icon

Nezrovnalosti v dedičstve

Včera o 21:29

Ahojte. Neberte to prosím ako závisť, výlev alebo neprajnosti. Sme dvaja súrodenci. Obaja mame svoje rodiny. Naši rodičia sú nie bohatý ale majetný. Dva domy, chata, hory, pár pozemkov, stavebný pozemok a tak ďalej. Brat distal pred rokom chatu na seba. V pohode, pre mňa by to bolo ďaleko chodiť sa o to starať a on to pol hodinu pešo od domu. Žijú v dome u rodičov jeho ženy kde majú urobený celý vrch. My bývame v najme, čakáme druhé dieťatko. Pred nedávnom mi mama naznačila že oni pôjdu žiť do menšieho druhého domu a veľká chalupa bude prázdna a kto chce môže sa nasťahovať s tým že samozrejme budeme pomáhať aj rodičom keď budú mať vek. Je to samozrejme že sa dieťa postará o svojich rodičov. Môj muž chodí s otcom na drevo,pomáha na dvore , proste hocičo čo treba a synacik si sedí a pozerá na nich. Ako králi prídu… ja som aj mame naznačila že by sme mohli ísť aj my na dom veď predsa s mužom radi pracujeme okolo domu, záhrada , pestovanie a podobne. Švagrinej vadi aj to že šteká pes a kikiríkali kohút. No a dnes, na sviatky prvé dom dostala celkom dobre pocítiť že oni prídu k domu a nemám ani dúfať. Mávla som rukou nás tým ale teraz trochu na mňa doľahla zvláštna emócia. Že prečo ? Je to tým že sa nechodím pchať doslova do zadku ? Že ich neukecavam nech ho dajú mne s rodinou ? Že zatiaľ sa píšu majetky len na jedného poza chrbát a podobne ? Je to dosť podpásovky na to že beat je lemra lenivá a diva sa zo stoličky ako druhí makajú. Pýtať sa na to nechcem lebo nechcem vyvolať pocit že im to neprajem. Tak tiež keď som potrebovala postrážiť dieťa lebo som si zlomila palec na nohe a muž bol na druhej strane SK tak som išla sama na pohotovosť s deckom v kočíku, na chodbe mi revalo pred dverami rengenu kým mi zrengenovali prst. A naši doma dvore. Otec v garáži a mama trhala burinu v skalke. Nemáme čas…. Švagriná šla na posratu kontrolu k dr a dieťa s radosťou strážili od rana do večera 🙂. A to bolo viac krat že som potrebovala urgent pomoc a dostal sa mi odjeb alebo to urobili s nervami na mňa že mi musia postrážiť ich vnúča. Akože teraz keď to takto píšem sa mi celkom tlačia slzy lebo nič zle som im neurobila. Len nie som ten vtiervy typ človeka. Áno budem tu počuť že mám si zarobiť na vlastne a neviem čo… Však si aj zarobíme o pár rokov. No brat zhrabne všetko, vyloží nohy a my sa obraciame ako šialení fakt. Beha mi hlavou že ak fakt on dostane všetko a ja nejaký kúsok role tak už v živote sa neukazem ale to nie je môj štýl. Len mi to je extrémne ľúto že sú rozdiely medzi deťmi v toľkej miere a tak isto čo sa týka vnúčat. Majú veľmi radi moje dieťa ale za všetko karaju len ju. A to nič také nerobí. Išla vystiskat svojho 2 ročného bratranca (veštice decko) a hneď sa dedo rozprdal nech ide ďalej lebo čo ak ho zhodí. No grc… povedala dom si že čo zas majú proti mojej že to je choré a nikoho nešla zhodiť. :( išlo ma roztrhnut no… Nebaví ma to cele toto. Nechcem prísť o rodičov, mám ich rada ale nechápem dôvod toho ako sa chovajú. Najskôr nám dajú taku nádej že pôjdeme žiť na dom keď čakáme druhé dieťa a že su radi že mám muža ktorý je gazda a postará sa o všetko a zrazu dnes že si mame kúpiť do bytu nový gauč lebo ten čo mame už ma čosi za sebou. 🙂

kitycat
Dnes o 06:36

Ani v tejto teme sa nevies poriadne vyjadrovat... ste ako take telata, co len dojdu ma pomoc ...ked vidim, ze je to nefer, tak sa stiahnem.

Tvoj brat byva tiez u svokrovcov a zatial ma "iba" chatu... vy sa mnozite v najme, preco vlastne o par rokov? Mohlo davno byt... namiesto pomoci na dome mohol muz na nejaku fusku, z ktorej vam aj nieco padne... do zadku sa tlacite malo, muz to ocividne nevie.

Nacase si o tom pohovorit lebo ty si ides iba v myslienkovych pochodoch

anonym_e1a439
Dnes o 07:18

Ano, rodicia by nemali robit rozdiely medzi detmi a majetok rozdelit na polovicu. Ak je v rodine vsetko v poriadku. Poculi sme tvoju verziu, ktovie mozno to druha strana vidi inac a to co sa tebe nezda ze robis zle, mozno tam nieco je, clovek si to vacsinou neuvedomi ked sa mu to zda normalne. Ale nemusi byt, potom je to smutne. Jedine co mozes je potom v realnom dedeni poziadat o zapocitanie darov ci ako sa to vola a bratovi sa to odrata z dedicstva. (Velmi zjednodusene povedane, neviem ako to presne funguje ale existuje taka moznost). A dovtedy si vyber ci vas majetky rozhadaju, alebo si viac cenis vztahy s rodinou.

anonym_a9460d
Dnes o 07:24

@anonym_autor urobila by som presne to, čo nechceš. Ináč nečakaj nejakú zmenu. Nebude. Išla by som k rodičom na návštevu a povedala im, že mi je to ľúto, keď vidím, že robia také rozdiely medzi deťmi, že som myslela, že nás majú radi rovnako, ale vidím, že my sme dobrí len na prácu a brat na to, aby mu prepisovali majetok a strážili deti, Rešpetujete, že si so svojím majetkom môžu robiť, čo chcú, no vy zase so svojím voľným časom. Takže od nového roku, ak budú potrebovať pomôcť s drevom, okolo domu, nech sa obrátia na brata, vy prídete na kávu a kus reči. Tak je to podľa vás spravodlivé. Kým toto neurobíš, nezmení sa nič, to máš isté. Možno sa nezmení ani potom, ak im to povieš, ale budú vedieť, že nie ste hlupáci a tvoj muž môže miesto muklovania u tvojich rodičov ísť na brigádu a budete mať na novú sedačku

anonym_a9460d
Dnes o 07:26
@anonym_e1a439

Ano, rodicia by nemali robit rozdiely medzi detmi a majetok rozdelit na polovicu. Ak je v rodine vsetko v poriadku. Poculi sme tvoju verziu, ktovie mozno to druha strana vidi inac a to co sa tebe nezda ze robis zle, mozno tam nieco je, clovek si to vacsinou neuvedomi ked sa mu to zda normalne. Ale nemusi byt, potom je to smutne. Jedine co mozes je potom v realnom dedeni poziadat o zapocitanie darov ci ako sa to vola a bratovi sa to odrata z dedicstva. (Velmi zjednodusene povedane, neviem ako to presne funguje ale existuje taka moznost). A dovtedy si vyber ci vas majetky rozhadaju, alebo si viac cenis vztahy s rodinou.

@anonym_e1a439 neviem, či by som si cenila takéto vzťahy s rodinou, akosi tam nevidím nič, čo by som si mala ceniť

0kristina0
Dnes o 08:45

Chybu robia tvoji rodicia, nemali by Vam za zivota nic davat, prepisovat. Nech vsetok ich majetok ide do dedicskeho a nech sa dedi podla zakona. Toto co robia nie je vobec pekne ci uz voci tebe alebo voci vam ako surodencom (vnesu medzi vas nezhody). Ale ako uz bolo spomenute vo vacsine rodin je uprednostnovany jeden z potomkov a potom to takto vyzera. Ja by som skusila s rodicmi porozprat a navrhnut im aby dokym ziji nikomu nic nedavali ani neprepisovali. Bude to tak najspravodlivejsie a ako sa oni rozhodnu bude na nich.

marci9
Dnes o 08:57

Už v momente, keď tvoj brat dostal od rodičov chatu, si sa mala ozvať. Ak rodičia delia majetky už počas svojho života, tak majú dať obom deťom rovnako. Takže ak brat dostal chatu, ty si mala dostať napr. peniaze v rovnakej hodnote. Ja by som rodičom úplne narovinu povedala, že vzhľadom na to, že brat od nich dostal chatu, bolo by spravodlivé, keby dom dali tebe. Musíš sa ozvať! Nebyť ticho, ako trúba, lebo brat nakoniec zhrabne všetko. Ináč neviem čo vieš o tom, že keby raz prebiehalo dedičské konanie po tvojich rodičoch, tak tam treba uviesť, že tvoj brat dostal vtedy a vtedy od rodičov nadštandardný dar /chatu, dom.../ a toto sa pri dedičskom konaní zohľadňuje /započítava do jeho dedičstva/.

anonym_4eb6f0
Dnes o 09:07
@petamich

@anonym_autor no tak potom ticho sed, lub ich dalej a dufaj a tvoj podareny brat s evidentne podarenou manzelkou medzitym pridu k domu/chalupe ci co to mate, asi tolko k tomu.

V nasej rodine sa dospeli ludia vedia porozpravat aj o tazkych a dolezitych temach, bez toho aby sa niekto nahneval alebo citil dotknuto alebo aby deti prisli o starych rodicov. Prist za rodicmi, posadit sa pri kave a otvorene sa ich spytat, co planuju a ako planuju, bez toho, zeby si chcela dedit majetky alebo ich pochovavat, ja na tom naozaj nevidim nic zle.

Mama, otec viackrat ste naznacili, ze sa vam pozdava myslienka, ze by sme sem isli byvat, postarali sa o dom, zahradu a aj o vas. Ako to mate vymyslene? Pytam sa len preto, ze uz ste to viackrat spomenuli, pre nic ine.
Ak by som sa takto spytala rodicov, dokonca svokrovcov, tak by sme sa normalne porozpravali, pripadne by mi povedali, ze nad tym este nepremyslali.

@petamich ale oni sa uz zjavne rozhodli, daju to synovi ,tak co sa uz len teraz ma vypytovat.A neurazia sa normalni ludia , tito rodicia by sa podla mna velmi lahko urazili ,lebo tymi otazkami by poukazovala na ich nespravodlivost a to by im bolo minimalne neprijemne.Tazko pochopi ten ,co takuto nespravodlivost v rodine nezazil. A brat bude ticho ,ved coby sa ozyval ked davaju, on je od detstva zvyknuty ze ma "narok" na lepsie zaobchadzanie zo strany rodicov.

nicegirl369
Dnes o 09:09

@anonym_autor “milujem” také typy ako ty, že neozvem sa, aby nebolo zle v rodine, no budem vypisovať na koníka a zožierať sa vnútorne. Veci sa majú hovoriť otvorene a na rovinu. Jediné riešenie je povedať vašim, ako to cítiš. Keď nenájdeš pochopenie, aspoň budeš vedieť, na čom si.

anonym_a00965
Dnes o 09:42
@nicegirl369

@anonym_autor “milujem” také typy ako ty, že neozvem sa, aby nebolo zle v rodine, no budem vypisovať na koníka a zožierať sa vnútorne. Veci sa majú hovoriť otvorene a na rovinu. Jediné riešenie je povedať vašim, ako to cítiš. Keď nenájdeš pochopenie, aspoň budeš vedieť, na čom si.

@nicegirl369 ked som povedala mojim rodicom ako sa citim, povedali ze nemam pravdu 😃 tiez robili vzdy rozdiely medzi súrodencami a robia aj medzi vnúčatami. So súrodencom sa nebavim a s rodicmi uz tiez moc nie, nerada s nimi trávim cas stretávame sa raz za pár mesiacov kvoli detom.

anonym_b9a389
Dnes o 09:47
@biba_18

ja to vidím tak, že ty sa s rodičmi nerozprávaš, vy si naznačujete. a sa čuduješ že oni ti nečítajú myšlienky 😏
mama rozpráva že chce ísť do menšieho - a ty nič, ani bú ani mé. tak to potom možno naznačila bratovi a ten sa vyjadril…
ale neboj sa, po smrti rodičov môžeš napadnúť na dedičskom že brat dostal 2 domy a ty nič. dockáš sa…

@biba_18 napadnúť nemôže. Môže požiadať o započítanie darov do dedičstva - ak teda bude este čo dediť.

biba_18
Dnes o 09:49

@anonym_a00965 ale rodičia asi nehovorili o tvojich pocitoch, ale o skutočnosti alebo o svojich pocitoch. lebo je rozdiel povedať “vy máte radšej brata” a “vy ste takto a takto pomohli bratovi a mne ste tak nepomohli”…

biba_18
Dnes o 09:50

@anonym_b9a389 mne je jedno ako to nazveš, napadnúť, navrhnúť, a keď nebude čo dediť, tiež to bude vec rodičov…

svetlonos
Dnes o 11:11

@anonym_autor
prestante im pomahat! A povedz im alebo napis ako sa citis. Tu vidno, ze nie si mrcga na majwtky. Ide o nespravodlivost a kjtne chovanie sa rodicov voci tebe! Tak im to povedz. Ak ti treba, pokojne to preber aj so psychologon, pomoze ti spracovat to.

sasa1310
Dnes o 11:19

@anonym_autor len blázon si urobí ďalšie dieťa v podnájme. Toto keby urobilo moje dieťa, nedostane nič za môjho života

anonym_a00965
Dnes o 11:20
@sasa1310

@anonym_autor len blázon si urobí ďalšie dieťa v podnájme. Toto keby urobilo moje dieťa, nedostane nič za môjho života

@sasa1310 preco je zly prenájom?

sasa1310
Dnes o 11:21
@anonym_a00965

@sasa1310 preco je zly prenájom?

@anonym_a00965 no prečo. Žiadna istota, žiadny majetok nič. S dvoma deťmi v cudzom byte, no to je výhra. A ako bonus splácaš hypotéku majiteľovi bytu namiesto sebe

darmasiswa
Dnes o 11:21

BTW: ja keby som bola tvoj muz, staram sa o moju rodinu, urcite by som nemuklovala u cudzich, tvoj muz ma zalubu muklovat na cudzom?

anonym_844264
Dnes o 11:22

by som sa kašľala. Na všetko.
Stále tu píšem ako som sa starala o otca - dožil sa vysokého veku, ale relatívne bol na tom celkom ok, len ako dcére mi nedalo ho nechať samého celé dni doma. A tak som chodila ku nemu a ho obskakovala, niekedy aj spoločnosť robila. áno bol veľmi rád, priam ma čakal každý deň kedy sa ukážem.
Lenže otec zomrel a súrodenci sa na majetok ako supy vrhli. Pomôcť nemal kto. Takže ešte v hre je aj pomoc pri chorobe - načo tvoji rodičia akosi zabúdajú. Ten kto zhrabne majetok - ten nech aj pomáha potom starému chorému človeku. Ešte len potom zistí čo je to život.

anonym_a00965
Dnes o 11:25
@sasa1310

@anonym_a00965 no prečo. Žiadna istota, žiadny majetok nič. S dvoma deťmi v cudzom byte, no to je výhra. A ako bonus splácaš hypotéku majiteľovi bytu namiesto sebe

@sasa1310 Tak ja neviem v dnešnej dobe ani ta hypo nie je pre mna istota, ale jasne ked uz mas dat 1000€ na nájom tak tiez myslím ze je lepsie to dat na splátku a o 30 rokov mat splatený byt. Len ja prenájmy az tak neodsudzujem niekomu to mozno vyhovuje.

petrao2
Dnes o 11:26

@anonym_autor vsetko sa da zistit na katastry a potom by som sa ozvala
S dôkazmi a dobrymi argumentmi
No a zariadila sa podla seba

sasa1310
Dnes o 11:29
@anonym_a00965

@sasa1310 Tak ja neviem v dnešnej dobe ani ta hypo nie je pre mna istota, ale jasne ked uz mas dat 1000€ na nájom tak tiez myslím ze je lepsie to dat na splátku a o 30 rokov mat splatený byt. Len ja prenájmy az tak neodsudzujem niekomu to mozno vyhovuje.

@anonym_a00965 hypo je istota. Hypo neznamená, že ju musíš splácať 30 rokov. Popri platení hypo ti stúpa hodnota nehnuteľnosti a hodnota splátky klesá. Za mňa je totálna nezodpovednosť a finančná negramotnosť bývať s 2 deťmi dlhé roky v podnájme a popritom šetriť na nehnuteľnosť, ktorá každým rokom stúpa na cene. To čo za rok ušetrí, o rok to zaplatí viac za kúpu bytu. A ďalšie 3 roky len z jedného platu žiť. Ale tak každý sme iní.

anonym_a00965
Dnes o 11:29
@biba_18

@anonym_a00965 ale rodičia asi nehovorili o tvojich pocitoch, ale o skutočnosti alebo o svojich pocitoch. lebo je rozdiel povedať “vy máte radšej brata” a “vy ste takto a takto pomohli bratovi a mne ste tak nepomohli”…

@biba_18 Ano ja som vravela ze nie je fér voči mne tvrdiť ze tvoja sestra zvládla toto a ty to nezvládnes a oni si sli dookola svoje ako mi chcú dobre. To ze pomáhali viac sestre neriešim, vzdy sa pomáha viac tomu kto potrebuje. Ja som sa o seba starala sama, rodila som bez muža lebo nemal kto strážiť starsie, ked potrebujem ist k lekarovi beriem aj deti lebo ich nikdy babka s dedkom nestrazili. Nikdy som ich o nic neprosila iba o to, aby ma nekritizovali.

sasa1310
Dnes o 11:32

@anonym_autor a si si istá, že tá chata je písaná na brata? Možno mu ju ponúkli nech na ňu chodia, keď to majú bližšie, aby nechátrala.

anonym_a00965
Dnes o 11:32
@sasa1310

@anonym_a00965 hypo je istota. Hypo neznamená, že ju musíš splácať 30 rokov. Popri platení hypo ti stúpa hodnota nehnuteľnosti a hodnota splátky klesá. Za mňa je totálna nezodpovednosť a finančná negramotnosť bývať s 2 deťmi dlhé roky v podnájme a popritom šetriť na nehnuteľnosť, ktorá každým rokom stúpa na cene. To čo za rok ušetrí, o rok to zaplatí viac za kúpu bytu. A ďalšie 3 roky len z jedného platu žiť. Ale tak každý sme iní.

@sasa1310 ja žijem v prenajme s mužom uz piaty rok, predtým som bývala v prenajme popri vs a práci. Mame uz dve deti ale keďže som na rd nedostaneme asi dobrú hypo a ideme to riesit az na jar teraz. A necitim sa ako negramotna ale jasne mame na to iny názor. My mame prenájom 850€ a splátka hypo by nam vyšla 1500-2000 co je velmi veľký rozdiel a musime si premyslieť ci na to budeme mat alebo ci ist do menšieho bytu a teda menšej hypo. Alebo ci počkáme chvilu kym sa vrátim do práce a predsa sa nam lepsie bude splácať s dvoma príjmami. Nie vsetko je čierno biele s nie kazdy co býva v najme je nezodpovedný a negramotný 🙂

sasa1310
Dnes o 11:34
@anonym_a00965

@sasa1310 ja žijem v prenajme s mužom uz piaty rok, predtým som bývala v prenajme popri vs a práci. Mame uz dve deti ale keďže som na rd nedostaneme asi dobrú hypo a ideme to riesit az na jar teraz. A necitim sa ako negramotna ale jasne mame na to iny názor. My mame prenájom 850€ a splátka hypo by nam vyšla 1500-2000 co je velmi veľký rozdiel a musime si premyslieť ci na to budeme mat alebo ci ist do menšieho bytu a teda menšej hypo. Alebo ci počkáme chvilu kym sa vrátim do práce a predsa sa nam lepsie bude splácať s dvoma príjmami. Nie vsetko je čierno biele s nie kazdy co býva v najme je nezodpovedný a negramotný 🙂

@anonym_a00965 ja by som tak nežila. A nemala druhé dieťa, pokým by sme nemali vlastné bývanie. Už len z titulu, keby sa manželovi niečo stalo, aby som neostala na ulici

petrao2
Dnes o 11:36
@anonym_a00965

@anonym_a00965 ja nechapem co maju ludia proti najmom v dnes dobe
Sestra je v najme a ta co im to prenajima povedala ze ona by tak nikdy nezila
Ale ze im splatia hypo najmom to uz nepovie 😄

anonym_a00965
Dnes o 11:38
@petrao2

@petrao2 neviem v dnešnej dobe su ľudia zvláštni. Čím viac informácii tým menej reálne vieme. Ja sa do druhých nestarám žijem tak ako mne a rodine vyhovuje len sa casto pozastavujem nad tvrdeniami ostatných 🤷🏼‍♀️

anonym_a00965
Dnes o 11:39
@sasa1310

@anonym_a00965 ja by som tak nežila. A nemala druhé dieťa, pokým by sme nemali vlastné bývanie. Už len z titulu, keby sa manželovi niečo stalo, aby som neostala na ulici

@sasa1310 my sme takto šťastní. Keby sa manželovi nedajbože nieco stalo tak ci tak by som musela predať byt vyplatiť banku a ani jedna z nas nevie dopredu odhadnúť ci by som bola ma tom finančne lepsie bez hypo s úsporami v najme alebo s hypo a spotrebakom na krku

anonym_a00965
Dnes o 11:40
@petrao2

@petrao2 v niektorých krajinách sa zije iba v najme. Na sk je uplne ina mentalita. A potom to tu tak aj vyzera

sasa1310
Dnes o 11:41
@petrao2

@petrao2 lebo to vidíme z tej druhej strany. Ako sa fajn na tom zarába, preto by sme tak nebývali