icon

Odchádzajú žiť rodiny do zahraničia?

18. jan 2023

Dobrý deň, včera som stretla kamaráta pracuje v realitnej, prehodili sme pár slov o rodine, práci a tak.l. Povedal mi, že má strašne veľa práce, lebo ľudia na SK teraz predávajú hodne domy a odchádzajú žiť do zahraničia. Keď som tak nad tým uvažovala, mladí ľudia majú väčšinou byty, domy skôr ľudia starší, ktori dačo odpracovali, našetrili a šli z bytu.
Čo si o Tom myslíte, je Slovensko zlá krajina na život, kvôli chudobe alebo vojne na Ukrajine alebo kvôli vláde? Poznate take rodiny ktoré idú žiť mimo SK?

Ďakujem.

Strana
z3
babulkomale
18. jan 2023

@queen_mary ano ja som si spravila a som spokojna. Isto by som nesla tam, kde sa budu na mna stale pozerat len ako na chuderu z ostbloku...

mikadooo
18. jan 2023

V mojej blízkej rodine je sestra v zahraničí - AT (nemá to nič s vojnou a ani vládou, proste plánovali, že sa tam zamestnajú a budú mať rakúske dôchodky, ale s tou druhou časťou plánu sa im zatiaľ nedarí, takže dochádzajú do práce na Slovensko. Bratovi zas ponúkli prácu v Prahe, tak šiel. Dlho býval v prenájme, ale keďže už sú tam tretí rok, tento rok si vzali hypo a kúpili tam byt. Tiež to nemalo nič s politikou ani s Ukrajinou. Ja tu skôr zachytávam trend, ako je tu hrozne zle, ale keď príde na sťahovanie, tak zrazu je milión prekážok. Ale tak ja som ba, asi závisí aj od regiónu (napríklad je možné, že na východe by som sa bála tam ostávať - kvôli vojne.

annm81
18. jan 2023

@babulkomale Ja som z Ostbloku a v živote som v zahraničí nepocítila, aby sa na mňa niekto díval ako na chuderu. A to sa s deťmi na ulici rozprávam výlučne po slovensky.

Tie, čo máte pocit, že sa skôr ludia vracajú, sa jednoducho stretávate s plus/mínus rovesníkmi a ste vo veku, kedy vaši rodičia prestávajú byť sebestační. Veľká časť vracajúcich sa Slovákov to robí kvôli starostlivosti o rodičov. Ja som stále v kontakte so študentami, aj keď dávno som odišla zo školy (viac ako 10 rokov, 80% mojich spolužiakov z univerzity žije v zahraničí). Najlepší študenti odchádzajú už po strednej škole a ďalší najneskôr po skončení univerzity - ten odliv mozgov je obrovský. Odchádzajú v obrovskej miere ľudia, ktorí by sa ľahko uživili na Slovensku, ale mentálny stav Slovenska im strašne prekáža.

@kvietocek87 No áno, rozpredal. Lebo sme súrne potrebovali financie na to,aby sme naštartovali rast Slovenska, čo sa mu podarilo. Ešte si pamätám na tie obdivne články v zahraničnej tlači, kde nás prezentovali ako vzor pre všetky chudobnejšie krajiny druhého sveta. Nerozpredal všetko, že? Väčšinu podnikov nestihol - v slovenských rukách sme si ich vytunelovali a neboli z nich ani prachy, ani vyššia zamestnanosť.

kvietocek87
18. jan 2023

@babulkomale ale nechajte ich,nech snívajú sny.Nevidia asi, čo sa deje.

kvietocek87
18. jan 2023

@babulkomale a kde sa presunú,zatvoria štáty hranice a bude.Dost majú migrantov, nebudú isto potrebovať ešte nejakých slovákov.

kvietocek87
18. jan 2023

@queen_mary akurát tak vy,kto už velebí Dzurindu,tak tiež nie je celkom v poriadku.A chvalabohu, že tu nemáme divoký Západ.Asi vám bomby treba v Bratislave a migranti aby vás tam s kalašnikovmi naháňali.

queen_mary
18. jan 2023

@kvietocek87 lol 😀😀

januarova
18. jan 2023

Ja si myslím, že chcel byť zaujímavý. A trošku tá klamal...
Nevšimla som si nikoho z ozaj širokého okolia

dreamss
Odpoveď bola odstránená
dreamss
Odpoveď bola odstránená
katulka94
18. jan 2023

My sa s manželom a deťmi plánujeme odstahovat zo Slovenska. Nie je za tým ani chudoba na SK ani vojna či vláda…jednoducho nás život tu na Slovensku nenapĺňa, mame obaja pocit ze chceme od života viac resp niečo iné. Veľmi veľa cestujeme a rozhodli sme sa že pre nás je kvalita a spôsob života v zahraničí zaujímavejší.. My konkrétne plánujeme žiť mimo EU. Vieme jazyk, mame obaja kvalitne vzdelanie aj prostriedky aby sme si tento sen splnili takze nás na SK nič nedrží. V našom okoli tak za poslednú dobu urobilo vela známych. Či už za prácou, slnkom alebo proste len potrebovali zmenu.

tiezjedna
18. jan 2023

@miskakyska takto môže uvažovať iba niekto, kdo nikdy nevytiahol päty z okresu. Ten, kto seriózne uvažuje o odchode si dokáže všetky potrebné veci zistiť, aby vyhodnotil riziká/prínosy.

petedea
2. feb 2023

@melanta Zrejme si nikdy nezila mimo SR, ze?
Ja zijem v Rakusku a z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze to akoby som neprekrocil len hranicu, ale akoby som prisiel na inu planetu.
Rakusko je totiz na rozdiel od Slovenska stat, ktory funguje a nie nejakou velmi trapnou a velmi ubohou parodiou na stat, ktory nikdy v nicom poriadne nefungoval a okolo pravneho statu, ani nechodil a kde sa stat k vlastnemu narodu sprava horsie, ako k cudzim.
To je totiz Slovensko, len velmi trapna a velmi uboha parodia na stat.

vevesh
2. feb 2023

@melanta ale pre ludi s nekvalifikaciou je to zahranicie lakave- vies aka je socialna podpora nizkozarabajucich v zapadnej europe? Kvalita zivota je vyrazne vyssia ako na sk, kde mas hmotnu nudzu kolko - nejakych 80eciek? A pridavky donedavna 25e plus 250rodicovsky na dieta? Kto vyzije v prenajme za 320e na sk? (napriklad matka, ktora nema byvanie, nema prijem a nevie vymoct vyzivne od muza a dieta doma....)? A bez akychkolvek ulav. V zahranici dostanes socialnu podporu aj ked mas vlastny byt, auto a len nizky prijem- hradia ti od skolky, najmu, kurenia, cestovneho az po stravu naozaj vsetko. Dokonca, ak mas deti, dostanes prispevok na dovolenku ci vylety a mnoho dalsieho...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
petedea
7. feb 2023

@vevesh Neporovnavaj Slovensko so zahranicim.
Slovensko je totiz fasistickejsi stat, ako bolo za Hitlera Nemecko.
Hitler chcel zlikvidovat kazdeho, kto nebol arijec, ale slovac sa likviduje navzajom.

mircalla
14. feb 2023

Slovensko je zla krajina na zivot kvoli vsetkemu - bol by to dlhy zoznam. Ale o tych odchodoch nic neviem. Pre mna je na Slovensku najhorsi stav spolocnosti ako taky a zial prilis vela idiotov na meter stvorcovy

petedea
15. feb 2023

@mircalla Slovensko je v skutocnosti fasistickejsi stat, ako bolo za Hitlera Nemecko.
Hitler chcel zlikvidovat kazdeho, kto nebol arijec, ale slovac sa likviduje navzajom.
A este k tomu, to robi s ohromnym zanietenim.

mircalla
15. feb 2023

@petedea Nespamuj a neopakuj sa

anina1211
Autor odpoveď zmazal
zeldia
17. feb 2023

@laurar1 treba ísť voliť a nie sa sťahovať

zeldia
17. feb 2023

@mikadooo ale prosim ta🙂 ja som v KE rodičia pri hranici a vojna príde z KE do BA v priebehu dňa.
K téme:
Známa žila na novom zelande anglican manžel robil pre ropnú spoločnosť a už si nepamätám čo sa presne stalo nie brexit ale ešte čosi predtým neviem či výbuchy v metre v Londýne proste jeho rodičia sa rozhodli že v tom hnusnom anglickú nebudú otec bývalý námorník v dôchodku od 40tky predali dom a presťahovali sa na NZ ( vedeli jazyk financie zabezpečení dôchodcovia v blízkosti vnúčat ) cca do troch rokov sa sťahovali spat🙂
V mojom okoli sa niektorí sťahujú najmä mladi a niektorí najme mladi sa zas vracajú domov 🙂
Ti starší majú kopec svojich problémov aby dumali nad nesmrteľnostou chrusta proste žujú svoj život tak ako sa dá.

mondolina
17. feb 2023

@petedea
prečo som si myslela, že ty žiješ v Rusku 🥳 a ty toť na západe 😉

zeldia
17. feb 2023

@dreamss vieš čo ja sa ti obavám že majú len o nich proste nečítaš v našich novinách☹ svet je proste plný retardov

zeldia
17. feb 2023

@petedea a prečo pises na slovensku stránku? Ja keď niečo nemam rada alebo tým pohŕdam tak tam nechodím 😂

petedea
17. feb 2023

@zeldia Mozno preto, aby sa ludia zamysleli nad tym, v akej riti ziju a co je toho pricinou.

zeldia
18. feb 2023

@petedea dakujeme za tvoju starostlivosť ale je zbytočná a otravná.

inaemre
Autor odpoveď zmazal
inaemre
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3