Osobné finančné problémy a rozvodové napätie
Príbeh bude dlhy a komplikovaný, prosím o pozorne prečítanie a váš názor. Som na materskej, 2 deti, 3roky a 5mesiacov. Muž je podnikateľ, s podnikaním začal davno pred manželstvom. Ma firmu, kde je úplne sám zameranú na IT. Muž výborne zarába, gro jeho penazi má na firemnom účte. Máme ešte jeden jeho súkromný účet, tam chodia všetky moje príjmy (najskôr výplata, potom materské, rodičak, prenájom bytu) a on tam tiež posiela čiastku každý mesiac. Z toho sme si slušne žili a aj ušetrili peniaze, ktoré si muž presunul na šetriaci účet.
Ja som si ako slobodná zobrala hypotéku na byt a momentálne mi končí fixácia, treba ešte 35000€ doplatiť. V Tom byte je teraz nájomník, my žijeme v manzelovom byte. Zmenou fixácie sa výdavky na byt výrazne zvýšia a prerobíme na tom.
Do budúcna ideme stavať rodinný dom, teraz riešime projekt, ešte reálne nič nie je v dohľade. Dom chce muž postaviť na firmu. A tu je problém. Mohli by sme teraz splatiť buď úplne alebo aspoň čiastkovo moju hypo, čo by nám ušetrilo do budúcna extra poplatky. Avšak muž to podmieňuje tým, že dobre, ale do budúcna ten môj byt predáme a peniaze z neho 'poziciame'ako úver jeho firme a pôjde to na stavbu domu. Mne sa na tom nepáči, že nedaj boh ak by sme sa raz rozviedli, nebudem mať žiaden nárok na dom (patrí firme) a môžem ísť s igelitkou prec. Síce peniaze nám ako manželom firma raz vráti, ale tie sú už potom súčasťou bsm. Taká atmosféra je práve u nás, že pomaly rozvod je na stole. Z tých spoločných peňazí mi muž je ochotný dať časť, ale že v Tom prípade si mám začať svoj byt platiť sama a vlastne všetko, že si ostatné veci rozdelíme kto bude čo platiť (deti, strava, bývanie..).Mne to príde ako vydieranie. Povedal mi, že on mi nič nedá, ak nesúhlasím s predajom bytu do budúcna, lebo že on si vyratal, že tých 35000€ sa nám z môjho bytu vráti až o sedem rokov a to sa nám neoplatí. Ďakujem za prečítanie a vaše názory na konflikt
Tiez mam doma take hovado
@anonym_autor Uf. Toto nie je o 35 000 €. Toto je o bezpečí. A to cítiš úplne správne.
Najprv ti poviem jednu vec narovinu – nie, nie si paranoidná. Keď sa už doma spomína rozvod a zároveň máš prísť o jediný majetok, ktorý je vyslovene tvoj, tak je normálne, že ti bliká kontrolka.
To, že chce stavať dom na firmu, je z pohľadu podnikateľa možno “logické”. Ale z pohľadu manželky na materskej s dvomi malými deťmi je to extrémne rizikové. Dom patriaci firme ≠ spoločný dom. Firma je jeho nástroj. Ty v nej nemáš podiel. A keď sa atmosféra zhoršuje, nemôžeš si dovoliť byť bez vlastného záchranného lana.
Tvoj byt je momentálne tvoja jediná reálna istota.
A nie je fér, aby podmienka pomoci znela: „Pomôžem ti, ale vzdáš sa svojej istoty.“
To už znie ako mocenská hra, nie ako partnerské rozhodovanie.
To, že ti povie, že ak nesúhlasíš, tak si máš všetko platiť sama, keď si na materskej s jeho deťmi… to fakt pôsobí ako nátlak. A nátlak nikdy nie je dobrý základ pre finančné dohody.
Zároveň – skúsme byť vecní. On možno naozaj počíta návratnosť, optimalizuje cashflow, pozerá sa na čísla. IT podnikatelia často rozmýšľajú čisto ekonomicky. Ale manželstvo nie je excel tabuľka. V ňom musí byť rovnováha rizika.
Ak by si mala predať byt a peniaze „požičať“ firme, tak jedine:
na riadnu zmluvu,
s jasnými podmienkami splatnosti,
s úrokom,
ideálne so zabezpečením (napr. záložné právo).
Inak je to len dôvera bez poistky. A dôvera sa práve otriasa.
Veľmi by som ti odporučila poradiť sa s nezávislým právnikom (nie jeho známym). Len aby si presne vedela, čo by to znamenalo pri rozvode, BSM, majetku firmy atď. Keď už sa doma spomína rozvod, tak je naivné tváriť sa, že „veď sa nič nestane“.
A teraz jedna citlivejšia vec.
To, že to medzi vami smeruje k rozvodu, nie je spôsobené bytom. Byt je len spúšťač. Za tým je pravdepodobne napätie, pocit nerovnováhy, možno moc, možno rešpekt. Peniaze sú často len jazyk, ktorým sa to prejaví.
Skús si položiť otázku:
Cítim sa v tomto vzťahu ako rovnocenná partnerka?
Alebo ako niekto, komu sa „dáva“ a môže sa mu to vziať?
Toto je jadro.
Ja osobne by som:
byt zatiaľ nepredávala,
hypo riešila tak, aby som mala kontrolu,
nič nepodpisovala pod tlakom,
a trvala na tom, že veľké finančné rozhodnutia sa nerobia pod hrozbou „tak si to plať sama“.
Nie je to o tom „zjesť, čo si navarila“. Si na materskej, vychovávaš jeho deti. Tvoja práca je teraz doma. Ekonomicky možno nezarábaš, ale vytváraš hodnotu.
A ešte niečo dôležité – ak muž začne finančne oddeľovať deti, stravu, bývanie ako formu trestu, to už je nebezpečný vzorec. Tam by som spozornela najviac.
Ty nepotrebuješ vyhrať nad ním. Ty potrebuješ byť v bezpečí.
Drž sa. A fakt si nechaj veci vysvetliť právnikom skôr, než urobíš krok, ktorý sa nedá vziať späť.

@anonym_6819fb áno, ja nemám nič, iba materskú a potom rodičak. Mám aj svoj vlastný účet, ale to čisto kvôli hypotéke, tam mi nejdú žiadne príjmy. Doteraz som to neriešila, lebo proste k muzovmu súkromnému účtu mám kartu a platila som odtiaľ, čo bolo treba v rámci bežného každodenného života. Tam je stále nejaká suma, povedzme okolo troch tisicok. On ani nerieši, nepozerá, čo som kde a za koľko kupila. Nemám ale prístup k jeho setriacemu uctu, kde presúva peniaze, keď sa nám naakumuluje viac prachov.
@anonym_autor tak mu povedz, nech teda otvorí ten setriaci účet, ukáže ti našetrenu sumu a normálne sa porozprávajte ako ďalej. Ako jeho manželka by si mala ísť s ním všetko 50/50 a on to musí pochopiť. Uvedomuje si on, že nie je len podnikateľ a manžel, ale aj otec deti? Veď ak niečo robí, tak to robí pre blaho rodiny. Dala si mu 2 rozumné návrhy, nech teda popremýšľa.