icon

Nezhody kvôli používaniu cumlíka u bábätka

8. dec 2023

Ahojte, ako je to u vás s cumlíkom? Celá moja rodina vrátane muža sa tvári ako keby som na dieťati páchala najväčšie zlo na svete keď mu dám cumeľ. Malý má ledva pol roka a to sa mu ho fakt snažím dávať čo najmenej. Vačšinou len na zaspatie alebo keď už veľmi plače a neviem ho nijak upokojiť. Pritom pomoc od rodiny a muža minimálna, s deťmi som každý jeden deň od rána do večera. Tiež som len človek, nevyspala som sa poriadne ani nepamätám, čas pre seba minimálny, ku tomu starší 3 ročný má stále obdobie vzdoru a žiarli. Je to pre mňa náočné obdobie, veľa krát už meliem z posledného. Takže áno, je to pre mňa pomoc keď sa s tým cumľom dokáže bábo upokojiť a je doma aspoň chvíľka ticha. Doteraz som tie ich poznámky ignororovala ale už ma to začína pekne vytáčať. Dnes som to už nevydržala a vyletela s tým, že si budem robiť ako ja uznám za vhodné a nemienim sa o tom viac baviť.

Strana
z2
syslik81
8. dec 2023

moja ho nemala a ani nechybal..kazdopadne dieta je tvoje a nie svokry - nabuduce jej povedz nech si ich oboch vezme aspo na pol dna a ty sa rada vyspis ... a samozrejme jej dudel nenabal a to iste sprav manzelovi ..par x a mas zarucene ze budu ticho

btus
8. dec 2023

tak naše dieťa cumeľ nemalo a boli sme tí najdivnejší rodičia, keď sme ho nechceli dať. A sme radi, že sme ho nedali. Neľutujeme.

hederamonstera
8. dec 2023

Moj bude mat 2 roky a este ma cumel, ma ho na zaspatie ale ako prisiel mladsi surodenec, tak ho tiez chcel castejsie. Chvilu mam take pocity a chvilu take. Proste ked vidim ze fakt ho potrebuje, tak ho necham. Cez den minimalne, ale na noc co narobim. Skusali sme mu ho zobrat ale na to som nemala srdce. Takze ked dozreje, odpadne (naplni potrebu, zahodi).
Ak vidis, ze jej to pomaha, tak sa nedaj. Vsak niektore deti su na prse aj tri roky, to maju tiez ako cumel.

beata_k
8. dec 2023

Jedno moje malo a druhe odmietlo 🤷 Tak som dobra matka, ci zla matka? Kasli na ich dristy. Dieta ma 6 mesiacov. Nic, ale vobec nic sa mu s cumlom nestane. Pokial mu ho nenechas do 3 rokov.

domak2
8. dec 2023

Úplne jedno ci tábor cumel ci nie, čo sa ti do toho kafru keď nepomahaju? Dobre si im povedala, skôr si bola ešte zdrzanliva si myslím 😁

maximiliana
8. dec 2023

Pri prvom moja mama hundrala, ze sa neoduci, lebo ja som este dvojrocna mala cumel. Oducil sa uplne v pohode, bez placu a cirkusu. Druhemu som ho strcila v porodnici, ked mal asi 6 mesiacov, tak ho vyplul a co by som aj dnes dala za to, keby miesto mojej bradavky v noci natahoval cumel. A vobec nemam pocit, ze som zla matka. Takze rob, ako je tebe dobre, aby ste boli obaja spokojni. Ostatni nech si to skusia a potom mudruju

jj298
8. dec 2023

Kazde dieta potrebuje “cumel”. Niekedy je tym cumlom mama, inokedy prsty alebo klasicky cumel. Pri pol rocnej je to uplne neskodna zalezitost (ci uz z logopedickeho hladiska alebo vyvoja chrupu) a pre babatko prijemna.

petronellla87
8. dec 2023

Je to cumlik nie plutonium pre pana🙈ved je este malicky. Kasli na nich😉

tana85
8. dec 2023

to je taky paradox - najprv dieta ucime na cumel, aby sme ho potom tazko oducali. tiez som si myslela, ze cumel je smrrrrrt, ale pomohol. dcere sa zacal kvoli tomu predkus ked mala cca 3 roky, celustny ortoped to stopol, ze do 2 rokov ok, ale potom vziat…dcera to pocula a vtedy sme to stopli aj jej aj mladsiemu. tyzden trosku dramaticky a potom bol klud. ale ano, prvy rok a pol to aj pre mna bola “pomoc”. urcite take komentare nepomozu ak su od niekoho, kto sa nijak nezapaja do starostlivosti. nemaj vycitky, len nezabudni aj oducit. to je ako s ohnom - dobry sluha, ale zly pan.

cyberk
8. dec 2023

Ja som za to, ze pokym dieta nechodi, nech ma cumel kolko chce. Potom to uz vyzera smutne. Moj bratranec mal cumel do 5r a to uz aj ja som sa pozerala, ci nema nejaku poruchu 😅

mamelka
8. dec 2023

Z našich troch detí malo cumel 2. Obe sú krásne, zdravé, zuby v poriadku. Áno, nosili strojcek, ale toto bola úplne iná záležitosť, mala čeľusť a zuby lopaty(po mne) ... ach... niet nad rodinu.
Rady
Davaj cumel
Mužovi povedz,ze potrebuješ oporu a nie podkopavat noby
Kašli na ich názor
Nauč sa hovoriť,,dajte mi pokoj, neprosím sa o zbytočný názor,,

Nedaj sa... ver,ze budeš mat krajší, šťastnejší život. Naučila som sa, zo života odišlo pár ľudí ALE mame za to krajší život, šťastnejší a mame naozaj okolo seba ľudí s láskavým ❤️

diewcatqoo
8. dec 2023

Tak u nas to bolo presne naopak. Ja som bola divna v rodine, lebo som synovi nedavala cumlik. Odpoved na vsetko istu dobu bola: daj mu cumlik. Svokra ma svatosvate presviedcala, ze neexistuje, aby nejake dieta odmietalo cumlik. A predsa sa jedno naslo, dokonca rovno jej vnuk. Vypluval vsetko, snad 15 druhov skusila 🙂
Ak si s cumlikom ok, tak ho davaj. Reci ostatnych si nevsimaj.

deti95060810
8. dec 2023

prečo by si si nepomohla keď môžeš.. do roka má veľa detičiek cumeľ.
synovi sa v roku pokazil jeho obľúbený a žiadny iný nechcel - a bol bez,

pralinka25
8. dec 2023

povedala by som svokre aj muzikovi ze kym sa budu starat oni nech mu ho nedavaju a kym sa budes starat ty nech ti daju svaty pokoj.
neznasam ked ma niekto plnu hubu kecov ale aby bol oporou alebo pomohol tak to ruky prec. taky clovek si so svojimi radami a nazormi moze trhnut nohou (slusne povedane - mala by som aj expresivnejsi vyraz)

autor
8. dec 2023

Ďakujem veľmi pekne za komentáre.. Len pre doplnenie… keď sa narodil starší tiež som si povedala, že nebudem dávať a ani ho nemal. Ale mala som ten luxus že som všetok svoj čas mohla venovať len jemu. Zaspával na prsníku, dostal ho kedykoľcek chcel, veľa sme sa mojkali. Ale teraz už proste nie je ten priestor, mladšieho nakojím a keď nespí dostane cumeľ a o chvíľku je tuhý, môžem sa ísť venovať staršiemu. Alebo cez deň keď už dlhšie plače tak proste vidím na staršom že je z toho podráždený potom. Takto s cumlíkom on sa pri nás chvíľu spokojne pohrá a my sa vieme normálne rozprávať (chodí inak do škôlky ale je často chorý).

2006_1211
8. dec 2023

Naša ma cumel. Co je na tom? Tak na nieoc asi tie cumle vyrábajú

selest
8. dec 2023

Asi by som mu schovala cumel a ked sa v noci zobudi, supla ho muzovi do postele a isla spat do obyvacky/detskej .. nech si teda poradi, niekolko noci po sebe by zmenil nazor.

alisaela
8. dec 2023

Je to podložené, že znižuje riziko SIDS. Kašli na všetkých. Nedáš, zle dáš, ešte horšie. Ty si ho poznáš najlepšie a tráviš s nim najviac času.

luxus10
8. dec 2023

poznam viacero lekarok, aj sefa zubnej kliniky, ktori nechavali svoje deti s cumlom min. do 3,5r, aj po vonku ich deti cmulali, ak chceli, a ten zubar nechal vnucku aj v 5r., deti nemaju ziadne problemy so zuboradim, nepotrebuju strojceky-oni tvrdia, ze cmulanim spravneho cumla stimuluju produkciu slin, co chrani zubky pred zub. kazom, lepsie im travi, a ze ak dieta ma potrebu cmulat cumel, lepsie cumel, ako prsty v ustach...tie krivia zuby...
chlapci maju cumlicek velmi radi, a ked rastu zubky, ani nehovorim....autorka pokojne daj, ak maly nebude chciet, sam vypluje...a ze si usetris kopec nervov aj maly, ani nehovorim...

mane01
8. dec 2023

Moji tiez nemali cumel, nechceli ho, boli dlho dojceni a nevedeli ho ani v puse udrzat… ale ja ti rozumiem… ja som bola na nich uplne sama a bolo to vycerpavajuce. Este budes robit v zivote kopec ovela vaznejsich kompromisov ohladne deti, urob, ako ti to vyhovuje… a ostatni nech sa staraju o svoje deti (pri tvojom muzovi to plati doslovne, nech ukaze ako sa o dieta postara aj bez cumla a potom moze byt za frajera).

bielavila
9. dec 2023

Dobre si urobila, snad sa uz konecne prestanu starat alebo zacnu viac pomahat

andreatytler
9. dec 2023

Dobre si im povedala. 👏

0kristina0
9. dec 2023

Moja dcera cumel nemala iba z toho dovodu, ze ona ho nevedela mat v puse a od malicka jej stale vypadaval, tak som prestala davat a nechybal jej, ani som nekojila. Takze su deti, ktore ho nepotrebuju. Ak je tvoje dieta spokojne s cumlom, vobec to neries, ostatni nech si trhnu nohou.

selena_luna
9. dec 2023

Moja dudku ma a ma ich celu kolekciu 😁 1 a pol rok. Kedze som ju prestala kojit prednedavnom zo zdravotnych dovodov, nechcem jej hned zobrat aj dudusku. Je to super nastroj na samoregulovanie emocii, teda ze dieta sa vie s nou upokojit same. Pri polrocnom babatku urcite nerobis nic zle ked ma dudusku. A ako si im dobre povedala - nemienis sa o tom viac bavit. Robis vsetko najlepsie ako vies, bud podaju pomocnu ruku alebo nech su ticho.
Aj reakcia mojho svokra bola ze no fuj, co to mas v puse! To nas s muzom pobavilo, kedze svokor vyfajci minimalne krabicku denne a chce poucovat co patri komu do pusy 🙈 a svokre muz povedal, ked jej dudusku stale vyberala z pusy, nech malej nechaju detstvo, aj tu dudusku. Ze je proste este mala a toto l tomu patri. Uz to nekomentuju.

mogaa
9. dec 2023

Nuž mužovi povedz nech dieťa uspáva sám a bez dudla, nech si to sám vyskúša.....svokre a ostatnej rodine povedz že je to vaše dieťa a ich do toho nič....ak muž zvládne uspávať dieťa bez dudla, žiadny problém....nikto nie je v tvojej koži a každé dieťa je iné....ak vieš že s dudlom zaspí rýchlejšie a si vyčerpaná, tak naozaj najlepšia voľba je ten dudel....

maryetta
9. dec 2023

Ked budes sama doma daj cumel. Ked tam bude rodina manzel a dieta zacne plakat daj im ho do ruk ze nech sa paci. A pochopia.
Moji prvi dvaja nemali-nechceli cumel.
Tretiemu som dala a bola to obrovska pomoc. Presne ako pises. Starsi boli na prsniku nonstop. Tomu stacilo dat raz za cas cumel aby sa upokojil. Zaspal. A potom vyplul. Cumel mal cca 2,5 roka. Zabudli sme ho u babky a bol pokoj.
Teraz cakam stvrte. Cumel pripraveny. Len dufam ze babo bude chciet.

danica2711
9. dec 2023

syn mal cumeľ, dcéra nie a ani jedno, ani druhé netrhalo žily ani nám rodičom, ani nášmu okoliu. Obidve deti dorástli do dospelosti v plnom zdraví a príčetnosti. V čom tvoj manžel vidí také strašné nebezpečenstvo a ubližovanie dieťaťu, ak mu dáš cumeľ? Požadovala by som vedecké štúdie a štatistiky na vydokladovanie jeho tvrdenia

luxus10
9. dec 2023

kolke cumel dietatu nedaju, ale sebe vinko na uvolnenie a ukludnenie naleju kazdy vecer....

yvanielka
9. dec 2023

Náš trojročný má dudel na zaspatie a osemmesačná odmieta, pije z pohárika a je dojčená. To ja som najhoršia matka na svete 😀 Rob ako vyhovuje tebe a dieťaťu, ty si s ním 99% času predpokladám.

queen_mary
9. dec 2023

Akoze ja nechapem. Ked sa da ulahcit zivot, preco si ho neulahcit. Ja som v klude cumel davala, jednemu aj druhemu, v 2 rokoch zobrala a hotovo. Kasli na nich. Alebo im daj varovat dieta bez cumla na ceky den.

Strana
z2