Nezáujem matky o dieťa. Stretli ste sa s tým?
Pozname sa s manzelkou 10 rokov, 3 roky sme svoji a nasa malinka mala nedavno este len jeden rok. Manzelka bola s dcerou na materskej rok, potom sa vratila do prace na ciastocny uvazok, pricom ju doma zastupila jej mama (moja svokra), ktora je nezamestnana a teda ma priestor byt pri malej. Uz pocas materskej sa manzelka stazovala, ze ju to doma nebavi, ze sa nema s kym rozpravat, ale vsetko som to chapal a uznal som jej to, snazil som sa byt pri malej co najviac, aby som jej to kompenzoval. Po nastupe do prace vsak vsetko islo riadne z kopca a manzelku nezaujima takmer nic okrem prace. Z ciastocneho uvazku sa stal skor este opak a po prichode domov travi cas do noci nadalej pracou a dost casto ju irituje, ked musi byt s malou a nemoze si vybavovat robotu. Argumentuje, ze ma toho vela a ine jej neostava, ale ja sa drzim nazoru, ze ak mam o dieta skutocne zaujem, tak si veci zariadim a hoci sa vratim naspat na matersku, ved to dieta by mala byt uplne najvyssia priorita. Samozrejme, ze clovek tie peniaze potrebuje, ale vzdy sa da najst nejake riesenie a zaujmy dietata by predsa nemali byt nikdy druhorade. Manzelka sa vzdy prezentovala ako silne rodinne zalozeny clovek a skor este mne vycitala, ze taky nie som, ale teraz je to uplne naopak. A navyse sa mi dost tazko pozera na to, ze nasu malu defacto vychovava svokra, ktorej vychovne metody radsej nebudem rozoberat, a draha sa tvari ze vsetko je ok a vlastne o vsetko je postarane. Pripada mi to, ze si urobila "fajku" v zivote pri dalsej splnenej mete a teraz ma jednoducho priority vo vlastnej kariere a zo mna este robi hlupaka, ze ja som ten, kto ma nejaky problem...
Stretli ste sa uz s niecim takymto? Su realne nejake ine riesenia okrem manzelskej poradne? Nedari sa mi to s manzelkou nijako vydiskutovat, vzdy sa kvoli tomu pohadame a skor ma este tendenciu vsetko otocit proti mne, pretoze na to zjavne nema vecne argumenty. A samozrejme svokra tiez nebude zrovna na mojej strane...
Darina, Ty si nečítala celú túto tému, takže zjavne nevieš, že sa svokra vyjadrila aj tak, že je za rozvod mladých... Proste toto nie je obetavá mamička, toto je škodná v mladej rodine...
ahoj eddie...super,že si napísal....
aj ja mám pár otázok....ako písala filipal.....skús napísať koľko času tráviš s malou...a ako....skús napr.opísať jeden z dní,keď prídeš z práce....čo sa deje potom....
twinflame položila dobrú otázku.....či si sa zdôveril manželke s Tvojimi predstavami a naopak....???
apropo...ako ste boli na tom finančne ten prvý rok kým bola manželka na materskej??? nechcem od Teba konkrétne sumy to je jasné...ale či ste to zvládali???
dari ja nemyslím,že eddie očakáva od manželky ,aby bola super žena...aspoň ja nemám ten pocit....ono je fajn,ked prídeš z práce,máš upratané navarené....o dcéru postarané....mňa by len zaujímalo ako to chce potom zvládať jeho manželka....keď jej mamička odíde a ona bude MUSIEŤ prevziať veškerú starostlivosť o domácnosť....??? 😒
musím dať za pravdu kvete.....
Mal by manželke ukázat, že sa naozaj vie o dcéru postarať, ako matka chce aby o jej dieťa bolo naozaj dobre postarané a možno má pochybnosti či to dokáže.
Winona, žeby aj manžel pomohol? alebo je domácnosť len jej záležitosť?
dari ale ja som nepostrehla v eddieho príspevkoch,že by s tým mal problém (EDDIE napíš ako to je)...jasné ,že jej musí pomôcť muž.....to beriem ako samozrejmé..... 😉
ja len mám pocit,že ste sa niektoré poriadne do eddieho obuli...už len zo zásady
áno mohol si edie povedať...faaaajn svokra nech si u nás býva....žienka dobrá,postará sa o decko o domácnosť.....žena nech chodí do roboty....aspoň budú prachy.....svet gombička......ale je tu niečo konkrétne čo ho žerie a chce to dať do poriadku....ja to znova píšem.....neobhajujem ho za každú cenu....
OK, tak ked uz tu tolko krat zaznieva rec o tom prijme - momentalne na polovicny uvazok ma samozrejme menej ako ja, to uz by som bol na tom fakt zle 🙂. Ak robi na plny uvazok tak je o cosi vyssie, ale skutocne to nie je velky rozdiel. Tazi hlavne z toho, ze je vo firme, kde ma si moze uplatnit vela benefitov, ma preplacane nadcasy a tak podobne. Tu ale musim uznat, ze tie peniaze ma zasluzene, pretoze ja by som na jej mieste davno hladal iny job, ak by mi to takto rastlo cez hlavu (za tu dobu co je tam som ja uz zmenil 3 krat 🙂). Lenze ju to bavi a taktiez si je vedoma, ze ak by odisla niekde inde, tak si len tazko vydobije vobec taky nastupny plat, aky ma po rokoch na tomto mieste. Ale z tohto si nemyslim, ze by pramenila moja frustracia - nase prijmy od zaciatku berieme ako prijmy do domacnosti, nikdy sme si nejako striktne nedelili peniaze, ani sme si nikdy nevyhadzovali na oci co komu patri v domacnosti (a to je zase dost bezne v inych vztahoch).
Je to ale tak ako pisete - moja predstava o nasej rodine (myslim najma teraz s malou) bola ina, obcas si myslim, ze mozno az prilis idealisticka. Pustali sme sa do sporov uz po narodeni malej, este pocas jej materskej, a vela krat to bolo preto, ze som si myslel, ze to proste zvladneme sami a nepotrebujeme nikoho pri sebe. A casto som nechapal, ze cerstva mamina proste potrebuje pomoc a ak ju dostane od svojej mamy, tak je to asi to najidealnejsie pre nu. Pretoze chlap je proste chlap a nevie poskytnut manzelke zo zaciatku to, co prave mama, ktora uz za sebou vychovu dietata ma. A pocuval som to zo vsetkych stran, ze manzelkam chodili pomahat mamy, svokry, alebo poznam aj take, ktore sa proste zobrali a chodievali na cele tyzdne s detmi k rodicom, aby mali klud na malu, aby sa manzel vyspal a aby dostali co najviacsiu pomoc. Takze ak toto obdobie hodnotim s odstupom casu a mam byt na seba kriticky, tak poviem asi tolko, ze som vyslovene ziarlil na malu. Ziarlil som na to, ze s nou nemozem byt tolko ako svokra a doteraz sa mi cez toto casto tazko prenasa. Chcel by som, aby sme mali na vychove malej najvacsi rukopis prave my dvaja a nie svokra. Lenze fakt je ten, ze ono to neni vzdy take jednoduche, ako by si clovek zelal.
Ano, svokra je pomerne razantny clovek, mame medzi sebou znacnu davku odstupu a asi tazko by som hladal vacsi protiklad k mojej osobe. Ale musim jej napriklad uznat, ze som z jej strany nikdy nepocitil nic zle na moju osobu, nikdy nesla proti mne ani nerobila nic zakerne. Pocas svadby mi dokonca povedala, ze je rada, ze konecne sa dockala aj syna 🙂. A mozno prave preto by sa o nas vsetkych teraz rada starala ako o vlastne deti a obcas jej nedochadza uplne, ze to vsetko co robi je zaroven aj na skodu pre nas a nasu rodinu. Na druhu stranu by to bolo vsetko uplne ine, keby byvala na blizku a prisla len cez den, ked sme v praci. Lenze ten luxus nemame, musi dochadzat z velkej dialky a nema vyznam, aby sme jej tu este platili nejaky privat, to by sme sa financne fakt daleko nedostali. Ale zase svokre musim uznat napriklad aj to, ze po mojom prichode z prace sa proste zatvori do svojej izby a necha nam volny vecer, kedze uz nema kde inde ist. Tiez by bolo ine, keby sa povedzme striedala s mojou mamou - lenze ta je dalsi extrem. Ta ma problem asi so vsetkym a s kazdym na tomto svete a vdaka svojim komplexom a zabranam radsej sedi doma, nez by nam prisla pomoct. Ked som sa s nou bavil o tejto moznosti, tak bola pristupna jedine na alternativu, ze malu donesieme k nim a nechame ju tam kolko potrebujeme. A toto by som teda rozhodne nespravil ani ja sam, chcem mat malu co najblizsie k sebe.
Ak mate pocit, ze sa momentalne staviam k veciam podstatne pohodovejsie, tak to ma svoj dovod. Som teraz ovela pozitivnejsie naladeny, pretoze minuly tyzden bol skutocne uplne fajn - manzelka mala pracu z domu, takze bola cely tyzden s malou a az do vcera vecera sme boli sami traja a skutocne nebol problem. Ja som sa snazil chodit cim skor z roboty, aby som mohol byt co najviac pri malej, manzelka si vynimocne v pohode stihala robit veci do roboty a bolo to vidiet aj na malej - na konci tyzdna bola uplne spokojna a bola radost s nou byt. Preto som znovu citlivo vnimal prichod svokry, najma dnesne rano, ked ju mala uvidela prvy krat po tyzdni a musim povedat, ze ma aspon to povzbudilo, ze ju mala videla skutocne rada a teda aspon som nemusel mat az tak previnily pocit, ze ju nechavame znovu na toho pol dna s nou.
Co sa tyka toho ustupovania a prisposobovania sa - je podla mna velmi tazke rozsudit, kde je ciara medzi normalnymi ustupkami, ktore si ziada rodinny zivot, a tymi vynutenymi, a ci vobec nejaka existuje. Prave preto mam z toho velakrat pomiesane hodnoty a urcite ze nie som sam v tejto veci. Napriklad moj kolega (podobny rocnik, podobny zivotny pribeh) byva s manzelkou este u svokrovcov a proste to zobral ako fakt, ze je sucastou ich rodiny, absolvuje s nimi vsetky sviatky, dovolenky a ze jediny ich momentalny sukromny zivot je vtedy, ked sa zatvoria vo svojej izbe alebo idu spolu niekde prec na dovolenku. Dalsi kolega, ktory je ovela dominantnejsia povaha, minimalne svojim vystupovanim na pracovisku, zjavne pred svojou zenou vzdy sklopi usi a nikdy jej nenamieta, ked mu zena zavola, ze idu na predlzeny vikend k jej rodine na sever Slovenska, alebo ze pridu jeho svokrovci k nim. Ja som zial ten typ, ze si stale narokujem na svoje sukromie, svoju volnost, svoj priestor na vsetko a teda nechcem sa adaptovat na takyto sirsi rodinny zivot. A uvedomujem si, ze je to mozno prave tym, ze moji rodicia boli vzdy takyto izolovanejsi a ja to jednoducho teraz podvedome kopirujem. Takze teraz nech niekto rozsudi, na koho strane je vlastne v tomto vsetkom pravda...
Kveta - vyrok svokry o tom, ze je nevhodne, aby som sa staral o svoje dieta - to som vazne pisal? Ak aj ano, tak to musi byt vytrhnute z kontextu - nechcem sa teraz stavat na jej obranu, ale toto by vazne nepovedala, aspon nie v takomto priamom zmysle. Povedala mi to naposledy manzelka, ked som jej navrhol, ze pojdem na otcovsku dovolenku. Nasledne ked sme sa o tom bavili s chladnejsimi hlavami mi vysvetlila, ze hoci robim pre malu velmi vela, bolo by podla nej uplne ine keby som mal byt pri nej uplne sam po dobu celych mesiacov a na mne by bolo podstatne viac aktivit, ktore teraz casto ani robit nemusim. V tychto veciach mam zase ale skor dojem, ze sa o malu velmi boji a rozhodnutia typu ako ju obliect na von alebo co jej navarit chce robit radsej ona. Ale v prvom rade by sme prisli o takmer polovicu prijmu nasej domacnosti a my by sme prave teraz mali nazbierat nejake peniaze uz aj na bliziace sa jasle...
Winona, neviem prečo by sa mal niekto obúvať doňho zo zásady, mne je jednoducho len ľúto jeho manželky a mňa zas práve udivuje koľko žien ju tu odsúdilo ako keby sa neviem kde flákala celé dni a nie pracovala aby mala rodina na úver
Inac presne darina - toto su tie uhly pohladu, ktore su niekedy uplne protichodne. Moj aktualny sef mal manzelku, ktora bola s obomi detmi plne 3 roky na materskej, on bol v roli jedineho zivitela, lenze ona to vyslovene zneuzivala, jeho peniaze davala na svoje telefonne ucty a nakoniec sa aj rozviedli... Samozrejme tych dovodov tam bolo viac, ale ani taketo zdanlivo "standardne" rodinne zriadenie, ktore by sa mne mozno zdalo momentalne lepsie, im nakoniec nepomohlo. A tym nechcem povedat, ze ja chcem byt ten vyhradny zivitel a ze zena je dobra len do domacnosti a ku detom - ide mi len o to, ze jednoducho tie prve 2-3 roky dietata by niekto z rodicov mal stravit doma, ak je to financne realne, co ale v nasom pripade zial moc nejde...
eddie, nalejem ti čistého vína, tvoja žena kašle na teba a dieťa je pre ňu vypiplané z plienok, tak a teraz nastal čas na jej kariéru, otvorili sa jej " nové obzory " 😀, a asi nebudem ďaleko od pravdy - v práci sa " vyskytol princ na bielom koni" , len pre teba, ak nepomôže mediátor, prípadne manželská poradňa, priprav sa na rozvod 😉, k svokre: tá jej bude držať lajnu, a tebe vešať bulíky na nos, až pokiaľ to nepraskne, že rozvod...
veľmi mi tvoj príbeh niečo pripomína 😀
začni uvažovať o striedavke, priprav sa na to, pozri si vaše financie a bsm , držím palce, nechcem ťa sklamať, kiežby sa tu u vás urovnalo, ale drž sa pri zemi a nemaj idealistické predstavy... a neplač 😉

Eddie sa zamyslel a prišiel s návrhom, že ostane s dieťaťom doma on a bol odmietnutý kvôli svojmu pohlaviu... V podstate z toho vychádza, že kým sa nezamyslí a neschváli spolubývanie so svokrou, tak nie je empatický, závidí manželke plat a nemá pre ňu pochopenie? To snáď nie...