Nevera kvôli alkoholu
Ahojte, chcem sa o niečo podeliť, resp. zistiť vaše názory. Som abstinujúci alkoholik. Píšem to na rovinu, lebo nemám čo skrývať. Ide o nepríjemnú chorobu, s ktorou má možno dosť z vás skúsenosti. Som ženatý takmer dvadsať rokov, máme s manželkou dve deti. Manželka trpela moju závislosť viac ako pätnásť rokov, napriek tomu sme spolu zostali a myslím si, že sme príkladom toho, že ak sa chce, dá sa všetko zvládnuť. Ak by ste ma stretli, nikdy by ste nepovedali, že som mal s alkoholom niekedy problém. Ani výzorovo, ani psychicky to nenechalo na mne závažné stopy. Prečo som sa rozhodol abstinovať? Pretože som manželku začal strácať. Ožratý, resp. neustále alkoholom povzbudený chlap doma nie je určite pre žiadnu ženu príťažlivý. Dohovárala mi, prosila, vyhrážala sa... Nič nepomohlo, stále som si našiel k poháriku cestu. Až prišiel rok 2011, kedy som prišiel prostredníctvom Pokecu na to, že ma podviedla. Podotýkam, že obaja sme tam mali účty, chodievali sme tam len tak sporadicky. Priznala sa mi sama a ja som vtedy pochopil, že sa skutočne so mnou niečo deje. Prekusol som to samozrejme s pohárikom v ruke, ale trošku som sa miernil v pití. Všetko fungovalo ako predtým, manželka mi verila a ja som veril jej. Lenže moja choroba sa opäť ozvala a alkohol sa pomaly stával znovu mojim najbližším priateľom. Pred takmer deviatimi mesiacmi, keď moja zúfalá manželka už nevedela ako ďalej, začala veľmi vážne hovoriť o rozvode. Až vtedy som skutočne pochopil vážnosť situácie a rozhodol som sa, že budem abstinovať. Dnes vidím, že nepitie mi nerobí žiaden problém, nemám cravingy ani abstinenčné príznaky, jednoducho vôbec nič, fungujem ako dobrý manžel a dobrý otec. Keďže sa zhovárame doma s manželkou myslím si o všetkom otvorene a už poznám jej reakcie, priznala sa k druhej nevere... Stala sa pred rokom, asi mesiac, alebo dva pred mojím rozhodnutím abstinovať. Povedal som jej, že to, že čo sa stalo ohľadom nevery či nevier počas môjho pitia, je všetko odpustené. (až tak sa priznala 🙂) ) Podotýkam, že ja som jej celé roky verný, bez žiadneho "úletu". Pri rozhodnutí abstinovať sme sa dohodli, že nebudeme chodiť na pokec, čo aj platí. Všetko je v najlepšom poriadku, manželka šťastná, dcéra spokojná, ja som spokojný. Priam ideálna rodinka. Len ma žerie jedna vec. Poznám manželku a mám nejaký pocit, že mi povedala všetko tak na 90%. Že tam tých desať percent ešte chýba a niečo tají. Znásobilo sa to potom, ako som náhodou zistil, že okrem svojho profilu na Pokeci má ešte jeden, utajený, o ktorom som nemal vedieť. Manželka nevie, že o ňom viem, hoci som sa jej na to nenápadne pýtal a čakal som, čo povie. Priama odpoveď neprišla a ak, tak otázkou "prečo zasa rýpem". Ten profil už nevyužíva, ale mám strach, že z akéhosi "ženského" dôvodu znovu začne, hoci je doma už pokoj a kľud. O oboch jej neverách sme sa rozprávali, o dôvode, o dotyčných chlapoch (kto to bol, odkiaľ, čo je zač...) preto si myslím, že sa rozprávame naozaj otvorene. Nemám v úmysle sa mstiť, pretože som si vedomý, že ak by som nechľastal, k žiadnej nevere by neprišlo. Ja sa len bojím, že mi nepovedala z akéhosi dôvodu všetko. Prosím kočky, napíšte mi váš ženský názor na túto vec, ako by ste sa zachovali vy a samozrejme aj chlapi, čo si o tom myslíte. Ďakujem zatiaľ...
@nelsonson 15 rokov ti verila, ze raz s chlastom prestanes. 15 rokov sa starala o rodinu, kym si bol opity, 15 rokov sa za teba hanbila a trpela, ze deti sa musia hanbit za otca, co musela byt strasna bolest a ty este teraz vahas ci doverovat. Co este od nej chces?
Venuj sa jej, pozyvaj na vylety celu rodinu, ju na vecere, uzivaj si, ze ste stastni a vyhod si vsetko ostatne z hlavy. Ak mas pocit, ze ma cas na vymyslanie somarin, tak jej ten cas vypln, vonku je krasne, chodte na bicykle, opekat si, do lesa, zite aktivne a na hovadiny potom nie je cas.
@nelsonson chodte k partnerskemu psychologovi do poradne. necuduj sa ze manzelka potrebuje mat zadne vratka, ty si zatial vzdy porusil jej doveru ohladom toho, ze nebudes pit....
verim tomu, ze ak budes dobry manzel a do konca zivota abstinovat, manzelka ti verna bude. su to proste rany ktore alkohol napachal na vasom vztahu...
@nelsonson no tak ked sa snazis, vypni konika a vsetky ostatne kraviny a chodte so zenou von, na prechadzku, hocico. U nas napr nie je cas pustit ani pocitac doma, telku ani nemame, proste kaslite na take veci a zite si po svojom. Ked ste konecne stastni, tak si to uzivajte, co tu chces, aby ti natlacili chrobaka do hlavy?
@nelsonson vies, to je vsetko pekne a dobre co hovoris lenze ty si to nevies predstavit z jej pohladu. nevies ake to je lihat si do postele kazdy vecer so smradlavym alkoholikom ktory sa jej protivy a robi len hanbu... a tych 20 rokov zo zivota jej nevratis tym, ze 9 mesiacov sekas dobrotu
@nelsonson si bol na liečení, alebo abstinuješ sám, či za podpory nejakej skupiny? Si čistý pár mesiacov, dôvera je narušená, z jej strany určite. Ak si bol závislý 15 rokov, to poznačí osobnosť, charakter sa zvykne pomeniť prácou na sebe ale na to potrebuješ vedenie z vonku. Ak začneš upodozrievať, kontrolovať, to sú práve témy spoluzávislosti.
Určite by bolo fajn, aby si mal podporu v nejakej skupine alebo terapii. Sám to človek málokedy dá. A ak áno, tak nevidí, že opakuje svoje vzorce v správaní a časom je tam, kde bol.
Máte pravdu. Nebudem sa v ničom rýpať. Minulosť je minulosť.
@dominika6 Nepovedal som, že to nechápe. Berie to ako obdobie, ktoré bolo a ktoré prešlo. Tiež je spokojná a keď na to príde, hovorí, že oco nepije. Aj fajčiť som prestal. Berieme to s humorom, raz som jej na margo chlastu povedal, že som bol vlastne edukačná pomôcka, aby sa alkoholu vyvarovala. 😀
15 rocny je v tom najhorsom veku... puberta v plnom prude. Pri tom priklade, co videl v tebe sa teraz namiesto hrdosti na seba modli za to, aby nezacal pit
@dominika6 O všetkom hovoríme. Možno niekedy mi povie aj viac, ako mamine. 🙂 Ale zasa sú veci, ktoré vraví mamine a mne menej... My sme taká rodinka. Ani jeden z rodičov nie sme v pozícií toho prísneho a ten druhý ten miernejší. Sme vyrovnaní. Vždy o všetkom hovoríme a radíme sa. A nechýba nám humor, ten je v dnešnej dobe veľmi potrebný. Nezľahčujem svoju alkoholickú minulosť, to nie, ale už sa skôr bavíme na tom, akoby sme mali lamentovať a vyčítať si navzájom. Takže aj tú neveru berieme skôr z humorom, ako smrteľne vážne. Ale ak treba, vieme aj vážne o tom hovoriť.
neotvarala by som to byt tebou.. bolo by to podla mna cele k nicomu a len by vas to zas posunulo dalej pokial vies, ze ma aj druhy profil, tak je na nom predsa vidno, kedy sa nan prihlasila naposledy, tak by si videl, ci ti vravela pravdu alebo nie😉
@joja101 Jasné, videl som, že naň nechodí. To je podstatné. Len chlapská ješitnosť mi furt šepká, že prečo sa mi k nemu nepriznala, keď som sa vyslovene pýtal, či má ešte nejaký? 😀 Ale v podstate je to taľafatka, keď ho nevyužíva. Bolo to v tom období, keď som mal prístup k jej kontu a jasné že nechcela, aby som si čítal čo si píše, nie? 🙂 Ak to otočím, urobil by som to isté.

@eeffka Omyl. Máme dohodu.