icon

Opatrovanie babky

dominag
13. aug 2021

Ahojte!
Chcem sa opýtať, ako zvládate opatrovanie rodičov/starých rodičov. Hlavne, keď ste sami.
Je podľa vás normálne, vynadať starej panej aby zdochla, že je kripel, Satan, p*ca? Že jej J*be na starú sprostú hlavu? Dokonca, že by ste boli radi, keby zomrela, že by vám vôbec nechýbala? Keď som to počula,tiekli mi slzy. Je to mama, moja babka, má miernu demenciu. Opatrovala som ju pár dni, chcela som pomôcť aj otcovi, pretože to nervami nedáva...dokonca ju slabo buchol po hlave, vyhráža sa jej, že ju dá do blázinca, do domova dôchodcov...Babka má občas výpadky, nevie kde je, rozpráva z cesty a sem-tam ju treba prebaliť...no nie je to tak stále, v podstate starostlivosť o ňu nie je až prehnane náročná. S otcom sme sa kvôli tomu často hádali a neviem, či ide o jeho sebeckosť alebo som si s ňou naozaj odžila málo a je to s ňou tak na hlavu...
Ďakujem za všetky reakcie!
Dominika

Strana
z2
apolka77
14. aug 2021

@marsmykkok poviem ti myslím celkom reálny príklad zo sk s ktorým sa stretávam keďže v tejto oblasti aj pracujem. Nie je pravda že senior si nevie zaplatiť trebárs aj súkromné zariadenie za 1000 eur. Stačí keď preda svoju nehnuteľnosť byť či dom a neboj sa každý jeden by mohol mať služby eno nnuno.z týchto peňazí. Lenže príbuzný sa nevedia dočkať kým schmatnu nehnuteľnost po svojom rodičovi ...takže skôr je to problém problém rodiny že sú hamyzny a lakomy a myslia len seba...zaplatiť opatrovateľke, lepšie zariadenie to nie....však by nemali nič z dedičstva ale radšej si nechajú babku dedka doma berú mu celý dôchodok a potom dedia byty či domy...takže nalejme si pohár čistého...90 per.dochodcov sú vlastníkmi nehnuteľností a majú právo disponovať so svojím majetkom žiaľ deti nesúhlasia s predajom resp.lem sa vyhovárajú že nie su prostriedky. Prd makový sú ale vlastných rodičov klamú. Lebo chcú dediť...asi tak...a nevrav že to tak nie je...lenže seniory už strácajú zdravý rozum inak by sa nedali takto ľahko oklamať a mohli si pekne užívať starobu...
Mám jednu klientku má dvoch synov ani jeden sa o ňu nestará je v hroznom stave, byť proste nevyhovujúci...synovia na ňu kašľu ...pýta sa ma čoby som robila na jej mieste...hovorím predala byť a šla do krásneho zariadenia a užívala si život...ona- to nemôžem svojim deťom spraviť...no tak nerob a ži ja Socks..nechaj sa týrať...a oni keď umres hneď nabehnú a budú hrabať len peniaze..takže tu je problem a nieze nie sme v Kanade...práve naopak z pohľadu vlastníctva nehnuteľnosti sú seniori všetci bohatý...

miadi
14. aug 2021

@marsmykkok princip je uplne rovnaky vsade. Rozdiel su len ceny a sluzby. Mama pozna pani na Svk ktorej mama tiez tak bola v domove s asistenciou . Skladali sa deti na to a tiez to iste striedali sa kazdy den bol za nou Niekto. Fungovali tak niekolko rokov kym neumrela. Jediny rozdiel je v tom ze ich okolie ohovaralo ze dali mamu dp starobinca. Ze 5 deti a ani jedno sa o nu “ nepostaralo.” Tu by to nikto neriesil.

miadi
14. aug 2021

@apolka77 presne tak! Moja babka z otcovej strany tak urobila. Predala svoj byt a kupila v takom zariadeni na Svk kde dožila. Nemusela varit a nebola sama. Mala 3deti 1v zahranici druhy syn na nu kaslal cely zivot a Moj otec bol rozvedeny nezamestnany alkač socka. ( Ja som ju nevidela od 10r lebo kydala na moju mamu a huckala otca proti nej predomnou a som jej povedala ze ked stym neprestane nebudem k nej chodit lebo take klamstva na moju mamu odmietam pocuvat )Takze tam dožila vsetky jej peniaze ostali tam oni ju pochovali. Nededil nikto . Muzov stryko bol nevladny ku koncu zivota uz ho bolo treba dvihat a posadit do sprchy atd jeho zena nevladala. Tak predali dom a sli zit do assisted living tam mali byt s obyvackou spalnou kuchynou bez sporaku a plynu. Svoj nabytok s 2 vychodom rovno do dvora do zahrady. Pekne ciste utelne.Na vianoce to tam byva velmi pekne vyzdobene.na chodbach kozub ako taky 4hviezdickovy hotel. Jedlo ako na dovolenke lepsie ako co si vacsina starych ludi dopraje ked su doma ( nechce sa im varit nevladzu setria opustaju sa) a tento starobinec je 5minut cesty od ich povodneho domu . Pritom maju deti ktore by sa vedeli na to zlozit ale oni sa chceli o seba postarat kym boli schopni aj financne.Tu raz jedna zena na mk sa chvalila ze mà doma mamku senilnu ze je to tazke pri detoch uz vacsich sa o nu starat ze nikdy by ju nedala niekam a v profile riesila xx problem zdravotnych zo stresu. No kazdemu odporucala svoju volbu. Na Svk je stigma starobinec je nieco ako v stredoveku strasiak v mysliach jednoduchsich ludi. Autorkyn otec sa vyhraza mame ze ju tam da akoby jej tam malo byt horsie nez snim, co ju aj po hlave udrie. Ale ze mà jej dochodok a ostatny majetok. Cudzi by boli na nu lepsi.

akbara77
14. aug 2021

@dominag podľa mňa je chorý tvoj otec...prepáč...nie chorý, ale debil.Ziadny človek sa tak nemá, nemá správať k matke...a už vôbec nie vtedy ked je stará a chorá....

miadi
14. aug 2021

Ja som akurat dala s mamou rec na tuto temu hoci ona od 50ky planuje ze raz pojde do specialneho zariadenia 😃Tak sme nasli super kusok od jej byvania vyzera izba uplne tak isto ako co som bola posledne u nas. Je to okolo 900e pojde na to dochodok a zvysok doplatime. https://dubravskaoaza.sk/interier/ Maju aj specialne oddelenie pre Alzheimer’s.

letfenixa
14. aug 2021

@dominag správanie tvojho otca k jeho mame v poriadku nie je, ani nadávky. Starostlivosť o starého človeka je extrémne psychicky aj fyzicky náročná, málokto ju zvládne dlhodobo.

nety19
21. aug 2021

@dominag ahoj tiež by som najradšej ostal s otcom kvôli začínajúcej demencii,je to pekné,že tvoji rodičia sa starajú,len štát nijako nepomože,jedine pracovať z domu.

cacianka
21. aug 2021

@miadi viem kde to je. Hore nad Dubravkou, bývalý hotel Alfons. Je to trochu od ruky, na pešo a žiadne domy v okolí. Les, obcas je to aj výhoda.
Čiže napr. do obchodu, na prechádzku a stretko v meste iba autom.
Aj ceny som niekde videla o dosť vyššie.
Aj ja som rozhodnuta ísť do zariadenia; už to nie su tie strasidelne starobince ako kedysi.

karolinakr
21. aug 2021

@cacianka v Rači ma znama izbu velku asi ako obyvačka, kuchyňu, kúpelňu, veľký balkon taky bytík, to je penzion neplatí vela, potom som videla staru školku prerobenu na dom dochodcov na izbe, podlahy ešte z čias Husáka 15 ľudí na izbe, a dalšia byvala v Šamorine, ale to bol penzion ako vačší rodinny dom zrekonštruovaný s obrovskou záhradou, velkou kantínou - je to od nahoršieho po najlepšie a zas kamoš vravel, že tetka platila 1000eur a nič moc, takže nevim...

cacianka
21. aug 2021

@karolinakr áno sú rôzne úrovne. Od humusu po luxus.
O nejakom v Rači mi davno hovorila kolegyňa, boli velmi spokojní. Lamač a Dúbravka maju dobru povesť, avsak súkromný dom v L. byvalej režisérky je vraj hnus. Na záhorí je luxusný kde bola Krizikova, ale v Hronovciach neskutočne otrasný. Sukromny dom kde bola špina, ludia ked sa im podarilo utiect tak žobrali po dedine.viedla ho opita majiteľka a asi je ešte vo väzbe......
V Senci v 1 platili vyše 1 200 pred 5 r. a ani luxus tam nebol.

marsmykkok
21. aug 2021

@karolinakr no len vzhľad budovy a izieb je jedno, druhé je prístup personálu, kvalita služieb a tak. čo z toho že lákajú na peknú záhradku s altánkom napríklad, ked ak človek horšie chodí pomôžu mu sa tam dostať napríklad raz ročne. A tak by som mohla pokračovať.

Strana
z2