Nezvládame starostlivosť o babku s demenciou
Dobrý deň chcem sa na tomto fore poradit ohľadom toho že mame doma hrozné problémy s babkou ktorá má demenciu. Máme ju u seba doma sama uz byvat nemohla no zo dna na den je to horšie má 88 rokov každý deň má záchvaty plaču odíde hocikedy s domu je úplne mimo reality. Sem tam máva aj svetle chvilky ale vacsinou sa s nou trapime.Nechceli sme to riešiť takto ale asi budeme musieť prosím viete nam poradiť ústav alebo zariadenie v TT kraji ktorý by ju vzal? Je nam to naozaj hrozne moc luto ale neda sa to zvladat mam narocnu pracu a kazdy den starosti s babkou je to neunosna situacia. Ďakujem pekne za kazdu radu.
v lacnejších zariadeniach sú poradovníky, takže skúste obvolať tie drahšie.....
Obvolat všetky zariadenia a dovtedy vybaviť nejakú osobu na opatrovanie.
V prvom rade si sadnut cela rodina a prebrat tuto situaciu. Nakolko je malo informacii nevieme preco je u vas, kde je ostatna rodina. Ja by som urcite sa porozpravala aj s rodinou a tak riesili lebo neviem, ci budete aj sami zvladat platit nejake zariadenie a osobne by som trvala na prispievani aj od ostatnych surodencov. V pripade ze nie, tak by som povedala, ze babka potom prepise vsetok majetok na mna a v momente by sa zlietla rodinka....evidentne aj tu niekde je pes zakopany...
Ziadne zariadenie nikde nezoberie okamzite. Treba mat vybavene papiere a uz aj v sukromnych su cakacie doby. V statnych niekolko rokov, pretoze tam sa uvolnuje miesto iba vtedy, ak obyvatel zomrie. Hlavne ako pisu dievcata vyssie, potrebujete to prebrat komplet cele v rodine, ze ako dalej. A tiez zacat vybavovat dokumenty ako su lekarske spravy, potvrdenia, stupen odkazanosti.
dakujem vam velmi pekne za odpisanie dievcata papiere samozrejme budeme vybavovat vobec sme netusili ze sa jej psychicky takto pohorsi vsetci doma chodime do prace nemozeme si dovolit ostat doma a babku opatrovat a nechat pracu . Ona sama bez dozoru jednoducho nemoze byt par krat uz odisla z domu a museli sme ju hladat ma chvile kedy je uplne mimo. Financne sa samozrejme budeme musiet vsetci poskladat ale je to v situacii ze je to ozaj nevyhnutne neda sa takto fungovat dalej.
@mogaa aj v drahých zariadeniach sú poradovníky u nás v súkromnom 1350 eur na mesiac a má ešte 25 žiadosti čakateľov.
@muchotrafka298 úplnu pravdu máš presne tak.
akú diagnozu má starka
@sandra9 Skúsil by som osloviť nejakú z jej známych či by sa jej trochu nevenovala. Vytiahnuť ju trochu na prechádzku, dať si kávu, uvariť niečo, len tak sa porozprávať... Samozrejme pokiaľ je to možné, tak tú spoločnosť pre babku aj patrične zaplatiť. Mám podobný prípad v takej širšej rodine. Ale nepýtal som sa, či to robí za odmenu alebo proste je jej ľúto kamarátky
@alickapusinka žeby demencia?
Treba s nou aj lekárovi, nech jej nastaví lieky, hlavne psychiatrické. Bez nastavenia na lieky je možné že zo zariadenia ju pošlú domov ak nebudú jej bludne stavy zvládať.
@sandra9 vybavit papiere trvá aj mesiac..tak fakt rýchlo začnite, dá sa vybaviť zatiaľ aj opatrovateľka, na max.8 hodín, ale aj to vybavovanie trvá..alebo viete ju dať do zariadenia ako samoplatcu..do súkromného a medzitým vybaviť papiere..treba ju zapísať di poradovníka..do Senior care sa to dá..ale ako samoplatca je to dosť
Musí mať svojho psychiatra.musi mať stanovenú dg potom môžete niečo vybavovať .
Porozprávajte sa doma či by ozaj niekto z rodiny nemohol byť opatrovateľov tie príspevky nie sú celkom nízke plus niečo z babkinho dôchodku.Opatrovatel nemusí bývať s babkou v jednej domácnosti
co najskor kontaktovat lekarov - ziskat spravy na to aby ste mohli riesit stupen odkazanosti. Pred cca 3 rokmi som to a mamou riesila pre babku. Hurbanovo - Magnoliu viem osobne odporucit, babka má najvyšší stupeň odkazanosti a je tam vyse 2 rokov. Teraz zvysovali platby, plati okolo 550 e mesacne (to zavisi akurat od toho stupna odkazanosti, cim vyssi, tym nizsia platba lebo stat doplaca). Urcite ries co najskor, vybavenie papierov niečo trva a všetky spravy od lekarov musis mat cerstve - my sme mali od neurologa, psychiatra, od vseobecneho lekara.Viem ze do nitry. sme posielali papiere (vseobecny ti vie povedat presne) - tam boli strasne super, komunikovali, ak nieco chybalo, netahali cas ale mi zavolali (na jednom tlacive nam chybal babkin podpis, tak to vratili na podpisanie velmi rýchlo). Ako hovorim, ak blizsie nenajdes, ries to Hurbanovo - zvysovali kapacity.
@mimixxxx tak ja som to nemala odkiaľ vedieť na mňa nevystupuj zbytočne takým prístupom akým máš neviem či niečo dosiahneš. Je rozdiel demencia, alzhaimer, parkinson.Takže demencia je take všeobecne.Aj jej da diagnozu alzhaimer tak v Piešťanoch je taketo centrum ktorý primaju len z diagnozou alzhaimer.Preto som sa pýtala iných tam nevezmu je to špecializovane centrum len na tuto jednu chorobu.A dalej všade sú poradovniky to nie že sa bude platiť 1500 eur tak ju vezmu to nie je pravda už aj v súkromných sú poradovniky.
Pracujem v súkromnom a máme plné ,poradovníky máme tiež.U nás sa platí cca 500€+lieky.Su rodiny,ktoré si vedia na víkend zobrať starkých domov,ale to dobrotu u niektorých nerobí.
@sandra9 ahoj ja mam starkú s Alzheimerom.
Najprv kým to nebolo také zlé mala opatrovanie na 4hodiny doobeda a 4hodiny poobedie, dali jej obed. Rodina večeru nachystali na spánok. Babka sice bola trochu popletená, ale nechcela chodiť sama von. Už sme mali podané žiadosti do DSS. Po 2 rokoch sa babke tak zhoršil zdravotný stav, že už opatrovanie nepostačovalo. Mali sme šťastie lebo sa u nás v meste akurát otvorila nová DDS, čiže babku tam hneď zobrali...
Papiere treba vybaviť čo najskôr, aj lekára, vy môžete dať aj na pobyt, aby babke nastavil lieky...
@yosi ale babka ma demenciu,tam pri zachvatoch,depresiach treba lieky,nie spolocnost.

@sandra9 nájdite si zariadenie a choďte na konzultáciu, oni vám presne povedia čo všetko musíte zdokladovať aby ju mohli prijať