Nezáujem matky o dieťa. Stretli ste sa s tým?
Pozname sa s manzelkou 10 rokov, 3 roky sme svoji a nasa malinka mala nedavno este len jeden rok. Manzelka bola s dcerou na materskej rok, potom sa vratila do prace na ciastocny uvazok, pricom ju doma zastupila jej mama (moja svokra), ktora je nezamestnana a teda ma priestor byt pri malej. Uz pocas materskej sa manzelka stazovala, ze ju to doma nebavi, ze sa nema s kym rozpravat, ale vsetko som to chapal a uznal som jej to, snazil som sa byt pri malej co najviac, aby som jej to kompenzoval. Po nastupe do prace vsak vsetko islo riadne z kopca a manzelku nezaujima takmer nic okrem prace. Z ciastocneho uvazku sa stal skor este opak a po prichode domov travi cas do noci nadalej pracou a dost casto ju irituje, ked musi byt s malou a nemoze si vybavovat robotu. Argumentuje, ze ma toho vela a ine jej neostava, ale ja sa drzim nazoru, ze ak mam o dieta skutocne zaujem, tak si veci zariadim a hoci sa vratim naspat na matersku, ved to dieta by mala byt uplne najvyssia priorita. Samozrejme, ze clovek tie peniaze potrebuje, ale vzdy sa da najst nejake riesenie a zaujmy dietata by predsa nemali byt nikdy druhorade. Manzelka sa vzdy prezentovala ako silne rodinne zalozeny clovek a skor este mne vycitala, ze taky nie som, ale teraz je to uplne naopak. A navyse sa mi dost tazko pozera na to, ze nasu malu defacto vychovava svokra, ktorej vychovne metody radsej nebudem rozoberat, a draha sa tvari ze vsetko je ok a vlastne o vsetko je postarane. Pripada mi to, ze si urobila "fajku" v zivote pri dalsej splnenej mete a teraz ma jednoducho priority vo vlastnej kariere a zo mna este robi hlupaka, ze ja som ten, kto ma nejaky problem...
Stretli ste sa uz s niecim takymto? Su realne nejake ine riesenia okrem manzelskej poradne? Nedari sa mi to s manzelkou nijako vydiskutovat, vzdy sa kvoli tomu pohadame a skor ma este tendenciu vsetko otocit proti mne, pretoze na to zjavne nema vecne argumenty. A samozrejme svokra tiez nebude zrovna na mojej strane...
uff tak práve som Vás dočítala a veru bolo to zaujímavé čítanie.....ťažko sa nejako na to reaguje,keď nepoznáme názor druhej strany....ja by som sa prikláňala k kvetinmu príspevku...celkom vystihla aj môj názor na túto situáciu....
nemám pocit,že eddie by bol sebec...." Uz pocas materskej sa manzelka stazovala, ze ju to doma nebavi, ze sa nema s kym rozpravat, ale vsetko som to chapal a uznal som jej to, snazil som sa byt pri malej co najviac, aby som jej to kompenzoval. Po nastupe do prace vsak vsetko islo riadne z kopca a manzelku nezaujima takmer nic okrem prace. Z ciastocneho uvazku sa stal skor este opak a po prichode domov travi cas do noci nadalej pracou a dost casto ju irituje, ked musi byt s malou a nemoze si vybavovat robotu. Argumentuje, ze ma toho vela a ine jej neostava, ale ja sa drzim nazoru, ze ak mam o dieta skutocne zaujem, tak si veci zariadim a hoci sa vratim naspat na matersku, ved to dieta by mala byt uplne najvyssia priorita"
píše tam o chápaní a uznaní nie....keby bol taký sebec,nenapísal by to tak....
prvý zásadný problém.... SVOKRA.....neuznávam tieto dlhodobé výpomoci...akokoľvek dobre myslené...skôr alebo neskôr to začne robiť problémy....svokra musí ísť preč....Vy musíte začať fungovať ako normálna rodina....vyjsť si v ústrety a nájsť nejaké kompromisy...
ja by som naozaj odporúčala zájsť do manželskej poradne....tretia,nezainteresovaná osoba Vám možno OBOM otvorí oči a poviem Vám kde OBAJA robíte chyby....(lebo nikdy to nie je vec jednej strany)
je dosť možné ,že Tvoja žena po príchode malej na svet prišla na to,že materstvo nie je to,čo v živote hľadala..i napriek tomu,že bola presvedčená o tom ,že je materský typ.... (ale to sa ťažko hodnotí nepoznajúc jej názor)....
nesiete si za sebou ťažkú guľu v podobe predchádzajúcich nezhôd .... je dosť možné,že ste nikdy nemali uzavrieť manželstvo a mať dieťa,pretože jednoducho nedokážete byť spolu...nedokážete spolu fungovať ako rodina...a to sa prejavilo po narodení malej... (a to píšem tak trochu z vlastnej skúsenosti 😔 )
je mi to ľúto,že musíš riešiť takýto problém....držím palce,aby sa to vyriešilo.....akokoľvek..len nech na to nedopláca VAŠE dieťa....
Ktovie, či chodí na koníka aj jeho manželka, mohla by sem napísať svoj pohľad. Čo sa týka svokry, obávam sa, že jej odchod už manželstvo nezachráni. Chcelo by to poradňu a kompromisy z oboch strán.
tiez by som chcela vediet pohlad manzelky...
prosim vas, zbytocne sa tu budeme my dohadovat.... to vam kazdy odbornik povie, ze svokra do vztahu mladej rodiny nemoze zasahovat..... to robi najviac rozporov v novych rodinach.
kym neodide, nepohnu sa dalej.... ☹
ta pani by uz mohla mat rozum, ale zial nema a doplati na to jej dcera!
dajme tomu, ze ta ma este pravo robit chyby, aj ma pravo hladat sa a ucit sa materstvu.... takisto ako Eddie...
Darinka, preco si myslis, ze odchod svokry uz to manzelstvo nezachrani? pre Eddiho sebectvo? preco si taka pesimisticka?
mozno sa jeho zena "skryva" za svoju matku......mozno materstvo fakt nieje pre nu a mozno uz ani eddie jej nieje po chuti a tympadom stavia svoju matku medzi seba a svoje problemy....tiez jedna z moznosti...
Tak, na Tvojom mieste, by som sa teraz správala ako tvrdý, rázny chlap, ktorý je hlava rodiny a neustúpila by som. Svokra nepatrí medzi manželov, pozor tvoríte manželský trojuholník? Svokra musí vypadnúť tvrdo z domu, nemá žiadne slovo v dome a ani žiadnu pomoc od nej nechci. Ja by som žiadala od manželky, aby sa vzdala roboty , a ja ako chlap by som robila všetko preto, aby som všetky poplatky dokázala splatiť sama.Manželke totižto robota vyhovuje a aj mamička, a svokruška sa cíti, že má stále dcérenku pri sebe a môže nou hýbať a vplývať na ňu názorovo. Pozor ,manželkina robota a svokra Ti zničia manželstvo!!!! Svokry sú strašne nebezpečné dokážu rozvrátiť aj nerozvrátiteľné! Vypakuj svokru a nebuď mäkký, to je váš dom a manželka musí pochopiť, že veci myslíš smrteľne vážne.
Filipal, tomu sa hovorí opičia láska a niekedy je viac na škodu
nemal by začínať takéto rozhovory pred svokrou, jasné, že ona bude na jej strane
Podla mna by mal ist Eddie na rodicovsku dovolenku a manzelka na plny uvazok do prace. Svokra samozrejme domov.
Ak to financne nestaci, tak by som to nechala tak ako to je, len by som sa zacala viac aktivne starat o malu - riesila by som hlavne vikendy - napr. Eddie preco nezoberies malu na vikend k vasim? Nech si manzelka a svokra akoze oddychnu. Idealne by bolo praktizovat taketo vikendy pravidelne aspon 2x mesacne, nech si mala zvykne aj na druhych starych rodicov, aby sa pripadne mohli zapajat - ak nepridu oni k vam, tak mozete ist vy k nim predsa, nie? Alebo tam nie je zaujem?
Inak rozhodne mi pripada zvlastne, ze svokra u vas byva preto, lebo to manzelke vyhovuje. Mile od manzelky, ze ti dovoli byvat u vas tiez. 😅
eddie nevladze vraj tahat uvery, myslim ze jeho zena sama by to tiez nezvladala...teda predpokladam 😉
No tak potom sa aktivne zucastnovat vychpovy a starostlivosti o dieta - lebo o tom akosi nebola rec. Proste ked manzelka nechce ist cez vikend na vylet, tak nech ide Eddie s malou. Vypadnut z domu vzdy, ked sa da, robit si spolocny program akoze pre dceru, s tym, ze Eddiemu a dcerke to len a len prospeje, a keby sa pridala aj manzelka, tak ich spolocnemu vztahu tak isto. A ked sa neprida, tak to uz je na zvazenie - ale kazdopadne si Eddie vybuduje lepsi vztah s dcerou.
A este nenechat svokru nic robit, aspon ked je Eddie doma. Snazitz sa ju "odbremenit", vysledkom coho by malo byt to, ze by svokra bola nepotrebna vtedy, ked je eddie doma. Cize umyt riad, prebalit nakrmit dieta, precitat rozpravku, proste robit vsetko tak, ako to robia bezni rodicia, ktori nemaju doma svpokru 😉 . Nenechat ju pomahat, nenechat ju zapajat sa.
zitaje, mas pravdu, len niektore svokry su tak nanervy ze sa s tebou aj pohadaju len aby ta presvedcili ze su potrebne...budu sa pchat vsade, pripadne budu furt dudrat ze to sa nerobi tak, alebo onak, alebo toto je lepsie tak.....
Filipal, neviem možno ešte majú šancu, ale ked ľúbim svojho muža a viem že mu tento stav veľmi vadí, tak by som to riešila, ale ona to nerieši a riešit nechce, tak neviem či ho naozaj ešte ľúbi
o odchod svokry by mala požiadat jej dcéra , keby to urobil on mohla by mu to vyčítať
No to je pravda... Tak potom ostava - je to sice trochu trapne riesenie, lebo je to vlastne utek - ale zdrhat z domu, proste nebyt doma aby svokra nemala moznost sa tolko starat o malu. Myslim ze tie vikendy by bolo velmi dobre vyuzit na tento ucel - casom sa aj mala bude tesit, ze ide s tatinom prec, svokra bude sediet doma s manzelkou. 😅 Fakt by ma zaujimalo, co by na to tie dve povedali. 😉
no zrejme eddieho rodicia nemaju zaujem az tak o vnucku ked sami nevedia prist 🙄
uf, no nezavidim ti situaciu, lenze nevidim nejake vychodisko, kedze manzelka drzi so svokrou. ako sam tvrdis neda sa rozpravat ani s jednou ani s druhou, mozno by som na vasom mieste skusila, tu manzelsku poradnu, len neviem ci sa tvoja manzelka dokaze odputat od matky. pokial vam nepomoze odbornik tak potom uz asi nikto. ja by som tu nezniesla ani svokru ani moju mamu a to mam s mamou uplne uzasny vztah a so svokrou si tiez rozumieme. proste rodina ma byt sama a hotovo.
jednoznačne svokra domov,ihneď,manželka začne byť matkou na plný uväzok,neda sa ospravedlniť že zistila,ž nie je materinsky založená,dieťa nie je niečo,čo sa dá odložiť na neskôr,ked na to budem mať náladu.Raz ho má a musí sa postarať.To by sa decáky rýchlo naplnili,keby sme si zmysleli,že teraz nemám náladu na svoje dieťa,šup s ním do ustavu(alebo k svokre)to nie je riešenie.A pohrozila by som jej rozchodom.Takéto manželstvo aj tak speje k zániku ak sa žena nespamätá.
ako vidim tak niektori ludia uz nevedia co so sebou, ved ako sa hovori "od dobroty aj psy besneju", eddie nie ste prvi ani posledni ludia, ktori takto ziju...navyse si myslim, ze nie je nic zle na tom, ak zena robi karieru (ak ma samozrejme kariera pozadovany efekt), ale samozrejme je dolezite aby sa partneri dohodli, ktory z nich robi karieru a ktory sa venuje rodine (a je uplne jedno ci je to muz, alebo zena), ale ak sa obaja venuju kariere na ukor deti tak to by som uz za problem povazovala (takyto ludia zijuci v partnerstve by nemali mat deti)..a navyse si myslim, ze mame k dispozicii len jednu stranu mince a preto je neferove odsudzovat eddieho manzelku..a tiez nerozumiem, ked eddieho zena robi od vidim do nevidim na velmi zodpovednej pozicii(ktorej benefity urcite dokazu splnit poziadavky trojclennej rodiny), preco sa eddie plnohodnotne nevenuje svojej dcere
Macka, to by bolo ideálne pre nich aby matka zostala doma, ale Eddie sám úvery neutiahne a ona musela íst do práce.
nuk no dakujem pekne za taky zivot a dobrotu 😝 od takej dobroty sa fakt da len zbesniet 😀 😝 😅
hej,hej,ale ved by jej stačil polovičný úväzok aby to zvládli,
zda sa ale ze ani jeden z nich nechce ist na polovicny uvazok 😅 podla mna tam az take problemy s financiami niesu, aby museli obaja pracovat na plny uvazok, aj ked do toho nevidim, tak sa nechcem nikoho dotknut....ale ked zvladali byt rok na materskej a zit z jedneho prijmu, tak teraz by na polovicnom u manzelky asi vydrzali....eddie, hmm? 😕 podla mna to nieje o financiach, oni dvaja maju medzi sebou problem, len to odnasa dieta... ☹
eddie, necitala som vsetky prispevky - ale, nechces na rodicovskej dovolenke ostat Ty? Ked je dieta pre Teba priorita, vychoval by si si ho sam, podla seba. U nas to muzi este malo vyuzivaju, ale napr. vo Svedsku je to velmi rozsirene a standarne.
standardne. Niektore zeny su naozaj sikovnejsie ako ich manzelia, su vzdelanejsie, viac zarobia - takkze aj z pohaldu financii je pre rodinu vyhodnejsie, ked ostane doma otec. Taketo pripady poznam aj u nas.
Ono sa to dá, ale len v tom prípade, ak sa má kto o dieťa postarať, bezplatne.
Ak ho musíš dať do jaslí a zaplatiť tam toľko čo zarobíš, prídeš o rodičovský príspevok a aj o kontakt s dieťaťom.
Ja som nastúpila do práce keď mala dcéra 2roky 3mesiace. Zo začiatku s ňou bola moja mamina, ale nakoniec sme po 3 mesiacoch vybavili škôlku. Aj mamina musela niečo robiť, aby mala z čoho žiť a s vnučkou toho veľa nestíhala. Ja som mala takú robotu, že týždeň som ledva stíhala na pol piatu vybrať dcéru zo škôlky a týždeň som s ňou skoro vôbec nebola, lebo som chodila domov o trištvrte na sedem večer. Ledva sme lepili, kto ju zoberie zo škôlky. Manžel podniká, robí pomaly 20 hodín denne. Našťastie som zostala tehotná a po 9 mesiacoch bol konečne kľud.
myslim ze u eddieho je inaksi problem....zda sa ze jeho manzelka uteka od rodiny do prace.....aspon ja som z eddieho mala ten pocit, ze to mu najviac vadi...isto je tam i financny problem, ale nezda sa ze by bol az taky velky, zrejme by stacilo ak by zena chodila do prace na par hodin...na tu chvilu by svokra mohla vypomoct, ale potom domov....
eddie, kde si? ako sa to u vas vyvija?
ináč naozaj eddie...si sa tu už neukázal....daj vedieť ako ste pokročili...a či vôbec 😉
zložité ☹ moj názor je, že svokra problém číslo jedna. ked svokra pojde preč, až potom sa uvidí ako to medzi vami funguje a či sa viete dohodnúť. svokru pekne milo poprosiť, že ide o záchranu vášho manželstva a tem je potrba si to vyriešiť medzi sebou. a argumenty typu, že aj my sme takto žili, s tým nech ide kdesi, pretože je iná doba a ty máš eddie svoju rodinu a vy nechcete žiť práve takto, ale po svojom. ona kopírovala svojich rodičov? ak ano smola, bude to ťažšie. a rozhovory s manželkou typu, nie výčitiek a rozoberať minulosť, ale pekne o budúcnosti a dávať do popredia len to pekné, čo vás može postretnúť. a teda, niekdy existovalo tak, že muž bol živitel rodiny a žena bola doma, staarala sa o domácnosť a o dieťa. doba je iná a kedže mmanželka musí a aj chce pracovať, treba si to rozdeliť, každý nech chodí do práce a rovnakým dielom sa budete starať o domácnosť a o dieťa. treba si poprípade napísať na papier pravidla, na akých sa dohodnete. alebo je tam možnosť ako baby písali, že ty pojdeš na materskú, teraz je to normálne. mám tu suseda čo je na materskej miesto ženy a je to miilé, pekné, že sa takto dohodli. dieťa najviac potrebuje matku vo svojich prvých mesiacoch života a rovnako doležitý je otec akoaj matka. a tiež si mylsím že psycholog by len pomohol a to najskor sám chod a on ti poradí ako dalej. mám skúsenosti so psychologmi 😉 držím päste a daj vedieť ako všetko pokračuje

aha 🙂 uz som viac v obraze 🙂