Od lásky k nenávisti
Ahojte, rozmýšľala som, či tu mám napísať alebo nie ... ale neviem si už rady a neviem, kde sa stala chyba :( S manželom sme sa poznali 6r, kým sme sa zobrali. Rozumeli sme si dobre, teraz sme manželmi 4r, bývame u svokrovcov s tým, že máme vlastný vchod, samostatné bývanie. Môj muž je hrozne naivný, rýchlo sa pre niečo nadchne.. jeho sen je len podnikať, podnikať, podnikať .. samozrejme, je aj dobrák, tak ho každý rýchlo odrbe a my sme sa dostali do dlhov (čo mi tajil asi pol roka). Teraz sa rozhodol podnikať - mať predajňu, zobral zase veľa tovaru na sklad - ďalšie dlhy.... keď mu pooviem, že nech radšej ide do normálnej roboty na TPP, dobre, že ho nehodí o zem a že on poskoka za 400 € nikomu robiť nebude ....
Ďalšie problémy s ním sa týkajú hlavne našej 16m dcéry, pre ktorú sa hádame denno-denne. Proste máme úplne rozdielne názory na výchovu... ja som za to, že dieťa má mať režim, chodiť pravidelne spať - on hneď na mňa vyskočí, že režim bude mať v škole a v škôlke, že pri mne nebude mať detstvo atď .. Ja mu poviem, nech jej nedáva jesť sladké pred obedom, on jej dá.... Teraz sme navyše malú boli očkovať a je hrozne nervozna, vkuse len kričí, ak sa na nu nepozrieme, nemôžem pri nej urobiť fakt nič, lebo inak plač a krik a on hneď na mňa vyskočí, že preto je malá taká, že s ňou nechodím von. Je pravda, že teraz, ked je zima, tak som s ňou von nechodila, lebo pokašliavala a soplila...a keď tak, idem ss ňou len po našej ulici alebo sme na dvore, lebo bežne sa tu túlajú psy a ja mám jednoducho strach ..... a dnes, vonku fúka, zima je,navrieskal na mňa, že má íst malá von za každého počasia a teraz pozerám, že už ju dal dole ku svokre - ale keď som mu povedala, že je vonku zima a fúka, tak ja pravdu nemám...(pýtala som sa, že prečo mne neveril, že je vonku zima a on,lebo že ja nemám ani snahu ísť von...)
Čo ma ďalej trápi a povedala som mu, nech si na nás nájde viac času. Viem, že podnikanie je náročné, ale on cez deň robí okolo domu na dvore (pri tom ten dvor je SPOLOČNÝ) a potom robí do noci papierovačky, atd. .. a ja, keď mám na seba za celý deň 30 minút tak to je ozaj veľa...a večer, ak je náhodou s nami, tak mu bežne kamoši volajú v rozmedzí od 20 - 22 hod a dohadujú sa, čo sa robí na druhý deň (má dvoch "pomocníkov" na podnikanie - mňa do toho nechce)... Neviem, prečo to nechce pochopiť :( Veď dcérka ho potrebuje. Iné by bolo, ak by bol v zahraničí.. tak OK, pochopím, vydržím... ale prečo, ked je doma, tak robí na dvore, pritom svokor si chodí spokojne do práce a my nemám z čoho žiť, požičiavajú mi naši, robia nákupy, lebo ozaj nám to nevychádza.... a ak mužovi poviem, že nech sa naplno venuje podnikaniu a nie cez deň robí jedno a v noci podniká, tak zase je hriech peklo... ja už mám na neho normálne averziu,už sa ani neviem a nemám chuť s ním pekne rozprávať, lebo asi ma má za hlupaňu :(
Tak netusim, kde žiješ- ale tuto zimu bolo sotva nejake zle pocasie 😉 ako vidím, ty tiez nie si zástanca pobytu vonku. To, ze dieťatko je predčasne narodené, neznamena, ze sa s nim ma chodit von len ked je nad 15stupnov. Zase nerobme z komára somára, ano?
@jeennyv komentár vyššie
Ináč začínam mat chaos v tom podnikaní - na jednej strane sa mamička sťažuje, ze penazi je malo, na druhej strane piše, ze peniaze pre nu nie su dôležité, ze mamonar je len manzel a on potrebuje stale viac a viac. Takze v prvom rade by si to mala urovnať zakladateľka témy- pretože raz hovori tak, raz ináč.
@blondiee83 skor kde zijes ty lebo tu u nas v kuse fucalo a ked nefucalo rak prsalo. Iba par dni bolo pekne. Aj teraz tu fuci uz 3 den
@tuppe z toho co citam je to uplne akoby si mojho oca popisovala poviem ti iba ze bsm zachranilo nas a mamu od 15exekucii a dodnes nikde poriadne nerobil. Ked uz mal dobre platenu robotu po mesiaci zacal vymyslat ze ho vsetci iba oj..bavaju.
.. respektive ho vyrazili kvoli alkohplu ci castym absenciam kvoli kamaratom alebo rybackam.
@blondiee83 podla mna to myslela tak, ze nie su to najpodstatnejsie, ale vsetci vieme, ze na prezitie ich treba a ak ma niekto rodinu, musi jednoducho uz inak uvazovat a nezadlzovat sa, ak to nie je nutne..lebo dlhy su pekelna zalezitost...
@natalym
@tuppe
baby, viete koľko to mne s manželom trvalo, kým sme sa zladili? Tiež sme prešli obdobím, keď sme "súťažili" kto má toho viac, kto vie čo lepšie, kto je lepší a kto horší. Tiež sme mali potrebu dokazovať si pred tým druhým ani neviem čo... dôležitosť? nenahraditeľnosť? atď. a urážanie sa, v tom som bola majsterka, zdula som sa a nekomunikovala aj dva dni ale nikdy som mu nedokázala jasne a zreteľne povedať, čo ma serie, chcela som, aby na to prišiel sám a keď na to neprišiel, šplechla som mu to v nejakej chvíli do xichtu.
Odkedy s manželom spolu nesúťažíme, ale spolupracujeme, odkedy si vieme urobiť zo svojich nedostatkov aj srandu a nehráme sa na dokonalých, odkedy si vieme priznať aj chybu, odvtedy naše manželstvo nemá chybu 🙂 Ja som upustila od niektorých vecí, ktoré mi na ňom vadili, on sa zmieril s väčšinou mojich nedostatkov, viem, že všetko robí najlepšie ako vie, hoci to často nie je podľa mojich predstáv. Dávam mu slobodu v konaní, v rozmýšľaní a aj on mne. Vždy sa dohodneme, raz treba aby ustúpil jeden, raz musí ustúpiť druhý.
Želám aj vám aby ste dokázali manželský zväzok premeniť z bojiska na pokojné miesto 🙂
A určite máš @tuppe pravdu, že spolužitie so svokrovcami nepridáva na rodinnej idylke, ale nesmieš manželovi vyčítať, že im chce pomôcť ani sa za to na neho nehnevaj. Len ho jemne upozorni, že ti chýba spoločne strávený čas 🙂
@blondiee83 ja hovorím stále to isté - podniká, ale dlhy sa prehlbujú. Nepotrebujem, aby zarábal 3000 eur na mesiac, stačilo by mi aj tých 400 eur za ktoré on robiť nepôjde pokiaľ by sa to všetko nemuselo dávať len a len do dlhov... a teraz od decembra má nulový príjem .. ja náročná nie som, nepotrebujem mať plný šatník takže vedela by som gazdovať a šetriť na dlhy aj z tých 400 e, keby ich vôbec mal na mesiac
@tuppe v tomto je velmi tažko radiť, ked on sa zrejme nechce spamätať. Alebo sa mu nechce robit? Hm. Co na to hovoria svokrovci- nepomohli by ti prehovoriť mu do duše? Mozno by svoju maminku viac počúval- chlapi bývajú taki 🙂
@blondiee83 Podla toho, co viem ja, tak podnikanie ma produkovat zisk, to je jeho zmysel. Podla tvojich albumov na MS podnikanie tvojho manzela zisk produkuje, takze ano, v tom pripade je opodstatnene aj jeho pracovne nasadenie hoc aj do 23:00 - 24:00 hod. Ale pseudopodnikatela, ako manzel zakladatelky temy ZIADNY zisk neprodukuju. Neviem, ci by sa ti pacilo vyzit z 200 EUR rodicovnskeho, poziciavat od rodicov a byt stale v minuse, lebo zakomplexovany dilino, ktory si potrebuje nieco dokazovat nedokaze uzivit svoju rodinu. Muz ma byt muz a vediet sa postarat. Nemusi nosit miliony, staci slusny standard, nie hlboky podpriemer. Tak to myslela zrejme zakladatelka.
Dalej by som sa rada vyjadrila k tym 4 hodinam stravenym vonku s dietatom. To akoze prosim ako, kedy? Teraz v januari, februari? Myslim, ze hodinka staci ak to proste inak nevychadza, alebo pocasie nie je priaznive. Ja som zo ZA, dnes je zima ako v psinci, fuka velmi neprijemny studeny vietor, to mam malu vonku drzat 2 hodiny, lebo to nejaky blb niekde uvadza ako standard bez ohladu na to, ze malej je zima aj ked je naobliekana ako citula? To kam sme dospeli? Nehovorim, ze zakladatelka nejde s dcerou von vobec, ale tak hodina by stacila a je uplne jedno, ci ju vie zabavit na dvore, na prechadzke, na ihrisku, alebo niekde inde. Dieta sa zabavi, je na cerstvom vzduchu, nie je prave to dolezite?
@tuppe Pozri, nepoziciavaj si peniaze od rodicov, nejde to donekonecna. Povedz mu, ze ak sa nevie o vas postarat a zabezpecit normalny chod rodiny, tak poziadas o rozdelenie BSM, pretoze mas obavy z buducnosti a pripomen mu, kde vsade uz narobil dlzoby a co vsetko ste tomu obetovali. Ak nezacne nieco robit, tak jednoducho o rozdelenie BSM poziadaj prostrednictvom pravnika. Nebude to lacne, ale lepsie, ako cely zivot platit lenivcove dlhy.
S malou chod von aspon na 45 min. az hodinku denne, viem, ze ta to mozno nebavi, mna tiez nie, ale dieta to naozaj potrebuje, okrem toho, ze to tvojej dcere prospeje, zapchas mu tym usta.
Ak bude narusovat rezim, ktory vytvaras dietatu, tak jednoducho zbal saky paky a povedz mu, ze ked to vie lepsie, nech sa postara, natlaci do nej veceru, prip. obed ked jej dal sladke, nechaj ho, nech sa v tom vymacha a ty sa zober a chod niekam, napr. do mesta, ku kamoske na kavu a pod. Povedz mu, ja som na RP, podla teba som za to platena, moje pravidla. Zacnes ich porusovat, budem ich porusovat aj ja.
@tuppe mne sa zda, ze tvoj muz je pracovity, ale tak selektivne pracovity. Pracovity len, kde ho to bavi.
Chyba mi tu hlbsia zodpovednost.
Keby bol pracovity vseobecne, nema problem ist robit aj na dohodu, ci TPP. Nema problem zacat na 400 v hrubom a vypracovat sa na 900 v hrudbom, ci viac (nie nutne v rovnakej praci, ale so skusenostami a praxou ma sancu na lepsie miesto inde). Nazbierat skusenosti, ci imanie na zaklad v podnikani.
Vyplyva mi to aj z toho, ako vystupuje voci vychove dietata. Ma velke nadsenie a dobroprajnost, ale malu sebadisciplinu, viziu a zameranie na ciel. Akoby myslel na krok dopredu (pritomnost a blizka buducnost), ale uz nedokaze mSliet na dva tri nebodaj styri kroky dopredu. Odhadovat realne dosledky a ich dosah.
Je ladeny pozitivne. Ale skor trosku viac k lahkomyselnosti. To je pre podnikanie fatalne.
a ako zvlada administrativu, ak si ju robi sam? Dufam, ze aspon tam ma cisto a jasno, lebo urady vam mozu pekne seknut po krizoch. Podnikat znamena poznat zakony a vsetky dotknute oblasti. ´Nevedel som o tom´ nie je ospravedlnenie. A potom posielat na ministerstvo ziadosti s vysverlenim, nech daju pokutu aspon co najnizsiu - to nemusi zabrat.
Ak je naozaj takyto pozitivny, nadseny, snazivy, tak potrebuje partaka, ktory by zas bol pri zemi. Mal prehlad v cislach, zakonoch a ostrihaval mu kridelka, co si smie dovolit a co uz zatial nie.
A hoci prednasky typu: ´strategia podnikania" zneju ako vyhadzovanie penazi na pofidernu blbost, vsak zdravy sedliacky rozum postaci - nieco do seba maju. (nieco take sme mali ako vedlajsi predmet na VS, ale ked na to pozeram z dnesneho hladiska, zmysel mali).
Niekto ma ten zdravy sedliacky rozum rozvinuty viac, iny menej. Nie je hanba, ked si clovek uvedomi, ze podnikanie by ho bavilo, ale bunky na to nema. A tak sa to bud pracne nauci, alebo bude za hrdinu a potom ho podnikatelska dzungla pozuje a vypluje zadlzeneho na dve generacie dopredu.
Nechces mu toho partaka v pozadi, co drzi kasu, robit ty?
Aspon si nastudovat zakony a pytat sa ho na stav financii, odvodov a podobne. Robit si prehlad. Mozno az ho parkrat vopred upozornis na veci co musi mat vybavene ci zaplatene prv ako bude neskoro, tak aj suhlasi, aby si mu pomahala.
Nie je taky problem si zakony nastudovat. Su stranky (porada.sk, zakonypreludi.sk, atd) kde najdes vela odpovedi. A mozes sa pytat.
Co sa tyka bsm - mozno sa on urazi, ale to nie je nedovera. Len exekutorom bude srdecne jedno ze vasa dcera zdedi holy zadok a dlhy. A ked sa exekucie rozbehnu uz sa rozdelenie bsm urobit neda. Sud to zamietne.
Živnostník v podnikaní ručí za svoje záväzky celým svojim majetkom, aj súkromným - exekútor ho môže zabaviť. Nemôže zabaviť (nie je to v BSM) dedičstvo, dar, veci osobnej potreby, veci z reštitúcie, ktoré získal len jeden z manželov.
A ak už má exekúcie, tých sa už nezbavíš - rozdelenie, zrušenie BSM je od dátumu právoplatnosti rozhodnutia súdu. Čiže až ďalšie prípadné dlhy sú už len jeho (ale aj celý zisk z podnikania), dlhy počas manželstva ostanú na pleciach oboch.
POzri viac tu:
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...
§ 143 Občianskeho zákonníka (OZ):
"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcií majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."
§ 147 ods. 1 OZ:
"Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov." - tu podotýkam, ty nemusíš o tom dlhu ani vedieť, nemusíť nič podpísať ako napr. ručenie a nemusíš s tým dlhom ani súhlasiť.
§ 148a ods. 2 OZ:
"Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich."
Podanie na súd Žiadost o zrušenie BSM - súdne poplatky stoja 165,50 €.
Keď súd vyhovie (čo nemusí a môže to tiež trvať aj rok), potom treba majetok, ktorý ste už nadobudli, vyporiadať a to sa dá dohodou (ústna, ale lepšie zápisnica u notára) alebo, ak sa nezhodnete, potom to najdrahšie - znovu na súd s návrhom na Vyporiadanie BSM. Toto je ale drahé, súdne poplatky sú potom určené percentom z vyporiadavaného majetku.
@tuppe chyba je aj v tebe..ano, muz je trulo, ktory ma velke oci..a mal by si ozaj najst pracu..
no na druhej strane, nechcem ta sudit..ale...suhlasim v jednom s tvojim muzom (okrem tych sladkosti)- male dieta, pokial nie je chore, ma byt vonku kazdy den..kvoli imunite..a hlavne vela vidi, vela jej mozes hovorit, ukazovat...
16 rocne dieta je male na akykolvek rezim..Z mojho pohladu, pre take male dieta rezim vytvaraju umelo rodicia, aby mali pokoj..16 mesacny totiz raz spi cez den viac, inokedy menej, niekdy dvakrat...nieekdy raz..niekedy mozno trikrat...a ja som v takom veku napr. davala dieta spat, ked bolo unavene, a nie vtedy, ked pisali mudre knihy...
aj dnes, ked ma dva roky, napr. ked spi do 16.00, logicky nemoze ist spat o 20.00 ako ked spi trebars do 14.30...
a ano, este raz podotykam, mal by si najst normalnu pracu...a pracovat...
@pralinka707 dala by som ti aj 100 😀 lajkov

@tuppe Necitala som ostatne prispevky, tak len moj nazor na vec. Hned ako prve mi napadlo, ze preco teda nesiel s malou von Tvoj manzel, ked mu na tom tak zalezi, aby bola na čerstvom vzduchu a bolo podla neho dnes aj vhodne pocasie na prechadzku? Za dalsie...ked nechce robit niekde poskoka za par eur, tak Vase prijmy zrataj dohromady...odrataj zakladne poplatky a vydavky, plus to, co potrebujes pre dcerku a zvysne peniaze vydel poctom dni v mesiaci, aby chlapec videl, ze z coho musis gazdovat. Vsak to nie je normalne, aby si on plnil svoje sny byt panom podnikatelom na ukor Vas a vlastne aj Tvojich rodicov, ktori Vas dotuju a donekonecna to asi robit nebudu.