Nevieme sa dohodnúť ohľadom základnej školy
Dobry den,
pisem sem ohladom jednej chulostivej veci: moje dieta je predskolak, mali by nastupit do skoly. Problem je, ze manzel mi nechce povolit zapis dietata do spadovej skoly aj ked to podpisal. Ze bude vozit dieta denne 20 km tam aj spat. Lebo je to skola na "dedine". Ja v tej "dedine" vyzera, ze budem mat pracu a mozem ju vozit denne aj do skoly aj zi skoly. Prosim, stretla ste sa niektora s tymto? Aki by ste postupovali?
20 km denne je viac než dosť, dieťa nebude mať žiadne vazby na kamarátov ☹
my bývame v košiciach a nenosili sme dieťa do "lepšej" školy práve kvôli tomu, že by nemalo kamarátov...
Chcela by som vediet dovod riadny preco nie do spadovej. Ja osobne by som si tam dieta dala, dochadzat je utrpenie, k tomu kamaratov nebude mat zo skoly atd... minimane na prvom stupni je to uplne jedno kde je, a pride mi zbytocne hrat sa na "lepsiu"/"horsiu" skolu. O tom, ze za chvilku bude cupitat dieta same do skoly ani nehovorim a dochadzat 20km tam a spat + nejake kruzky, sport = su uplne odveci... Ani keby ste obaja pracovali mimo obec, tak nie som za to vozit dieta do mesta, ak by to napr. nejaky kruzok sportovy nevyzadoval, napr. sportovci zvyknu rano aj vecer trenovat a tak kadejak... vtedy by to zmysel davalo. Inak nie.
Pisem to ako niekto, kto dal dieta do skoly, do mesta.. iba cca 10km... aj dcera chodi sama, ale napr. nikdy do kolektivu lokalnych deti nezapadla/nezapadne, kamosi nula bodov a v meste je to tiez nula bodov = lebo vsetci musia dochazdat.
Ako dieta, ktore nechodilo do spádovej skoly, ale do "lepsej" v centre mesta ti poviem - nie, nerob to. Nepoznala som ziadne deti zo sidliska, nepoznala som nejake navstevovanie kamosov, chodenie von s deckami zo sidliska ani nic podobne. Kamosi zo skoly boli daleko, decka z blizkeho okolia som nepoznala. Preto som moje deti dala do spadovej skoly a nelutujem. Starsi chodi sam, obcas berie aj mladsieho, ked ja nestiham. 20 km je velmi daleko - na to, aby si ho pustila sameho.
Na dedine budú mať na to dieťa viac času. Ako spomínajú vyššie, keď bude tak ďaleko tak si bude ťažko udržiavať vzťahy v škole a na dedine ťažko vytvárať
Dohodla by som sa s ním, že 1-4rocnik dedina a potom mesto
Lenze my pre spadovu skolu mame len trvaly pobyt, ja tam budem pracovat. Vysvetlim blizsie situaciu: mozno ako nezainteresovane mi budete vediet povedat blizsie: momentalne mame za sebou narocnych 6 rokov, velmi narocnych, kedy sme nezili spolu riadne ako rodina (praca, vytazenie pracovne, dochadzanie nas dvoch 120 km denne). Konecne mam uz moznost nastupit do prace, mysleli sme si, ze sa budeme stahovat. Aj kvoli mojej praci, no na rychlo som dostala lepsiu ponuku, ktora by mi viac pasovala a viac by mi zosuladovala potreby rodiny. Preto z toho vyvstala otazka vozit ju do soadivej skoly vzialena od bydliska 5 km ale budem tam mat pracu, alebo zapisat ju este do 3. Skoly v nasom meste kde mame byt. Problem vsak je, ze chceme sa cim skor stahovat do RD, len nevieme kam, lebo muz trva na meste a na to nemame.
Teraz ma napadla taka vec, ze mozno poriesit skolu a do 3 mesiacov napasivat kupu, divtedy by sme dochadzali
Čiže spádová škola je na mieste A, bývate na mieste B a muž chce, aby dieťa chodilo do školy na mieste C? A budete sa sťahovať, ale ešte neviete, kam?
no len aby ste vobec kupili dom. Mne to vychadza ako tebe, prakticke riesenie. Ked kupite dom ( nuz mnohi sme dom kupovali aj pol roka) potom moze dieta kludne prestupit.
Keď ste podali oboma rodičmi podpísanú prihlášku do školy a tam ju vzali, tak čo už teraz? Je neskoro riešiť prestup, je koniec roka a už o týždeň nikto v škole nebude🤷
Ja vobec nechapem. Ak je dieta predskolak, tak o 2 mesiace nastupuje do skoly a teda viete do ktorej. Ak este len bude buduci skolsky rok predskolak, tak nechapem o ake 3 mesiace idu pri stahovani… extremne zmatocne napisany prispevok.
Zienky dakujem Vam za rady, tipy, lebo sami v tom mame velky chaos a som rada, ze neriesite ziadne vycitky, lebo tie v poslednej dobe dost casto dostavam a mam pocit zlyhania ze neviem rozlusknut tento problem
Ja vobec nechapem. Ak je dieta predskolak, tak o 2 mesiace nastupuje do skoly a teda viete do ktorej. Ak este len bude buduci skolsky rok predskolak, tak nechapem o ake 3 mesiace idu pri stahovani… extremne zmatocne napisany prispevok.
@guudy je zapisane na 2 skoly, do spadovej a do tej v miesti mojej prace, ktoru som nezobrala, lebo mi dosla vyhodna a opakujem mega vyhodna ponuka v mieste spadovej skoly, byvame originalne 5 km od miestaspadovej skoly
@guudy lenze muz ju tam nechce dat aj napriek tomu, ze to podpisal
Je to rozhodnutie robiť taxikara nasledujúcich 9 rokov, je si istý, že sa to vždy bude dať? Alebo potom vo vyšších ročníkoch bude dieťa odkázané na hromadnú dopravu. Ak nema manžel iné rozumne argumenty, za mňa je to hlúposť. Nejedná sa o strednú ani o vysokú školu, je to základná škola, načo z toho robiť vedu. Väčšina je na rovnakej úrovni, aj na dedine. A ďalšia vec, ze keď už je dieťa prijaté do jednej školy tak neviem co rieši, už je neskoro. Deti sú prijaté, miesta rozchytane. Muž sa dosť neskoro spamätal aby robil takéto zmätky. Poslala by som ho voľákde...
Je to rozhodnutie robiť taxikara nasledujúcich 9 rokov, je si istý, že sa to vždy bude dať? Alebo potom vo vyšších ročníkoch bude dieťa odkázané na hromadnú dopravu. Ak nema manžel iné rozumne argumenty, za mňa je to hlúposť. Nejedná sa o strednú ani o vysokú školu, je to základná škola, načo z toho robiť vedu. Väčšina je na rovnakej úrovni, aj na dedine. A ďalšia vec, ze keď už je dieťa prijaté do jednej školy tak neviem co rieši, už je neskoro. Deti sú prijaté, miesta rozchytane. Muž sa dosť neskoro spamätal aby robil takéto zmätky. Poslala by som ho voľákde...
@nikpa no je neprijemny az taky natlakovy
Nechapem, co riesite. Dieta je prijate do spadovej skoly, tak tam bude chodit.
Prijimanie deti je uzavrete. Nie je co riesit. Bodka.
Tak si s nim doma sprav poriadky a nenechaj seba aj dieťa tlačiť do niečoho len preto lebo to chce on. Treba sa vedieť dohodnúť a nie robiť natlaky a podobne...
Tak si s nim doma sprav poriadky a nenechaj seba aj dieťa tlačiť do niečoho len preto lebo to chce on. Treba sa vedieť dohodnúť a nie robiť natlaky a podobne...
@nikpa nedaju sa, on si presadzuje svoje a ideme riesit tretiu skolu. Prakticky ja sa s nim neviem dohodnut ani na byvani. Teraz mi naklada, ze som ho zradila ze som cukla od mestskej skoly mimo miesta trvaleho bydliska. Ano, mala som tam mat pracu, ale nemali sme byvanie este a navyse, nakoniec v mieste spadivej skoly som nasla lepsie platovo a casovo pracu, ktora mi bude vyhovovat viac
Tu je ale asi aj iný problém, ktorý máte vy ako partneri, keď stále bojujete a neviete sa dohodnúť.
Autorka, prestante riesis sprostosti. Dieta nech ide do spadovej skoly, kde bude casom aj same chodit.
A trosku rozmyslajte, co ak zase zmenis pracu? Budes dietatu menit skolu? Ci ako? Nechapem toto rozmyslanie o vybere skoly pri praci. Ale ok. Nemali ste problem, tak ste si vyrobili🤷🏼♀️
Autorka, prestante riesis sprostosti. Dieta nech ide do spadovej skoly, kde bude casom aj same chodit.
A trosku rozmyslajte, co ak zase zmenis pracu? Budes dietatu menit skolu? Ci ako? Nechapem toto rozmyslanie o vybere skoly pri praci. Ale ok. Nemali ste problem, tak ste si vyrobili🤷🏼♀️
@guudy Ale problém je, že ani spádová nie je v mieste bydliska. A aj to sa bude ešte meniť, lebo chcú sa sťahovať a ešte nevedia, kam.
No takto. Ja som z tejto témy úplne domotana 🙈
20 km voziť decko ťa prejde veľmi rýchlo... po roku budeš dieťa dávať do inej školy - bližšie.
Nech vozí muž, nechala by som ho aj ráno nech všetko zabezpečí, jeho to rýchlo prejde. A ešte nech si dá nejaké krúžky, nech s dcérou pochodí. A zápchy v meste ranné keď máte, treba prirátať k času. Nám trvá normálne 10 minút autom, keď je zápcha ranná aj 3x toľko. O rok ťa bude ešte prosiť, aby si ju vozila ty😁
tak nech rozhodne dieta kam chce chodit
Sťahovať sa potrebujete v blízkej dobe, či nie? Dalo by sa vydržať, kým dieťa vychodí tú spádovú ZŠ?

Snažila by som sa ho presvedčiť, že je dobré chodiť do školy tam, kde bude mať po škole možnosť stretnúť sa vonku s kamarátmi. Čo má proti škole na dedine?