Obavy z materstva: Ako prekonať strach z rodičovstva?
Ahojte už pár mesiacov to v sebe mám. S partnerom sme mali už viac krát debatu že je čas na založenie rodiny, mame na to vek aj zázemie. Mám mam veľké obavy mat deti, či to zvládnem psychicky aj fyzicky. Nikdy som so sebou nebola úplne spokojná ani co sa tyka vzhľadu ani osobnostne. V mladosti som mala anorexiu a následne ďalšie poruchy stratvovania, dodnes ma to poznamenalo nikdy som sa necítia dobre vo svojom tele úprimne priznávam Mám aj dve plastiky prsia a nos ktoré mi psychicky naozaj pomohli. Bojím sa ze priberiem že sa mi opäť zmení postava a ja to neustojim a zas spadnem do toho. Ze budem zla matka, niečo zanedbať alebo nepodchytim proste bojím sa vychovať správne dieťa. S partnerom komunikujeme chápe moje obavy, aj on má také prirodzene. Cítim ze raz matka chcem byť ale naozaj sa bojím aj aký je svet vonku. Mame po 30tke, za pár rokov sa to už nemusí ani podariť
Žiadna žena netúži po tom zničiť si postavu. Ja vyzerám strašne, tiež mi plastiky trochu pomohli, žiaľ je to dosť do peňazí...
Telo sa predsa časom vráti do normálu, škoda ze si si prsia nedala spraviť až po pôrode ale to sa dá znova spraviť ak ti ovisnu.
@rozkvet1 mala som 22...teraz mam 32..a toto určite nelutujem, s nimi som oveľa spokojnejšia
Mna tehotenstvo vyliecilo z bulimie ked uz teda pises o poruchach so stravovanim . Skrz dieta som sa zaťala
vyjadrim sa len k obavam fyzickych zmien a velmi strucne: je ti jasne, ze casom s detmi alebo bez deti, zostarnes a budes stara babka, hej? k obavam o vychovu a ohladom psychiky sa nevyjadrujem, lebo nemam dost info
a zit svoj zivot sa nebojis? iba mat deti?
S upadajúcou krásou sa budeš musieť popasovať tak či tak…
Ja mam po 2.porodoch +5kg, husté vlasy, pekne nechty, plne prsia. Dojčila som 5r bez prestávky (2,5 + 2,5) a prsia mam stále pekne. Nikdy som sa necítila krajšia ako žena a môj muž si to mysli tiež
Ja som sa tiež tohto strašne bála kedže som si prešla podobným ako ty..síce som nemala oficialne diagnostikovanú anorexiu ale roky som aktivne športovala a jedlo som si teda až chorobne sledovala..bola som ale v štádiu kedy som bola so sebou úprimne spokojná milovala som svoje telo a hrozne som sa bála tehotenstva keď som videla fotky kade tade po instagrame ako tehotenstvo ženám zmenilo telo.Potom som otehotnela a mala som to štastie že mi bolo dobre a bola som schopná zostať aktívna počas celého tehotenstva..nakoniec mi tehotenstvo vôbec postavu nezmenilo vyzeram rovnako ako predtým ak nie lepšie..bola som zmierená s tým že budem pribratá a všade budem mať strie atď a nakoniec to vôbec tak nebolo
dieta nie je len starost , nie je to len plac a krmenie a prebalovanie .....ale je to aj novy partak s novym a osobitnym pohladom na svet, je to nova dimenzia do zivota, po urcitej dobe to moze byt najlepsi priatel(ka) a potom keby sa nieco stalo, vzdy ho mas ako rodinu, ktora pri tebe stoji a moze ta povzbudit.
Dieta je vklad, ktory sa ti mnohonasobne vrati. Ak nic nevlozis nic samozrejme nevyberies.
@jennky13 to je pravda, mňa dosť obohatí niekedy detsky pohľad na veci 😄 niekedy ma to vyslovene pobaví/rozosmeje a inokedy sa mi zdá, že rozmýšľajú lepšie ako dospeli. Niekedy si všimnem veci, čo by som si inak nevšimla a celkovo je to proste zaujímavá jazda, ktorá trvá omnoho dlhšie než “čas telesných tekutín” a to môžem povedať už teraz, keď majú deti 9 a 5 rokov. Čas telesných tekutín sa vyvážil už len tou vôňou bábätka.
Čo je pre mňa challenge sú obavy, ktoré predtým neboli (povedzme teploty týždeň, čo keď to bude niečo vážnejšie, čo by bolo s deťmi, keby sa mi niečo stalo,…) , ale aj tak je to maličkosť oproti všetkému na opačnej strane váhy
Ešte mi napadla taká maličkosť, čo mi zvykla vadiť odkedy mám školopovinné dieta a to je strata flexibility a už človek pomenej môže využívať akciové letenky a listky na vlak v utorok a štvrtok 😂 ale z toho tiež už vidim skôr pozitívny bilans, keďže sa mi strasne páči, keď deti objavujú svet. Pripomína mi to tie časy, keď som veci objavovala ja. Čert to ber, že už sú na to len prázdniny a vymedzené časy, stojí to za zo aj tak
Si zameraná len na seba a svoje potreby , kým toto nezmeníš a nedokážeš urobiť prioritu z dieťaťa, aspoň na čas, kedy je na tebe plne závislé, tak tie deti nemaj a rieš psychológa.
Choď za psychológom. Nie je dobré sa udržiavať v obavách. To či sa ti zmení postava je otázne. Ja som pribrala len pár kíl. Netreba sa prejedať ani v tehotenstve, ale jesť zdravo! Tesne po pôrode som mala +5 kg a za dva mesiace nič. Potom som ale trošku nabrala nazad. Ja som mala veľké obavy z pôrodu, ale túžba po dieťati to nakoniec prehlusila. A výchova dieťaťa je to vždy o intuíciu ako to mamka a ocko citia. Na výchovu sa nedá naprogramovať lebo každé dieťa je individuálne aj situácie sú stále iné. Kým som nemala dieťa mala som jasnú predstavu ako ho vychovať 🤣... teraz to vnímam úplne inak a improvizujem. Zatiaľ sa nikto nesťažuje ale je to fuška, ktorá obohacuje. Vstaneš a pozrieš do postieľky na to svoje krásne dieťatko, ktoré ťa ľúbi ... toto je skutočné šťastie v živote. Zažila som super kariéru, kopec zážitkov, dovolenky aj služobky v super hoteloch ale DIETA a manžel sú top!!! Nenahraditeľnú parťáci ♥️♥️♥️. Nepremyslaj a chop sa života!

Skús sa obrátiť na nejakého psychológa alebo terapeuta, aby si si spracovala tie svoje problémy. Väčšina ľudí má obavy mať dieťa, lebo je to niečo nové a človek nikdy nevie, aké to naozaj bude.