Osobné finančné problémy a rozvodové napätie
Príbeh bude dlhy a komplikovaný, prosím o pozorne prečítanie a váš názor. Som na materskej, 2 deti, 3roky a 5mesiacov. Muž je podnikateľ, s podnikaním začal davno pred manželstvom. Ma firmu, kde je úplne sám zameranú na IT. Muž výborne zarába, gro jeho penazi má na firemnom účte. Máme ešte jeden jeho súkromný účet, tam chodia všetky moje príjmy (najskôr výplata, potom materské, rodičak, prenájom bytu) a on tam tiež posiela čiastku každý mesiac. Z toho sme si slušne žili a aj ušetrili peniaze, ktoré si muž presunul na šetriaci účet.
Ja som si ako slobodná zobrala hypotéku na byt a momentálne mi končí fixácia, treba ešte 35000€ doplatiť. V Tom byte je teraz nájomník, my žijeme v manzelovom byte. Zmenou fixácie sa výdavky na byt výrazne zvýšia a prerobíme na tom.
Do budúcna ideme stavať rodinný dom, teraz riešime projekt, ešte reálne nič nie je v dohľade. Dom chce muž postaviť na firmu. A tu je problém. Mohli by sme teraz splatiť buď úplne alebo aspoň čiastkovo moju hypo, čo by nám ušetrilo do budúcna extra poplatky. Avšak muž to podmieňuje tým, že dobre, ale do budúcna ten môj byt predáme a peniaze z neho 'poziciame'ako úver jeho firme a pôjde to na stavbu domu. Mne sa na tom nepáči, že nedaj boh ak by sme sa raz rozviedli, nebudem mať žiaden nárok na dom (patrí firme) a môžem ísť s igelitkou prec. Síce peniaze nám ako manželom firma raz vráti, ale tie sú už potom súčasťou bsm. Taká atmosféra je práve u nás, že pomaly rozvod je na stole. Z tých spoločných peňazí mi muž je ochotný dať časť, ale že v Tom prípade si mám začať svoj byt platiť sama a vlastne všetko, že si ostatné veci rozdelíme kto bude čo platiť (deti, strava, bývanie..).Mne to príde ako vydieranie. Povedal mi, že on mi nič nedá, ak nesúhlasím s predajom bytu do budúcna, lebo že on si vyratal, že tých 35000€ sa nám z môjho bytu vráti až o sedem rokov a to sa nám neoplatí. Ďakujem za prečítanie a vaše názory na konflikt
Vypýtaj si od neho aby si sa stala spoločníčkou a konatelkou vo firme a potom môžeš mu dat tie peniaze.
@janinah byť konateľom v s.r.o. prináša v prvom rade riziká, lebo si spoluzodpovedná za každý prúser, ktorý v s.r.o. vznikne. Preto nevidím absolútne žiaden dôvod miešať do toho niekoho, kto s tým nič nemá.. a nedáva ti to žiadne majetkové práva, manžel ak si zmyslí, do 5 minút ťa odvolá.. na prístup k účtu tiež nepotrebuješ byť konateľom spoločnosti.
Beriem argument, že manželka môže manžela zastúpiť, ak sa niečo stane... len toto autorke absolútne nič nerieši, keďže problém je niekde úplne inde.
@morpheuss zbytočne jej vysvetlujes. Ona všetko vie najlepšie,všade bola a iba jej názor je správny.
@anonym_autor Uf, sviňa veľká to je. Manipuluje ťa, vyhovára sa na nejaké zisky, či výhody a vlastne všetko kumuluje na seba a teba vyradí z vlastníctva a okradne o tvoje. Nedivila by som sa, keby po zrealizovaní všetkého ( kúpa dome na jeho meno ( firma) zahlásil. " Keď sa ti nepáči, vypadni z môjho domu a keďže si s holou riťou deti zostanú u mňa a ty ich môžeš milostivi navštevovať, aj tak nemáš kde ísť, ty múdra ... ." Aj keď k tomuto scenáru nedôjde, tak po čase je tento " rovnocenný a úprimný vzťah" odsúdený na zánik. 🎇⚰️
Nič nepredavaj budeš mať ako taku istotu otvor si svoj účet tam si daj všetko posielať všetky peniaze nie na jeho účte.Ked by sa mu niečo stalo učty s a zablokuju s čoho by si žila.A odsťahuj sa do svojho bytu.Cudne že dom bude na firmu a firma je len jeho pôjdeš z holým zadkom bez penazi. A čo ostaneš na ulici z deťmi.Svoju istotu si nechaj nič do jeho domu nedavaj nič nebude tvoje. A ani envieš ake šťastie máš že máš svoje bývanie nebudeš musieť platiť drahý podnájom.Nech TI da všetký tvoje peniaze rozved sa a nech ti plati výživne a vyžiješ.Toto je obyčajny sebec vydierač a všetko chce len pre seba pre teba nič. A vieš že peniaze by TI dal lenže cez súd a súdy robia ako pokiaľ by k tomu došlo tak sa načakaš.Môže to trvať aj niekoľko rokov.Stači že bude chcieť robiť na potiveň a naťahovať ťa aj roky.
Vypýtaj si od neho aby si sa stala spoločníčkou a konatelkou vo firme a potom môžeš mu dat tie peniaze.
@yoginka231 TO,ze by bola konatelkou vo firme vec nevyriesi. Aby o firme rozhodovalaTeda ja o umani frmy .cize dome/ , musi mat nadpolovicnu väcinu. Inak by nemala pod upnou kontolou tie financie,ktore by tam vlozila . A to ziaden pricetny majitel firmy neurobi,aby takto daroval väcsinovy podel vo svoje firme inemu .hoci aj manzelke.
A jemu sa nakoniec nezadari a mate po dome
Prečo nie si ùčastná v jeho firme? Napr.ako konateĺ v s.r.o.? V tom ja vidim problem.
@janinah ty aj vieš, čo píšeš? Máš preštudované niečo o "konateľovi"?
@anonym_autor Dobre rozmýšľaš, on špekuluje, ako ťa obrať a vyšachovať.
@anonym_4b65ab
@anonym_autor nejaký "vychovaný".... má to dobre premyslené, takto ťa bude držať celý život....aby si náhodou nevymýšľala👉👉👉
@anonym_4b65ab
@anonym_autor nejaký "vychovaný".... má to dobre premyslené, takto ťa bude držať celý život....aby si náhodou nevymýšľala👉👉👉
@ivicatolic
@anonym_autor vychcaný,😊
@anonym_autor byt nepredavaj . To je blbost predavat nehnutelnost ktora sa sama plati resp.maly rozdiel mozno budes doplacat. Snad to mas tak nastavene ze nema najomnik nizsi najom ako by mal hypo . Tvojmu muzovi narovinu povedz ze to je investicia pre deti lepsia ako akekolvek sporenie. Ste obaja v aktivnom veku kedy na splatky mozete robit. Po nastupe do prace sa Ti bude lepsie dychat a zvladnete aj dom splacat. Je blbost kvoli domu panikarit a predavat Tvoj byt. Nechajte si ho ako rezervu a poistku .
osobne financne problemy a rozvodove NAPATIE 😀 😀 😀 😀 😀
naozaj ma zaujima, ci ma admin v naplni praci takto stupidne menit nazov tem
Byt si nechaj, zvys najomne, plat ho nadalej. Ako sa da kupit sukromny dom na firmu by ma tiez zaujimalo, to tiez ciste velmi nebude 🙄 Hlavne riziko, ked tvoju strechu nad hlavou vlastni firma, ktora moze krachnut a vas majetok prevezme nejaky veritel je tiez skvela...staci ked muz bude mat nejaky uraz a nebude schopny dlhodobo alebo uz vobec pracovat...
@anjelicek26 pomerne jednoducho, postaví ho ako sídlo firmy.
@anonym_autor ja by som bola veľmi opatrná. To, že odmieta tvoje návrhy, ktoré ho nemôžu nijako ohroziť, pokiaľ by ťa bral seriózne, znamená, že len kalkuluje, ako získať tvoje peniaze, ale ďalej s tebou asi majetkovo nepočíta. Rozhodne by som byt nepredávala, upravila by som nájomníkovi podmienky, prípadne ho vymenila, ak by s tým mal problém a premýšľala by som, či s takýmto chlapom chcem do búdúcna vôbec byť. Smrdí to ohromnou vypočítavosťou z jeho strany.
Prečo nie si ùčastná v jeho firme? Napr.ako konateĺ v s.r.o.? V tom ja vidim problem.
@janinah a ty vieš, či má s.r.o.? Pretože ak nemá a je OSZČ - podnikateľ, tak to ani zákon neumožňuje. Písala, že má firmu, ale je tam jediný "zamestnanec", pochybujem, že to bude s.r.o.
No tak sme sa zase brutálne povadili, nedá si nič vysvetliť. Je rozhodnutý, že nedá teraz žiadnu splátku na môj byt. Že si ho mám nechať. Ten byt sa bude aj po zvýšení úrok.sadzby splácať sám vďaka podnajomnikovi...ale tá atmosféra a ta pachuť, čo je medzi nami práve..stojíme pred rozvodom :/
No tak sme sa zase brutálne povadili, nedá si nič vysvetliť. Je rozhodnutý, že nedá teraz žiadnu splátku na môj byt. Že si ho mám nechať. Ten byt sa bude aj po zvýšení úrok.sadzby splácať sám vďaka podnajomnikovi...ale tá atmosféra a ta pachuť, čo je medzi nami práve..stojíme pred rozvodom :/
@anonym_autor tak mu rovno mozes povedat - vidis, mala som pravdu.
ide ti len o to, ze sa so mnou chces rozviest a nechat aj s nasimi detmi na ulici...
Ach, to je smutné, že sú mu peniaze prednejšie ako rodina :( Tak bude mať dom, ale prázdny a deti bude vidieť max každý druhý týždeň, to mu to fakt za to stojí? Ja by som teraz ten byt už tým duplom nepredala, keď vidím, na akom mieste má rodinu vo svojom rebríčku priorít. Drž sa, žena.
@anonym_autor súhlasila by som s predajom jedine v tom prípade, že dom nebudete stavať na firmu a budeš zapísaná normálne ako spoluvlastník. Nasypať svoj jediný majetok do firmy, v ktorej nefiguruješ, je dobrá blbosť. Vidíš, máte hnusnú atmosféru teraz, čo ak sa zopakuje nejaký konflikt o pár rokov a rozvediete sa? Kam pôjdeš s igelitkou a dvoma deťmi? Či nechá si deti a teba pošle preč, lebo nemáš pre ne bývanie? A toto on nechápe? Len sa cíti ukrivdený, že mu akože neveríš? Jemu nevadí, že ohrozuje matku svojich detí?
@anonym_autor súhlasila by som s predajom jedine v tom prípade, že dom nebudete stavať na firmu a budeš zapísaná normálne ako spoluvlastník. Nasypať svoj jediný majetok do firmy, v ktorej nefiguruješ, je dobrá blbosť. Vidíš, máte hnusnú atmosféru teraz, čo ak sa zopakuje nejaký konflikt o pár rokov a rozvediete sa? Kam pôjdeš s igelitkou a dvoma deťmi? Či nechá si deti a teba pošle preč, lebo nemáš pre ne bývanie? A toto on nechápe? Len sa cíti ukrivdený, že mu akože neveríš? Jemu nevadí, že ohrozuje matku svojich detí?
@anonym_c5a3a0 vôbec mu to nevadí, že ma ohrozuje. Ešte na mňa poriadne nakrical, že je to všetko moja vina.
@anonym_c5a3a0 vôbec mu to nevadí, že ma ohrozuje. Ešte na mňa poriadne nakrical, že je to všetko moja vina.
@anonym_autor nejaká logická argumentácia sa s ním nedá viesť, ide si iba svoje a prekrúca si veci, ako sa mu hodí.
@anonym_c5a3a0 a ja by som zas svoj byt nepredavala - nanajvys ho pouzila ako zabezpeku
@anonym_c5a3a0 a ja by som zas svoj byt nepredavala - nanajvys ho pouzila ako zabezpeku
@nyusika no veď pri normálnom chlapovi ani ja by som nepredala. Ale tento tu to môže brať tak, že ona mu neverí a necháva si zadné vrátky. Ale po týchto konfliktoch neviem či manželstvo ešte udržia pokope.
@anonym_c5a3a0 on ma odmieta dať ako vlastnícku čohokoľvek, či už časti domu, alebo časti jeho bytu. A ešte ma presviedča, že ako sa mám super, lebo že on mi zabezpečuje, aby som mala kde bývať. Akoby som bez neho bola pod mostom.ach panebože.
@anonym_autor nejaká logická argumentácia sa s ním nedá viesť, ide si iba svoje a prekrúca si veci, ako sa mu hodí.
@anonym_autor nechaj to vychladnúť a uvidíš ako to dopadne. Prinajhoršom pojdete od seba, a máš byt, máš sa kam vrátiť. Manipulátor sa z neho vykľul.
Keď má takýto pohľad na vec vôbec by som to neriešila. Byt by som si nechala a splácala aj vyššiu splátku. Začala by som si ale bokom odkladať, 2-3 krát mesačne by som spravila menší výber a peniaze si vložila na svoj účet.
Keď má takýto pohľad na vec vôbec by som to neriešila. Byt by som si nechala a splácala aj vyššiu splátku. Začala by som si ale bokom odkladať, 2-3 krát mesačne by som spravila menší výber a peniaze si vložila na svoj účet.
@anonym_c8a155 nie na svoj ucet - bud niekde odlozit hotovost, alebo na ucet niekoho, komu doveruje.
peniaze na jej ucte su sucastou BSM - samozrejme, okrem nejakych par vynimiek
ale suhlasim s tym, aby si tvorila financnu rezervu - je to zodpovedne
Jasne, ze co ti on zabezpecuje wtf.. staras sa o jeho domacnost, jeho deti, plati este menej, ako by platil vyzivne na ex a dve deti... odkladaj si dievca vypisy s uctu, prekopiruj danove, papiere z firmy, nech mas doklady o prijme
@anonym_autor a čo je podľa neho vlastne tvoja vina? Že on je vychcaný jak mraky???

@anonym_autor Prvu chybu si urobila pred uzatvorenim manzelstva. Kedze j snubenec uz vtedy podnikal, tak si mala trvat na tom,ze pri uzatvoreni manzelstva nevznikne BSM.Cize opatrit akt notarskou zapisnicou. Kedze si to neurobila,tak teraz mas dasliu pravnu moznost,ked ze manzels tale podnika, podat ziadost na zrusenie BSM.
Odporucam to urobit cim skor.
Tvoj manzel aj tak ponima vas manzelsky vztah na tejto urovni,len nie je prvne podchyteny.
Takze na tvjom mieste by som narhla manzelovi tuto varianuaja keby nesuhlasil.tak by som to uskutocnila. Ak je len co malo prvne a finacne grmotny ama zaujem ochanit vasu rodinu finacne,tak nebud enamietat. A tym sa vyhnes tomu,ze budenjaky tlak na teba ohladom tvojho imania/bytu/. Ale musis si uvedomit,ze tymto aktom zrusenie BSM nastane pravny stav, ked kazdy z manzelov sa budeo svoje imanie starat saty bude musiewt platti na svoj byt dalej hoci aj znevyhodnymi urokmi hypo a nemas pravo ziadat,aby tu hypo platil so svojho imania. Terza pri BSM ked to ide s BSM takma narok na plocicu tam zaplatenych financi pri rozvode.Ty ma stiez prvo a financie zo sporiaceho uctu. Onm amaprvo na tovje davky rodicovske,ty na jeho prijem z podnikania. Pri zrusweni BSM o spolocnych vydavkoch na dieta a domacnost sa rozdelite. A to zahrna aj starostlivost o deti.PO vsetkych strankach.
V praxi toznamna, ,ze obaja istu ciastku poslete na nejaky druh uctu,kde obaja mate pristup. zZ toho sa budu platit vydavky na domacnost. To iste co satyka vydavkov na deti. Tam treba rozlisit, , kto sao tier deti bude starat viac fyzicky aj inak. Cize ak ty,tak ista ciastka ma ist aj tebe na tvoje potreby ako ista nahrada ze mzdu,ked nepracujes a staras sa o deti.AK by nesuhlasil s toto formou,tak nastava ina forma.. Pojde spracovat /ak nema spasivny ci iny prijam z vlastneho ismania dostatocny na tovje potrby aj potrby didti a casti domacnosti7 budete platit/spolu/ pesstunku ci jasle askolku, a ty budes tiez pracovat.A rodicovsku davku neprides zamestnanim sa. To ejna sk vyhoda,ktoru nema ziaden stat EU.
Vsetko ej o nastaveni sposbu manzeskeho spolunazivania aj po ek.stranke aj inej
Neodporucam to,co navrhuje manzel a odporucam,aby si navrhla navstevu advokata,kde vam vyvetli /aj manzelovi / preco je ta varianta pre teba neprijatelna.
Ma za to,ze Tvoj manzel predpoklada avedi, /kedze sikonala uz pri uzatvoreni manzestva nerozumne/ tvoju slabu pravnu gramostnost. A tak k tebe zial aj pristupuje.