icon

Nespravodlivá prababka

smutnarybka
10. jún 2016

Ahojte maminky.
Dlho som vahala ci nase rodinne problemy vytahovat na svetlo sveta alebo nie. Nakoniec som sa rozhodla ze ano, mozno mi pomozu nazory ostatnych, prip. aj rady a skusenosti. A mozno uz len to ze sa vyrozpravam.
Skrie ma muzova babka, teda prababka nasej dcerky. Ma 2 deti, syna (ten ma 1 syna) a dceru (moju svokru, ktora ma 2 synov). Svokra mi uz davno rozpravala, ako ju mama od malicka nemala rada, ze vzdy bol jej milacikom jej brat, hoci to prababka nikdy nechcela priznat. Moja svokra je tiez svojska, tak som tomu az tak neverila, ale uz zacinam chapat.....
Ale aby som sa vratila k tej prababke - je to este pomerne vitalna zena, ktora ma rada ked ju ini chvalia ako dobre vyzera a lutuju aky mala tazky zivot. Je vsak tak trochu intriganka, neraz aj na moju adresu venovala niekolko zakernych a ustipacnych poznamok. A najlepsie pred cudzimi ludmi aby vedeli aka je ona chuderka. Popri tom vsak k nej chodime takmer kazdy den aj s dcerkou, muz jej pravidelne robi nakupy, ked ma volno vozi ju k lekarovi, pomahame jej bezne s kadecim, ja jej vzdy chodim umyvat okna, posielam cerstve jedlo a pod. Ale teda len do takej miery aby sa uplne neopustala a realizovala sa aj ona. Nas nema napriek tomu za nic. Okrem mojho muza ma este dvoch dalsich vnukov ako som spominala, ti sa u nej ukazu raz za 2 mesiace, hoci byvaju v rovnakom meste. Ale ich ma samozrejme radsej. A uplne vedie muzov bratranec, syn toho jej syna. Nedavno mu dokonca nabalila 4000e, ktore si zarobila ohromnym predajom svojho rozsiahleho lukrativneho pozemku v centre mesta (4e/m2, ale to je uz dalsi pribeh). Nikomu inemu z rodiny sa samozrejme neuslo ani euro. Neviem podla coho delila, ale ja by som nadelila vsetkym svojim potomkom a rovnakym dielom. Nejde mi o peniaze, ale prave o tu nespravodlivost. Momentalne som k nej vyslovene odmerana, lebo pohar mojej trpezlivosti pretiekol a nerozumiem jej spravaniu. Nedavno som mala sviatok, neobtazovala sa ani nasklbat mi par kvetov zo zahrady. Dcerka na den deti dostala tiez len detsky casopis a piskoty. Je mi to tak luto, lebo malicka je uzasna a vediem ju k tomu aby ju vzdy postiskala, dala jej pusu, je to proste jej prababka hoci ju ja UZ neznasam a to som ju niekedy mala najradsej z ich rodiny. Ale zacala som byt trosku vnimavejsia, ked som porodila. Dosla som po par dnoch konecne domov z porodnice cela znicena, unavena a ubolena a ledva co som zlozila tasku, uz bola u nas. Fakt asi do 10 minut. A potom takmer kazdy den. Muz chodil na tyzdnovky, mala som toho dost - mala bola narocne dieta co velmi nechcelo spravat a ona este u nas stravila aj 4hodiny denne ked som si napriklad potrebovala oddychnut. Pre obraz okolia mi akoze chodila pomahat, ale realne u nas pozerala jej serialy, celkovo rusila nas rezim, nase sukromie. Mnohokrat zdrhla mojej mame s kocikom a ta ju chudera aj hodinu vystresovana hladala, lebo ona sa potrebovala ukazovat ze ona je uz prababka, hoci tak dobre vyzera a je taka mlada - 73r. 😀 . Teraz uz k nam sama nepride, lebo v jeden moj horsi den som bola k nej priama. Celkovo som sice slusne vychovany clovek, ale ked sa mi nieco nepaci, uz to aj poviem. Ja baby mam v sebe tolko hnevu voci nej ze to ani neviem opisat. Proste nechapem ako moze byt taka. Zlom nastal asi v priebehu poslednych 3 mesiacov. Neviem cim to je. Napadlo mi, ze ak nahodou ziarli - chodim pomahat este jednej 86r.tete a casto ju chvalim, je zlata a mam ju proste rada. Alebo este aj ten jej najmilovanejsi vnuk so zenou teraz cakaju babo, ze by sa uz preorientovala len na to pravnuca? Mimochodom ani sa neobtazovali prist jej to oznamit, dozvedela sa to nahodou az odo mna ked uz prelomili v 5.ci 6.mesiac.
Zazivate aj vy nieco podobne v rodine?
Ako sa mam k nej spravat? Som odhodlana, ze viac jej pomahat nebudem tak ako predtym a budem sa odvolavat na jej najmilsieho vnuka s nevestou, vsak my nie sme otroci. A ledva nam podakuje, Na sviatok dostane uz len kvietok od nasej dcerky, viac uz svoje posledne peniaze na darcek pre nu minat nebudem, nezasluzi si to....

Strana
z3
mojkamojka
11. jún 2016

@sardinka335 tiez myslim ked vidim vychuvu niektorych matiek, ze to speje do ...no az tam 😀 A o tom posune v komunikacii ani nehovorim, vsetko sa riesi na FB a ludia nevedia komunikovat face to face... dolezite je, ze Jozo mi nelajkol fotku zo skoly a tak ja si ho bloknem a je odstraneny zo zivota 😀 Strasne..

filipal
11. jún 2016

@smutnarybka vsak ked ma tolko penazi, preco si nezaplati sluzbu na umyvanie okien? Aj obedy jej mozu kazdy den vozit, aj nakupy.
Bud trosku sebecka a mysli na seba. Co myslis, na koho mysli ta pani?

katarinapekna
11. jún 2016

@smutnarybka staraj sa o seba, o svoje dieťa a nerieš iných a už vobec nie ich (ne)cit pre (ne)spravodlivosť. absolutne nič ta do toho nie je.

sovica
11. jún 2016

Ak by som pomáhala niekomu, kto to berie ako samozrejmosť a ani sa nepoďakuje, tak by som bola tiež naštvaná. Takže vás úplne chápem. Stopnite to a nechoďte tam, len ak vás o to babička vášho muža priamo požiada. V takom prípade som pomoc starej pani neodmietla. Samozrejme, spravila by som to v čase, ktorý mi vyhovuje.
V prvom rade, nie je to vaša babka, takže nemáte žiadnu povinnosť jej každodenne pomáhať a navštevovať ju. Ak to chce robiť váš muž, nech sa páči, je to jeho babka a ak má čas a chuť, nech sa stará (ale nie na úkor svojej rodiny, teda vás a vášho dieťaťa). Ale nemôže on ani vy za to niečo očakávať. Priority si babka už zjavne stanovila - preferuje iného vnuka. Možno keď on k nej tak často nechodí, doslova si ho "kupuje" - dáva mu peniaze a takýmto počínaním si vynucuje jeho pozornosť. Vášho muža a vás berie ako samozrejmosť a vôbec si to neváži - vidí vás každý deň, tak jej nie ste vôbec vzácni - napriek tomu, že pomáhate... Nerobte to, možno sama príde na to, že robí chybu. A keby aj nie, tak nič nestratíte. Naopak, budete mať viac času pre seba a pre vaše dieťa.
A čo sa týka dedenia... Ak neprepíše majetok za života na niektorého vnuka, tak dediť bude vaša svokra a jej brat rovnakým dielom.
Už sa tým nezaťažujte, úplne to vypustite z hlavy a sústreďte sa na to, čo vás robí šťastnou - prajem veľa vnútornej pohody 🙂.

timea7
11. jún 2016

fakt platí, že baba ak nemá problém, tak si ho vyrobí....prababka má stopäť rokov, už len v jej veku sa bude meniť...

dominini
19. jún 2016

@charlie1980 ak mozem vstupit do debaty vyjadrim sa k tvojmu prispevku ze snim absolutne nesuhlasim a uz duplom nie s vetou ze ona Zavidi ! Tak dotycna sa snazi, pomaha prababke ako moze a ta nieje schopna vyjadrit ani len jedno dakujem alebo prejavit trosku vdacnosti? Ako citas je jedina ktora sa stara a aj zajde na navstevu aby babka nebola sama a ona to ani neoceni? Ako mozes napisat ze jej zavidi ! .. Kolko krat staci jeden usmev a dakujem, a to ta tak povzbudi ze by si pomahala vzdy a s radostou. Ja to poznam z vlasnej koze, a nemozem povedat ze by som zavidela. A taktiez z vlastnej skusenosti viem ze stary ludia su niekedy tak zly a vypocitavy ze to nema obdobi!

martankovia
19. jún 2016

a my sme mali prababku, ku ktorej sme chodili, pomáhali jej, bola veľmi milá, vďačná,...pred rokom nám odišla a nám je stále smutno, ešte aj teraz si povzdychnú detičky, keby tu bola prababka...
Stále vravím - dobrých ľudí si Pán Boh berie k sebe
a ešte....zlá burina nevyhynie 😉

papricka33
19. jún 2016

...by som sa jej vykašľals aj na jej okná. Nemáš dosť roboty okolo svojej rodiny? Veď to ani nie je tvoja prababka:-/

papricka33
20. jún 2016

@sardinka335 domovy dôchodcov vznikli ešte za komunizmu. Už sú tu hádam od nejakých 50-60tych rokov minulého storočia. Tak neviem či to bude len v "tých dnešných mladých" 😉

Strana
z3