icon

Nevlastný súrodenec - rodinné vzťahy

17. okt 2025

Som z rozvedenej rodiny ale už mam po 18 a bývam u priateľa. Otec si urobil dieťa teraz na staré kolena. A občas prídem na návštevu, ešte študujem, tak mi prispieva. S otcom celkom vychádzam, ale s jeho partnerkou sme si moc nesadli, sú spolu už 10 rokov ale nikdy sa nesnažila zblížiť sa. A teraz čaká že jej budem robiť pestúnku. Lenže mňa to dieťa ani moc nebavi, kým bolo malé bavilo ma s ním tráviť čas, už je ale škôlkarka a pojašená. Nemam moc na ňu kapacitu. Keď je chorá a ja mám voľný deň v škole chcú ju ku mne šupnúť, lenže ja hneď chytím každý soplik od nej, takže nepaci sa mi keď toto robia. A mame s priateľom psíka, no a ona mu nedá pokoja. Keď je u nás je vystresovaný chudák. Takže další dôvod prečo nemám rada keď je u nás. A je neporiadna a totálne nesamostatna, zadok jej treba utierať a všetko chystať. A zas ja k ním tiež nechodím rada na dlhšie , lebo potom ma stále otravuje somarinami otcova priateľka. Nie že by bola rada že jej niekto stráži dieťa, ale furt sa naváža za maličkosti, (príklad, som tam na týždeň tak si prinesiem kufor a pár veci, nemám tam vlastný priestor, tak nechám kabelku na chodbe na vesiaku a ona , prečo musíš mať veci na chodbe. Toto var takto, hento my inak krajame, ovládač patrí na druhý koniec stola … proste somariny nepodstatné len aby náhodou sa nestalo že by som sa cítila pohodlne a prijemne u nich.) no a teda asi končím s touto pomocou aj keď bude oheň na streche že nemajú nič zomňa. Rozmýšľam že nebudem ju nosiť ku nám , nech ma pes pokoj a aj ja s priateľom svoje pohodlie. A ani ku ním sa nebudem chodiť starať, max na pár h návštevu. Či by ste vy robili? Alebo co vy čakáte od starších deti, keď máte podobnú situáciu ?

Strana
z2
anonym_d7f242
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c7742d jasne že sa mi peniaze zídu, predpokladám že rovnako bude prispievať aj tomuto dieťaťu na štúdium a nebude to podmienené starostlivosťou o súrodenca. Takze nemám potrebu sa zamýšľať nijak extra nad sebou.

@anonym_autor a este dodam nemusis um pomahat,zvlast ked je na teba macocha neprijemna.

diaamax
18. okt 2025

Ked syn zacal chodit do skolky, tiez som od neho dostala kazdu “smakocinu”. V zivote som tak casto chora nebola, ako vtedy. Dokonca som 1x skoncila v nemocnici. Pre nikoho ineho bych to neriskovala. Tipujem, ze si v maturitnom rocniku a potrebujes sa ucit a ne chybat. Nejsi nejaka lacna sila na strazenie a macoche bych povedala ze otroctvo davno skoncilo. Pomozem ked sa mi to hodi ne naopak! Toto nech si precita ta 21r pracujuca primadona ktora 100% parazituje u mamky a vadi jej brat, lebo ona chudinka ma az 1 pracu a je totalne vycerpana.

anonym_2325fa
18. okt 2025
@biba_18

@ekira1 dedila by rovnako. podľa zákona nie je rozdiel medzi súrodencami či majú iba 1 spoločného rodiča alebo oboch ... a dokonca pred zákonom sú si rovní aj adoptovaní súrodenci, nemusia byť vôbec biologickí ... ale oni boli biologické príbuzné tak ako autorka ...

@biba_18 na co tu riesis dedenie? Otazka znela inak. Su nevlastni surodenci, nemaju rovnakych oboch rodicov. Dedit budu z ocovej strany rovnako, z maminej uz nie.

diaamax
18. okt 2025
@anonym_2325fa

@biba_18 na co tu riesis dedenie? Otazka znela inak. Su nevlastni surodenci, nemaju rovnakych oboch rodicov. Dedit budu z ocovej strany rovnako, z maminej uz nie.

@anonym_2325fa inak tiez nechapem to slovickarenie. Ano; po spravnosti by sa malo hovorit polovicny surodenec ale je to rokmi zazivane, ze nevlastny. Pointa je uplne inde

sense
18. okt 2025

Píšeš že nová partnerka otca sa nesnažila zblížiť? A ty si sa snažila?
A nie nemáš povinnosť robiť pestúnku. Takisto otec ti nemusí prispievať, má platiť výživné pokiaľ si na dennom štúdiu.

anonym_468d98
18. okt 2025
@sense

A nie nemáš povinnosť robiť pestúnku. Takisto otec ti nemusí prispievať, má platiť výživné pokiaľ si na dennom štúdiu.

@sense to je odveci otázka či ona sa snažila, keďže sa dali dokopy,ked mala 8 rokov a dieťa je dieťa a je to na dospelých ako vybudujú vzťahy

anonym_e8bea1
18. okt 2025
@anonym_c7742d

@anonym_autor sa nád sebou zamysli, aká si hnusná. Je to male dieta stále. Verím, že spolu budete mat "super vztah".
Inak peniaze sa to zídu, ale keď máš sestru postrazit, tak to ta už obťažuje. Keď teda udajne dostaneš každý soplik, rob niečo so svojou imunitou. Už nie si male decko, ktoré je chore každé 2 tyzdne

@anonym_c7742d Dalo by sa to aj obrátiť Autorka je schopná a dobrá, keď má strážiť sestru? Inak má otcova manželka voči nej vždy výhrady.Podľa nej nič nerobí správne, keďže autorku len kritizuje .

biba_18
18. okt 2025

@anonym_2325fa mne príde hlúpe povedať na človeka s ktorým mám rovnakú krv že je nevlastný…

biba_18
18. okt 2025

@diaamax snažím sa vám vysvetliť že nie je to rokmi tak a rozhodne nie všade - a hlavne že to nie je správne…

biba_18
18. okt 2025

@sense aj kebyže sa nesnažila - bola decko 😏

biba_18
18. okt 2025

@anonym_d7f242 vieš čo, pes prežije, ale vedie to k nebezpečným situáciám… my sme tiež prerušili kontakt dieťa-pes keď bola neter ešte malá a rodičia ju nezvládali aby tomu psovi nerobila zle…

sense
18. okt 2025
@anonym_468d98

@sense to je odveci otázka či ona sa snažila, keďže sa dali dokopy,ked mala 8 rokov a dieťa je dieťa a je to na dospelých ako vybudujú vzťahy

@anonym_468d98 nemusela sa snažiť v 8 rokoch, mohla sa snažiť neskôr. Dobre tak to môžme zmeniť zo snahy na tolerovala novú partnerku otca? Akceptovala ju alebo sa snažila všetko bojkotovať, prípade každú jej snahu o zblíženie odmietla lebo otec si našiel novú partnerku, lebo možno mama mala doma pripomienky na otcovi novú partnerku atd

sense
18. okt 2025
@biba_18

@sense aj kebyže sa nesnažila - bola decko 😏

@biba_18 koľko detí je len z princípu, žiarlivosti alebo pripomienok druhého rodiča proti novému partnerovi. Lebo už sa musí deliť o pozornost.
nie v 8 rokoch , aj neskôr.

biba_18
18. okt 2025

@sense áno, zvlášť v období puberty. ale nemôžeme to dávať za vinu tým deťom predsa… autorkinej macoche to nedáva žiadne dovolenie sekírovať ju keď je u nich… 😏

anonym_720e83
18. okt 2025

Takže takto otec ti má platiť len výživné Pokial studujes ak nemáš nájdi si brigádu.. pestúnku by som im nerobila išla by som tam Max na 2-3 h na návštevu

sense
18. okt 2025
@biba_18

@sense áno, zvlášť v období puberty. ale nemôžeme to dávať za vinu tým deťom predsa… autorkinej macoche to nedáva žiadne dovolenie sekírovať ju keď je u nich… 😏

@biba_18 ja som jej nikde vinu nedala som sa jej spýtala ako to bolo z jej strany. Lebo najľahšie je povedať ona nemala záujem, možno aj mala len keďže to ona na začiatku bojkotovala si mohla aj nová partnerka povedať že stratila záujem keďže mladá všetko bojkotovala . Takisto som jej povedal trap napísala že nemusí robiť opatrovateľku nevlastnej súrodencovi.
Nevraviac o Tom že nemusí ísť ani o sekirovanie. Vieme obe veľmi dobre ako reaguju mladý že akonáhle povieš niečo čo im nepasuje už poucas a sekirujes

ekira1
18. okt 2025
@anonym_2325fa

@anonym_2325fa a načo mi píšeš keď ani nečítaš na čo odpovedám? Odpovedám na komentár o dedení, tak píšem o dedení. Najprv čítaj, potom odpovedaj. Pripínam citácie, to je fakt taký problém si ich prečítať keď už máš tu potrebu má poučovať? Komentár na ktorý dpovedám bol o dedení nevlastných súrodencov PO SEBE. Vidíš rozdiel medzi po sebe a po vlastných/ nevlastných rodičoch? Neviem prečo tu pletieš dedenie po rodičoch, o tom ja nepíšem.

anonym_2325fa
18. okt 2025
@ekira1

@anonym_2325fa a načo mi píšeš keď ani nečítaš na čo odpovedám? Odpovedám na komentár o dedení, tak píšem o dedení. Najprv čítaj, potom odpovedaj. Pripínam citácie, to je fakt taký problém si ich prečítať keď už máš tu potrebu má poučovať? Komentár na ktorý dpovedám bol o dedení nevlastných súrodencov PO SEBE. Vidíš rozdiel medzi po sebe a po vlastných/ nevlastných rodičoch? Neviem prečo tu pletieš dedenie po rodičoch, o tom ja nepíšem.

@ekira1 ja som ale neodpovedala tebe🤣 skus sa radit svojou radou a odpovedaj na komentare mierene na teba

ekira1
18. okt 2025
@anonym_2325fa

@ekira1 ja som ale neodpovedala tebe🤣 skus sa radit svojou radou a odpovedaj na komentare mierene na teba

@anonym_2325fa hups, prišlo mi upozornenie, že ma cituješ 🫢 až teraz pozerám, že tam je ešte Biba 🫣 pekne som si nabehla 😂

anonym_2325fa
18. okt 2025
@ekira1

@anonym_2325fa hups, prišlo mi upozornenie, že ma cituješ 🫢 až teraz pozerám, že tam je ešte Biba 🫣 pekne som si nabehla 😂

@ekira1 v pohode🤣 ale si dobre ostra🤣

ekira1
18. okt 2025
@anonym_2325fa

@ekira1 v pohode🤣 ale si dobre ostra🤣

@anonym_2325fa no sú tu diskusie, ktoré mi dvíhajú tlak, potom vidím rude a už to ide 😶

petrao2
18. okt 2025

@anonym_autor nerobila by som pestunku a uz vobec nie choremu decku
Chore decko patri k rodicom
A navyse nevdacnej "macoche" ktora ta ani neprijala len sa jej teraz hodis
Tak ako tu mnohe vykrikuju ze rodicianie su povinny strazit vnuca ani ty nie si povinna strazit sestru

laila22
19. okt 2025
@sense

@sense aj ty si macocha? Dospelí si majú budovať vzťah s deťmi.

sense
19. okt 2025
@laila22

@sense aj ty si macocha? Dospelí si majú budovať vzťah s deťmi.

@laila22 nie som macocha, ale viem aké to je keď sa jedna strana snaží snaží, po čase to vzdá a príde len akceptácia....a potom o x rokov neskôr ale on sa nesnažil lebo na bojkotovanie snaženia sa zabudlo a aj nato prečo sa dotyčná osoba prestala po rokoch snaženia snazit. Pretože čokoľvek povedala alebo spravila bolo odmietane.
A tiež som napísala že babysitterku nevlastné mu súrodencovi robit nemusí. Nemusí ich ani absolútne nastvevovat. Ale tieto veci si mala vydiskutovať s otcom a nie riešiť na MK. Obzvlášť keď ako pri každej téme je len pohľad jednej strany.

anonym_235cfc
20. okt 2025

Ja by som to dieťa nestrážila. Alebo iba vo výnimočných situáciách. A už vôbec nie, ak je choré. Povedala by som, nedá sa, nebudem doma, mám brigádu, musím byť v škole...proste nie.

romiada
22. okt 2025
@anonym_autor

@brrunetkaa lenže on mi ma prispievať zato že som jeho dieťa, nie zato že im robím pestúnku, či?

@anonym_autor otec ma vyživovaciu povinnosť kým študuješ. Si rovnako jeho dieťa ako mladšia sestra. A Ty nie si matka aby si sa starala. Nech sa zariadi pani macocha . Nikde nie je napísané že je povinnosťou starať sa o mladšieho súrodenca (hlavne keď s nimi nebyvas). Ja mam dospelú dcéru a nešupnem jej na starosť malého brata (vlastného podotykam) kedy sa mi zachce. Vždy sa jej slušne opýtam na jej program a či môže. Žiadne emoc.vydieračky ale rešpekt aj k jej potrebám 😉

anonym_d2d9a2
22. okt 2025

@anonym_autor
"A je neporiadna a totálne nesamostatna, zadok jej treba utierať a všetko chystať."
To fakt cakas od skolkarky, dajme tomu 3-4rocnej, ze si sama spravi prazenicu na ranajky, nakraja chlieb a natrie s maslom, da si na to sunku, umyje, nakraja zeleninu k tomu, zohreje mliecko, urobi si kakauko, na obed vytiahne hrnce z chladnicky, naporcuje maso na tanier, nakraja knedlu, da zohriat do mikrovlnky a este plnohodnotne si utrie zadok po velkej potrebe ?🤦‍♀️ Sak taketo deti to este nezvladaju uplne plnohodnotne same, stale s nejakym dozorom, asistenciou. Ci co si vlastne myslela tym, ze jej treba vsetko chystat ?

Strana
z2