icon

Odchod od rodičov kvôli partnerovi

christin5266
21. jún 2016

Ahoj.
Svoj príbeh som sem písala ešte v lete, v ktorom som sa sťažovala že mám 23 rokov a rodičia ma chcú vyhodiť z domu kvôli frajerovi s ktorým si rozumieme a máme spoločné plány a to len kvoli tomu, že jeho otec je róm. Frajer však vyrastal od 8. rokov len s mamou a s otcom sa výda sporadicky, na pol hodinu raz do mesiaca. Moji rodičia poznajú jeho rodičov, dokonca môj otec a jeho otec boli kamoši a pomáhali si.
Napriek všetkému sa môj otec vyhrážal nielen mne ale aj frajerovi a jeho otcovi že sú to obyčajní cigáni a keď neprestane za mnou doliezať tak vyvraždí celú ich rodinu. :-O akože fakt??? sme dospelí ľudia..... (som si vedomá, že to hovoril otec v amoku ale raz už zmlátil bývalého ktorý sa mu nepozdával - to som mala 17 a chalan 18)
No nevadí, toto bolo v lete. Tu ste mi poradili aby som sa osamostatnila, čo sa mi podarilo. S frajerom máme bytík a celkom fajn prácu. Doteraz sme to držali v tajnosti, veď žijeme o 100km ďalej od rodného mesta. Minulý víkend ma však mama čakala so správou, že sa dopočula že sme spolu a dala mi týždeň na to aby som sa s ním rozišla, inak to povie otcovi a ubezpečila ma že otec ma vydedí. Som jedináčik a okrem mňa nemajú nikoho. Prečo nemôžu byť aspoň trochu chápaví? Zatial sa nejdeme zosobášiť...Prečo im nemôže stačiť to, že som šťastná a že sa mi darí?! Nemusia ho prijať, nemusel by k nám chodiť...stačilo by mi keby som im nemusela klamať a jednoducho by sa s tým vyrovnali. Otec berie dosť silné lieky na tlak a je strašný cholerik. Mama mi už hádzala na vinu, že kvôli mne dostane infarkt...že si mám rozmyslieť čo je pre mňa dôležitejšie oni ako rodičia čo ma vychovali alebo nejaký cigán...

Viem alebo skôr dúfam, že skôr či neskôr by sa s tým mali vyrovnať. Ale obávam sa, že otec je až natoľko hrdý, že ma zavrhne....ale prečo by som sa mala rozchádzať s niekým koho milujem a máme fungujúci vzťah pomaly 3 roky?

Pomaly prichádza víkend, ja pocestujem domov a mala by som sa zoči voči postaviť otcovi a povedať mu to...ale neviem či na to "mám gule". Budem musieť, inak so mnou budú do konca života mávať ako s panáčikom....

Potrebovala by som len názor nejakých mamičiek alebo rodičov. Alebo radu ako sa s tým vyrovnať a neupadnúť do depresie.....
Ďakujem!

lubkavargova1
22. jún 2016

@christin5266 pozri, ja ta chapem 🙂 a nepisem niv vzlom. Sama som takym presla aj ked cez sestru. A ta si vybrala echt-recht cierneho cigana. A poviem ti rodicia to nikdy nerozdychali. Bavili sa so sestrou, ale...no bolo to tazke....a prepac, ale kazdy, hoc aj v kutiku duse tuzi potom aby ho rodicia akceptovali ako dospelu osobu tym padom aj vyber partnera...lebo je ine doma sa hadat pre rodicov, prezivat napatie, nevidiet vnucata alebo sa v podode moct spolahnut na ich pomoc ked pride nejaky pruser....ja viem 23 rokov je krasny vek...po skole, plna idealov...len zivot neni prechadzka ruzovou zahradou 🙂

dilino
22. jún 2016

moja pokiaľ mate svoj byt mate čo jesť byvate spolu si s nim štastna ON a on s tebou tak nevydim žiadny problemy vyhražky typu že ťa vydedi nech ešte by som mu robila napriek takych mam najradšej ty si s tym chlapom štastna a takto nech to aj ostane ty sa neprispôsobuj rodičom vyser sa na nych neni si od nych zavysla byvať mate kde jesť mate čo tak potom kde je problem no a čo že ma otca Roma niekedy su Romovia lepši ako biely tak čo a vyhražky tvojho otca že vyvraždi im rodinu su trestnym činom ked je tvoj otec taky premudreli tak ak by išiel z rodiny tvojho priateľa na policiu otec si poriadne zavaril to sa nesmie a ešte nech to niekde povie niekomu a budu tam svedkovia tak ho bude policia vyšetrovať ved si to najdi na stranke nesmie sa takto rozpravať to je nebezpečne vyhražanie ja by som ho nahrala a odniesla to na policiu uvidiš aky by bol krotky a nech ťa vydedi ty ľubiš svoju lasku už tri roky tak o čo tu ide dobre ste urobili že odišli ste 100 km ja by som odišla ešte dalej aby nikto vas nehľadal načo ti je taka rodina a s jeho rodinou sa stykaš a tam je to všetko OK ak ano nemaš čo ľutovať a taľafatky že tvoj otec dostane infarkt su obyčajne vydieračky ja na mieste tvojho priateľa by som podala naňho trestne oznamenie za vyhražky a ešte si nenapisala chodia z priateľovej rodiny do prace určite ANO a mama je biela tak potom čo čo rodičom vadi nič len ťa psychicky tyraju a vydieraju ked maš kde byvať s nim čo jesť nechod a nevracaj sa sama pišeš že predtym si mala bieleho a otec ho dobil tvoj otec by mal vyhľadať psychiatra takže ak by si si našla aj milionara ani ten by im nebol dobry lebo neviem či si nepochopila chcu ťa držať v hrsti a psychicky vydierať nedaj sa nechaj si lasku určite sa ľubite ked ste spolu 3 roky vyserte sa na každeho od nikoho neidete nič pytať uživite sa sami žite jeden pre druheho držim veľmi palce a nedaj sa neopusť dobreho priateľa určite by bol s toho neštastny a rodičia tu nebudu večne a ked chodite obaja do roboty mate zazemie peniaze na všetko čo treba nech vam každy fuka do zadku.

lubkavargova1
22. jún 2016

@dilino on ked ze poda TO na buduceho svokra tak to by bol iny besavel...

mihula
22. jún 2016

@christin5266 ja som par rokov pracovala pre romov.Bola som v roznych rodinach a videla kadečo.Netvrdim,že neexistuju aj slusní romovia ale......Poznala som prípad opačný,kde si chlapec vyal romku.Vytiahol ju z osady,mali byt dve deti,pracu ale ona proste 4xdo roka ušla ku svojim na par dní,pila,hýrila,sex bez zabran,skludnila sa na 3mesiace a zas tak dokola.
Oni proste tu svoju mentalitu nezapru.Ale,je to tvoj život a nech sa rozhodnes akokolvek,vela štastia želam

maria1989
22. jún 2016

@christin5266 nečítala som všetko, možno to už niekto napísal. Viackrát si spomenula, že nikto netuší, že tvoj priateľ je poloróm. Napadlo ti niekedy, že vaše dieťa môže vyzerať úplne ako Róm? Keď už tak o tom píšeš, že to nikto nevie/nevidí. Veď možno raz uvidí.

lubkavargova1
22. jún 2016

@maria1989 vsak to a genetika sa dedi az 6 generacii...a mozno on je biely a dieta bude farebnejsie...moze a nemusi to byt...nasa profacka genetiky na VS to pekne opisala na sebe...rysavka ako ohen a matka s otcom hnedovlasaty...stary otec po matktnej strane bol rysavec...a bum stalo sa 🙂 priroda je mocna carodejnica...aj tak podla mna toto bude na dlhe debaty a este na vela slz a hnevu...

christin5266
autor
22. jún 2016

@maria1989 Napadlo a vôbec by mi to nevadilo. To isté by sa mohlo stať každému, nikto nevie aké gény má v rodine...

christin5266
autor
22. jún 2016

@mihula som si vedomá týchto vecí a tiež poznám také prípady. Ale chvalabohu, v našom prípade sa nejedná o osadu ani nič podobné. Jeho otec je taktiež normálne pracujúci človek a tiež jeho starý rodičia z otcovej strany....,celý život robili......

lubkavargova1
22. jún 2016

@christin5266 a ako to bude a je s jeho otcom? Uplne ho vylucite zo svojho zivota alebo?

papricka33
22. jún 2016

@christin5266 moja kamaratka, rovnako ako ty, jedinacik, si vzala roma. Itehotnela v 18-tich, ledva skoncila skolu. Jej otec to tusim Tiez zle znasal. Sikovna, studovala na gymnaziu.. . Otec zacal popijat, prisiel o robotu a nakoniec sa obesil. Ina ma 4 deti, uz je aj mlada babka. Uziva si Zivot v kruhu rodiny. Stastna.
Ja mam Tiez dceru, o par rokov bude vo veku, ked budeme mozno riesit podobne veci. Jedine na com mi bude zalezat je, aby bola stastna. Na to, co povedia ini sa mozem vykaslat teraz, aj potom. Nikto z nich mne ani jej nepomoze keby nieco... Ludia budu zazerat na pracujuceho roma, ale leniveho zdraveho bieleho, ktory niekolko rokov nerobi, povaluje sa a vyhovara budu ospravedlnovat. A ked da zene po papuli, polutuju ju a pojdu si zit svoj vlastny zivot. Tak si ho zi aj ty. Rozumne rodicom vysvetli ako sa veci maju, nech netrapia ONI TEBA, lebo z toho ochories. Nic zle nerobis, nech ta podporia aby ste mali nadalej pekny vztah a nenicili to. To co robia je citove vydieranie a vobec to nie je od nich pekne ☹ je to detinske, panovacne, ako vystrihnute z romanu, ale pred 200 rokmi

christin5266
autor
22. jún 2016

@lubkavargova1 Keďže nežije na Slovensku a aj keď je doma tak len na otočku tak no ani nemusíme riešiť. S jeho mamou mám priateľský vzťah a tak isto s celou rodinou z jeho maminej strany. Rodinu z otcovej strany som videla raz - teda frajerových starých rodičov a boli v pohode. Ale frajer ani nekomunikuje s rodinou z otcovej strany...čiže podľa mňa nie je potrebné to nejak riešiť.
No uvidíme ako to dopadne.... 😕

dilino
22. jún 2016

@lubkavargova1 no ale šak toto su vyhražky ako môže niekto niekomu povedať že mu vyvraždi rodinu aky bašavel normalne ho nahrať a isť nahlasiť a toto nieje človek ktory ma v hlave všetko v poriadku každy normalny človek vie že to je trestne tak aky bašavel normalne ho treba zahlasiť ja byť na jeho mieste tak už je davno v takych problemoch že by sa cely dosral.

mihula
22. jún 2016

@dilino to si nemyslela važne,vsak?

lubkavargova1
22. jún 2016

@dilino mozno by sa pan otec ze dosral...ale dcera v tom momente vydedena do konca zivota a vylucena z ich zivota. Prepac, ale ako som si vsimla, zakladatelka je sice ustrachana ale dost rozumne dievca. A svojim sposobom si vazi rodicov a chce aby to vsetko bolo koser....a sorry, ale keby toto spravil priatel, tak este len vtedy skoncil ako minimalne prasivy cigan alebo inaksimi pejorativami osacovany...a zakladatelka chce ako-tak vychadzat s rodicmi a plus partner. Nemusia ho mat v laske, ale minimalne tolerovat ako volbu svojej dcery.

christin5266
autor
22. jún 2016

@lubkavargova1 mas pravdu. Rodicov si veľmi vážim a mam ich rada. Prave preto ma mrzi ze sa toto vsetko deje...vždy som sa snazila byt tou najlepsou dcerou aby boli na mma hrdý...a teraz, ked prišlo niečo co nepasuje do ich predstav o mojej buducnosti tak je zle...a zrazu zabudli na vsetko co som pre nich spravila....ja si naozaj vážim vsetko co mi dali a vsetko co v zivote dosiahli robili pre mna...prave preto ma mrzi ze v ich ociach som ich takto sklamala...aj ked ja si myslim ze laska k niekomu nie je hriech!

@dilino priatela dost ranilo toto otcove vyjadrenie a tiez hovoril o tom ze by mohol podat trestne oznamenie ale to by nikomu nepomohlo...ma o ňom svoju mienku a tiež aj jeho rodina...otec je bohuzial cholerik ktory nepremysla co hovorí....ale viem ze toto nie je ospravedlnenie...

lubkavargova1
22. jún 2016

@christin5266 ja vravim ze si mudre to dievca 🙂 no vidis...neboj, kazda burka prehrmy...a potom je fajn...kazdy rodic ma nejaku predstavu o svojom dietati a potom to dieta vyrastie a bum: uz to nie je to copate dievcatko alebo mamickyn chlapcek...hold rastieme a robime svoje chyby...dobre aj zle...pokial to fakt neni echt-recht z osady, carny jak zem a z kategorie neprisposobivych...tak to nejako ustojite...tehotna nie si, svadbu nerobite...smrdiet nesmrdi...tak? Emocie budu...ale to zvladnes...zapoj aj hlavu a bude to OK

puklica13
22. jún 2016

@christin5266 podla mna si chybu spravila ked si im v lete klamala ze si sa s nim rozisla...budu sa snazit podla mna ta "zlomit" a donutit ta k rozchodu..citovo vydierat infarktami a prerusenim kontaktu..ak to chces ustat na tvojom mieste by som bola tvrda..podadit ich a slusne oznamit co a ako..povedat ze si ich vazis a milujes a nenechat sa vtiahnut do hadok a placu..to znamena ze ak zacnu s tymto len oznam ze ak budu pokracovat odchadzas a prides na navstevu len ak zmenia oni svoj postoj...

alice107
22. jún 2016

Dnes som bola za majitelom toho podniku ktory nas obvinil...tvrdi a vraj to vie dokazat priatel kradol a nemalu sumu! Cele to je spravene tak ze tie peniaze vraj daval mne, ked mi platil za vecer ale mne nedal nikdy viac! Som v tom zaryta az po usi a to som nic nespravila....uz neviem ci mam verit ze nekradol...mam pocit ze ho poznam ale na kamere to vedia dokazat len tak ze tie peniaze daval mne, lenze ja som nic nedostala!!! Ked sa toto roznesie v nasom meste (co sa urcite stane) tak ma uz nikdy nezamestnaju....som sklamana, zúfalá a velmi velmi nastvana sama na seba! Ked zostanem s priatelom nikdy zo seba nezmyjem ze sme kradli aj ked mozno naozaj nic nespravil...
20. júl 2015 o 12:28 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

pani zakladatelka a tento problem sa ako vyriesil? pretoze on je podla opisu aj z minuleho roku zakladom casti tvojho problemu.....
dalsia vec je rozpor v opise udalosti.. vmin.roku si uviedla,ze otec sa dozvedel,ze otcom priatela je rom..
teraz pises, ze otec poznal jeho otca uz pre4dtym...... tak ako to je?
podla tvojej vypovede v prispevkoch sa zdas nezrela, takze rodicia toto urcite vedia at ak st ebou aj zaobchadzaju
ina vec je tiez osobnost rodicov.. a ich chovanie nie tie zcelkom vyzrete...vyhrazky vydedenim ci vyhadzov z domu.... nasilne sklony otca, ktory uz nasile vraj aj spachal..... /utok na ex priatela/.------

takze problem aj ked sa nezda, na prvy pohlad, podla opisu , ze sirsi a hlbsi .

christin5266
autor
23. jún 2016

@alice107 Problém sa vyriešil nasledovným spôsobom: Majiteľ podniku, ktorý náš obvinil, obvinil ešte v ten mesiac ďalších 8 ľudí a všetkých vyhodil. Nakoniec mu prišla kontrola a dostal nehorázne pokuty. Tento rok nás volal späť pracovať a ospravedlnil sa nám....toľko o ňom!
V tých dňoch, keď som príspevok písala som bola dosť v depresii. Myslím, že odvtedy sa dosť vecí zmenilo a veci vidím trochu inak....
A ako to je s frajerovím otcom? Moj otec vedel, kto je jeho otec...poznajú sa od detstva ale keďže nežije na území SR, nevedel že má vôbec syna......tým pádom nevedel že frajer je jeho syn. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne.

betunka39
23. jún 2016

Mam už 3 dospele deti, nikdy by som im takto razne do vzťahu nezasahovala. A taktiež by som asi nerobila tragediu, keby sa stalo, že dcera, alebo syn privedie niekoho, inej rasy, tak samo, že si ho preverím,čo je to za človeka, tak ako každeho ,ktory by prišiel do uvahy. Preverenim myslím povahove vlasnosti a názory na život. ale určite nebudem hned zakazovať a vyhadzovať z domu. možno je to aj tým ,že v rodine už mame taketo pripady a všetko je o.k. A moje deti vedia aj to, že akykolvek problem by mali, tak sa možu na mna vždy s doverou obratiť a nemusia sa ma bať. MM by to predychaval ťažšie, ale zase ja viem ,ako nanho v týhto veciach.

mala_hobitka
23. jún 2016

@christin5266 Plne súhlasím s @jennky13 @sissy2 . Celkovo možno povedať že chovanie tvojich rodičov je ďaleko za pochopiteľnou hranicou - hlavne tie vyhrážky, mlátenie tvojich ex a citové vydieranie. K tomu citovému vydieraniu len toľko - pokiaľ tvoj otec dostane infarkt kvôli tejto situácii tak je to celé v prvom rade jeho vina že sa nestaral celý život o svoju srdcovo-cievnu sústavu, v druhom rade jeho chyba lebo nemá nervy v poriadku a reaguje prehane keď nie je po jeho (čo je choré) a po tretie vina tvojej mamy lebo ho v týchto šialenostiach podporuje.

Viem, že je to ťažké pre teba ale pokiaľ veríš, že tvoj vzťah je pevný a ľúbiš svojho priateľa - bojuj. Čiastočne s rodičmi ale čiastočne sama so sebou - musíš si uvedomiť, že nikto nemá právo o tebe rozhodovať a nesmieš sa nechať vydierať a ovplyvňovať - ako si sam napísala budú chcieť všetko a všetkých schvalovať - a to je fakt fakt choré. Si dospelá svojprávna osoba ktorá má právo robiť rozhodnutia a povinnosť niesť si následky.

Ale odporúčam si uvedomiť ešte jednu vec - si na svojich rodičoch veľmi citovo závislá a nemáš dostatok sebadôvery a sebaúcty (necháš sa nimi atakovať). Mala by najskôr ty sama prestrihnúť tú pupočnú šnúru a dať im jasne najavo že o tvojom živote už nerozhodujú. Áno, je možné že sa s priateľom rozídete - no a čo? kto sa ešte v živote nerozišiel??? Máš právo robiť chyby - a učiť sa z nich. Ale možno Vám to vážne bude klapať - pokiaľ ukončíš zásahy rodičov - ak to vydržíš dlhšie ty možno priateľa to prestane baviť hoci ťa má rád - proste maj tie gule a správaj sa ako dospelá ak chceš aby ťa ostatní ako dospelú brali - ak chceš zmeniť svoj živoť musíš začať od seba!

Odporúčam oznámiť telefonicky pravdu ako sa veci majú s tým. že bud to budú akceptovať alebo na návštevu tak skoro neprídeš (v klude bez emócii, voči svojim rodičom sa musíš postaviť ty to nikdo za teba nespraví). A pokiaľ bude problém (čo asi hej) tak im povedz, že ich máš síce rada, ale ich správanie nie je normálne/fér/správne/zdravé/rodičovské ale diktátorské. A následne by som ich nechala nejakú dobu bez kontaktu - nešla by som za nimi, nedvíhala telefón, nevolala im....aj keby si mala celé noci plakať do vankúša...mala by si si uvedomiť, že správanie vašich je ďaleko za hranicou nevhodnej reakcie - to je choré.

christin5266
autor
23. jún 2016

@mala_hobitka Ďakujem Ti za tvoje rady. Trochu mi otvorili oči ohľadom toho, že si možno neuvedomujem svoj vek a že som už naozaj dospelá. Napriek tomu, že mi to okolie už niekoľkrát hovorilo...
Bohužiaľ na víkend musím ísť pracovne domov. Uvidíme ako sa to vyvinie ale každopádne sa cítim oveľa silnejšie ako pred niekolkými dňami. Skúsim sa ešte raz porozprávať s mamou, keď to nepomôže tak si pobalím zvyšné veci ktoré mám doma a odchádzam. Nielen kvôli frajerovi ale aj kvoli nerešpektovaniu mojich rozhodnutí a nielen momentálnych. V minulosti toho bolo viac, čo som zhltla a len mávla rukou, že rodičia to vedia asi lepšie...teraz keď tak nad tým premýšľam, mnohí by odišli už oveľa skôr. Vždy som bola až príliš empatická a viac mi záležalo na citoch iných ľudí. Radšej som trpela ja ako ten druhý a rodičom som nikdy nedala ani len najavo, že sa trápim. Teraz viem, že som spravila chybu.

Určite dám vedieť ako to dopadlo...

christin5266
autor
23. jún 2016

@betunka39 Nie v zlom ale závidím Vašim deťom 😕 nikdy som nemala taký vzťah, že by som im mohla kľudne hovoriť o problémoch alebo trápeniach, ktoré som prežívala. Nikdy ma nepochopili a vždy všetko bolo zle. Dieťa by malo cítiť zo strany rodičov dôveru a istotu, že ho podržia aj keby spravil hocičo. Ja som sa vždy najviac bála reakcie rodičov a radšej som im potom nič nevravela... Hold, tu nastali prvé problémy, ktoré prerástli do toho momentálneho...no nevadí, mám príklad aký rodič určite NEchcem byť.

mala_hobitka
23. jún 2016

@christin5266 Držím palce - velmi 🙂

lubkavargova1
23. jún 2016

@christin5266 dievca...kazda burka raz prehrmy 🙂

stanqa123
23. jún 2016

Ja mam uz manzela ktoreho mali zo zaciatku radi, no po svatbe uplny opak, nenavidia ho, tiez dostaval vyhrazky typu ze ho tatko zabije a pod. A ze sa s nim MUSIM rozviest cim skor inac budem nestastna.Doteraz netusime preco,manzel je velmi starostlivy, dobry chlap pomaha mi vo vsetkom, s detmi domacnostou vo vsetkom, milujeme sa velmi. A dopadlo to tak ze sme sa odstahovali kupili svoj byt, tak ma vydedili, vymenili zamky byte, babka, brat s nami tiez nekomunikuju, stale sa vyhrazaju,vypisuju, nedaju pokoj. Ale ja to uz neriesim, trapilo ma to ale mam svoju rodinu uz a su u mna dolezitejsi ako RODICIA. Oni uz svoju ulohu splnili voci mne, a ze sa s tym nevedia zmierit bohuzial, casom im dojde ze ja som uz akosi vyrastla a mam svoju rodini a od nich co max chcem je mozno povenovat sa vnucatkam,vypit kavu a pokecat. Su bohuzial rodicia ktori radsej znicia svoje dieta ich predstavami ako ho nechat dychat a tesit sa z toho ze je samostatne a uspesne...smutne... hlavu hore, im to vysumi, chce to len cas...

dilino
23. jún 2016

@mihula myslela smrteľne važne

dilino
23. jún 2016

@lubkavargova1 ale sama priznala že predtym mala priateľa a otec ho zmlatil takže aj keby to bol miliardar tak by to nedopustili takže po prečitani som došla k zaveru že jej rodičia ju psychicky tyraju a vyčerpavaju a nie že s nimi chce vychadzať dobre lebo ako piše čokoľvek by robila všetko by bolo zle tak a keby že ju vydedili aky dôvod udaju že sa trebars vydala za Roma to je akože čo za argument a načo jej bude aby slušne vychadzala z rodičmi ked ju ponižuju a otec zbil aj predchadzajuceho partnera prišiel by ktokoľvek aj tak by ho napadol a pytam sa je to normalny človek ked predchadzajuceho partnera dobil a tomuto sa vyhraža že mu vyvraždi rodinu je normalny no to asi ťažko je to môj osobny nazor.

dilino
23. jún 2016

@stanqa123 uplny suhlas a myslim si to tiež aj ja prerušiť kontakty a žiť svoj život ako si to napisala ty perfektne 😀

stanqa123
23. jún 2016

@dilino a funguje to 🙂 jediny kto bude lutovat takto zmarneny cas hadkami nevrazivostou a nestykanim sa budu oni, a asi aj to ma tak trosku" povzbudzuje "a "tesi". 🙂