človek nemusí hanbiť, že odmietne pre dobro a zdravie detí v takej vážnej situácii.

kikusahoj
19. dec 2023

Hm..ja v tejto situacii by som ju k sebe nebrala nech by mi to bola aj mama. Mne je zdravie prednejsie a mala by si to uvedomut aj vasa svokra a aj manzel...ale az teda chcete dostat aj vy kovid,tak ju berte na sviatky k sebe