icon

Nevieme sa dohodnúť na mieste pre život

21. okt 2025

Ahojte, riešili ste to niektorá tiež? S partnerom už mame bábo, zatiaľ bývame v maličkom byte a chceli by sme domček, lenze…partner je vychodniar a silou mocou chce bývať v BA 🤦‍♀️ ja som z mesta na západnom Slovensku a chcem tu aj zostať. Mám tu rodinu, priateľov, na BA nič pozitívne nevidím. Lenze on nie je naklonený kupovať nehnuteľnosť v mojom rodnom meste. Asi sa mu to nezdá dosť “nóbl” 😅 čo robiť, ako ho presvedcit?

Strana
z2
sasa1310
21. okt 2025

tak väčšinou sa nehnuteľnosti kupujú tam, kde majú ľudia prácu

13uzivatelka11
21. okt 2025

Tak chcete dom alebo on chce bývať v Bratislave? Videli ste ceny domov v Bratislave? Toto ste si mali vyjasniť pred dieťaťom 🤷‍♀️

thereisabear
21. okt 2025

Spíšte si pre a proti. V BA priamo asi dom nie, či? Zvážte cenu, dochádzanie (zápchy), možnosti práce a pod.

melanta
21. okt 2025

Nechápem, máte dieťa a teraz riešite otázku, kde budete žiť? Ale vlastne na koni je to bežné, že ženy najprv rodia deti a potom nariekajú, že niečo nevychádza akoby chceli. Prekvapenie.

Ale súhlasím s prvým komentárom. Kde máte prácu a kde je potenciál do budúcnosti, že dobrú prácu budete mať? Nemyslím si, že ľudia chodia žiť do BA pretože je nóbl. Prepáč, ale musíš byť dosť jednoduchšia, ak si toto myslíš. Ľudia chodia z malých miest žiť do BA preto, že je tu viac práce a vyššie mzdy, viac škôl, viac možností aktivít pre deti. Tak to funguje nielen na Slovensku, ale všade vo svete, že ľudia sa sťahujú do väčších miest pre lepšiu prácu, vzdelanie a aktiivty. To, že v tvojom malom meste máš rodinu a priateľov je výrazne slabší argument. Navyše, teraz je tvoja primárna rodina partner a dieťa. Čiže rodinu budeš mať všade, kam pôjdete. Teraz žijete kde, resp. on žije kde? Prečo ste tému "Bratislava" neriešili dávno pred dieťaťom?

sissy27
21. okt 2025

@anonym_autor no a priateľ má peniažky na domček v BA ? 😀 aby nebol prekvapený, koľko taká roztopaš stojí 😀 a satelity okolo BA - no ja ti neviem, či je to nejaké terno, žiješ vlastne stále v aute v nejakej zápche.
Čo ho ťahá do BA ? Má tu prácu, nejaké zázemie? Či len vidina "veľkomesta" ? Aké budeš mať v BA možnosti ty?
Mne sa tu žije dobre, ja by som v rámci SK z Bratislavy preč nešla, ale mám tu vlastnú nehnuteľnosť bez hypo, prácu, rodinu, priateľov, proste komplet zázemie.

anonym_c4e7b9
21. okt 2025

Tiež súhlasím, že toto ste mali poriešiť pred dieťaťom... A dom v BA je tiež náročná predstava. Za mňa najlepší kompromis je nejaké Hamuliakovo a pod.

simca06022011
21. okt 2025

ja som mestsky clovek, zivot v ba mi vyhovoval... ale s dietatom asi nie (najma skolakom a tak, najma ked tu citam veci ako tlacenice na stredne skoly atd... ano moznosti je tam milion o tom nepochybujem, ale inak logistika, cestovanie,...).. odradila by ma aj prehnana cena nehnutelnosti. Proste si sadnite doma a realne dajte plusy a minusy na papier ake vyhody to ma pre jedneho, druheho, dieta... byvat atam alebo tam. A potom aj financnu stranku prebrat. Ma aj nejaky iny dovod neostat v tvojom rodnom meste, ako to "ze ani on nie je doma".. je tam zle, daleko dochadzate, nemate tam nieco...medzi ba a tymto mestom nie su ine moznosti? :D pracujete kde, dochadzate kam? skolky, skoly.. dostupnost... ? vies ja som krava chcela dom, nevadila mi vzdialenost od dcerinej skoly atd... a potpravde roky sa len TRAPIME, ide to na nervy mne, dcere, kazdemu.. poondiata dedina a to sme len 10km od mesta... nic tu nie je, za vsetko treba dochadzat, ani obycajne fitko, kde si idu tinedzeri zacvicit (kde to este dospeli!) tu nie je dostupne, za vsetkym dochadzat a to kaslat na financie ale ide do casu.. lebo ak niekto potrebuje stravit v atue hodinu, aby si hodinu niekde pocvicilo dieta tak dakujem pekne... stretavanie s kamaratmi a vsetko pokulhava. ZA mna, treba ostat tam kde je zivot,rozmyslat, neodtrepat sa na lazy kde nic nie je,a le na druhej strane ak nie som milionar co si vie kupit primerane byvanie v BA v bizkosti prace/skolky/skoly = tak do BA by som nesla. ALE to je moj, osobny nazor... ja by som nesla ak by to praca nevyzadovala ani do satelitov okolo ba... ani pracovat do ba by som nesla ak by som mala v tych kolonach dochadzat denno denne :DDD

luccys
21. okt 2025

And here we go again...DOMCEK! A ked uz, tak rovno v BA.

pralinka25
21. okt 2025

dom v bratislave? WOW. to musite byt teda tazko za vodou. dom v satelite nie je dom v bratislave. to mozete zit kdekolvek.
no a dalsia vec. najpraktickejsie je pri malom dietati mat okolo seba ludi co ti pomozu. je x milion prilezitosti kedy sa vam pomoc zide. jasne ide to aj bez toho ale je to komplikacia ked musis zhanat a platit cudzie osoby.
ja by som sa priklonila k tej tvojej predstave

lienka.7
21. okt 2025

@anonym_autor tak si si mala nájsť partnera z tvojho malého okresneho mestečka a bola by si tam safe až do smrti.

anonym_444220
21. okt 2025

My sme s mužom z Bratislavy, mame k tomuto mestu vzťah, tiez sme chceli do domu, aj sme ho kúpili v Rakúskom pohraničí, čiže si v Ba za 5 minut autom, avsak prišli sme na to, že jednak nie sme ľudia do domu a za druhé je to extrem to cestovanie a robit teraz detom taxikára 15 rokov, takze sme sa nakoniec rozhodli byvat v byte, dom predat a kúpiť si dalsi investičný byt, možno dva, blizko nás, kde budú neskôr byvat deti, ak sa tak rozhodnu. Aj u nás boli za to hádky, manzel sa nechcel domu zbaviť, aj keď je písaný na mna a hypotéku si platim ja, nechcela som spravit toto rozhodnutie bez neho. Časom už aj on pochopil, že sa to neda skĺbiť, jedine mi je luto, že deti nebudu vediet nemecky, ale na druhej strane majú v Ba viac možnosti. Dcéra je strašne všestranne nadaná, chodi na 7 kruzkov, to by na At dedine nemohla, chodi aspoň do anglickej triedy, tak aspoň anglictinu bude dobre ovladat, keď už tu nemcinu nie

simca06022011
21. okt 2025
@anonym_444220

My sme s mužom z Bratislavy, mame k tomuto mestu vzťah, tiez sme chceli do domu, aj sme ho kúpili v Rakúskom pohraničí, čiže si v Ba za 5 minut autom, avsak prišli sme na to, že jednak nie sme ľudia do domu a za druhé je to extrem to cestovanie a robit teraz detom taxikára 15 rokov, takze sme sa nakoniec rozhodli byvat v byte, dom predat a kúpiť si dalsi investičný byt, možno dva, blizko nás, kde budú neskôr byvat deti, ak sa tak rozhodnu. Aj u nás boli za to hádky, manzel sa nechcel domu zbaviť, aj keď je písaný na mna a hypotéku si platim ja, nechcela som spravit toto rozhodnutie bez neho. Časom už aj on pochopil, že sa to neda skĺbiť, jedine mi je luto, že deti nebudu vediet nemecky, ale na druhej strane majú v Ba viac možnosti. Dcéra je strašne všestranne nadaná, chodi na 7 kruzkov, to by na At dedine nemohla, chodi aspoň do anglickej triedy, tak aspoň anglictinu bude dobre ovladat, keď už tu nemcinu nie

@anonym_444220 preco by nemohla vediet a ovladat aj nemcinu? trosku zvlastny pristup... vsak bezne aj ludia co neziju v de alebo inej krajine sa dokazu v pohode viac jazykov naucit :DD

marcellka32
21. okt 2025

Pozrite okolie Ba- Senec

anonym_2852e8
21. okt 2025

@anonym_autor dávno ste to mali mať poriešené. Ale vidieť že ty kompromis nechceš keďže píšeš len ako ty nechceš ísť do Ba a ako máš jeho ukecať. Na bývanie sa neukecáva, to musíte obaja chcieť. Keď ani jeden nechce poľaviť zvolila by som mesto niekde na strede cesty. Mne sa páčilo mesto kde býval manžel a kvôli jeho práci som sa prispôsobila. V mojom rodnom meste ani jeden z nás žiť nechcel.

minesasubu
21. okt 2025

treba sa rozhodnút podľa vyšky finančneho zataženia
ak mate na dom v Ba tak kupne ale mate nato vobec ?
my sme napriklad chceli tiež bývať v dome avšak ceny katastrofa tak sme sa rozhodli kupiť vačši byt a bez hypo podľa našich finančných možnosti
dýcha sa nám omnho lepšie kedže nemáme hypo , časom možno kupime doma ak nato budeme mať

anonym_fa5940
21. okt 2025

Mate 500tisic eur???lebo Bratislava,tam by som zacala.Ze zoberie hypo???Mate prijem aspon 5000eur mesacne a stabilny a isty aj v buducnosti,lebo sa zacina vo velkom prepustat po novom roku.To by som mu tiez povedala ako argument.

sense
21. okt 2025

@anonym_autor a pracu máte kde? Ako ďaleko je z BA do mesta kde ste teraz. Maté toľko peňazí resp prijem na dom v Bratislave? Nebavili ste sa o Tom pred dieťaťom ?Treba si sadnúť a spísať pre a proti, obzvlášť ak by bola nehnuteľnost spoločná a aj spoločné financovaná.

majka99999
21. okt 2025
@anonym_444220

@anonym_444220 ani ja nebyvam v nemecky hovoriacej krajine a plynule hovorim po nemecky. V BA mas aj bilingualne gymnazia s nemcinou. Ked vie po anglicky, urcite nie je problem naucit sa po nemecky, samozrejme chce to cas a osmy kruzok, ak jej nestaci nemcina v skole.

som_realistka
21. okt 2025
@anonym_444220

@anonym_444220 vsak jej pridaj na druhom stupni nemcinu. Moja dcera jed koncila gymnazium tak mala plynulu AJ, NJ a latincinu na urovni farmaceuta, teraz zacala so spanielcinou

anonym_42121a
21. okt 2025

Narodila som sa v BA a žila som tam celý život. Keď sme sa s priateľom, dnes už manželom rozhodli posunúť v živote, postavili sme dom v dedine pri BA. Za seba môžem povedať, že som spokojná a keď mám ísť do BA niečo vybaviť, tak ma šľak triafa. Všetko sa snažím riešiť z domu alebo idem do iného mesta, kde vybavím rovnako alebo ešte lepšie. Treba si uvedomiť, že sú aj iné mestá, kde sa dá žiť kvalitne alebo dokonca kvalitnejšie ako v BA. Áno, ako rodená bratislavčanka, hovorím, že Bratislava, hoci som v nej strávila značnú časť života a viažu ma k nej spomienky, rodina, nie je žiadne terno.

kiki68
21. okt 2025

Tak v BA po 400k nic lepsie nekupi, ak nechce stat 2 hodiny v zapche a bez auta sa nepohnut. Cize za mne iba ked tam ma dobre platenu pracu, inak je to blbost tam ist.

anonym_444220
21. okt 2025
@simca06022011

@anonym_444220 preco by nemohla vediet a ovladat aj nemcinu? trosku zvlastny pristup... vsak bezne aj ludia co neziju v de alebo inej krajine sa dokazu v pohode viac jazykov naucit :DD

@simca06022011 ja som sa nemcinu nikdy dobre nenaucila, a to som teda v našom dome žila v At, ale nebola som v úplnom kontakte s nemčinou, lebo všetci susedia boli Slováci a zahraniční so mnou komunikovali anglicky. Je iné, ked sa učíš od skolky jazyk a keď sa ho učíš v slovenskej skole so slovenským pedagógom. Ja som mala nemcinu ako druhy jazyk od základky, navštevovala som milion kurzov aj počas gymnázia, aj počas materskej som chodila na kurzy a nemcinu mám strašnú a to môžem povedat, že som urobila všetko preto, aby som sa ju naucila a proste ju neviem, ale nemam ani talent na jazyky. Vidim to aj na rodine. Mužova sesternica žila do 12 rokov v Švajčiarsku, nemcinu má ako native speaker, ma kombináciu s angličtinou, všade sa o nu biju. Stryko robil v At 25 rokov a jasne, že sa naucil, ale prízvuk otras a aj keď je VS vzdelaný, to vyjadrovanie nemá na urovni.

melanta
21. okt 2025
@anonym_444220

@simca06022011 ja som sa nemcinu nikdy dobre nenaucila, a to som teda v našom dome žila v At, ale nebola som v úplnom kontakte s nemčinou, lebo všetci susedia boli Slováci a zahraniční so mnou komunikovali anglicky. Je iné, ked sa učíš od skolky jazyk a keď sa ho učíš v slovenskej skole so slovenským pedagógom. Ja som mala nemcinu ako druhy jazyk od základky, navštevovala som milion kurzov aj počas gymnázia, aj počas materskej som chodila na kurzy a nemcinu mám strašnú a to môžem povedat, že som urobila všetko preto, aby som sa ju naucila a proste ju neviem, ale nemam ani talent na jazyky. Vidim to aj na rodine. Mužova sesternica žila do 12 rokov v Švajčiarsku, nemcinu má ako native speaker, ma kombináciu s angličtinou, všade sa o nu biju. Stryko robil v At 25 rokov a jasne, že sa naucil, ale prízvuk otras a aj keď je VS vzdelaný, to vyjadrovanie nemá na urovni.

@anonym_444220 čiže ty si sa nenaučila, tak sa nenaučia ani tvoje deti? Ja som sa v škole učila ruštinu, keďže som do školy chodila ešte za socíku. A dnes mám C1 certifikáty z AJ, NJ, arabčiny a taliančiny, ďalšie 2 sa učím. Prvé 3 jazyky používam poviem že denne, pretože 100% mojej práce je v týchto jazykoch. Samouk + online lektor + aktívne venovanie sa tomu a za 3 roky vie mať človek C1 certifikát, ak chce. Ty nevieš nemecky, lebo si nenašla spôsob výučby, ktorý je vhodný pre teba. Skús deti v jazykoch radšej podporiť, ako demotivovať, lebo tebe to nevyšlo. Ak tvoje deti nebudú vedieť nemecky, tak to nemá nič spoločné s tým, že nevyrastajú v AT.

simca06022011
21. okt 2025
@anonym_444220

@anonym_444220 ale prosim ta... som z doby ked sa ucilo vsetko v skole, ziadne zitie kadetade a riesenie native speakerov bolo skor raritne ako pravidelne a tolko z nas dokaze uplne perfektne rozpravat aj viacerymi jazykmi.. kto chce nauci sa a hlavne ako pises, nie kazdy na to musi mat hlavu a musi sa naucit = to ze po tolkej namahe ten jazyk tak nevies ako simyslis (mozno keby ta hodilo do toho nemecka, rozkukala by si sa a za kratky cas by si zrazu bola v pohode), tak ano moze to byt tym ze na to nemas bunky... mam spoluziakov zo zakladnej, gymnazia, chodia po celom svete plynule sa dohovoria v roznych jazykoch, moja nemcina z gympla a to som ju neznasala a neucila som sa ju bola taka, ze som sa v klude dorozumela, takze neverim, ze nietko kto CHCE sa nenauci. iste by som nebola demotivovana ako autorka, ze dieta nezije v DE, tak nebude vediet jazky ... Bude. Ak sa bude ucit. A potom ak raz skonci niekde ked to bude potrebovat, napr. nebodaj sa prestahuje do DE atd, tak to bude pre nu lahky prechod. Aj ked sa bude musiet napr. prisposobit lokalnemu jazyku, prizvuku, lebo vzdy je vsetko inak v realite ako v skole :D Vela z nas co sme sa ucili jazyky sme tym presli :DDD

belllinka
21. okt 2025
@anonym_444220

@anonym_444220 veď píšeš, že ste manželia, tak ako môže byť napísaný iba na teba a platiť ho iba ty? Nie sú peniaze a majetok v manželstve náhodou spoločné?

simca06022011
21. okt 2025
@belllinka

@anonym_444220 veď píšeš, že ste manželia, tak ako môže byť napísaný iba na teba a platiť ho iba ty? Nie sú peniaze a majetok v manželstve náhodou spoločné?

@belllinka mozno si ho kupila pred manzelstvom..🙂

cimage
21. okt 2025

Baby vy ste take mudre. Lahko je radit na fore a robit zo seba hrdinky, ako vsetko poriesit pred dietatom, dobre ze nie uz pohrebne miesto si najst. Lenze veci, ludia, miesta a okolnosti sa menia. My sme pred dietatom zili v zahranici a chceli tam zostat. Pozerali sme tam nehnutelnosti. A rok po narodeni sme sa stahovali na Slovensko. My nemame problem menit prostredie. Odvtedy sme sa uz parkrat stahovali. Treba urobit kompromis, ved prestahovat sa da aj po roku, alebo vyskusajte podnajom a zistite plusy a minusy byvania v meste.

melanta
21. okt 2025
@cimage

Baby vy ste take mudre. Lahko je radit na fore a robit zo seba hrdinky, ako vsetko poriesit pred dietatom, dobre ze nie uz pohrebne miesto si najst. Lenze veci, ludia, miesta a okolnosti sa menia. My sme pred dietatom zili v zahranici a chceli tam zostat. Pozerali sme tam nehnutelnosti. A rok po narodeni sme sa stahovali na Slovensko. My nemame problem menit prostredie. Odvtedy sme sa uz parkrat stahovali. Treba urobit kompromis, ved prestahovat sa da aj po roku, alebo vyskusajte podnajom a zistite plusy a minusy byvania v meste.

@cimage áno, situácie sa menia, aj my ľudia sa meníme. Ale ak autorka vedela, že sa nikdy nechce pohnúť zo svojho malého mesta, mala o tom informovať partnera hneď v úvode. A nie teraz riešiť, že každý chce niečo iné. Ona nechce kompromis. Ona chce aby partner akceptoval ako to chce ona, pretože pre ňu iná alternatíva ako jej neprichádza v úvahu.

anonym_0b28c5
21. okt 2025

@anonym_autor fuuuu, maly domcek chcete v BA alebo pri BA?Pripravte si viac ako 300000e..

luccija
21. okt 2025
@anonym_42121a

Narodila som sa v BA a žila som tam celý život. Keď sme sa s priateľom, dnes už manželom rozhodli posunúť v živote, postavili sme dom v dedine pri BA. Za seba môžem povedať, že som spokojná a keď mám ísť do BA niečo vybaviť, tak ma šľak triafa. Všetko sa snažím riešiť z domu alebo idem do iného mesta, kde vybavím rovnako alebo ešte lepšie. Treba si uvedomiť, že sú aj iné mestá, kde sa dá žiť kvalitne alebo dokonca kvalitnejšie ako v BA. Áno, ako rodená bratislavčanka, hovorím, že Bratislava, hoci som v nej strávila značnú časť života a viažu ma k nej spomienky, rodina, nie je žiadne terno.

@anonym_42121a tiež som to tak mala vždy v Ba v paneláku, keď sa mi narodilo dieťa rodičia išli do domu blízko Ba a my o 3 r tiež s dieťaťom mi bolo lepšie na dedine.V etape študent, mladé roky mi Ba vyhovovala teraz sme 10 r kúsok od Ba a chodím tam s nechuťou a už by som zo satelitu neodišla.Muz dochádza 15 min do práce, dcéra busom na gymnázium do Ruzinova a ja na pol z domu.Ale môj muž veľmi nechcel ísť do domu 3 roky sme rozmýšľali či predať pozemok či stavať či to finančne zvládneme.Dohoda bola, že keď si nezvykne zarobíme a dom predáme nikdy sme takú myšlienku nemali.
@anonym_autor zostaň tam kde máš zázemie rodinu, kamarátov...nehovoriac o cenách domov v Ba.Alebo choďte na pol cestu dom niekde medzi rodným a Ba.U mňa by zavážilo či to je mesto či sú tam stredné školy, vysoké či ľahko dostaneš dieťa do škôlky atď ..kde budeš pracovať, logistika.Muzi väčšinou ráno odidu do práce a neriešia ty budeš s dieťaťom sama a je lepšie mať rodinu po ruke aj do buducnosti

Strana
z2