Nestíham domácnosť
Otváram túto diskusiu aby som si ulavila a vyžalovala sa vám ☹ Situácia je taká,že bývame u našich v rodinnom dome ja, manžel, náš syn (3 roky) moji rodičia brácho ségra uf je nás tu dost ale každí máme svoju izbudom je dost velký, takže máme aj nejaké to sukromie. Kameňom úrazu je to že už mi to tu pomaly lezie na nervičky neustále sa so sestrou dohadujeme čo ktorá urobila alebo mala urobit a neurobila....totižto moja sestra je momentálne zamestnana na polovičný úväzok ako administratívny pracovnik v jednej firme ráno ide do práce okolo obeda je uz doma a ked pride domov tak vždy začne a prečo si nevyvesila prádlo ? prečo si nevyložila myčku ?.....Ja som sice doma na rodičovskej ale tak mam ešte aj skolu študujem externe a k tomu dieta tak často sa mi stáva že nestiham.
Niekedy do noci robim práce do skoly lebo cez den nemam cas a preto spim niekedy aj do pol 9 alebo 9 hodiny. Maly mi to "dovoli" lebo on je taky maly spachtoško🙂
Tak dajme tomu že sa prebudíme o pol 9 ráno doma nie je nik lebo všetci su v robote/ bráško ešte v škole. Prezlecieme sa popostielame umyjeme sa maly vypije flasu mlieka. V kuchyni ako po vybuchu (neviem kto nám urobi cez noc taky brajgel ????) tak začnem vyberiem z myčky naložím do myčky urobim niečo na ranajky nejaky chlebík napapame sa spracem aby bol poriadok. Pozbieram este nejake veci ak sa nestihlo vecer popostielam nasim ak náhodou mamina nestihne.dám prat prádlo. pokrútim sa okolo maleho medzitým mi zase urobí nejaky bordelík ktorý už necham niekedy tak lebo už sa ponáhlam von (maly ked nie je doobeda von tak mi nechce uz spávat na obed tak s nim chodim každy den ked sa dá do obeda von ) Kým sa oblečieme nachystám čajík aby mal čo pit vonku zbalim nejake veci ako vlhčene utierky nejake ovoie... ja sa troška prišminkujem je akosi 10-10:30. Konečne sme von ideme do obchodu na hojdačky na poštu ak treba a vraciame sa domov okolo 12 hodiny rýchlo zohrejem polievku ( varím vecer väcsinou) najeme sa a idem dat malého spat.
No a pride moja sestra a začne prečo nie je urobene hento prečo nie su vynesené smeti ani si nezakúrila( ked je zima a treba kúrit máme totiž pec na tuhe palivo) a čo si tu celé doobedie robila a prečo sú všade malého veci??.....Ja už teda neviem či ja som taky slimám a nestiham :(
Ked je pekne chcem ist s malým aj von v utorky a piatky máme kružok kde chodime...chcem sa mu venovat naplno ale akosi sklbit poriadok vychádzky skolu to sa mi akosi nedarí a leziemi na nervy že sa musim so sestrou v kuse hádat o taketo prkotiny .......Je nás doma vela ked je plný stav 🙂 takže sa kopí aj prádlo na žehlenie stále sa chodi hore dolu nosí sa všetko treba vysávať zmývat podlahu máme velke schodisko ....no nech robím čo robim nestiham a ja tiež hcem mať pokoj aspon na chvílu cez den
Velmi by som už chcela aby sme bývali sami ja manžel a náš syn i ked viem že mi určite veci budu chýbať najviac stráženie malého. Teraz je to tak že ked potrebujem ist niekam tak ho mam komu nechat takmer vzdy je niekto doma (poobede) to mi bude chýbat najviac ale stojí mi to za tie nervy tu ?:(
Najväčšia sranda je, že každá z nás má pocit že ONA robí všetko :D
no neviem, mne to príde ako keby ti sestra závidela peknu rodinku, ako keby mala typické starodievocke maniere
Nech si kazdy vo vasej rodine upratuje sam po sebe. Ten brajgel co narobia vecer nech si aj spracu. Neviem ako to mate s tym pranim a zehlenim, ale staraj sa len o vase veci. Ja osobne nezehlim vobec, len veci, ktore fakt treba. A take veci ako umyvanie podlahy, atd., ved si normalne urobte rozvrh kto co bude upratovat a kedy a je to.
@oblacik00 tvoj prispevok mi pripomenul niektore diskusie tu na MK, len s vymenenymi osobami a tymi vecne nespokojnymi obvykle byvaju manzelia, resp. "majitelia" domacnosti a "zivitelia" rodiny, u ktorych tento postoj tiez nechapem, ale pride mi aspon trosku logicky, i ked scestny. Predpokladam, ze sestra ta nezivi, nezijes v jej domacnosti atd, takze tak ako tu uz niekto spominal: ty nie si povinna sa jej zodpovedat, preco si nieco neurobila atd... mala si na to svoje dovody a hotovo 🙂 Ty sa musis obrnit voci tymto vycitkam, zmenit mozes len samu seba,, svoje vnimanie situacie ci reakcie, ona ina nebude.
no riesenie je uplne jednoduche .... maly ma tri roky mozes ho dat do skolky, ty chod pracovat aspon si rychlejsie nasetrite aspon zaklad na nove byvanie... a skolu mas externu ...
podla mna to neni len tak jednostranne.... ako to vyzera cele ... tvoja sestra a brat tiez musia prehryzt svoje ... a to ze robi administrativnu pracu, tak ja neviem ale tiez to neni niekedy med lizat riesit stresy, klientov a pod... a potom prist domov a prekracovat rozhadzane hracky....
@oblacik00
ahoj ja tiez mam pocit, ze nestiham a nie je to len pocit. Vacsinou to je u nas ako po vybuchu a pritom od rana robim stale nieco. Nastastie je to nas bordelik a nikto mi ho nevycita. S malym som si tiez dokoncovala skolu. teraz ked je lepsie pocasie sa mi zvykol hravat v zahrade, zatial ja som vonku klepala pracu alebo sa ucila alebo vytiahla predlzovacku a zehlila. Prioritpou bolo, aby bolo navarene, manzel si mal co obliect do prace a samozrejme nech uz konecne dokoncim tu ... skolu
sestra prispievava rodicom na byvanie?to, ze si doma, neznamena, ze, ze si na dovolenke a strasne sa nudis. Ked je taka mudra, nech sa ide s malym prejst, ved ma sedave zamestnanie alebo nech ide s nim do zahrady a ty zatial mozes nieco porobit.
@oblacik00 Sestre by som odkázala, že keď ona je taká užitočná, že robí až na pol úväzku, tak Ti budeš ochotne na po lúväzku robit upratovačku, len nech ti za to aj zaplatí, inak sa bude musieť zmieriť s tým, že na rodičovskom si preto aby si sa starala o dieťa nie o jej pohodlie. Ja som tiež robila výšku popri dieťati ale našťastie som mala vlastnú domácnosť. Ono to malo svoje nevýhody v tom, že mi nemal kto pomôcť, okrem manžela, ale budme k sebe úprimný čo chlapovi nepoviete to sám neurobí 🙂, ale krásne na tom bolo, že keď som sa potrebovala učiť, alebo si pospať tak si to urobila a vôbec nikoho nežralo, že v kuchyni je bomba riadu alebo, že v kúpelke mi kypí kôš s prádlom, bol to môj problém. Občas ma štvalo, keď som prišla ku kamarátkam ktoré nechodili do školy, alebo nemali deti a videla ako majú krásne vyupratovaný byt, ale úprimne, tento stav nakôpkovaných skríň, čisto-čistej kuchyne, a dokonale uprataných izieb som dosiahla až keď som začala chodiť do práce a dcéra do škôly, všetci sme prišli domov až večer a nikto mi nestíhal robiť doma brajgel 🙂, teraz som znova na materskej a už je to lepšie, mam svoj zabehnutý režim, všetko ma svoje miesto a každý si zvykol, že ma po sebe odkladať, ale opäť mám pocit, že upratujem 3 x viac ako predtým a efekt nieje až tak dokonalý ako by som chcela, ale povedzme si žijeme v domácnosti nie pre ňu 😉
@oblacik00 skus sa o tom so sestrou normalne porozpravat,vysvetlit jej co svoje aktivity.samozrejme,ze drobcek musi byt pre teba prioritou. Skuste si nejako rozdelit domace prace,aby necakala,ze spravis vsetko, pripadne cez vikend ju nechaj vyskusat,co to je byt mamickou. Ona ta pochopi,ked bude mat vlastne.
@maria117
@lumarque
@katka_halabalka
Sestra prispieva malou čiastkou 🙂
Ono ja netvrdim že ona nič nerobí to nie ale mrzí ma že nevie pochopit že len to "točenie" sa okolo maleho zaberie kopec času občas si aj ja poviem že čo som ja cely den robila ked za mnou nic nevidno ale ked si tak zrátam kolko mi len zaberie ranná hygiena a to obliekanie (maly sa nerád oblieka vyzlieka on okolo toho narobí 100x mi zdrhne potom reve potom ho ukludnujem no hroza:( ) tak najviac mi casu zozerie to motkanie sa okolo neho a to uz nehovorím o tom ked ideme von a totio ja jej nevysvetlim že vlasne nič som neurobila cely den ale predsa som si nesadla ani na chvilu ...vsak to poznáte
Ja poviem vecer že nech dajme tomu naloží myčku by nebol ráno bordel a ona mne na to ja som vysávala nalož si ju ty ale ja idem dat maleho spat (nezaspí ked nie som v izbe bohužial) ked maly zaspí uz sa mi nechce a ostane to tam ....Takže ona tiež robi ale denne má aj kopu volného času ktorý nemusi venovat malemu dietatu
Začarovaný kruh ale myslím že sa to skončí len ked sa odstahujeme a to že maly ma 3 roky ...no bude mat 3 takže ide do skolky az od septembra takže az vtedy mozem ist do práce.
@maznacik007
@oblacik00 povedz sestre, že chápeš, že sa diví tomu, čo si celé doobedie robila, lebo kým si to nezažila s malým dieťaťom ty, tiež si to nevedela pochopiť. Ale že jej to zajtra rozpíšeš po hodinách a minútach 🙂 A naozaj jej to napíš, najmä zdôrazni to, že t zaberá veľa času spratať ráno bordel v kuchyni, ktorý si tam ty nenechala. Nehovor to arogantne, nehádaj sa so sestrou, kto mal čo urobiť a neurobil, aj ona musela zľaviť zo svojho pohodlia, tak ako všetci v dome, keď je vás veľa. Pripomeň jej, že je to dočasné a že prvoradé je pre teba dieťa. Alebo pochopí, alebo nepochopí a potom to prechádzaj len s úsmevom.
@oblacik00 no ja neviem, podla mna to maju ludia co ziju sami daleko od kohokolvek kto moze pomoct tazsie... nemate doma velke hadky, nemate podla popisu iny problem ako zabrdanie sestry kvoli poriadku... ja by som to ani neriesila, kym si postavite dom tak urcite vydrze, minat penizaky niekde inde je zbytocne, radsej si doprajte daco ine, ved miesta mate v dome u rodicov asi dost a je to lepsie ako nejaky panelak 🙂
Inak ked bude sestra zabrdat tak sa s nou dohodni ze ked je mudra moze si napr sobota-nedala jedna vyskusat co stihne ked bude sama robit iba to co ty doobeda ;) lebo ja pri si pri malej bud vykricim hlasivky, alebo osediviem alebo nic neurobim :P Ja, ked som sa chystala na matersku a celkovo ked som este len snivala o babatku, som si tiez naivne myslela, ze zeny sa doma musia nudit cely den a nic nerobit, iba sa s dietatom hrat, rychlo sa uprace a navari a fajront... ;) Ona z toho vyrastie 🙂) kiez by som mala pri sebe moju sestru, co by zabrdala :(
A inak ekonomicky je vzdy lepsie ked sa robia veci spolu a nekuskuju sa na osobu/cinnost/den/tyzden 🙂) je lepsie oprat vsetkym naraz ako pustat 5x pracku, je lepsie to aj naraz pozehlit, a je lepsie varit naraz pre 10tich ako na 3x a z jednej spolocnej chladnicky ako ked ju mate napchatu 3 maslami otvorenymi, 3 mliekami otvorenymi.. len aby sa nepomiesalo a nebodaj niekto nezjedol daco ine... o nakupovani ani nehovorim, ved o kolko casu takto rodina pride... to mi pride na hlavu postavene 🙂 Len si to treba rozdelit...
@oblacik00 podla mna najrozumnejsie je rozdelit si povinnosti..co kto kedy..aspon sa vyhnete nedorozumeniam
Najskor som si myslela ze tvoja segra je daka divna ale ked citam ten posledny prispevok ze ona povysavala ty mas nalozit umyvacku, ktoru si aj tak nenalozila lebo si davala maleho spat a potom sa ti nechcelo tak sa jej ani nedivim ze nervaci...povysavanie baraku s 5 izbami zaberie tak 40 minut nalozenie umyvacky tak 5 minut 😀 ....
Myslim ze sa len vy dve nechapete..ona nechape co je to 3 r. dieta a niekam sa dostat (poznaame cikat,kakat, pit, jest, toto si nechce obliect, tuto hracku si chce vziat a na zaver uz oblecene pri branke zahlasi ze chce zase kakat)
no a ty nechapes ju ze sa rozculuje ked toho dost poupratuje ze ty nespravis tolko isto.
Kazdopadne je vonku krasne a bola by strasna blbost pustit malemu telku a upratovat cely dom ...ten cas treba vyuzit na prechadzku, vsak upratovat mozes aj ked spi..skus to takto nejako vysvetlit sestre...a samozrejme aj jej trochu ustupit a spravit co je v tvojich silach ked bude maly spinkat
A zapojte aj bracha s manzelom, je vas vela kazdy by mal pomahat
@lujza123
Lenže ona povysávala 3 izby ktoré som ja vysávala v 2 dni dozadu takže tak ....
Nejde mi o to vsak ja urobim ale nemám rada a zranuje ma ked povie že som nic neurobila a pritom som toho urobila dost.
Dnes som upratala sla do mesta mala som behačky po uradoch prisla som domov a zase mi bolo povedane že nie je nic doma urobene ...áno myčku som naložila a kym som prisla bol riad uz doumývany tak nebola vybrata (ale kedy som ju mala vybrat ked som nebola doma) nestihla som vyvesit prádlo tak som ho nechala v chodbe že vyvesí ona alebo ja ked pridem
No ale aj tak ked som prisla urobila som si vsetko sama a ona len za pc sedela .....ja už nemam sil sa s nou dohadovat lebo aj tak si tvrdi svoje
Najsmutnejšie je že kedysi sme sa tiež hasterili kto co ma urobit ale vedeli sme ist aj spolu von aj sa porozprávat
Dnes je veškerá nasa komunikácia o hádke ....smutne
Ona toto pochopí až keď bude mať vlastné dieťa a nebude stíhať 😀 Rob čo stíhaš a slovné komentáre jedným uchom dnu druhým von. Ja som niečo podobné mala s mm akurát, že ja som mala veeeľmi uplakanú a málo spiacu dcéru. Tak som si stanovila pravidlo, že 5 hodin. spať je minimum, z toho apoň tri v kuse a keď som v noci nespala - čo bolo často- tak prvoradé bolo pre mňa spať keď aj mala spi - a že je neporiadok a čo. Ak robíš čo môžeš tak buď kľudná. Spokojne sa usmej a povedz segre, že ju tiež máš rada. Nekomentuj, neobraňuj sa - ona to teraz nepochopí, má svoju pravdu. Ak sa začne navážať opusti miestnosť. Prípadne sa dohodni, že budeš robiť domáce práce kým sa ona bude každé poobede venovať malému a nič im nechystaj nech zažije realitu. Nedá sa aj venovať dieťaťu a napr. byť s ním vonku aj doma upratovať alebo variť. A k uspávaniu je rozdiel uspávať dieťa 15-20 min. a hodinu, ale to tiež pochopí len kto to zakúsil 😉
Nechápem, v čom máš problém, všetky, čo máme deti, nestíhame. Máš doma mamu, otca, sestru, brata manžela... Iste, chápem, že Ti musia liezť občas na nervy, ale buď rada, že Ti má kto postrážiť malého a že nie si na VŠETKO sama. A Tvoj syn má už 3 roky, veď to je už samostatný. Môj syn má 20 mesiacov, mamu mám 22 km, svokru ešte oveľa ďalej, muž pracuje do noci a často aj cez víkend, keď nie je doma, som na všetko úúúplne sama. Asi si nevieš predstaviť, že často nemôžem ísť ani na záchod, iba ak je malý pri mne a to ma celý čas ťahá za ruku, o sprchovaní ani nehovorím, to keď nestihnem, kým je muž doma, tak mám do polnoci smolu. A to nemám ani umývačku riadu. Keď môj muž príde o pol dvanástej v noci domov a ja práve umývam riad, tak sa ma "dobromyseľne" opýta, prečo to robím a nejdem si radšej ľahnúť.Máme veľký dom so záhradou, VŠETKO jeho upratovanie je na mne. Aby som to mala veselšie, už 2 mesiace chodím do práce, mama mi sľúbila varovať malého, ale ani nie 3 týždne na to vážne ochorel otec, takže mama k nám už nemôže chodiť, riešim jasličky a cítim sa ako najhoršia matka na svete. Prepáč, asi si čakala nejaký povzbudivý príspevok a namiesto toho si tu vypisujem o vlastných problémoch, ale zaujala ma téma Nestíham domácnosť, lebo sa ma týka a trošku ma rozčuľuje, sa tu sťažuješ a podľa mňa nemáš na čo, buď rada, že máš pomoc, ja chodím spať tak o jednej v noci, okolo pol piatej už malý si pýta mliečko, tak bežím dolu po schodoch do kuchyne, potom zase hore schodmi, to sa potom ťažko zaspáva a o pol siedmej už sme hore, letíme do jasiel a ja do práce. Ale fakt prepáč, tiež som sa rozpísala, lebo už som na konci so silami, tak aby som napísala aj niečo pozitívne, tak na sestrine reči sa vykašli, keď sa pýta, prečo si niečo neurobila, tak povedz, že preto, že máš na starosti dieťa a školu a nech to teda urobí ona, keď je už naobed doma, prípadne popros mamu, povedz jej, že máš toho veľa, napríklad si neviem predstaviť, prečo varíš, keď bývaš s mamou, veď keď ste taká veľká rodina spolu, tak sa hádam varí pre všetkých naraz, tak sa s ňou dohodni. Sestre povedz, nech kuchyňu po večeri uprace ona, keď nemá deti, veď keď ich bude mať, pomôžeš zase Ty jej. Tak, hlavu hore, my ženy sme silné a znesieme viac, ako ťažný kôň, ale keď je toho priveľa a máš koho požiadať o pomoc, tak to urob.
Sestricke porad nech sa vydá a má cím skor dieta a potom moze robit vsetko, co ocakáva od teba.
Zle ti je teraz, keď máš rodinu okolo seba, horšie ti bude keď budeš na úplne všetko celkom sama. Človek je tvor večne nespokojní. Stačí sa v mysli vrátiť a predstaviť si čo všetko museli zvládať naše babky, prababky. Čo sme to dokelu za baby.
ja tiez nechapem ako mozu rodiny s dietatom takto zit. nic nie je nad to byt sam vo svojom s partnerom a s dietatom. taketo byvanie by ma zabilo
my zijeme chvalabohu sami nemam tu ziadnu rodinu som na vsetko sama avsetko v pohode stiham. aj pracovat aj varit, prat zehlit atd. aj cvicit aj sa dost venujem synovi. v pohodicke
No v prvni rade bych zaridila abyste se vsichni sesli dona sedli si a udelali si pravidla:minimalne to ze si kazdy po sebe uklidi.posobe da talir hrnek do mycky atd..normalni rozpis kdo kdy bude vytirat nebo vysavat pripadne nejaky system ci ze kazdy bude mit svuj ukol treba brasko vynasi smeti ty davas prat pradlo sestra zehli a nebo kazdy svoje..ty si vyper vyzehli vase veci mamka a sestra at si perou svoje veci a spolecne prostory co se neda rozdelit na moje a t oje je treba podelit mezi vsechny..urcite je treba pravidla i ted jeste na dva roky protoze to jinak nebude nikdy ok. Nebude to 100%ani tak ale mohlo by se ti trochu odlehcit potom jak budete sami bude lip. Ja ziju 200km od rodicu je mi smutno ale bohate mi staci kdyyz k nim prijedu na par dni na navstevu a to jsou nasi uplne super ale proste svoje je svoje 🙂

vidim ze mas toho vela.. kedze robis kopu veci za inych.. toto musi tvoja sestra pochopit !!! a nie ti vyčítať čo nie je urobené!!
a toto, čo si tu napisala nam, jej pekne krasne vysvetli, aked je rozumny dospely clovek tak to musi pochopit !!
nejdem ti davat rady ako baby pisali vyssie, ze treba mat oddelene to a to, a ze ako je lepsie aby to fugnovalo atd..
proste mate nejake pravidla z ktorych vychadzate, tak si ich vzajomne respektujte..teda hlavne tv. sestra :P