Opití rodičia a dve maličké deti
Dobry vecer, vcera poobede pocas prechadzky s detmi som stretla cudny par( nie cigani), chlap aj zena vyzerali, ze bud su opiti al. nafetovani. Mali pri sebe dve malicke deticky, jedno mohlo mat pol roka a druhe rok a pol. Deticky totalne spinave(aj ich rodicia-podla mna prespali niekde vonku), unavene, mensi mal na sebe len body, nemali ani len tasku kde by boli nejake veci pre tie deti. Zavolala som mestsku policiu, nech sa pridu na nich pozriet ale uz v telefone mi oznamili, ze oni nemozu dokopy nic robit.
Viete mi prosim poradit, co a ci vobec nieco sa da robit v takomto pripade ? Dakujem
@daskamila evidentne sa asi starajú, keď to dieťa sa dožilo 1,5 roka a nepíšeš nikde, že by bolo podvyživené. By si neverila koľko takých detí vyrastá v byte, kde to nik nevidí. Budeš chodiť teraz po každých bránach a striehnuť za vchodovými dverami?
Ak sa policajti na to vybodli, tak čo riešiš ešte aj tu na MK.
Ak ťa to serie, zavolaj na MPSVaR alebo na UPSVaR a rieš to tam a nie na MK. Zakladať kvôli tomuto tému a riešiť cudzie osoby.
@priora nevyčítaj si to - aj tak si veľmi všímavá, že si to zaregistrovala. ohľadne "načúvadla" - ja som nejaký čas mala načúvadlo v jednom uchu. keď som to riešila, tak mi bolo povedané, že málokedy sa dávajú do oboch uší (asi až pri veľmi vysokej strate sluchu, detaily si nepamätám). poviem ti, že jednak mi veľmi nepomohlo (zosilovalo nielen hlasy, ale aj všetok šum z okolia, prežúvanie jedla...), bol to divný pocit mať to v uchu (ani časom som si nezvykla) a nevedela som odhadnúť, ako nahlas rozprávam - či kričím, šepkám... čiže tá baba, ktorú spomínaš, mala určite vysokú stratu sluchu a ak mala problémy podobné ako ja (asi aj vo väčšej miere), tak mi je jej veľmi ľúto. celkovo sluchový handicap je veľké svinstvo - na človeku to nie je vidieť a človek si preto zažije veľmi veľa nepríjemných/negatívnych/trápnych/smutných situácií - napr. moja posledná negatívna skúsenosť - na morfo sone som lekárovi nerozumela ani slovo, lebo hovoril strašne tichučko (ani upozornenie nepomohlo) - našťastie tam bol so mnou manžel. ...nie je to jednoduché (viem, sú aj horšie diagnózy). ...ale nechcem odvádzať pozornosť veľmi iným smerom, len som chcela reagovať na tvoju správu. 😉
@sasa1310 ano ja viem, bol to len príklad.. Ked budem mat viac casu, vklude porozmyslam nad vhodnejsim príkladom ak je to potrebné..
a Aj sociálne pracovnicky sú občania slovenskej republiky a u nas (sudim aj podľa mk kde uz bolo par podobnych tem) je také typické strkat hlavu do piesku a ospravedlnovat ublizovanie deťom a akúkoľvek snahu označiť za staranie sa do života..
@daskamila ja chapem ze ti bolo luto tych deticiek,ale este si asi nedostala dobre po papuli (prepac za vyraz) za to,ze sa staras do niekoho ineho,ze? A este aj obdalec spehujes,dokonca aj muza posles tou cestou. Privolala so policajtov,co si cakala ze urobia? Decka boli spinave,ale zato ich zavriet nemozu. A to ze boli neoblecene,mozno hladne,je na svedomi ich rodicov. Ja ich neobhajujem,jasne ze takto sa milujuci rodic nesprava,ale nestaram sa. Ich deti,ich zivot. Aj tak z nich vyrastie len to co vidia. Uz raz som sa takto zstarala na ulici do jednej pani co mlatila svoje dieta pre rozsypane cukriky na ceste,a poviem ti,od vtedy aj keby traktory padali,nezajem...
@adel222 presne to ma napadlo, že čo to je za človeka.
@jana_eyre no ale odsudit niekoho ze je nesposobily sa starat o deti na zaklade jedneho stretnutia na chodniku, bez toho aby clovek poznal ich sposob zivota? My ked makame v zahrade, som vyslovene oblecena ako trhan, nejake teplaky, ak malujeme, tak zaspinene od farby, ak mi nieco chyba, riedidlo ci farba, odskocim do obchodu tak ako som, casto aj s malou, ktoru vytianem z pieskoviska. Pritom si dovolim tvrdit ze o moje deti je maximalne dobre postarane, kupu sa denne, hladovat iste nehladuju, pritom mala je schopna zacat kricat na nieco ze to chce ako kto v zivote nejedol. Tiez nie som krcmovy tip cloveka, ale netvrdim ze som nikdy do ziadnej nevkrocila. Mne pride cudne niekoho odsudit na zaklade jedneho mozno polminutoveho stretnutia na chodniku a zavolat na nich policiu. Deti byvaju unavene aj cez den, taktiez su hocikedy hladne aj ked 5 minut predtym papali... Aspon ja som to tak pochopila z uvodneho prispevku ze zakladatelka tych ludi inac vobec nepozna. Netvrdim ze netreba reagovat ak clovek pozna problemovych ludi vo svojom okoli a vidi ze deti trpia, ale niekoho udat na socialku, ci zavolat policiu len zato ze sa mi nepaci ich face?
@daskamila ja teda zboznujem deti a patrim k ludom, ktori sa ozvu ked vidia, ze sa detom krivdi, ale ako mozes z toho, ze vyzeraju inak ako ty hned zavolat policiu 😕 .
A este sledovat kedy im ide posledny autobus 😠 - to uz mi pride ako nejaka paranoja.
Oni predsa tie deti pred tebou nezbili. Ako si mozes byt ista, ze su fetaci z toho, ze boli spinavi (deti su casto spinave - staci, ze polrocnemu 3 hodky neprezlecies body a uz je cele spotene a povracane a na to aby sa zaspinilo 2rocne staci aby si raz klaklo do piesku). Co sa tyka vyzoru dospelych, poznam cloveka, ktory nosi oblecenie ako bezdomovec, aj tak vyzera a v garazi ma 5 mercedesov. Obzvlast vela umelcov rado vyvolava na prvy pohlada taktyto dojem zamerne. Tym chcem povedat, ze ine by bolo keby si ich poznala, ze su to napr. tvoji susedia a pocujes denne ako kricia na deti a biju ich, no nemozes sudit len z prveho pohladu (ked isli oproti tebe raz na prechadzke 😠 ). Z toho, ze malo pol rocne dieta iba body by som si nedovolila povedat, ze dieta zanedbavaju (vcera bolo tak teplo, ze sme boli na zahrade cele poobedie v plavkach). Nepises nic o tom, ze by mali deti modriny alebo boli podvyzivene, tak nemaj obavu pokial sa o nich naozaj nestaraju alebo im ublizuju (niekto z blizkeho okolia by ich urcite uz davno udal).
@daskamila ries svoje problémy a nie ľudí ktorých raz stretnes na ulici... Aby sa tebe nestalo že budeš vyzerať pre niekoho nevhodne a zavolá na teba políciu 😀
@henikav a vsimla si si, ze som ani raz nereagovala na úvodnú otázku, ale na konkrétne jednoznacne odsudenie o starani sa do života od katarinypeknej?
Ale keď sa už bavime o úvodnom prispevku, to sa niekomu zda ok, ak pri dvoch malých deťoch sú rodicia očividne pod vplyvom alkoholu? Tak to je písané v uvode, nemyslim, ze hlavný dôvod sledovania rodicov bolo špinavé oblečenie.. Ak ano, je to na svedomi autorky, či prehana, alebo nie..
@jana_eyre ved ok, ja som zas reagovala na to ze si pisala saske ze netreba strkat hlavu do piesku. Suhlasim s tym na 100%, ale len v opodstatnenych pripadoch. Ja mam teda uz svoj vek, par skusenosti a tisickrat som sa uz poucila ze nie je vzdy vsetko tak ako to vyzera. Nedovolila by som si sudit ani tu Katku, aj ked ma tvrdsie nazory, lebo ju nepoznam. Ale poznam ludi ktori maju tvrde nazory, ale ked treba pomahat su prvi.
No dievcata, my sme sli s malou z lesa, kde sme sa motali cca 2 hodiny. Vyzerali sme otrasne, spinave, hladne a unavene. Ja som uz bola grogy a mam pocit, ze ma motalo, mam nizky tlak a stava sa mi, ze ma zamoce. Do toho Biba zacala hukat, ze chce lizatko z obchodu, pri pohlade na nas, som to zamietla. Nastal strasny rev, mala vtedy cca 2,5 roka. No des a hroza. ....potom , ze sme hladne, ale do restiky nehrozilo, tak sme vliezli do takej kcmicky, kde aj varia. Nuz, ak ma niekto videl prvy krat v zivote, mozno aj na mna zavolal policiu. No tu nas nastastie vsetci poznaju. Vedia , kto sme a ako zijeme. To bol priklad, ako zena s dietatom, ktore su zvycajne vyobliekane, vycesane a do krcmy ani nepachnu, moze vyzerat ako posledny asocial a este za sebou aj taha dieta 😀😀😀
@kk77 prispievať budem kde ja chcem a koľko ja chcem bez ohľadu na to ci má niečo Zaujima alebo nezaujíma. Fórum je verejne a prístupné aj tym,kt. Názor je iný a častokrát reálnejšii než si daná osoba myslí. Našťastie! Lebo inak by tu bol 100% ovčí kosiar. Treba sa pozerat do vlastnych hrncov a neriesit problémy cudzích o ktore sa nikto neprosi a ešte to tu riešiť? Čo je ona a jej podobné panboh???? Škoda že jej ten opitý dotyčný nenakopal r*t.
@henikav nemam pocit, ze by tu niekto sudil katarinupeknu - reagujem na jej vyjadrenia - o tom je toto forum, ze jeden reaguje na druheho, alebo sa mylim?
/strkanie hlavy do piesku som myslela vseobecne, podla pribehu lucky, ale aj podla inych tem tu na MK.. osobne som sa dost sklamala v niektorych ludoch, co su ochotni prehliadat ublizovanie detom a opakujem, akukolvek snahu, ci informovanie ako reagovat, zametu pod koberec ako staranie sa do zivota druhych.. pretoze je rozdiel staranie sa do vychovy a snaha pomoct detom, ktorym moze byt ublizovane/
@katarinapekna pozri, nazory nemas zle, len forma je zla😀😀😀 a ano mas pravdu, niekto, kto nic o tej rodine nevie, ich ide sudit podla jedneho stretnutia. Nech sadne na bus, vystupi u nich a sleduje aspon tyzden. Potom moze vyvodit zavery.
urcite by som autorku neodsudzovala, skor naopak. Je velmi dolezite byt vsimavy, pozorovat... Pracujem s detmi zo soc.znevyhodneneho prostredia a tie casto priam "kricia" o pomoc. Je smutne, ako malo ludi im vsak nacuva ☹
@minutka o tom nikto nehovori, ze nepocuvat. Treba byt pozorny, ale nemoze po jednom stretnuti ohodnotit ludi ako asocialov a volat policiu. Pre boha, ved ak k nim prisli policajti a socialka, museli byt pekne sokovani, hlavne ak ten vzhlad bol vysledkom vyletu alebo nejakej babros aktivity.
Posudzovanie rodiny zo strany okolia (susedia, okoloidúci a pod.) je samozrejme dôležité, ale treba byť veľmi obozretný, lebo také nahlásenie sociálke môže skončiť naozaj nešťastne! Situáciu v rodine by mali sledovať najmä učitelia v škôlkach, školách a tiež detskí lekári. Stačí, aby tí mali oči otvorené, komunikovali s rodičmi a vedeli posúdiť situáciu (či je dieťa DLHODOBEJŠIE zanedbávané atd.). Netreba sa až tak prísne a ostro vyjadrovať o sociálnych pracovníčkach. Lucku neodobrali a čo sa stalo? Iné dieťa zas odobrali a neopodstatnene. Ich pozícia je náročná a neostrime situáciu, aby sa nestalo čo napr. v niektorých škandinávskych krajinách, kde sú deti odoberané i pri podozreniach - sociálni pracovníci si kryjú chrbát a radšej dieťa odoberú, ako by mali byť obvinení, že ho nechali v rodine i keď možno je situácia v poriadku. Na Slovensku sú potrebné zmeny v systémy. Lekári a učitelia by mali byť zaškolení. Situácia by mala po vyšetrení prebiehať nie systémom hŕŕŕ, ale ak je to možné overiť zvyšnú rodinu a dieťa umiestniť skôr k ostatnej rodine (babka, teta) ak je záujem a nie dieťatko hneď traumatizovať umiestnením do zariadenia. Sociálnych pracovníkov - i napriek tomu že ich vyštuduje dosť (ako aj učiteľov, právnikov a podobne v dnešnej dobe) je málo zamestnaných. Naozaj ich je málo a sú preťažení.
Niektore nazory,no na vracanie.. Nehovorim,ze starat sa do vsetkeho ale zatvarat oci tiez nie... A poznamky typu,ze nemame sudit a ze odsudzujeme pre zauzivane modely spolocnosti..?!!! Ano presne tak,to keby som videla znasilnovanie zeny,tak sa tvarim ze nic? O co je to horsie ako pohlad na ozralcov,ktory sa ohanaju na svoje zjavne zanedbane deti???? Mam dost..
@fidka79 Sú aj sociálni pracovníci, ktorí by to radi robili celkom inak - presne tak, ako som popísala v tom dlhom príspevku, ktorý si ty asi čítala bruchom a nie očami. Ale je zlý systém. Mnohí ľudia študujú tento smer lebo to chcú robiť dobre - rovnako ako učitelia, právnici - ktorí to nerobia kvôli titulu ale z presvedčenia. Ale nie každý dostane túto šancu pracovať v tejto sfére.
A nie, nepatrím medzi nich, živím sa celkom inou oblasťou. Len píšem o tom, aby sme boli obozretní pri posudzovaní situácie v rodine. Či s tým nesúhlasíš?
@lenkamaxim mne sa stal podobný prípad, so synom, mal vtedy cca tri roky sme boli v meste na ihrisku, bolo sparno a prišiel krátky silný dážď, ktorý nik nečakal, iba na jednej strane mesta...kým sme sa stihli schovať, zmokli sme a malý bol kombinácia piesok-tráva-dážď, ja zmoknuté kura, no smiali sme sa z toho...vyčasilo sa a bolo znova sparno, mám nízky tlak a takýto výkyv spôsobil, že som omdlela, našťastie v parku cestou domov...syn si ku mne sadol na chodník a čakal, pokým som sa prebrala...kúsok od nás stála žena s kočíkom, ktorá po mne vykrikovala reči typu, ako taká feťáčka môže mať deti a že sa nemám motať parkom, kde chodia aj iné rodiny, že zavolá políciu.....smutné je, že keďže som podľa nej a zrejme aj iných ľudí asi bola "spodina" typu "cigánka", feťáčka, takže sa mi nik ani nenamáhal pomôcť...význam má dlhodobejšie sledovanie a podchytenie rizikových rodín a nie udávanie a urážanie na uliciach...

juj co by som dala za to vidiet raz tu katu spatu :D
takyto exot kruta bezcitna zena sa len tak nevidi