Nezhody medzi rodičmi mi nerobia psychicky dobre
Ahojte…
Chcem sa v prvom rade vyrozpravat, mozno aj nejako poradit, aj ked to asi nepojde.
Ide o to, ze moj otec si absolutne nevazi moju matku. Casto ju ponizuje pred inymi ludmi akoze zo srandy, ale vidim, ze jej to ublizuje. Robi rozhodnutia za nu, ju berie ako menejcennu. Uz roky ziju ako dvaja spolubyvajuci, ktori sa semtam vedia vystat viac, semtam menej. Niekedy mi pride, ze otec si mamu nasiel len preto, lebo uz mal nejaky ten vek a „patri” sa mat rodinu a mama bola asi slepa, ked nevidela, aky je.
Dnes to cele zasa vyvrcholilo tym, ze otec sa bez rozhodnutia mamy rozhodol predat jej auto a mama tu aktualne reve a bucha od nervov vsetkym, co sa da. A na mna to cele velmi zle psychicky vplyva. Obavam sa, ze sa mi rozvinie uzkost alebo nieco take. Z toho nepokoja, ktory tu je, mi zacina byt fyzicky zle.. Najradsej by som odtialto odisla, no nemam kam. Este chodim do skoly a som financne zavisla od nich este dva roky… vobec netusim, co robit, aby ma tieto ich nezhody co najmenej ovplyvnovali…
Možno sa mama nerozhodla sama mat nizke vzdelanie a viac deti, ale ju nedali študovat, ked sa vydala, inak sa zariadili a trpi v zlom manzelstve kvôli tebe, aby si mala čo jesť a strechu nad hlavou, keby deti nemala, možno už je rozvedená..A popri zamestnani si vzdelanie nedorobila, ale keby ste ju podporili cela rodina, mala by možnost..Predpokladam, že toto nebolo na programe dňa, že?
Deti su so sudmi na rodičov rychlo hotovi, ale keby si sa pozrela na vec z maminej strany, možno by si ju viac chapala..Čo sa teba tyka- jedine internat ti viem poradiť
Ok, mama je nervozna atd a spytala si sa otca preco sa chova ako debil? Si skoro dospela, neviem aky mate vztah, ale mozno by yo stalo za to. Financne si zavisla len na otcovi kedze mama robi za minimalku … bohuzial, tvoja mama je asi z tych igelitkovych spred 20tich rokov (kazda generacia ma svoje percento naivnych zien, kt sa spolahnu, ze chlap sa postara a o 20 rokov neskor stary ekonomicky dèspota na krku a 0 na konte) alebo proste sa zadarilo tak sa zbuchala svadba aby susedia nekvakali … v kazdom pripade budes musiet vydrzat, pretoze skolu dorobit treba (pokial nemozes ist na internat… ale ten financuje tvoj tato asi na ukor tvojej mamy… nema on nejaky Problem v praci?) … zly priklad mas v mame a potom praca + estrenes VS … bude to o hubu ale nerozsiris rady igelitkovych
autorka, brigádu na leto máš akú? 😉 trošku pomôže od úzkosti a hlavne dosť pomôže finančne...
@beata_k Autorka v tejto situácii je obeťou.
@thoughtfulweirdo Je to skoro dospela zena. Tak nech sa podla toho aj sprava. Obvinovat vsetkych dookola jej ide, ale uz nemysli, co bude zajtra. Ani vo sne si neviem predstavit takto opisat svoju matku ako to urobila ona.
@beata_k Ja jej hnevu rozumiem. Je v nepríjemnej situácii, o ktorú sa ani stotinkou nepričinila. Zodpovední za stav domácnosti sú výhradne dvaja dospelí rodičia rovným dielom. Otec frustrovaný hňup vybijajuci si to na matke, matka frustrovaná vybijajuca si to na deťoch. Dieťa za to nijako nemôže, ani to 16 ročné. Faktom zostáva aj to, že síce jej do právnej dospelosti v našej krajine zostávajú len 2 roky, z biologického vývojového hľadiska to zďaleka nie je to isté ako 30-40 ročný človek. Časti jej mozgu sa budú ešte takmer 10 rokov vyvíjať, aby dosiahli svojej kapacity. Tínedžeri, hoci mnohí vzrastom dávno dospelí, mozgom ešte dospelí nie sú, takže aj ich posudzovanie, hodnotenie a komunikácia tomu zodpovedajú.
@beata_k Ej, slečna ti musela stúpnuť dobre na otlak, keď takto pasívne agresívne reaguješ. A noa čo, že iní žijú lepšie? Ona je stále dieťa, ktoré si to NEVYBRALO. Jej matka si ten život vybrala. Chceš či nie. Za roky ktoré je s manželom a v dnešnej dobe kedy sú rozvody bežné a aj rôzne formy pomoci mohla žiť iný život... Keby chcela.
Jej dcéra nemá dôvod matku ľutovať a božekať nad ňou. Žiaľ, stále je to dospelá žena, ktorá má viac možností ako daná slečna. Byť s niekym kto ničí psychiku nielen jej, ale dopriať to aj vlastným deťom, ktoré majú zničene predstavy o fungovaní normálnej rodiny bez hadok a kriku. Je to hyenizmus.
A ako ju opísala? No očividne pravdivo a nemusí v tom hrať žiadnu rolu puberta. To akoby som o každej žene nad 40r vravela, že v tom hrá rolu menopauza. Môže byť precitlivela, ale nie sprostá. A na to koľko má rokov klobúk dole ako sa vyjadruje. A to ako ju opísala môže vadiť iba tým, ktoré sa v opise matky našli alebo takéto matky s tyranmi mali.
@mimka1402 ale nooo...
Daj tie možnosti po rozvode???
Žena , ktorá má minimálku a povedzme si to na rovinu, už ťažko to zmení. Aké má dnes možnosti na bývanie po rozvode?
Dcéra pôjde možno s ňou, takže ubytovňa asi jej a ktovie, či by aspoň na tú mali...
A síce je to už dávno , ale ako tínedžer som veľa veci videla inak ako vo vyššom veku. Tak to jednoducho je.
Je to právo mladých. Urobiť svoje chyby.
@mimka1402 Nestupila mi na ziaden otlak. Len nemam rada fnukacie typy. To, ze jej matka je mozno jednoduchsia, neznamena, ze taka zena sa nema pravo vydat. Aj inteligrntnejsie od nej si nespravne vybrali. Je jasne, ze taka jednodusia zena nevie riesit tazke zivotne situacie. Musi zarobit dost na ubytovanie, stravu pre obe a vydaje na skolu, atd. S jej platom asi nemozne. Iba zeby slecinka byvala v azylovom dome, ale to by asi tiez fnukala. K veci...Co ste obe urobili? Zmohli ste sa na jedine. Ukazat prstom na matku. Ona za to moze. Fakt ubohe ukazat prstom a odsudit.
Dalsia vec. Slecna je fnukaci typ. A dam ruky do ohna, ze bude fnukat aj o 15 rokov aka je ona nestastna. Lebo aby sa jedno dievca rano nezbalilo a neprislo vecer. Nie, ona bude doma a bude radsej ukazovat ptstom na oboch a fantazirovat ako na pojde prec....za dva roky. Nie dnes na cely den, ale za dva roky.
Myslim si, ze v tomto pripade ste strašne nespravodlive, vačšinou aroganciu znesiem, ale toto uz je cez čiaru - matka si zle vybrala, no to kazda druha, stači diskusie čitat. .Nema ambicie - no mozno ju rodičia k tomu neviedli a nepodporovali,aby mala vyšku a titul, vybrala si deti - čo ked ju chlap zamerne nabuchal, to sa nedeje bežne? Ona si vybrala deti pred karierou - rodina ju vzdy mohla podporit, nech si dorobi večernu školu, ale nič take tu nezaznelo, dokonca vysoku školu popri zamestnani. Žena ovešana detmi vzdy taha za kratši koniec, a to, že ostava s magorom, zrejme preto, aby deti mali čo jest a strechu nad hlavou.A jedinej vdaky sa dosta, ze dcera ňou opovrhuje a ine ženy kritizuju arogantnym tonom..A myslim si, že je to dost velka obeta..Hlavne, ze ked su tu diskusie, ze mužovi nestoji penis, tak tu vsetky ženy plaču, odsudia autorku a dobre, ze chlapovi nepošlu virtualnu medailu..A ked robi niekto v mene deti obetu, tak je pranierovaný.. Tebe to robi psychicky zle a čo tvojej mame? Preco jej neotvoris oči? Preco jej nepovieš, ze sa nema nechat ponižovat? Prečo ju neodbremenis od domacich prac, nech si maturitu dokončí? Preco jej nenavrhnes nejake riešenie? Ked je zalubena do otca a nechce, jej smola, ostane s nim do smrti,..Ty sa za 2 roky odstahuješ, môžeš žit inak a zobrať si ineho muža a mat inu buducnost a potom zobrat mamu k sebe, že? hehe to už by nebola taka sladka predstava..
Mne nepride normalne,ze dieta 16r dokaze takto uvazovat a davat taketo hlasky,ze kde je chyba a odsudit svoju mame.Pises presne tak ako niektore zeny tu,a 16r deti od tohto maju na mile daleko.Takze tazko verit takejto teme,mozno keby si tie pocity vyjadrila detsky tak teme verim.
@vetthy ty take veci radiš 16 rocnej? Ivedomujes si co píšeš
Autorka, držím ti palce a nevzdávaj sa.Nie si zodpovedná za rozhodnutia svojich rodičov.Stále si dieťa, tvoji rodičia sú dospelí ľudia, oni sú zodpovední za fungovanie rodiny. Nemusíš hľadať vinníka v celej tej situácií, nie je to potrebné.Chápem, že sa ti ťažko pozerá na to, ako otec nerešpektuje mamku, ktorú ľúbiš.Musí to byť ťažké vidieť, ako sa mamka seba nedokáže zastať a bojovať za seba. Každopádne to ty zmeniť nedokážeš, to musí chcieť mamka.Držím ti palce a ako už bolo spomenuté vyššie, obráť sa na IPečko.Pre zachovanie tvojho duševného zdravia to bude najlepšie riešenie.
@ljzozv Veľmi dobre viem aké sú možnosti a aj to, že sa to dá. Vždy. Videla som viacero žien a aj v mojej blízkosti, kedy žena s dvoma deťmi jedno malo aj postihnutie zvládla odísť a začať od znova bez podpory rodiny. Nevravím, že to je ľahké, ale nie je to nemožné. Matke tento typ vzťahu žiaľ ako bolo inde spomínané musí svojim spôsobom vyhovovať. A, že to robila kvôli deťom? Tak výborne spravím si viac detí a viac detí sa budú pozerať na nefunkčné manželstvo... Možno to znie drsne, ale naozaj sa nedá obhajovať dospelú ženu v tomto donekonečna.
@beata_k
Ja si nemyslím, že niečo z toho bolo fnukacie. Absolútne.😀Opísala situáciu. Každý by bol z takého prostredia unavený keby počúva dennodenne hádky. Ty azda nie?
Nevravím, že nemá právo vydať. Ale žiaľ niektorí ľudia by deti mať nemali a to je fakt. Pre mňa je nepochopiteľné voči deťom takto žiť. A ohľadom výdajov. Chceme či nie, stále sú možné výživné apod. Rozdelenie majetkov.. Nie je to zo dňa na deň, ale naozaj nič nie je nereálne. A kto vraví, že vôbec nikam nešla? Ale tomu sa nevyhneš v žiadnom čase môžu sa hádať aj večer keď príde domov. Prečo by dieťa malo utekať z domu? Lebo ma hlúpych rodičov? To je dosť smutné predsa.
@lapersefona presne uvedomujem.pochadzam Z podobnej rodiny.Nikdy som nedokoncila vysoku skolu, pricom som na to mala.chybala podpora rodiny, financna, moralna, (pritom, ze na celu chrapu chvastali vsade, ze ich dcera chodi na VS, ked som pytala peniaze na boty alebo na intrak, odpoved znela: chod si zarobit), bola som posmech celeho rocnika medzi dobre situovanych spoluziakov, bola som strasne frustrovana, vzdala som to.Nakolko ma K normalnemu zivotu nikto neviedol, uzavrela som nestastne manzelstvo, len aby som dostala Z domu prec...no, dostala som sa Z blata do kaluze.Za 8 rokov som sa rozviedla, uz som mala dve deti. pracovala som ako upratovacka, lebo casovo len to vyhovelo MM. Ako starsia dcerka rastla, nic ine mi nechodilo po hlave, len to, aka som nanichodna, takyto priklad davam svojim detom, aby aj ony dalej pokracovali v mojom zivote, ako ja pokracujem v zivote mojej matky. Odisli sme S jednou taskou, Ani nic ine som zo spolocneho majetku nedostala.byvaly nas obral este aj O saty, hracky nasich deti, neplatil vyzivne, len aby ma dostal na kolena. Boli dni, ked sme si jeden rozok rozlomili na tri casti, aby sme vsetci mali veceru..Hecla som sa a za 10 rokov som bola uspesna podnikatelka. Teraz uz mam dospele dcery, obidve skoncili prominentne univerzity, aj dve,, svojim partnerom vyrovnaju vo vsetkom, ci je to majetok, prijem, spolocenske postavenie, su sebavedome, hrde mlade damy...neviem, ako by to dopadlo,Kiezby som ostala S muzom, kvoli financiam ci Z pohodlia.
A prave to mi tu chyba zo strany matky.ked uz ona sama rezignovala, mala by svoje deti viest tak, aby sa Z toho poucili, aby ziskali sebavedomie, vzdelanie, aby ta nitka nestastnych (?) zivotov sa pretrhla.
@vetthy to je mi luto ze si sa takto musela pasovat so zivotom ale stala sa z teba silna zena...klobuk dole fakt ale nie kazdy ma tu vnutornu silu alebo chce alebo akoby som to nazvala ..
@lapersefona Dakujem. Nikto nema moznost vybrat si hniezdo, v ktorom vyliahne.niekto ma viac stastia, niekto menej. Ale podla mna staci pocit zodpovednosti, voci sebe a voci detom, ostatne uz pride.ked otecko je stale zaneprazdneny tym, aby si robil ramena, matka, aby prezentovala svoj kruty osud a na deti sa vykaslu, je to tazke.aki protipriklad tu opisem osud vnucky jednej pani ucitelke, kt.mi strazila deti.jej dcera a zat boli lekari a volajako bolo pre nich prirodzene, ze aj ich dcera ide na medicinu. Lenze ona sa tuzila byt hereckou. Aj Ju prijali do Budapesti na prvy sup, Co je velke slovo..Rodicia sa zapreli, ze jej na stúdium nedaju Ani korunu.ona sa zaprela tiez. Zazalovala rodicov za vyzivne, vybavila rodinne pridavky na seba, plus stipko, plus volajaka brigáda a v pohode dostudovala. Lebo sa vedela obracat, lebo dostala taku vychovu, aku dostala. To iste ako vysokoskolacka by som mohla urobit aj ja, lenze mi taketo moznosti Ani nenapadli.lebo koho rodicia citovo, vychovne zanedbaju, O zivote vie to iste v dvadsiatke, ako vedela, ako dvojrocna, takze prakticky nic . Moj brat uz ma piatu partnerku, furt obvinuje rodicov, ze nas nenaucili, ako sa treba vo vztahu spravat, ale, aby zapracoval na seba, Ani mu nenapadne.on je ten chudak, kt.mal tazke detstvo a basta
@karolinakr hrdinska mama, ktorej dcera v 16ke je na kraji nervoveho zrutenia...bravo
@vetthy ty sa na to divaj ako chceš, tu je velmi vela neucty a nelasky k rodičom všeobecne, deti su vždy najmudrejšie, vždy všetko vedia najlepšie .. Potom sa osvedčite ako matky a nech vam deti daju vysvedčenie uvidime, ake blahospevy budu na vas spievane..Ja na rozdiel od teba chapem, ze aj rodičia maju problemy životne, ktorym musia čelit..okrem starania sa o deti. Btw autorka, teraz sa stažuješ, ked chodiš do školy, počkaj, ked začneš robit a budeš mat hypoteku, vyhodia ta z roboty, to len bude kppec srandy
@vetthy alebo vieš čo? ešte lepšie..nech sa autorka odstahuje, plati si prenajom u nas chodia dvojizbaky 750 strava 300 drogeria mobil 50 oblecenie 100 električenka, 16 možu brigadovat a nemusi škretotať..Nech si zarobi tych 1300 na kludny život
@autorka kukni tento FB profil. Psycholog, ktorý sa presne tomuto venuje.
https://www.facebook.com/danielegat457
@karolinakr Takze si to zrhnme.nie ten konkretny pripad, ale tak vseobecne. Otec mozno musi v robote 12 hodin stat v pozore, skocit tomu, kto mu piska. A jeho tuzba je dokazat, ze aj on je silak, aj on moze mat moc. Mamicka, ktora sa lutuje, kade chodi, tade sa stazuje, lebo falosny sucit ludi plieta S laskou, Z coho cely zivot mala nedostatok. Pritom ten sucit je falosny, lebo ludia voci takym hlavne citia skodoradost a opvrhnutie. Tak namiesto toho, aby zabojovali tam, kde treba, na pracovisku, v partnerskom vztahu, svoje frustracie idu riesit tam, kde to ide najlahsie, tymi, ktori su najslabsi, ktori su na nich odkazani, ktori ich aspon zaciatku aspon bez kritiky miluju - na svojich detoch. A tu niektori pribrzdeni tvrdite, ze deti maju K takemu spravaniu rodica pristupovat laskou, uctou a pochopenim....no NIE!!!!!!
@karolinakr ja svoju mamu nemám rada.nemam na to dovod, v zivote mi narobila vela zleho, za to svojich synacikov zboznovala bez kritiky. Predsa ja som ta Z jej piatich deti, kt.jej pomaha, tyzdenne na nu otvori dvere.pritom byvam od nej 100km. Jeden Z bratov na 15 km, naposledy bol U nej na Vianoce, druhy v tej istej obci, U mame nebol uz 8 rokov. Robim to Z tych dovodov, Co ste opisali Co uz ako dospela dokazem pochopit, , ze uz chapem, ze nedokazala prekrocit svoj tien. A neskutocne som vdacna, ze mam so svojimi detmi uplne iny vztah. Jedna ma vlaci po divadlach, lebo vie, ze dobre predstavenia milujem nadovsetkym, druhou byvame v jednom meste, vlaci ma so zatom po svete na dovolenkach, pocka ma pred pracoviskom a odveze ma domov, necha mi obed v chladnicke v robote... takze Ano, verim tomu, ze sa mi podarilo kartu obratit. Viem, ze ma ctia, miluju, ale aj maju za Co.
Taketo pribehy s ahrozne citaju. Ako ja si nieco take ani len neviem predstavit a spravim vsetko preto, aby si nase deti niecim takymto vobec nemuseli prechadzat. Ono nam sa lahko vravi, ze by sa mali matky odstahovat jedno s druhym, no tazko povedat, ako by clovek na ich mieste reagoval
Z jedného príkladu... Predaj auta... ťažko urobiť ucelenejsi obrázok o fungovaní tých dvoch... tatkovi vtipkarovi a submisivnej manželke, matke.
Co ak ho predal a ide jej kúpiť nové? 😃
A prečo ho predal, tusis? Prachy, parkovanie, chcel ju nasrdit?
@vetthy presne o tom to je ako sa clovek rozhodne ten zivot zmenit.

@beata_k Nechapem preco tvrdis ze so slecnou trieska puberta a bagatelizujes jej problemy. Byt denne svedkom hadok rodicov je znacny napor na psychiku.
Ja mam uz sice daavno po puberte, ale nepaci sa mi bagatelizovanie problemov "pubertiakov". Ano riesia ine veci ako my dospeli, ale zazivaju prve sklamania a problemy a prezivali sme to niekedy vsetci. Prebieha u nich prerod z dietata na dospelaka, potrebuju tiez pochopenie a nie len komentar ze ich problemy nie su dolezite.