Nevesta sa na všetko hnevá
Mám zlatú nevestu, má dobré srdce, len je asi príliš citlivá a sa na všetko hnevá.
naozaj dobre varí a pripravuje nám veľmi chutné veci, a asi očakáva, že budem variť ako ona. ale varenie ma nebavi, napríklad keď prišli na návštevu (na obed) som im uvarila vývarovú polievku + palacinky. vyzerala sklamana a ze nema velmi rada sladke.
Alebo prišli na návštevu a potrebovala som, aby mi syn pomohol uložiť fotky do počítača, ona a vnuk sedeli v obývačke, pustila som mu rozprávky v telke. Ja a môj syn v spálni, aby mi pomohol uložiť fotky do počítača, trvalo to hodinu. bola urazená a že ide domov, načo prišla na navštevu, ak ide len sediet s malym v obyvačke viac ako hodinu.
Neviem, či som naozaj neprkjemna?
ospravedlnuje sa za moju slovenčinu, Som zo susednych krajin😊
@jana_eyre_2 Nečítala som tvoj prvý príspevok predtým, ako som písala svoj, hoci to tak musí vyzerať, ešte aj s tým iným svetom. Normálne nechápem, že mi to isté napadlo. 😃
Mne to napr pride prehnane, ja chodim k svokre a nemam s nou ani extra vztah, ale proste neriesim, chlap musi urobit to a hento, pomoct. Ved je to normalne .AK by som isla na obed a dostanem polievku a palacinky, chuti dcere chlapovi = neriesim. Od hladu neumriem. Nie som male decko, aby som si dupkala a zduvala sa. Ako nadsena by som nebola, ale urcite by som nemala reci okolo toho a ani tvoj namusela byt vobec urazena. CO sa tyka sedenie na gauci hodinu, tak to zase by som nie, skocila by som do spalne, co tolko chlap robi, lebo hodinu toto netrva. ved da urobit prenos fotiek, klikne a ono sa to urobi a nik nemusi pri tom sediet. Potom sa pride a vypne...
A bezne chodime aj na cely den, cize aj varime za behu, atd, ak by bol problem, prilozim ruku k dielu, aj ked doma to nevyzadujem... ale teda ak pride, uz posledne roky jej dam nieco pomoct ak mam... neubudne z nas a lepsie ako len postavat. ja to beriem tak, z e som tam viec menej ako doma. Cize nevidim dovod cucat na gauci, nezebhnut pozriet do spalne atd.
@h2 😀
Mozno sa mylim, ale palacinky mozno boli hlavne kvoli vnucatu. Jeho mama sa mohla prekonat a zbytocne nepindat, babka sa snazila. Pomoc vlastnej mame. Kedy ma syn pomahat vlastnej mame? Ak to spravi v ramci rodinnej navstevy, zle je, ked pojde pomoct a doma necha zenu a dieta bude zle tiez.
Niektore nevesty su fakt nevdacnice.
Ak nevies varit alebo sa ti nechce tak ich radsej na ziadny obed nepozyvaj, pozvi ich na kavu, kolacik (ten kupis aj v obchode). Toto sa stava aj u nas, ze ked sme na navsteve tam muz riesi technicke veci ako pocitac. Tiez to netrva 5 minut ani pol hodinu a poviem, ze ma to tiez otravuje, necudujem sa tvojej neveste, ze je znechutena.
pri palacinkach dlho stojis,ked ich robis-a zje sa to ako nic za chvilocku-takze ak ich niekto robi,ocenujem,ze si dal tu namahu...a babky vnucatkam robia palacinky,to je jeden zo zakladnych babickovskych zakonov🙂...teraz ma vela mladych zien dost vysoke naroky,aj co sa tyka jedla ktore im ponuknes-ale nejak nechapu,ze tvoja kuchyna sa formovala v inej dobe...navyse-pozvanie na obed si kazdy vsvetluje inak-niekto:a vsak dame si nieco spolu a ini caka prestrety stol s polivekou,hlavnym jedlom a dezertom...cudujem sa,ze sa este tak nepoznate,aby ste nevedeli,co cakat od seba navzajom...hladni neostali,to je zaklad...nechat ju samu hodinu je sice otravne,ale myslim ze sa to dalo zvladnut-staci do buducna si to lepsie odkomunikovat dopredu,lebo ak sa ide nieco robit,treba ratat so zdrzanim...ja napr. tiez nerada vysedavam zbytocne...
Mne by palacinky nevadili, mam ich rada. Ty si dostala info, ze nevesta ich rada nema, tak nabuduce urob nieco, o com vies, ze rada ma.
Co sa tej navstevy a fotiek tyka - moja svokra byva sama, tiez potrebuje obcas pomoct s kompom, takze ked k nej prideme, je bezne, ze jej muz ide pomoct a ja zatial sedim v obyvacke a cez dvere debatujeme. Ale to sme my - nam to nevadi, inym moze.
Tak palacinkami by si ani mňa neohurila ani nenakrmila. To ze nevesta vyzerala sklamaná je len tvoj dôjem. A to ze povedala ze nemá rada šla kde nie je vytka, len povedala svoj názor. Nabudúce keď ich pozves budeš vedieť. Niečo iné je keď prídu ne ohlásené a akurát mate doma palacinky.
My keď niekoho pozývame na obed alebo večeru je jedno ci je to blízka rodina alebo známi robíme niečo čo vieme ze majú radi, alebo dáme na výber 2-3 alternatívy.
A tiež ak príde návšteva tak sa venujem návšteve a nezavruem sa na hodinu v spálni. To mohol syn urobiť aj sam, pripadne keď si musela byt nevyhnutné celý čas pri nom, mala si ho zavolať nech sa staví na hodinu po práci. Alebo ste nemuseli byť zavretí v spálni a mohli ste komunikovať cez otvorené dvere
Osobne by som tieto dve situácie ako konflikt svokra nevesta nebrala, skôr chyba komunikácie.
Ja by som sa palaciniek nenajedla je to sladké jedlo. To nie je hlavné jedlo. Veď môžeš uvariť zemiaky a k tomu upiecť mäso toto nie je náročné. A návšteve sa treba venovať
@evamarek77 no ako pre koho, my sladkosti tiez neobedujeme, takze to pre nas nie je ziaden obed. A predpokladam, ze svokra vie, co maju radi, no jej sa nechcelo pripravit normalny obed, tak ich odbila palacinkami...
@evamarek77 mne tiež svokrovci povedali, aby som si zobrala sama, že oni mi núkať nebudú. Nikdy som im do chladničky nešla. Jedine si naliať vodu.
@evamarek77 a je iné keď si syn prinesie frajerku k sebe domov, kde býva s mamou. A iné, keby prišli s deťmi na návštevu. Aspoň ja si myslím. Tiež keď za mnou chodil frajer, mama sa ho opýtala či je hladný, alebo rovno zavolala, nech sa naje. Nerobila kvôli nemu hostinu. 😁
U mna by asi zaviselo ako casto tam chodite,akocasto sa vidite? Ja som so svokrou pomerne casto a ak spravi palacinky,alebo len polievku s pagacmi absolut neriesim..takisto ak ide nieco riesit a ja sa zabavam s detmi, nepride mi to divne..ak ta ale pridu pozriet raz za pol rok ,fakt vtedy by mi to ako neveste asi bolo blbe,ze netravis cas s detmi ale pri pc..ktora moznost si ty,si vyber.
No v prvom rade zovseobecnujes (na vsetko sa hneva) v druhom rade si mylis pojmy s dojmami (zdala sa sklamana a podobne)... co tak skusit komunikaciu? Pretoze ked precitas predosle prispevky, podla mna kazdy to vidi inak a kazdy ma pravdu.
Ja mam palacinky rada, ale nie na sladko, ako hlavne jedlo. Otec ich nedavno urobil pre mojho syna. No on bol rad, ale mne bolo zle. Doslova. Proste moj organizmus tak reaguje, ked som hladna a zjem sladke. Mozno ona mala zly pocit, ze palacinky su prplacka a Ty si sa narobila a ona nema rada sladke. Mozno dufala, ze si oddychne od varenia a naje sa a bola len sklamana. To vsetko su len hypotezy, najjednoduchsie je opytat sa, vykomunikovat si to. Opytat sa, co by si dala, respektive dat na vyber z 2-3 jednoduchych jedal.
A co sa tyka pomoci, ja viem ze na SK je to zvykom pomoct. Ale je to vytrhnute z kontextu... nevieme, ci sa vidate casto alebo nie. A mozno to bolo pre nu len nemile prekvapenie, lebo myslela, ze chcete vidiet vnuca... mozno na buduce povedat dopredu, ze potrebujes s niecim pommoct a nevesta s vnucatom budu vediet a nachystaju si iny program....
nevidim v tom absolutne najmensi problem, na kazdej navsteve u svokry muz hodinu riesi jej mobil alebo mobil jeho tety, su to seniorky, stale cosi postahuju, nieco im tam vyskakuje....ked idem k svokre na navstevu, tak neocakavam, ze mi bude cely den robit animacny program a teda ani na polievku a palacinky by som sa nenahnevala, ak by som vedela, ze svokra nerada vari, tak by som sa pripadne ponukla, ze prinesiem 🤷♀️
kazdopadne ano za beznych okolnosti u nas svokra vyvara. cely cas je s malym ale stane sa, ze ma cast dna svoj program alebo nestihla navarit, tak uz sme si aj donasku objednali, hlavne vtedy, ked chce byt s malym a netravit doobedie pri plotni (ak prideme na kratsie)
No tak u nás doma boli palacinky bežne ako druhé jedlo po polievke. Takže ja by som bola úplne v pohode s takýmto fajným obedom. 🤤 A to že jej pomáhal s fotkami? No hádam nemá prísť inokedy len preto že prišli spolu a neveste sa treba venovať. 😳
Ja asi budem musieť sprdnúť moju svokrušu že čo si to dovolila minulý víkend od syna žiadať pomoc s mobilom (tiež mala nejaký problém ktorý jej môj muž vyriešil zatiaľ čo som sa ja hrala s našim synom). 🤭😃
Tak ponuknut navsteve palacinky je trochu divne. Teda pokial sa stretavat len raz za cas. Ja by som tiez nebola nadsena z takeho obeda. Ale asi by som nic nehovorila, podakovala by som a hotovo. Len hovorim, ze to neni uplne jedlo pre navstevu.
A to stahovanie fotiek si ozaj mohla nechat na synovi a ty sa venovat vnucatu. Ja by som sa citila blbo sedet hodinu sama v obyvacke pri telke. A teda este nechapem co ste tam hodinu robili. Ved to trva par minut a ked to das stahovat tak uz pri tom sedet nemusis. 😏
Ja by som bola tiež vdačná aj za palacinky. Ja to varievam deckam ako obed... kto jedava 5 druhov jedal na obed ?
Bola by so vďačná aj za to, že sa u svokry necítim ako niekto navyše to by uplne stačilo ..🙂
Chodila som tiež svokre a tiež chcela od syna veci, kde vždy zmizol na dlhšie... ale lepšie byť u niekoho a ine prostredie..bars aj kukať tv ..ako sedieť fakt doma a byť stale doma ...
Ludia zabudli byť vďačny za normalne prirodzene veci, správanie a jedlo.....
Ináč, ja som sa hnevala aj na bývalého muža, keď sme išli k svokrovcom, on má tam nechal a išiel spať do izby 😃 a svokor kukal politiku tak nahlas, že ani vlastného slova sme nepočuli. Svokra hodinu volala s kamoškou a ja jak....som tam sedela a mala som sa cítiť ako doma. 🙈
Mohol ti syn davat fotky do pc aj bez tvojej pritomnosti,ty si mu tam bola k comu? Moj muz tiez ked mojmu ocovi robi nieco s pc,tak to robi sam a oco sa venuje navsteve (mne a synovi). Necudujem sa ze sa to nevesty dotklo,akoby tam bola naviac aj s malym
@jana_eyre_2 to je taka detinska veta "ja som asi divna" 🙂 preco by si mala byt divna, ked mas nieco inak, ako niekto druhy? a preco by mali byt divni oni? kazdy to mame inak a zaklad je to chapat a respektovat a nie posudzovat druhych podla seba, ze asi je tu niekto divny, ked to nemame vsetci rovnako.. tebe by nevadili palacinky a vlastny program na navsteve, niekomu hej.. naco sa nad tym pozastavovat? naco niekoho oznacovat za divneho, nevdacneho, alebo neviemakeho?
Na jednej strane. Mne osobne by bolo jedno, ci nam svokra nieco navari, alebo nie. Nechodim k nej jest, ale navštíviť ju. Preto by ma urcite nastvalo, ze nie je pri nas a zavrie sa niekde do izby s manzelom. To sa neveste vobec nedivim.
Nerozumiem teraz celkom neveste.
Lebo to nie je klasická návšteva,ale návrat syna domov. A vlastne všetci prišli domov istým spôsobom.
Čo na Tom,že syn máme pomohol. A že boli palacinky,no lepšie ako nič.
Čo je na Tom,posedieť si hodinu po obede,niekde na gauči pri káve,telke....
@reanda tvoje slová môžeš aplikovať aj na ženy, ktoré sa tu pozastavuju nad tým aké by boli nespokojné a ako je pre ne autorka lenivá lebo urobila len vyvar a palacinky.. ja nikoho neposudzujem, nevesta môže robiť čo len chce, ale myslím že k hypotetickym názorom prispievateliek môžem pridať hypotetické protiargumenty.. inak je vlastne celý modrý koník o ničom ak by sme sa tu nemali nad NICIM pozastavovat.. v konečnom dôsledku je úplne zbytočne pozastavovat sa nad mojou pre teba detinskou vetou že som divná, nie? 😉
@jana_eyre_2 mozem ich aplikovat na kohokolvek.. zrovna mi to vyslo na teba 😀 .. a aj nemusim.. a kludne si mozes aj dalej mysliet, ze si divna a z ineho sveta a rozhorcovat sa (lebo tvoj uvodny prispevok mi prisiel rozhorceny, narozdiel od tych predoslych) vsetko je v pohode 🙂
@reanda fakt na rozdiel od tých predošlých, ani jeden pred mojim podľa teba nebol rozhorčeny príspevok? Ok, zrejme čítam inak.. 🤷
Mne by bolo jedno čo svokra navarí keby mi nechuti kuknem do chladničky a niečo určite najdem keby som neviem ako hladná a taktiež keď muž pomáha či už s pc čokoľvek a zavrú sa aj ja dve hodiny je mi jedno veď je super že syn pomôže , a pointa ? Asi som dosť benevolentne keďže som u nej aj tak za kravu 😂😂

s tym obedom - podla toho, co pises, Ti nic nevytkla, len povedala, ze nema rada sladke. cize ziadna kritika, ani konflikt, len Ti slusne oznamila, ze palacinky nie, takze nabuduce, ak ich pozves na obed, tak budes vediet, ze palacinkami jej neulahodis. co ani nie je Tvoja povinnost samozrejme. uz je na Tebe ako spracujes tuto informaciu.
je fajn, ze bola voci Tebe uprimna.
a druha situacia - ano, keby ma niekto pozval na navstevu a nechal ma hodinu sediet samu v obyvacke, tak by ma to tiez prestalo bavit a odisla by som, nech si vklude dorobite, co potrebujete.
v podstate hodinu na vas cakala, co je celkom slusny vykon.
ale ani v jednej situacii nevidim nejake problemove chovanie, skor iba chyba komunikacie, vidno, ze si nie ste moc blizke a este okolo seba opatrne naslapujete.
v situacii cislo jedna, keby som chcela byt zadobre tak poviem, och, to som nevedela, robila som ich kvoli malemu.
v druhej situacii: prepac, ze to tolko trvalo, myslela som, ze to bude len chvila, mrzi ma, ze si tolko cakala.
alebo si mohla odist od PC a chodit za nou do obyvacky aspon par slov prehodit.